ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απαράδεκτη έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά

Κινητοποίηση σήμερα στα Δικαστήρια Πειραιά, στη 1 μ.μ.

Από τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ σε πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ σε πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ενέργεια, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) προχώρησε χτες σε έφοδο στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και σε κατάσχεση υλικού (ηλεκτρονικού υπολογιστή) από το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά, η προκλητική αυτή ενέργεια έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής, με πρόσχημα μια ανυπόστατη καταγγελία για τη βοήθεια που δίνει το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ σε μέλη της, σύμφωνα με όσα προβλέπονται και στο Καταστατικό της.

Πρόκειται για ωμή κρατική παρέμβαση σε ένα από τα πρωτοπόρα σωματεία, με συμβολή στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τη χτεσινή έφοδο προανήγγειλε η προχτεσινή πρώτη «επίσκεψη» του ΣΔΟΕ στην ΕΛΜΕ, κατά την οποία απαίτησε να κάνει έλεγχο στο σωματείο σαν να ήταν πολυεθνική, ζητώντας, μεταξύ άλλων, «μια σειρά στοιχεία, όπως πρακτικά συνεδριάσεων ΔΣ και ΓΣ, ποιοι συνάδελφοι έχουν πάρει υλική βοήθεια από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ (...) και αν επέστρεψαν τα χρήματα αυτά (!), απολογισμούς και προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων ετών (!) κ.ά.».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης, κατήγγειλε αυτές τις πρωτοφανείς αξιώσεις του ΣΔΟΕ, τονίζοντας πως τα μόνα οικονομικά που διαχειρίζεται το σωματείο είναι οι συνδρομές των μελών του στη βάση των καταστατικών προβλέψεων.

Μετά τη χτεσινή έφοδο η ΕΛΜΕ προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΔΟΕ, ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς και σωματεία σε κινητοποίηση σήμερα στα Δικαστήρια Πειραιά (Σκουζέ 3) στη 1 μ.μ. Για να διευκολύνει τη συμμετοχή των μελών της στην κινητοποίηση, κήρυξε δίωρη στάση εργασίας (12 μ. έως 2 μ.μ.).

«Τίποτα δεν θα σταματήσει τη δράση και τους αγώνες μας...»

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η έφοδος του ΣΔΟΕ και η κατάσχεση υλικού αποτελούν «απαράδεκτο και πρωτοφανές γεγονός, που στοχεύει στην τρομοκράτηση και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος».

Και επισημαίνει:

«Δημόσια δηλώνουμε ότι δεν θεωρούμε τυχαία την ενέργεια αυτή, ούτε γιατί διάλεξαν το Σωματείο μας. Δεν είναι πρώτη φορά που στοχοποιείται η ΕΛΜΕ Πειραιά. Ξέρουμε ότι η αγωνιστική μας δράση έχει ενοχλήσει αρκετούς (...)

Οι οικονομικές δραστηριότητες και οι αποφάσεις του ΔΣ του Σωματείου μας διαχρονικά ελέγχονται και εγκρίνονται από την Εξελεγκτική Επιτροπή και την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Είναι δημόσια και ανοιχτά σε κάθε συνάδελφο, σε κάθε μέλος μας! Σε αυτούς και μόνο απολογούμαστε!

Τα έσοδα του Σωματείου μας είναι μόνο από τις συνδρομές των μελών μας (...)

Τι κρύβεται, ποιοι είναι πίσω από αυτήν την κίνηση, ποια συμφέροντα και το τι επιδιώκουν δεν είναι δύσκολο να τα φανταστούμε.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε ότι τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε, τίποτα δεν θα εμποδίσει, τίποτα δεν θα σταματήσει τη δράση και τους αγώνες του Σωματείου μας, κανένας ελεγκτικός ή κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους και των κυβερνήσεων.

Τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε, οι δράσεις και οι αποφάσεις μας είναι γνωστές τόσο στους εκπαιδευτικούς του Πειραιά όσο και στην κοινωνία του Πειραιά. Δεν κάναμε κάτι διαφορετικό από κάθε εργατικό σωματείο, σύλλογο ή συνδικάτο.

Ας ψάξουν λοιπόν αλλού για παραβάτες και ας αφήσουν το Σωματείο μας να συνεχίσει την αλληλεγγύη του σε άρρωστους και οικονομικά εξαθλιωμένους συναδέλφους μας.

Αποτελεί πρόκληση η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και το ΣΔΟΕ να κυνηγούν με ανύπαρκτες κατηγορίες την ΕΛΜΕ Πειραιά (με πρόσχημα μία ανυπόστατη καταγγελία), την ώρα που στον Πειραιά δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά μεγαθήρια που έχουν αναγάγει σε επιστήμη τη φοροδιαφυγή (με τις πλάτες των κυβερνήσεων) και το ξεζούμισμα των εργαζομένων».

Στην Πάτρα συνεχίστηκαν οι επαφές των Γάλλων συνδικαλιστών

...και με τη δημοτική αρχή της πόλης
...και με τη δημοτική αρχή της πόλης
Οι αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων της Γαλλίας που βρίσκονται στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ, συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα τον κύκλο συναντήσεων με συνδικάτα και φορείς της χώρας μας.

Χτες το πρωί επισκέφτηκαν την Πάτρα, όπου τους υποδέχτηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες και τη δράση της δημοτικής αρχής υπέρ των εργαζομένων και ανέργων.

Το απόγευμα ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Μασσαλίας παραβρέθηκε και χαιρέτισε σε σύσκεψη των εργαζομένων στα 8μηνα. Ακολούθησε, σε θερμό κλίμα, συνάντηση των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων από τη Γαλλία με τη διοίκηση του ΕΚ Πάτρας, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή πείρας από τους αγώνες των εργαζομένων στις περιοχές τους, ενώ υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την καλύτερη επικοινωνία και κοινή δράση μεταξύ τους. Επίσης, οι Γάλλοι συνδικαλιστές πήραν τον λόγο και χαιρέτισαν σε σύσκεψη συνδικάτων στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας.

Η επίσκεψη των Γάλλων συνδικαλιστών στην Ελλάδα ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα, όπου και θα συναντηθούν με σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας...
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας...
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Να δοθεί αγωνιστική απάντηση στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς

Πρόταση να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα, καθώς και με συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοέμβρη, κατέθεσε το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας που θέλει να επιβάλει νέα μείωση προσωπικού.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ενημέρωσε τον Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΕΤΠ) για την απόφασή της να προωθήσει έναν σχεδιασμό που προβλέπει «εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους» και «εθελοντική μερική απασχόληση».

Για την εξέλιξη αυτή το «Αγωνιστικό Μέτωπο» τονίζει:

«Ούτε ως ανέκδοτο δεν μπορεί να σταθεί η "εθελοντική" συμμετοχή, αφού όποιος θα ήθελε ενδεχομένως να κάνει χρήση τέτοιων "διευκολύνσεων" έχει ήδη πάρει την εθελούσια.

Είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα, αφού εξάντλησε τις δυνατότητες μείωσης του προσωπικού μέσω "εθελουσίων" εξόδων, βελούδινων απολύσεων δηλαδή, θα επιδιώξει πλέον με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους με δικαιώματα, είτε τρομοκρατώντας κάποιους εργαζόμενους για να φύγουν με εθελούσια πριν τους στείλουν σε άδεια άνευ αποδοχών, είτε προχωρώντας και σε απολύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αυτά τα σχέδια προφανώς είναι στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού κάλεσε σε συνάντηση το ΣΕΤΑΠ (σ.σ. Σύλλογος Εργαζομένων πρώην Αγροτικής) τη Δευτέρα 29/10 για το εφάπαξ και δεν ανέφεραν τίποτα για τα σχέδιά τους. Τέτοια απαξίωση από την Τράπεζα για τους εκπροσώπους των εργαζομένων!

Η συνδικαλιστική τακτική της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία μόνο την εργοδοσία μπορεί να εξυπηρετεί. Αυτή η τακτική οδήγησε το κίνημα σε υποχώρηση, αυτή η τακτική έχει αποθρασύνει την εργοδοσία.

Επιβάλλεται η Διοίκηση της Τράπεζας να πάρει άμεση απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων της Πειραιώς. Να συνεδριάσουν άμεσα από κοινού τα ΔΣ των 6 Συλλόγων για την προκήρυξη πολύμορφων κινητοποιήσεων, Γενικές Συνελεύσεις, 2ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 1/11 με συγκέντρωση στο Αμερικής 4 και συμμετοχή στην απεργία της 14/11/2018».

Να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΤΑΠ, οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, και ενώ είχε μαθευτεί το σχέδιο της τράπεζας, απέρριψαν την πρόταση του «Αγωνιστικού Μετώπου» για άμεση κινητοποίηση και συμμετοχή στην απεργία.

Νέα στάση εργασίας στη «Wind»

Σε στάση εργασίας προχώρησε χτες το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind», δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Εχουν προηγηθεί δύο απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο κύμα απολύσεων, που συνδέεται με τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Στη διάρκεια της στάσης εργασίας έγινε σύσκεψη, στην οποία οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την ανάγκη να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις μέσα από τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 14 Νοέμβρη. Σωματείο και εργαζόμενοι διεκδικούν να μπει τέρμα στις απολύσεις, να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, να μη γίνει καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους δουλειάς και αμοιβής με πρόσχημα την αναδιάρθρωση της επιχείρησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Γλέντι αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές

Γλέντι αλληλεγγύης για τους 16 συναγωνιστές που διώκονται δικαστικά από τους εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. στην ψησταριά «Παρασκευάς».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει λαϊκό πρόγραμμα από τους «Κοντραμπατζήδες» και προβολή βίντεο από τη μάχη που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στις νοθείες στο Εργατικό Κέντρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ