ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32

Εξεστι Καρατζαφέρη ασχημονείν

Με την απλή «μέθοδο των τριών»...

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε για το 2008 ο κ. Αλογοσκούφης, το ποσό που διατίθεται για την Παιδεία είναι, σε απόλυτους αριθμούς, ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι τα λεφτά που «προσφέρει» το ελληνικό κράτος για τη μόρφωση των παιδιών του. Τόσα προϋπολόγισε η ΝΔ, τόσα «προαιρούνται» ο κ. Καραμανλής, η κυρία Γιαννάκου και ο διάδοχός της κ. Στυλιανίδης.

***

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ολοκληρωμένα στοιχεία για την κερδοφορία που σημείωσαν την περασμένη χρονιά οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες.

Τι προκύπτει;

Οτι μέσα σε έναν και μόνο χρόνο, τα καθαρά κέρδη που αποκόμισαν 300 οικογένειες μεγαλοβιομηχάνων, τραπεζιτών, εργολάβων, εφοπλιστών και ραντιέρηδων έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ!

***

Ας κάνουμε τη σύγκριση των μεγεθών:

Στην Ελλάδα του Καραμανλή, του Παπανδρέου (και του Βενιζέλου), του Καρατζαφέρη, του Ανθιμου και του εισαγγελέα Σανιδά,

σε 300 οικογένειες χρυσοκάνθαρων

αναλογούν περισσότερα χρήματα

απ' όσα αναλογούν για τις σπουδές και τη μόρφωση του 1,5 εκατομμυρίου παιδιών του ελληνικού λαού που (σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία) φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση!

***

Με την απλή «μέθοδο των τριών» προκύπτει ότι:

Το κράτος τους, όταν παρέχει ετησίως το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή των καθαρών κερδών ανά πλουτοκράτη εισηγμένο στη Σοφοκλέους, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την Παιδεία περιορίζεται στο ποσό των 4,5 χιλιάδων ευρώ ανά μαθητή...

Θα το επαναλάβουμε:

Η πολιτική τους, για μερικές εκατοντάδες «προνομιούχους», εξασφαλίζει ετησίως καθαρά κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ.

Για το 1,5 εκατομμύριο των μαθητών (και χωρίς να προστίθενται οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) «εξασφαλίζει» μόλις το 3,4% του προϋπολογισμού και τα ψίχουλα των 6,8 δισ. ευρώ.

Τουτέστιν:

Τα λεφτά που μαζεύει κάθε χρόνο η ολιγαρχία των μερικών εκατοντάδων χρυσοκάνθαρων αυτού του τόπου είναι κατά 32% περισσότερα απ' όσα παρέχει ο προϋπολογισμός του κράτους για να μορφωθούν τα εκατομμύρια παιδιά των λαϊκών οικογενειών!

***

Αυτή είναι η πολιτική τους, που ενώ γεννά αμύθητο πλούτο για μια χούφτα πλουτοκράτες, την ίδια ώρα φέρνει την Ελλάδα στην ...85η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των δαπανών για την Παιδεία.

***

Εν ολίγοις: Δεν πρόκειται για ένα απλό πρόβλημα αριθμητικής. Πρόκειται για εξόχως πολιτικό πρόβλημα.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Διανύουμε την πέμπτη δεκαετία (!) από τότε. Προπύλαια του 1962. Ηταν επί ΕΡΕ όταν η νεολαία ζητούσε το 15% για την Παιδεία. Ακολούθησε η Ενωση Κέντρου. Και μετά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το αίσχος της πολιτικής τους, που αποτυπώνεται στο 3,5%, συνεχίζεται. Το ίδιο και οι αγώνες για τα ανεκπλήρωτα λαϊκά δίκαια.

Ελλάς - Ελλήνων - καμερών!

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος Σανιδάς, απεφάνθη ότι η Αστυνομία μπορεί ...νομίμως να θέτει σε λειτουργία τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους, με στόχο την ...προληπτική παρακολούθηση ενδεχόμενης τέλεσης εγκλημάτων. Η απόφαση λήφθηκε παραμονή του σημερινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Ορισμένες παρατηρήσεις:

1) Ο κύριος εισαγγελέας είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή των νόμων. Λαμπρά. Ο υπέρτατος νόμος του κράτους, το Σύνταγμα, έστω και στα λόγια, μιλάει (ακόμα) για «δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Πότε θα στραφεί ο κύριος εισαγγελέας εναντίον των υπευθύνων της κατάφωρης καταστρατήγησης του νόμου;

2) Διά της γνωμοδότησης του κυρίου εισαγγελέα καταρρίφθηκε κάθε φληνάφημα περί του ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τον έλεγχο της ...κυκλοφορίας των οχημάτων. Τοποθετήθηκαν για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των ...ιδεών και το φακέλωμα των διαδηλωτών.

3) Οι αρμόδιοι (υπουργοί, αστυνόμοι, δικαστές) λένε ότι δεν μπορούν να ...αναγνωρίσουν ποιοι προκαλούν επεισόδια στις κινητοποιήσεις γιατί κρύβονται πίσω από τις κουκούλες. Αλλά αν ο αστυφύλακας δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον κουκουλοφόρο στη διά ζώσης «επικοινωνία» τους, όταν δηλαδή παίζει μαζί του το «κλέφτες κι αστυνόμοι» στην Πατησίων, προφανώς δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει ούτε στο βίντεο. Και κει, στο βίντεο, κουκούλα θα φοράει (ο κουκουλοφόρος). Αντιθέτως, όποιος θέλει να αναγνωρίσει το διαδηλωτή, μπορεί να εστιάσει την κάμερα επάνω στο καθάριο του πρόσωπο και να τον αναγνωρίσει...

4) Οι χτεσινές «εξυπνάδες» του κυρίου υπουργού Δικαιοσύνης, που προσπάθησε να επιδείξει «ουδετερότητα» όσον αφορά το σχολιασμό της απόφασης του εισαγγελέα, είναι εμπαιγμός. Η Αστυνομία, που ζήτησε από τον εισαγγελέα το «ελεύθερο» για το φακέλωμα των διαδηλωτών, υπάγεται σε πολιτικό - κυβερνητικό έλεγχο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ήταν που ζήτησε διά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και πήρε από την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη την άδεια να στρέψει τις χαφιεδοκάμερες κατά των μαθητών, των απεργών, των συνταξιούχων και όλων όσοι διαδηλώνουν. Η δήθεν «ουδετερότητα», επομένως, εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ανάξια λόγου.

Μια πολιτική που θα είχε στη φροντίδα της το νέο άνθρωπο, που θα νοιαζόταν για τα δικαιώματά του στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή, δε θα έστρεφε εναντίον του τον «Μεγάλο Αδελφό». Από αυτή την άποψη «ευτυχώς», διότι με την απόφαση του εισαγγελέα, οι νέοι άνθρωποι πήραν νωρίς το μάθημα: Οτι ο αγώνας τους, δηλαδή, για καλύτερο σχολειό είναι ταυτόχρονα και αγώνας υπέρ της προόδου, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Και το κυριότερο: Είναι αγώνας που για να βρει την ολοκλήρωσή του, πρέπει να μετατραπεί σε αγώνα, διαρκή και αταλάντευτο, για μια καλύτερη ζωή.

1930 Τριακόσιοι αγρότες, τριών χωριών της περιοχής Καλαμών, δέχονται ένοπλη επίθεση της Αστυνομίας, γιατί επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη χάραξη δρόμου που θα καταστρέψει τις καλλιέργειές τους. Σκοτώνονται δύο αγρότες και πολλοί τραυματίζονται.

1931 Στο «Νέο Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται «Εκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ». Η έκκληση αυτή αποτέλεσε σημείο στροφής στη ζωή και στην ανάπτυξη του ΚΚΕ.

1944 Τα αγγλικά στρατεύματα φτάνουν στη Θεσσαλονίκη.

1945 Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1954 Ξεσπάει η εθνικοδημοκρατική επανάσταση στην Αλγερία.

1956 Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει την επίθεση των Αγγλοαμερικανών και του Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου.

1996 Η πρώτη καθολική ψηφοφορία σε γενικές εκλογές στη Νότια Αφρική σημαίνει την οριστική κατάργηση του απαρτχάιντ.

Ξεχείλισε ...ανθρωπισμό χτες το βήμα της Βουλής.

Αφ' ενός είχαμε τον κ. Παυλόπουλο να λέει ότι για τις καταγγελίες περί βασανισμού λαθρομεταναστών από Λιμενικούς, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκης διέταξε ΕΔΕ. Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Βουλγαράκης - δεδομένης της θητείας του ως υπουργού Δημόσιας Τάξης επί απαγωγών Πακιστανών - είναι το ενδεδειγμένο πρόσωπο για να φέρει εις πέραν τη διερεύνηση κι αυτής της υπόθεσης...

Αφ' ετέρου είχαμε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κυριολεκτικά «μαστίγωσε» την κυβέρνηση όσον αφορά την πολιτική της στα θέματα των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των μεταναστών. Το πάθος του κ. Παπανδρέου υπέρ των μεταναστών, σε τίποτα δε θύμιζε, χτες, τον άνθρωπο που επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών τα «αεροσκάφη - Γκουαντανάμο» της CIA πετούσαν και από την Ελλάδα, μεταφέροντας απαχθέντες «υπόπτους για τρομοκρατία»...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org