ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλείονται οι μικρομεσαίοι από τα κοινοτικά προγράμματα

Η ΓΣΕΒΕΕ διεκδικεί την αναθεώρηση του τρόπου κατανομής των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ και την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν και οι μικρές επιχειρήσεις

Για επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης των κατανομών του Γ' ΚΠΣ κάνει λόγο η ΓΣΕΒΕΕ καλώντας την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με άρση των φορολογικών, χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εμποδίων και ένταξη μέσα σε αυτό, των προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ αναμορφωμένων ως προς τα κονδύλια και τις δράσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί απαράδεκτη την κυβερνητική πολιτική αποκλεισμού των Μικρών Επιχειρήσεων και επισημαίνει ότι τα νέα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του Γ' ΚΠΣ για τις ΜμΕ που πρόσφατα ανατέθηκαν στις τράπεζες για να τα διαχειριστούν, αποκάλυψαν για μία ακόμη φορά τη διακριτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε βάρος των ΜμΕ όταν πρόκειται για κονδύλια των ΚΠΣ.

Συγκεκριμένα, για τα νέα ΠΕΠ η ΓΣΕΒΕΕ έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:

  • Η θέσπιση ελαχίστων όρων απασχόλησης 8 ατόμων και τζίρου 200.000 ευρώ ως προϋποθέσεων συμμετοχής μιας ΜμΕ στις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης αποκλείουν, εξ ορισμού πλέον, το 90% των μεταποιητικών μονάδων των περιοχών αυτών, ήτοι τις 63.000 από σύνολο περίπου 70.000 επιχειρήσεων. Αυτές που απομένουν, είναι κατά βάση μεγάλα μεγέθη επιχειρήσεων, κυρίως ΑΕ και ΕΠΕ, ένας μικρός αριθμός των οποίων θα καρπωθεί το Γ' ΚΠΣ. Αντίστοιχα στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας πλην Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης και Νήσων το όριο απασχόλησης (1 εργαζόμενος) και ο τζίρος (75.000 ευρώ) αποκλείουν εξ ορισμού περίπου το 75% των επιχειρήσεων. Αντιθέτως, τα ανώτατα όρια τζίρου που ορίζονται στα 4.000.000 ευρώ (1,36 δισ. δρχ.) ανοίγουν τις πύλες στη χρηματοδότηση μεγάλων -για τα ελληνικά δεδομένα- επιχειρήσεων. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι στα αντίστοιχα ΠΕΠ του Β' ΚΠΣ τη μερίδα του λέοντος καρπώθηκαν οι ΑΕ και ΕΠΕ, οι οποίες αποτελούσαν το 68% των επιχειρήσεων που έτυχαν χρηματοδότησης.
  • Πρόβλημα με τα ΠΕΠ για τη μεταποίηση αποτελεί το μικρό ύψος των διατεθειμένων κονδυλίων δημόσιας χρηματοδότησης τα οποία ανέρχονται στα 144 εκατ. ευρώ. Με βάση τα δεδομένα των ΠΕΠ υπολογίζεται ότι θα χρηματοδοτηθούν περί τις 3.500 ΜμΕ οι οποίες αποτελούν μόλις το 2,3% των βιοτεχνιών της χώρας ή το 0,5% του συνόλου των ΜμΕ.
  • Οι επιλεκτικοί όροι χρηματοδότησης πρακτικά ενισχύουν τις ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αποκτήσει συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ετσι το χάσμα της ανταγωνιστικότητας διευρύνεται εντός των ΜμΕ με τη συμβολή του κράτους.
  • Πέρα από τους αποκλεισμούς που γίνονται με τη θέσπιση όρων, υπάρχει και ο αποκλεισμός ολόκληρων κλάδων που έχουν βιοτεχνική δραστηριότητα, αλλά κατατάσσονται από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΣΤΑΚΩΔ) στις Υπηρεσίες και έτσι αποκλείονται. Τέτοιοι κλάδοι είναι η επισκευή αυτοκινήτου, τα στεγνοκαθαριστήρια, η αρτοποιία, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, οι επιχειρήσεις επισιτισμού κλπ. Θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να μην υπάρχουν τέτοιοι αποκλεισμοί.
  • Η διαχείριση των ΠΕΠ από τις τράπεζες δημιουργεί ένα νέο, δυσμενές δεδομένο για τις ΜμΕ. Οι τράπεζες αποκτούν το πλεονέκτημα να εμπορευτούν τις ελπίδες χιλιάδων βιοτεχνών για να προωθήσουν τα τραπεζικά τους προϊόντα σε κάθε υποψήφιο για πρόγραμμα. Το δικαίωμά τους να αξιολογούν και να εισηγούνται επί των αιτήσεων, αποτελεί ένα μέσο ομηρίας των ενδιαφερόμενων και το γεγονός αυτό δεν εξαλείφεται ούτε με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης ούτε με την ύπαρξη μίας ανώτερης Επιτροπής Εγκρίσεων επί των εισηγήσεων που κάνουν οι τράπεζες.
  • Θέση αμετακίνητη της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ για τις ΜμΕ είναι παντελώς ανεπαρκή και τα συγκεκριμένα κονδύλια των ΠΕΠ για τη μεταποίηση (144 εκατ. ευρώ ή 49 δισ. δρχ.) σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών. Οι ΜμΕ δικαιούνται να λάβουν μερίδιο ανάλογο με την προσφορά τους στην απασχόληση, στο ΑΕΠ και την οικονομική ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση των κατανομών του Γ' ΚΠΣ.

Οσον αφορά τις δράσεις και τα έργα η ΓΣΕΒΕΕ είναι υπέρ της προώθησης κοινών έργων που ωφελούν το σύνολο των ΜμΕ και όχι επιλεκτικών επιδοτήσεων. Τέτοια έργα είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών και των συλλογικών παραγωγικών δράσεων, η ανάπτυξη κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, έργα υποδομής όπως ΒΙΟΠΑ, ενίσχυση του ΕΟΜΜΕΧ και των φορέων στήριξης των ΜμΕ. Στόχος αυτών των δράσεων πρέπει να είναι η ισόμετρη ανάπτυξη των ΜμΕ στο πλαίσιο της εθνικής οικονομίας.

.

Ανά τρίμηνο οι δηλώσεις ΦΠΑ

Σε διάστημα 4 ημερών, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, αντί των 11 ημερών που ίσχυαν μέχρι σήμερα, θα γίνεται η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι νέες προθεσμίες που θα ισχύουν από την περίοδο του Νοέμβρη 2002 είναι οι εξής:

  • Στις 20 του μήνα για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1 και 2.
  • Στις 21 του μήνα για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγουν στα ψηφία 3, 4 και 5.
  • Στις 22 του μήνα για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγουν σε 6, 7 και 8.
  • Στις 23 του μήνα για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγουν σε 9 και 0.

Με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο, από την 1η Γενάρη του 2003 οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τους επαγγελματίες με βιβλία εσόδων - εξόδων θα γίνεται κάθε τρίμηνο αντί για δίμηνο που ισχύει σήμερα. Από την ίδια ημερομηνία, καταργείται η υποχρέωση υποβολής των μηδενικών και πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Κλείνουν τα πρατήρια στις 11 του Νοέμβρη

Στο κλείσιμο των πρατηρίων τους προχωρούν στις 11 του Νοέμβρη οι βενζινοπώλες όλης της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φορολογικές ταμειακές μηχανές στα πρατήρια, αρχίζοντας από το πετρέλαιο κίνησης. Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αρνείται κάθε διάλογο για το θέμα και ιδίως να συζητήσει την πρόταση των βενζινοπωλών για ταυτόχρονη σφράγιση των δεξαμενών από τους προμηθευτές μαζί με την εισαγωγή των ταμειακών μηχανών.

Με αυτόν τον τρόπο αναφέρει η ΟΒΕ, «ούτε μία σταγόνα λαθρεμπορικού καυσίμου δε θα μπορεί να διακινηθεί από αντλίες και ταυτόχρονα θα απαλλάξει τους βενζινοπώλες από ανυπόστατες κατηγορίες». Τέλος, οι βενζινοπώλες προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση δε δεχτεί να σφραγίζονται οι δεξαμενές με την εισαγωγή των ταμειακών μηχανών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αγώνα διαρκείας των βενζινοπωλών.

ΟΜΙΛΟΣ ALPHA BANK
Καθαροί τόκοι 680 εκατ. δρχ. τη μέρα

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διατηρείται η μάζα των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου και το 2002. Παρά τη συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή κρίση παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση κερδών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα για το 9μηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη 2002 που δημοσιοποίησε χτες η Alpha Bank, στα οποία καταγράφεται ραγδαία αύξηση κερδών από τρίμηνο σε τρίμηνο και η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των κερδών από τα ληστρικά επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

Τα καθαρά έσοδα τόκων της τράπεζας (η διαφορά των εσόδων από τόκους ανάμεσα στα δάνεια που χορηγεί και στα «έξοδα» για τόκους στις καταθέσεις πελατών της) στο 9μηνο έφτασαν σε 538 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η τοκογλυφία τούς αποφέρει ημερήσιο έσοδο ύψους 2 εκατ. ευρώ ή 680 εκατ. Στο γ΄ τρίμηνο του 2002 τα καθαρά κέρδη του ομίλου Κωστόπουλου έφτασαν σε 63,2 εκατ. ευρώ, από 28 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2002 με αύξηση 125,7% και από 23,1 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2002.

Σε ετήσια βάση (σύγκριση 9μηνου Γενάρη - Σεπτέμβρη 2002 με το 9μηνο του 2001) τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους έφτασαν σε 114,3 εκατ. ευρώ από 208,9 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μειώθηκαν δηλαδή σε ποσοστό 45,3% λόγω της κρίσης στα χρηματιστήρια, της συρρίκνωσης των εσόδων από χρηματιστηριακές εργασίες κ.ά.

Νυχτερινό τιμολόγιο

Τη χειμερινή περίοδο χρήσης του νυκτερινού (μειωμένου) τιμολόγιου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου, ότι από σήμερα έως και τις 30 του Απρίλη οι ώρες του μειωμένου τιμολογίου είναι 15:30 - 17:30 και από 2 τα ξημερώματα έως τις 8 το πρωί



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ