ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιστορική πραγματικότητα δεν παραχαράσσεται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την ανιστόρητη ανακοίνωση βουλευτή της ΝΔ σχετικά με την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ
Από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ
Την ανιστόρητη τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Στ. Σιμόπουλου, που σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι τάχα οι Γερμανοί ναζί κατακτητές της Θεσσαλονίκης εγκατέλειψαν την πόλη από μόνοι τους και αμαχητί στις 30/10/1944 και ότι μετά την αποχώρησή τους μπήκε στην πόλη ο ΕΛΑΣ, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Και καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα τις νέες γενιές, να μάθουν την αλήθεια, μέσα από πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων αλλά και συμμετέχοντας μαζικά στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΚΕ για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, την Κυριακή 10 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά αναφέρει: «"Αν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις επιδιώξεις τους... Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα"... Αυτή η φράση ταιριάζει "γάντι" στην ανακοίνωση του κ. Σιμόπουλου. Ο βουλευτής της ΝΔ και άλλοι πριν από αυτόν, που παραχαράσσουν την Ιστορία, κάνουν πως δεν άκουσαν ή δεν είδαν τα πάμπολλα ντοκουμέντα για τις σκληρές και αιματηρές μάχες που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου, ΧΑΝΘ κ.α.) για την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτώβρη 1944.

Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ όχι απλά απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές, αλλά επίσης διέσωσαν και σημαντικές υποδομές της πόλης, όπως το κεντρικό υδραγωγείο, την Ηλεκτρική, εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της πόλης. Ιστορική μαρτυρία, άλλωστε, για τις απώλειες των ηρωικών ανταρτών του ΕΛΑΣ στη Μάχη του Ωραιοκάστρου, για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αποτελούν οι τάφοι στα νεκροταφεία της Νέας Σάντας, λίγα χιλιόμετρα από το χώρο των μαχών, όπου όλοι αναγράφουν ως ημερομηνία θανάτου τις 30 Οκτώβρη 1944. Εκείνη τη μέρα ο ΕΛΑΣ όχι απλά είναι κυρίαρχος της πόλης, με το λαό στο πλάι του, αλλά τμήματά του καταδιώκουν τους Γερμανούς κατακτητές μέχρι τα γιουγκοσλαβικά σύνορα, προκαλώντας τους σοβαρές απώλειες.

Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα για την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, των οποίων κύριος εμπνευστής, οργανωτής και αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ. Ας αναλογιστούν, όλοι αυτοί που θέλουν να γυρίσουν την πραγματικότητα ανάποδα, τι κάνανε οι πολιτικοί τους πρόγονοι κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σπείρουν στο λαό την ηττοπάθεια και τη "φρονιμάδα", παρουσιάζοντας τις χιτλερικές στρατιές ως αήττητες. Γι' αυτό άλλοι από αυτούς φύγανε στο εξωτερικό, μακριά από τα δεινά και την αντίσταση του λαού, και κάποιοι άλλοι συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων - Καματερού Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Μαρία - Ελενα» (Αγ. Παρασκευής 40, Ανάκασα - Αγ. Ανάργυροι), με θέμα: «H καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει κέρδη για τους λίγους, εκμετάλλευση και υποβάθμιση της ζωής του λαού της Δυτικής Αθήνας. H πρόταση του ΚΚΕ για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα Παρασκευή:

Στις 11 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Τρικάλων, με επικεφαλής τον Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων και Καλαμπάκας.

Στις 5 μ.μ., ο Γιώργος Παπαχρήστος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ε-ΝΕΤ.

Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Βότση - Φοίνικα του ΚΚΕ πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα «Οι μύθοι περί ανάπτυξης για όλους» στο «καφέ Στράτος» με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Στις 7.30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο Βασιλικών η ΚΟΒ Θέρμης πραγματοποιεί σύσκεψη με το ίδιο θέμα, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο, στην Αραχάβη Κέρκυρας, στις 7 μ.μ., στο παλιό Δημοτικό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Εξόρυξη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας. Τεράστια κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους - Ενεργειακή φτώχεια για το λαό, κίνδυνοι για το περιβάλλον και την Υγεία». Θα μιλήσει ο Γιάννης Μπορμπότης, Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 3/11:

-- Στις 11 π.μ., στο πάρκο Κρήτης (Μηνά Πατρικίου) οι ΚΟΒ Ντεπώ και Ανάληψης Θεσσαλονίκης οργανώνουν ανοιχτή σύσκεψη με θέμα «Το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης (ΜΕΤΡΟ - ΟΑΣΘ) και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 11 π.μ., στο πρώην δημαρχείο Πεύκων Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Θεσσαλονίκη, Μήτρα ταξικής πάλης», με ομιλήτρια την Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., σε εκδήλωση με θέμα «Ο μύθος της ανάπτυξης για όλους. Υπάρχει διέξοδος για το λαό», στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη:

-- Η ΚΟ Αμαλιάδας καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στην κοινότητα Χορτιάτη, η ΚΟΒ Χορτιάτη πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα «Οι μύθοι περί ανάπτυξης για όλους», με ομιλητή τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ.

ΓΕΡΑΚΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για την επίθεση φασιστών σε στέλεχος του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην πλατεία του Γέρακα, θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση από τις Οργανώσεις Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απαντώντας στην επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε από ομάδα κουκουλοφόρων φασιστών ο Αγγελος Μπαλτάς, στέλεχος του ΚΚΕ, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Θυμίζουμε ότι όπως έχει καταγγείλει η Οργάνωση του Κόμματος, δεν είναι η πρώτη φορά που φασιστοειδή επιτίθενται στον σ. Αγγελο Μπαλτά. Και μάλιστα ότι επανειλημμένα έχουν γίνει μηνύσεις και ονομαστικές καταγγελίες στο ΑΤ Γέρακα για τη συγκεκριμένη ομάδα, που δεν είναι άγνωστη στην περιοχή. Ομως δεν έχει διωχθεί, κάτι που ανέδειξε με Ερώτησή της και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή, τονίζοντας ότι «η αδιαφορία των κυβερνήσεων αλλά και της ηγεσίας της αστυνομίας έχει αποθρασύνει τους φασίστες».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ «καλούν εργατικά σωματεία, συνδικάτα, φορείς της περιοχής, ειδικά τους συλλόγους γονέων των σχολείων της περιοχής, τα μαθητικά συμβούλια, να καταδικάσουν το περιστατικό, να καταδικάσουν τη φασιστική δράση. Να τους απομονώσουν και να πετάξουν τη φασιστική ιδεολογία έξω από τα σχολεία».

  • Την επίθεση των φασιστοειδών καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, το Παράρτημα Βόρειων και Βορειοανατολικών Προαστίων του Συνδικάτου Οικοδόμων, καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής και πέριξ δήμων.
ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για το Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ

Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν αύριο Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοέμβρη διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Σάββατο, στη Λίμνη, αφιέρωμα στον Λιμνιώτη αγωνιστή Γιώργη Βλαχούτσικο (Ευβοιώτη): Στις 5.30 μ.μ. επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο σημείο ταφής του. Στις 7 μ.μ. προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος μας...» για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στο Πνευματικό Κέντρο Λίμνης. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού και βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Κυριακή 3 Νοέμβρη, αφιέρωμα στον Θύμιο Καψή (Ανάποδο): Στις 11 π.μ. πολιτική εκδήλωση στο μνημείο στο Δερβένι, με ομιλητή τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 12.30 μ.μ. λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Ο Ικαρος» στο Προκόπι και αφιέρωμα με ζωντανή μουσική σε αντάρτικα τραγούδια της Εύβοιας και της Στερεάς.

Συνελεύσεις σε Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου της, που θα γίνει στις 9 - 10 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη:

-- Το Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (πλατεία Κερκύρας, λεωφορείο Β9, στάση «Εργατικές Πολυκατοικίες»).

-- Το Παράρτημα Μεταμόρφωσης, στις 11 π.μ. στα γραφεία του (οδός Πλάτωνος, σκεπαστό).

-- Το Παράρτημα Αγρινίου, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο (οδός Αναστασιάδη 2, ημιώροφος).

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Εκδήλωση την Κυριακή με προβολή ταινίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή», οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι καλούν την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35 - Αγιος Δημήτριος), σε εκδήλωση με προβολή της ταινίας «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού, Γιάννη Ξύδα.

Απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους συγγενείς και φίλους των φιλοξενουμένων, συναγωνιστές και συντρόφους που αγαπούν την κοινωνική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το «Σπίτι του Αγωνιστή», εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς που εκδηλώνουν έμπρακτα τη στήριξή τους, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, η οποία αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος με την καθημερινή παρουσία του στο χώρο με ενδιαφέρον και σεβασμό, εμπλουτίζοντας τη φιλοξενία των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ