ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ανυποχώρητα στη διεκδίκηση σπουδών με δικαιώματα

Δυναμικά διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας 100 φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα. Αγωνιστική συνέχεια αποφασίστηκε σε σύσκεψη συντονισμού

Από το πανελλαδικό Συντονιστικό
Από το πανελλαδικό Συντονιστικό
Ενα ακόμα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση των σπουδών και στις αλλαγές που προωθούνται στα πανεπιστήμια έστειλαν χτες από το κέντρο της Αθήνας 100 φοιτητικοί Σύλλογοι και φοιτητές που, με αποφάσεις συνελεύσεών τους, πραγματοποίησαν μια ακόμα μαζική και δυναμική κινητοποίηση.

Αιχμή των διεκδικήσεών τους είναι να δοθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των Ιδρυμάτων και αύξηση της χρηματοδότησης στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης και να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές, δηλώνοντας παράλληλα: «Ούτε σκέψη για διαγραφές φοιτητών», «η κυβέρνηση ΝΔ να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει», «οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων - Πανεπιστημίων να μείνουν στα χαρτιά».

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια όπου είχε αναρτηθεί από νωρίς γιγαντοπανό. Από εκεί έστειλαν μήνυμα ενίσχυσης των συλλογικών αγώνων και διεκδικήσεων, βάζοντας στο στόχαστρο όσους στερούν τα δικαιώματά τους. Στα μέτρα που προωθούνται και στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών αναφέρθηκαν, χαιρετίζοντας από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γ. Βιτζηλαίος, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, ο Γ. Κογιόνης, πρόεδρος του Συλλόγου Μαθηματικού Πάτρας, και η Ν. Παλαντζά, πρόεδρος του Συλλόγου Ψυχολογικού ΑΠΘ.


Οι φοιτητές υποδέχτηκαν με συνθήματα τους συναδέλφους τους που έφτασαν εκεί από Κρήτη, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας, Πάτρα, Αιγαίο, Γιάννενα, Χαλκίδα, Κρήτη, Λάρισα και αλλού, ενώνοντας τις φωνές τους στα συνθήματα που έβαζαν στο στόχαστρο την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακίζουν τις σπουδές μας, οργάνωση κι αγώνας οι επιλογές μας», «Σίτιση - στέγαση - δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «οι φοιτητές στους δρόμους ακόμα μια φορά, ο νόμος για το άσυλο θα μείνει στα χαρτιά», «στους δρόμους είναι οι φοιτητές, δώστε λεφτά για τις σχολές», «μην ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μαζική δυναμική πορεία προς το Σύνταγμα. Στα καλέσματα της πλειοψηφίας των Συλλόγων για την πραγματοποίηση κοινής πορείας στη βάση και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ με διάφορες δικαιολογίες π.χ. με ποια σειρά θα μπουν τα πανό ή με δηλώσεις του τύπου «την πολιτική καθοδήγηση του κινήματος την έχουν τα ΕΑΑΚ» (!), ενώ την ώρα εκείνη στα Προπύλαια βρίσκονταν ήδη 100 φοιτητικοί Σύλλογοι, οδήγησαν στο να μην πραγματοποιηθεί τελικά μία ενιαία πορεία.

Περνώντας έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι φοιτητές καταδίκασαν την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα των γονιών τους και των ίδιων ως μελλοντικών εργαζομένων με το σύνθημα «φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» να ακούγεται δυνατά. Ενα σύνθημα που επανέλαβαν όταν στην πλατεία Συντάγματος, η μεγάλη φοιτητική κινητοποίηση έσμιξε με την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και των Συνδικάτων, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άσυλο, που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων στον αγώνα και τα αιτήματα των αγωνιζόμενων φοιτητικών Συλλόγων της χώρας. Οι φοιτητές κατέληξαν στο Σύνταγμα, όπου για μια ακόμα φορά ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής.

Μαζική ήταν η χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητικών Συλλόγων
Μαζική ήταν η χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητικών Συλλόγων
Στους δρόμους βρέθηκαν χτες οι εξής φοιτητικοί Σύλλογοι ανά περιοχή:

Αθήνα:

Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, ΕΜΜΕ, Γεωπονικού, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, ΣΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Ναυπηγών, Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟΚΕ του ΠαΔΑ, ΑΣΚΤ, Γεωπονικού, Σύλλογος Οικοτρόφων και ΣΔΟ του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

Θεσσαλονίκη: ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Δασολογίας, Χημικών Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Βιολογικού, ΤΕΦΑΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μουσικών Σπουδών, Φυσικού, Πληροφορικής, Ηλ. Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και Συντονιστικό ΕΚΠ ΠΑΜΑΚ, ΣΟΦΕΘ, Συνέλευση Φοιτητών πρώην ΣΤΕΦ.

Πάτρα: Μαθηματικού, Φιλολογίας, Οικονομικού, Φαρμακευτικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Θεατρικών Σπουδών, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Βιολογικού, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 4ο έτος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, ΣΟΦΕΠ, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Θεσσαλία: Γεωπονίας, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής, Βιοχημείας, Δασκάλων, Κτηνιατρικής, ΣΤΕΦ, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΕΥΠ, Χωροταξίας, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εστιακών Λάρισας.

Κρήτη: Φυσικού, Βιολογικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, Κοινωνιολογίας, Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ενιαίος Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, Μουσικής Τεχνολογίας, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, Ηλεκτρολόγων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Βορειοδυτική Ελλάδα: Νηπιαγωγών, Μαθηματικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Μηχανικών Η/Υ - Πληροφορικής, Συνέλευση 1ου έτους Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Συνέλευση 1ου και 2ου έτους Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πληροφορικής, Μεταφραστικού και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, Οικοτρόφων πρώην ΤΕΙ Καβάλας, Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, σε κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στις πόλεις τους συμμετείχαν οι φοιτητικοί Σύλλογοι: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Κοινωνιολογίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παιδαγωγικού, Πολιτικών Μηχανικών και Επιστήμης Υλικών Πάτρας.

Με αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του αγώνα

Στη συνέχεια, 73 φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα πορεύτηκαν προς το Χημείο, όπου πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη κοινού συντονισμού. Συνθήματα, αγωνιστικός παλμός και αποφασιστικότητα χαρακτήρισαν αυτήν τη συνάντηση, που ξεκίνησε χαιρετίζοντας τη χτεσινή κινητοποίηση και συνολικά το αγωνιστικό σχέδιο κινητοποιήσεων των φοιτητικών Συλλόγων που αυτό το διάστημα εξελίσσεται σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στη συζήτηση αρχικά αναπτύχθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο που ενώνει τους φοιτητικούς Συλλόγους. Ξετυλίχτηκε το νήμα των αναδιαρθρώσεων και των νόμων που έφεραν τον ένα μετά τον άλλο οι κυβερνήσεις, χειροτερεύοντας διαρκώς τους όρους σπουδών, αποσπώντας γνώσεις από το πτυχίο, υπονομεύοντας το επαγγελματικό μέλλον, συμπιέζοντας δικαιώματα προς τα κάτω για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επιχειρήσεων.

Τονίστηκε πως οι φοιτητές θα μπουν φραγμός στο νέο κύμα αναδιαρθρώσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και συζητήθηκε η συνέχιση του κοινού αγωνιστικού προγράμματος. Εκπρόσωποι φοιτητικών Συλλόγων από όλη τη χώρα ανέβηκαν στο βήμα και μίλησαν για το πώς γίνονται πράξη οι αναδιαρθρώσεις, για τις επιπτώσεις στο περιεχόμενο και τους όρους σπουδών τους, αλλά και για τα βήματα οργάνωσης του αγώνα από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, με μαζικές συνελεύσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις. Δήλωσαν, παράλληλα, πως και η χτεσινή σύσκεψη δίνει δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα.

«Συνεχίζουμε πιο πολλοί, πιο δυναμικά, πιο μαχητικά, χωρίς κανέναν εφησυχασμό», δήλωσαν από το Αμφιθέατρο του Χημείου οι φοιτητές που κατέληξαν σε μια σειρά πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Ξεκινώντας από το να μεταφέρουν την πείρα και συζήτηση, το αγωνιστικό κλίμα, το κοινό πλαίσιο σε κάθε πόλη, σε κάθε Σχολή, κάθε Τμήμα, κάθε αμφιθέατρο, μονιμοποιώντας τον κοινό συντονισμό των φοιτητικών Συλλόγων σε κάθε πόλη.

Η σύσκεψη κατέληξε σε αγωνιστικό πρόγραμμα με κινητοποιήσεις στις 4 Νοέμβρη από κοινού με τους μαθητές και νέα φοιτητικά συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη. Επίσης, προετοιμασία του γιορτασμού του Πολυτεχνείου με νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συμπόρευσης με τους εργαζόμενους καθώς και δράσεις για τους φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση μετεγγραφής, απαιτώντας από διοικήσεις Ιδρυμάτων και υπουργείο να γίνουν όλοι δεκτοί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ