ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργισμένο αντιπολεμικό ποτάμι

Από την πορεία προς το αμερικανικό προξενείο

Motion Team

Από την πορεία προς το αμερικανικό προξενείο
Οχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ, καμία εμπλοκή της χώρας μας, απαίτησαν χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση. Εστειλαν μήνυμα αντίστασης στη βάρβαρη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών και διαδήλωσαν μυριόστομα την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Η Θεσσαλονίκη συγκλονίστηκε από τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, προμήνυμα πως το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μέρα με τη μέρα δυναμώνει, θα θεριέψει και τελικά οι λαοί θα βγουν νικητές στον «πόλεμο» για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Ο χώρος της συγκέντρωσης, γύρω από το Αγαλμα του Βενιζέλου, πλημμύρισε από τους χιλιάδες εργαζόμενους, υπάλληλους, νεολαίους, τους χιλιάδες φίλους της ειρήνης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων του νομού που οργάνωσε τη χθεσινοβραδινή διαδήλωση.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μιχάλης Λιάκος, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. «Αγώνας και επαγρύπνηση, μαζική και συνεχή δράση, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τα "πλοκάμια" της (οικονομία, πόλεμος), ενάντια σε κάθε απροκάλυπτη πολεμική επίθεση. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα για τους λαούς. Και να είστε βέβαιοι ότι κι αυτή τη φορά θα νικήσουν οι λαοί. Το εγγυώνται: το ξύπνημά τους, η καθημερινή δράση και εγρήγορση, η σημερινή βροντερή παρουσία μας», είπε μεταξύ άλλων.

Μέλη της ιρακινής παροικίας της Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν μαζί με τους Ελληνες φιλειρηνιστές

Motion Team

Μέλη της ιρακινής παροικίας της Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν μαζί με τους Ελληνες φιλειρηνιστές
Ο Νίκος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αίσθημα ιστορικής υποχρέωσης να αντιταχθούν σθεναρά στον πόλεμο που προετοιμάζεται πυρετωδώς από αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν τη νέα τάξη πάνω στους τάφους των λαών».

Και αμέσως μετά το ποτάμι της οργής ξεχύθηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μπροστά στην κεφαλή της πορείας, οι εκπρόσωποι των φορέων με το πανό να διατυπώνει με σαφήνεια το αίτημα: «Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό». Πίσω οι χιλιάδες πολίτες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σε μαζικούς και εργατικούς φορείς, φιλειρηνικές οργανώσεις. Και οι νεολαίοι, οι φοιτητές και οι μαθητές.

Υψωσαν τα πανό και τις σημαίες και πορεύτηκαν βροντοφωνάζοντας αποφασιστικά: «στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή, έφτασαν έξω από το αμερικάνικο προξενείο. Και εκεί διαδήλωσαν για μια ακόμη φορά: «ξέρουμε ποιοι είναι οι τρομοκράτες, ΝΑΤΟ, CIA, πλουτοκράτες», «Παλαιστίνη, Ιράκ, Μέση Ανατολή, τους λαούς σκοτώνουν οι Αμερικανοί». Οι εκπρόσωποι των φορέων θυροκόλλησαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Η μεγαλειώδης, μαζική και πρωτόγνωρα μαχητική πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης και οι χιλιάδες λαού μέσω της οδού Βενιζέλου επέστρεψαν στην Εγνατία και στο σημείο εκκίνησης. Εκεί έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο μεγάλο αγωνιστικό σταθμό, την ηρωική επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στην Αλεξανδρούπολη

Και στην Αλεξανδρούπολη, λαός και νεολαία ύψωσαν φωνή αντίστασης στον πόλεμο. Με μια μαζική συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και μια μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, διαδήλωσαν την απαίτησή τους να σταματήσει η δολοφονική δράση των ιμπεριαλιστών και βροντοφώναξαν:«Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή, κανένας φαντάρος στην Ανατολή». Μαζί με το λαό, στην πρώτη γραμμή και οι φοιτητές της Ιατρικής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης.

Τις επόμενες μέρες η αντιπολεμική δράση θα εκφραστεί μαζικά και δυναμικά και από τον φιλειρηνικό λαό στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

- Στην Κοζάνη, η Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς του νομού οργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο την επόμενη Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Στις Σέρρες τη Δευτέρα οργανώνεται σύσκεψη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και με στόχο το συντονισμό των φορέων και την ανάπτυξη αντιπολεμικής δράσης.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα

Μαζικό συλλαλητήριο, δυναμικό και με έντονη την παρουσία της νεολαίας έγινε χτες το απόγευμα στα Γιάννενα. Η συγκέντρωση έγινε έξω από το παλιό Εργατικό Κέντρο από όπου και ξεκίνησαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές την πορεία με κατεύθυνση τη Νομαρχία, όπου έγινε χαιρετισμός από την Γ. Λαδογιάννη, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Γιαννίνων, και για αρκετή ώρα οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και του σχεδιαζόμενου από τους ιμπεριαλιστές πολέμου κατά του ιρακινού λαού αλλά και ενάντια στο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού.

Μέχρι την τελευταία στιγμή προστέθηκαν στους συμμετέχοντες και άλλοι μαζικοί φορείς. Οι φορείς που συνδιοργάνωσαν το συλλαλητήριο μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης είναι το Εργατικό Κέντρο, οι Δήμοι Πασσαρώνας, Ζίτσας, Δελβινακίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικού, Φυσικού, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Επιστήμης Υλικών, Επιστημών της Τέχνης, ΦΠΨ, Ιατρικής, φοιτητικών κατοικιών Δομπόλης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, οι Σύλλογοι Γυναικών, Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, η ΝΑΣ Γιαννίνων και η ΠΕΑΕΑ νομού Ιωαννίνων.

Στην Ηγουμενίτσα έγινε συγκέντρωση στον πεζόδρομο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων καταδικάζοντας τον ιμπεριαλισμό και τα ληστρικά του σχέδια. Πικετοφορία κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστών πραγματοποίησε και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κέρκυρας στο κέντρο της Κέρκυρας, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο καταλήγοντας στη Νομαρχία.

Πέθανε ο Μιχάλης Στασινόπουλος

Πέθανε χθες, σε ηλικία 99 ετών, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση.

Ο εκλιπών, το 1969, εξέδωσε απορριπτική απόφαση για τη νομιμότητα του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών και απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το 1974, στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του Νοέμβρη, εξελέγη πρώτος βουλευτής Επικρατείας, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Παραιτήθηκε στις 18 Δεκέμβρη, δέκα μέρες μετά το δημοψήφισμα με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία, όταν η νέα Βουλή τον εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με 206 ψήφους. Η προεδρική του θητεία διήρκεσε έως τις 19 Ιουνίου 1975, οπότε το αξίωμα ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Βουλή, όπως καθόριζε το Σύνταγμα του 1975. Το 1975, επίσης, αποκαταστάθηκε στο δικαστικό σώμα, ως επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τον ίδιο χρόνο έγινε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Παρισίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ