ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
Ανακοίνωση της Επιτροπής Κρίσης του καλλιτεχνικού διαγωνισμού φιλοτέχνησης μνημείων για Μακρόνησο και Γυάρο

Η Επιτροπή Κρίσης του καλλιτεχνικού διαγωνισμού φιλοτέχνησης μνημείων για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε την κρίση της σχετικά με τη βράβευση των καταλληλότερων συμμετοχών.

Κατατέθηκαν συνολικά, και για τα δύο νησιά, είκοσι προτάσεις, οι οποίες ήταν στο σύνολό τους ολοκληρωμένες και αποτύπωναν το αίσθημα ευθύνης με το οποίο οι καλλιτέχνες προσέγγισαν το περιεχόμενο του διαγωνισμού. Ολοι οι καλλιτέχνες εργάστηκαν σύμφωνα με τους όρους και το πνεύμα της προκήρυξης, οι προτάσεις τους «συνομιλούσαν» με το χώρο, κάθεμια φώτιζε πλευρές του θέματος.

Ολες οι συμμετοχές ήταν προσεγμένες και αξιόλογες, γεγονός που εκφράστηκε με την τελική βράβευση περισσότερων, από τρεις, συμμετεχόντων για το κάθε μνημείο.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε λεπτομερώς όλες τις προτάσεις και συζήτησε επ' αυτών στις τρεις πολύωρες συνεδριάσεις της, κατέληξε στην απονομή των βραβείων ως εξής:

  • ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ:

Το 1ο βραβείο: «Ανάθεση του έργου και συμβολική αμοιβή ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ)» απονέμεται στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», πρόταση του γλύπτη Μάρκου Γεωργιλάκη.

Το 2ο βραβείο: «Συνδρομή δύο (2) χρόνων για όλες τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής" αυτής της περιόδου» απονέμεται εξίσου στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΟΥΣΙΑΣ», πρόταση του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου, και στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΜΑΝΑ», πρόταση του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου.

Το 3ο βραβείο: «Συνδρομή ενός (1) χρόνου για όλες τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής" αυτής της περιόδου» απονέμεται εξίσου στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», πρόταση του γλύπτη Κώστα Αργύρη, και στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΩΚΕΑΝΟΣ», πρόταση του γλύπτη Ευθύμη Σιάτρα.

  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΑΡΟ:

Το 1ο βραβείο: «Ανάθεση του έργου και συμβολική αμοιβή ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ)» απονέμεται στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΡΩΓΜΗ», πρόταση του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά.

Το 2ο βραβείο: «Συνδρομή δύο (2) χρόνων για όλες τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής" αυτής της περιόδου» απονέμεται εξίσου στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΧΑΛΑΣΜΑ», πρόταση του γλύπτη Αγγελου Βλάσση, και στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΟΥΡΑΝΟΣ», πρόταση του γλύπτη Ευθύμη Σιάτρα.

Το 3ο βραβείο: «Συνδρομή ενός (1) χρόνου για όλες τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής" αυτής της περιόδου» απονέμεται στη συμμετοχή με το ψευδώνυμο «ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ», πρόταση του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους καλλιτέχνες που εμπνεόμενοι από τους αγώνες του λαού και την ιστορία του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συνέβαλαν έτσι στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Με δεδομένο τον χαρακτήρα του διαγωνισμού ως καλλιτεχνικού, δικαίωμα ένστασης (γραπτώς) έχουν οι ενδιαφερόμενοι για τυπικούς και μόνο λόγους εντός πέντε (5) ημερών από την πρώτη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Η εξέταση των ενστάσεων θα γίνει από την επιτροπή του άρθρου 3 της προκήρυξης.

Σύμφωνα με την αναλυτική προκήρυξη και με σκοπό την προβολή της όλης προσπάθειας των διαγωνισθέντων, θα ακολουθήσει έκθεση με όλα τα στοιχεία των μελετών - συμμετοχών, σε χρόνο και τόπο που θα δημοσιευτεί στον Τύπο και θα κοινοποιηθεί στο ΕΕΤΕ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενημέρωση των μελών του. Υπενθυμίζεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των διαγωνιζομένων που δεν βραβεύτηκαν, να εμφανιστούν στην έκθεση με το ψευδώνυμο ή με το πραγματικό τους όνομα. Για τους καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκθεση με το πραγματικό τους όνομα, χρειάζεται να αποστείλουν ταχυδρομικώς επιστολή (στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με την ένδειξη για τον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό - 100 χρόνια ΚΚΕ), εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, στην οποία να δηλώνουν το ψευδώνυμο, το πραγματικό τους όνομα και την επιθυμία τους να εκτεθούν με αυτό. Για όσους δεν στείλουν τέτοια δήλωση, ως δεδομένη εκλαμβάνεται η επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην έκθεση των μακετών με ψευδώνυμο.

Την Κυριακή ο πρώτος λογοτεχνικός περίπατος

Μπροστά στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο», θα ξεδιπλωθεί και ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η αρχή θα γίνει αυτήν την Κυριακή, 4 Νοέμβρη, με τον πρώτο λογοτεχνικό περίπατο, με σημείο συνάντησης την κύρια είσοδο του Εθνικού Κήπου (Αμαλίας), στις 11 π.μ.

Ο περίπατος ξεκινά από την κύρια είσοδο του Εθνικού Κήπου, απέναντι από το φιλολογικό σαλόνι του Αγγελου Κατακουζηνού, περνάει από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, από το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς, από την καρδιά της Πλάκας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος Δροσίνης, από ένα από τα σπίτια του Γιώργου Σεφέρη, από τα Αναφιώτικα, γειτονιά όπου έζησε ο Παπαδιαμάντης πρωτοερχόμενος στην Αθήνα. Κάτω από την Ακρόπολη η συνάντηση με τον Καζαντζάκη. Συνεχίζει στο Μοναστηράκι, όπου ξανασυναντούμε τον Παπαδιαμάντη παρέα με τον Εμμανουήλ Ροΐδη στην Αρχαία Αγορά. Η βόλτα μας καταλήγει στου Ψυρρή, την περιοχή όπου έζησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Παπαδιαμάντης.

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση με θέμα «Η ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ στην περιοχή των Σερρών» διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, το Σάββατο 3 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σερρών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μπροσούρα - έκδοση της ΤΟ Σερρών, για τη δράση του Κόμματος στην περιοχή από το 1918 έως και σήμερα. Θα παρουσιαστεί επίσης μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στους αγώνες των λιγνιτωρύχων της δεκαετίας του '30, ενώ θα υπάρχει και έκθεση για την Ιστορία του Κόμματος στην περιοχή.
  • Η ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σε εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Με παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100χρονα του ΚΚΕ ξεκινούν την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2018 οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Νέας Ιωνίας του Κόμματος. Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., το Λεύκωμα θα παρουσιαστεί στον δημοτικό κινηματογράφο «Αστέρας», στην οδό Ασκληπιού 4, Νέα Ιωνία.
  • Διήμερο εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ διοργανώνουν οι ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Νοέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Και τις δύο μέρες θα παρουσιαστεί μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες της Καλαμαριάς». Αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το Σάββατο στις 7 μ.μ. θα απευθύνει χαιρετισμό ο Βικέντιος Αντωνάκης, μέλος της ΤΕ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας. Το πρωί του Σαββάτου θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα στα πρώην γραφεία της Ασφάλειας στον πεζόδρομο Καλαμαριάς, προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης.
  • Η ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ προγραμματίζει σειρά δράσεων στο νησί το διάστημα 3 - 10 Νοέμβρη, με πρώτη την έκθεση της συλλογής «Τα αγριολούλουδα» του Γιώργη Βαρλάμου, στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Πάρου (η Πάρος είναι η γενέτειρα του Γ. Βαρλάμου). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ., και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοέμβρη. Ωρες επίσκεψης: 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.
Επανόρθωση

Στο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 30/10 σχετικά με τα βραβεία και τις διακρίσεις του διαγωνισμού πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου, ο τίτλος του ποιήματος του Νίκου Σαλπιστή, που έλαβε το 2ο βραβείο στην κατηγορία της ποίησης, είναι «Σ' εσάς που δεν ήρθατε» και όχι «Σε εσάς που ήρθατε», όπως εκ παραδρομής γράφτηκε.

Ακόμα, ο συγγραφέας του θεατρικού «Ο Καραγκιόζης και ο αριστερός πασάς», για το οποίο έγινε λόγος στο ίδιο ρεπορτάζ, ονομάζεται Σταύρος Μουμουλίδης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ