ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΒ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινητοποίηση καταδίκης των φασιστών και της δημοτικής αρχής που τους «ξεπλένει»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Με μαζική και μαχητική κινητοποίηση απάντησαν χτες οι Οργανώσεις Ελληνικού - Αργυρούπολης - Γλυφάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην προκλητική ενέργεια της δημοτικής αρχής Αργυρούπολης - Ελληνικού, να αναθέσει το άνοιγμα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου σε σχηματισμό φασιστικού συνονθυλεύματος ένστολων.

Με συνθήματα ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, αλλά και ενάντια στις δυνάμεις που τον «ξεπλένουν», όπως η δημοτική αρχή, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, απόγονοι αντιστασιακών, εργαζόμενοι και κάτοικοι διαδήλωσαν στις γειτονιές της πόλης, καλώντας το λαό να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, και οι διαδηλωτές με πορεία κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά - Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Φασίστες, τσιράκια των αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών».

Θυμίζουμε ότι η ακροδεξιά ομάδα «ΟΔΕΥΩ (Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας)» είχε προσκληθεί από τη δημοτική αρχή Αργυρούπολης - Ελληνικού για να ανοίξει την παρέλαση της πρόσφατης επετείου, φορώντας στολές παραλλαγής, ενώ κάποιοι από αυτούς ήταν καλυμμένοι με φούμο και φώναζαν τα γνωστά απαράδεκτα αλυτρωτικά συνθήματα για τη Μακεδονία. Οι συγκεκριμένοι στο παρελθόν έχουν εμπλακεί σε ρατσιστικές και εθνικιστικές δραστηριότητες, όπως στην κατάληψη του χώρου που προορίζεται για μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, στην περιφρούρηση του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό στο Σύνταγμα, ενώ διαφημίζουν στο διαδίκτυο ασκήσεις παραστρατιωτικού τύπου που διοργανώνουν σε βουνά, ποτάμια κ.α.

Η δημοτική αρχή, υπερασπιζόμενη την επιλογή της, που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο τάγμα εφόδου «Ελληνες πολίτες», που «παρέλασαν περήφανα»! Η αντιδραστική της ρητορεία φτάνει να χαρακτηρίζει «εθνομηδενιστές» και «ανθρώπους που ονειρεύονται νέο εμφύλιο» όσους κατήγγειλαν το «ξέπλυμα» που κάνει στους ακροδεξιούς. Ο δε αντιδήμαρχος της πόλης συνεχάρη τα φασιστοειδή για τον «άψογο σχηματισμό» τους!

Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η διοίκηση του δήμου επέλεξε να καλέσει τους απογόνους των ταγματασφαλιτών, αυτών που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, την ημέρα του τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό. Η συγκεκριμένη ομάδα δεν είναι τυχαία, έχει δείξει ρατσιστική και εθνικιστική δράση με την κατάληψη στον Βοτανικό, σε χώρο όπου επρόκειτο να ανεγερθεί τέμενος, αναλαμβάνοντας την περιφρούρηση εθνικιστικών συλλαλητηρίων, οργανώνοντας παραστρατιωτικού τύπου ασκήσεις.

Η παρουσία αυτής της φασιστικής ομάδας στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου άνοιξε τον "ασκό του Αιόλου" σε παντός είδους φασίστες της περιοχής, με αποτέλεσμα την επίθεση φασιστοειδών στο χώρο "Καλλίπολη" στο Ελληνικό, αλλά και το γράψιμο φασιστικών συνθημάτων στο ΕΠΑΛ της Αργυρούπολης».

Επιπλέον όπως επισημαίνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, όλα αυτά γίνονται «σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στέκεται σημαιοφόρος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, με τη συμφωνία των Πρεσπών να οξύνει τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό και στις δύο πλευρές».

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ κάλεσαν το λαό της Αργυρούπολης και του Ελληνικού να καταδικάσει την παρουσία της συγκεκριμένης φασιστικής ομάδας, αλλά και να δυναμώσει την κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και τον αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αντιτασσόμενος στο φασισμό, στον εθνικισμό και στο ρατσισμό, και στο σύστημα που τους γεννά.

  • Το περιστατικό στην παρέλαση καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στην ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας. «Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να πάρουμε θέση απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός. (...) Τέτοιες πρακτικές αποτελούν προσβολή για την ιστορική μνήμη του λαού μας. Ακόμα περισσότερο, η μαθητική παρέλαση αμαυρώθηκε από την παρουσία φασιστών, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω παρήλαυναν οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελληνικού, δηλαδή παιδιά διωγμένα από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, πρόσφυγες που βρίσκονται στο στόχαστρο της εγκληματικής ΧΑ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 9 π.μ., στις υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην πρώην Νομαρχία, θα περιοδεύσει ο Γιάννης Βήττας, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στην EUROMEDICA Κοζάνης, θα περιοδεύσει η Εφη Τσίγκα, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 3 Νοέμβρη:

-- Οι ΚΟ ΜΜΕ Αττικής, «Ριζοσπάστη» και «902.gr» καλούν στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα, πλησίον ΗΣΑΠ Βικτώρια), σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ: Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ., στη λαϊκή αγορά της Κοζάνης, θα περιοδεύσουν οι Εδαφικές Οργανώσεις Κοζάνης του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 4 Νοέμβρη:

-- Οι Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τα 74 χρόνια από το ηρωικό Μπλόκο. Στις 7 μ.μ., στον δημοτικό κινηματογράφο «Ν. Ελβετία» (πρώην «Λουίζα», Ν. Ελβετίας 34), θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο. Θα προηγηθεί, στις 6 μ.μ., κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης.

-- Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα επιβατών του ΟΛΠ «Ηετίωνας» (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2).

Την Τρίτη 6 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, θα επισκεφτεί τα εμπορικά καταστήματα και τους επαγγελματίες στο κέντρο του Μενιδίου.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικές συγκεντρώσεις σε Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη

Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, με θέμα τη δράση του ΚΚΕ στη διοίκηση των δήμων

Πολιτικές συγκεντρώσεις στους δήμους της Αττικής που η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει εκλεγεί στη διοίκησή τους, δηλαδή σε Καισαριανή, Χαϊδάρι και Πετρούπολη, διοργανώνουν οι αντίστοιχες Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Θέμα των τριών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, είναι: «Η δράση του ΚΚΕ στη διοίκηση του δήμου για τη στήριξη του λαού στην πάλη του, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του».

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ καλούν στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής. Θα μιλήσουν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και δήμαρχος Καισαριανής.
  • Οι ΚΟ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ καλούν στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Σελέκος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και δήμαρχος Χαϊδαρίου.
  • Οι ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ καλούν στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΑΠΟΛΙΣ» στο άλσος Αγ. Δημητρίου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Σίμος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και δήμαρχος Πετρούπολης.
Εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Τιμώντας τα 74 χρόνια της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση, την Κυριακή 4 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ., μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (νέα παραλία, κάτω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης).

Εκδήλωση τιμής στους Γόννους

Εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσθέντων πατριωτών στη διάρκεια 1940-49 οργανώνουν, την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου των πεσόντων στους Γόννους, τα Παραρτήματα Λάρισας και Γόννων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org