ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα από το μνημόνιο και πέραν αυτού

Ο ΣΕΒ απαιτεί νέα μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές και μείωση εργοδοτικών εισφορών, για να γίνει πιο ανταγωνιστική η επιχειρηματικότητα. Την ίδια ώρα, απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, δηλαδή των λαϊκών σπιτιών, ενώ την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών την πληρώνει ο λαός

Ευ. Τσακαλώτος - Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

Ευ. Τσακαλώτος - Π. Μοσκοβισί
Στο σκληρό πυρήνα των μνημονίων εισέρχονται πλέον τα αντιλαϊκά διαβούλια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των «προαπαιτούμενων» μέτρων, ενώ η συζήτηση με άξονα τις αντεργατικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου, επεκτείνεται πλέον και στην εφαρμογή πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, πέρα και πάνω από αυτά που ρητά έχουν συμφωνήσει με το τρίτο μνημόνιο.

«Να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», είναι, σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ένας και μοναδικός στόχος των συναντήσεων που θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις 3 και 4 Νοέμβρη, προγραμματίζονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και Εργασία,ς Γ. Κατρούγκαλο, που βέβαια φανερώνουν και τις προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αποκαλυπτικές εξάλλου για το «κλίμα» των συζητήσεων που διεξάγουν με τη συγκυβέρνηση είναι και οι δηλώσεις παραγόντων της Ευρωζώνης:

«Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η επόμενη βδομάδα θα είναι σημαντική γιατί θα δοθούν «διευκρινίσεις» από την ελληνική κυβέρνηση.

«Μόλις εφαρμοστούν πλήρως τα συμπεφωνημένα μέτρα, θα μπορέσουν να δοθούν νέα χρήματα. Ομως, ο Τσίπρας II μοιάζει πολύ καλύτερος από τον Τσίπρα I. Φαίνεται να έχει πραγματική επιθυμία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, στον απόηχο της συνεδρίασης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων, σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της επόμενης δέσμης.

Μάλιστα, ο Τ. Βίζερ, προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα είναι δύσκολη και ότι «αν δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες, αυτό θα ήταν σημάδι πως η μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετά βαθιά».

Αντιλαϊκά μέτρα βδομάδα με βδομάδα

Τη βδομάδα που πέρασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπλήρωσε το υπάρχον αντιλαϊκό οπλοστάσιο με τα παρακάτω, νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα:

  • Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Οι τιμές αγοράς των νέων μετοχών θα προκύψουν από το άνοιγμα του «βιβλίου προσφορών». Οι τιμές αυτές αναμένεται να διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στη βάση της κατρακύλας που έχουν καταγράψει οι χρηματιστηριακές τιμές. Το γεγονός αυτό αποτελεί το ενοποιητικό στοιχείο για όλους τους ιδιώτες επενδυτές, ανεξάρτητα από τις διαφορές που τους χωρίζουν. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «η τιμή διάθεσης δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων (ανακεφαλαιοποιήσεις) από το ΤΧΣ ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής».

Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα υποστεί σημαντική χασούρα. Παράλληλα, οι παλαιότεροι ιδιώτες μέτοχοι ελπίζουν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια, οι νέοι μέτοχοι περιμένουν να αποκτήσουν σημαντικά ποσοστά και μάλιστα σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές σε σχέση με τους παλαιότερους μετόχους. Τα πάντα θα εξαρτηθούν στην πορεία από τις εξελίξεις στο χρηματιστηριακό τζόγο και σε κάθε περίπτωση από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Βεβαίως, στην ανακεφαλαιοποίηση θα δοθούν κεφάλαια που προστίθενται στο κρατικό χρέος και αποτελούν μέρος των δανείων. Ολα αυτά τα πληρώνει ο λαός.

  • Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην αναστολή «πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης», όπως για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Επί της ουσίας, από την 1η Νοέμβρη, οι τράπεζες έχουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, καθώς και τυπικά πλέον καταργείται η όποια παρεχόμενη προστασία, εν αναμονή, βέβαια, και του όποιου νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια των πλειστηριασμών στη στέγη της λαϊκής οικογένειας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει και για τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Ετσι, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, εντείνοντας εκβιασμούς και απειλές στα οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά για τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χαράτσια.

Με βάση προηγούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, δίνονταν μηνιαίες παρατάσεις στο «προσωρινό καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών» εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Παρά το γεγονός ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι συνεχίζονται, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, έσπευσε να ανακοινώσει πως δεν θα δώσει άλλη παράταση στο «προσωρινό καθεστώς» της προστασίας από πλειστηριασμούς, το οποίο έληξε, χτες, Σάββατο 31 Οκτώβρη. Θανατηφόρο χτύπημα λοιπόν της λαϊκής κατοικίας.

  • Από την 1η Οκτώβρη τριπλασιάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 66 ευρώ σήμερα). Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το μέτρο θα ισχύσει για 1 χρόνο, καθώς, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, από την 1/10/2016 τίθεται σε εφαρμογή και η δεύτερη ανατίμηση, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στο πλαίσιο της απόλυτης εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης.

-- Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για την μπίρα που «παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία», κλιμακωτά, ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής, από 15.000 μέχρι 200.000 εκατόλιτρα ετησίως, με προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,2 εκατ. ευρώ για το 2016.

-- Παρατείνεται εκ νέου, μέχρι τις 31/1/2016, η απαλλαγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, αναστέλλονται τυχόν μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» κ.ά.

-- Μεταφέρονται 500 οργανικές θέσεις από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Επεται συνέχεια

Στον ...επόμενο τόνο, έρχεται μπαράζ νέων αντιλαϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως η διόγκωση των συντελεστών στη φορολογία των φτωχών αγροτών, παρεμβάσεις στη φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων, αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, δηλαδή απελευθερώσεις που ωθούν στη συγκέντρωση της πίτας διαφόρων κλάδων σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εφαρμογή ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, οι όποιες «εκκρεμότητες» εντοπίζονται:

-- Στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια, γύρω από το οποίο δρομολογείται η επίτευξη ενός... «έντιμου συμβιβασμού» με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

-- Στην εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ή η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 23% σε όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά με τα οποία η συγκυβέρνηση θα επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο «ακατέβατα».

-- Στο ζήτημα της «απελευθέρωσης» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία.

Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΕΒ

Στις Βρυξέλλες για απευθείας συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και τον αντιπρόεδρο, Β. Ντομπρόβσκις, βρέθηκε, την περασμένη βδομάδα, κλιμάκιο του ΣΕΒ.

Οι Ελληνες βιομήχανοι τονίζουν: «Για να μπορέσει η απασχόληση να ανακάμψει, μαζί με τις αμοιβές, και να επαρκούν τα φορολογητέα εισοδήματα για την κάλυψη των παροχών που υπόσχεται το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει, πέραν όλων των άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ηφορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας να είναι ανταγωνιστική». Και, βέβαια, ζητούν μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας πως «οι υπερβολικά υψηλές εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης συντελούν στη χαμηλή απασχόληση των μισθωτών». Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και τη δραστική μείωση του κατώτατου μισθού την προώθησαν στο όνομα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά η ανεργία αυξήθηκε. Με δεδομένη την κρίση και τη μειωμένη παραγωγή πώς θα κάνουν προσλήψεις και θα μειώσουν την ανεργία; Το ίδιο και με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Είναι μέτρα αύξησης του ποσοστού κέρδους και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αλλωστε, αυτό λέει και ο ΣΕΒ απαιτώντας φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές. Λέει ότι αυτά αποτελούν τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΣΕΒ προς την Κομισιόν περιλαμβάνουν:

-- Διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και εργαλείων με αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ως «αντίβαρο στον υφεσιακό χαρακτήρα του νέου προγράμματος».

-- Ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σαφή διασφάλιση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα, άρση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων για τα εταιρικά κεφάλαια και αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

-- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική παραγωγή και την εξαίρεση της Ελλάδας, λόγω καθίζησης του ΑΕΠ της, από τις υποχρεώσεις για τις εκπομπές CO2 για τη χώρα μας.

-- Ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.

-- Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στη μισθωτή απασχόληση.

-- Δημιουργία Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των «κοινωνικών εταίρων» και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος.


Α. Σ.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ικανοποιεί μόνο ανάγκες του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την ομιλία του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ στη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές

Οπως και οι προκάτοχοί της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλεί το λαό να σηκώσει ξανά τα βάρη των τραπεζικών ομίλων

Andrea Bonetti

Οπως και οι προκάτοχοί της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλεί το λαό να σηκώσει ξανά τα βάρη των τραπεζικών ομίλων
Στην Ολομέλεια της Βουλής, και με τις γνωστές απαράδεκτες διαδικασίες του «κατεπείγοντος», αναμενόταν να ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το απόγευμα της Παρασκευής 30/10 πραγματοποιήθηκε η συζήτηση - εξπρές στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με το νομοσχέδιο να εγκρίνεται επί της αρχής με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ενωσης Κεντρώων. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε.

Καμία σχέση με την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει καμία σχέση με την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Αφορά το πώς θα ελαφρυνθούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια στην πορεία εξυγίανσής τους, και δεύτερον, σχετίζεται με τα επιχειρηματικά δάνεια. Για τα δεύτερα σημείωσε ότι είναι και το «βασικό σημείο τριβών», γιατί σχετίζονται και «με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεων που έχουν αυτά τα "κόκκινα" δάνεια και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν».

Επισήμανε ότι η ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι απόρροια «της ίδιας της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, που ένας από τους βασικούς όρους, τους κανόνες της, είναι και η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων. Από αυτή την άποψη, η τεράστια εκροή καταθέσεων που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες οδήγησε ακριβώς στην ανάγκη οι τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Οπως σημείωσε, αυτοί «που νομότυπα έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, διασφάλισαν τις καταθέσεις τους», ενώ αυτός που θα πληρώσει τα σπασμένα και ήδη τα πληρώνει «είναι ο ελληνικός λαός. Τα "capital controls" που βάλατε αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη ζωή του λαϊκού νοικοκυριού, του συνταξιούχου, του επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου. Και από τη στιγμή που στην ανακεφαλαιοποίηση θα συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο, 25 δισ. είναι διαθέσιμα, σημαίνει ότι θα αυξηθεί και το κρατικό χρέος», άρα αυτά που θα πληρώσει ο λαός.

Σκληρή ενδοκαπιταλιστική διαπάλη με σίγουρο χαμένο το λαό

Στοιχείο το οποίο έχει αξία για σχολιασμό, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, είναι και ο τρόπος που επιχειρείται η ανακεφαλαιοποίηση. «Και εδώ εκφράζεται μια σκληρότατη διαπάλη, όχι μόνο για την διαχείριση των "κόκκινων" επιχειρηματιών δανείων, αλλά και για το ποιος θα καθορίσει τις διοικήσεις των ανακεφαλαιοποιημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει μια ασάφεια στις διατάξεις του νόμου. Αυτή η ασάφεια παρέχει ουσιαστικά στην κυβέρνηση μια ευελιξία για να μπορεί να κάνει καλύτερα παζάρια και να διαπραγματεύεται με τους νυν μετόχους, με τις νυν διοικήσεις των τραπεζών, με τους διεκδικητές, με αυτούς που θέλουν να επενδύσουν νέα κεφάλαια, άρα να πάρουν τον έλεγχο των τραπεζών, είτε είναι ξένα funds, ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε και εγχώριοι ενδεχόμενα, με τον δημόσιο τομέα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την ΕΕ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Και βέβαια και η διαπάλη αυτή εκφράζεται και όσον αφορά την προσωρινή μορφή που θα έχουν οι τράπεζες ως νομικά πρόσωπα. Αν δηλαδή θα είναι δημόσιου χαρακτήρα ή θα ελέγχονται από το δημόσιο (...).

Ο,τι και αν επιλεγεί από όλα αυτά, αφενός οι τράπεζες θα λειτουργούν με το νόμο της καπιταλιστικής οικονομίας και της καπιταλιστικής αγοράς, αλλά ακόμα και δημόσιες να γίνουν όπως λέγατε στο παρελθόν, όλο αυτό θα είναι προσωρινό, δεν θα αμφισβητήσετε τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας τους, αλλά θα το κάνετε αυτό για να εξυγιανθούν και να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες αυτές».

«Συνολικά μέσα από την πορεία ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «προσπαθείτε να απαντήσετε στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων», και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ ήδη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για γενναίο κούρεμα των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, το οποίο η κυβέρνηση ούτε τώρα έλαβε υπόψη, γιατί δεν έχει τέτοιο προσανατολισμό.

Ως νέο στοιχείο χαρακτήρισε ο Ν. Καραθανασόπουλος το γεγονός ότι στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και «τις λεγόμενες μη συστημικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα τις συνεταιριστικές», δείχνοντας ότι προωθεί την επιτάχυνση των «διαδικασιών της αναδιάρθρωσης συνολικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος», εξέλιξη που θα αποδειχθεί σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι θα την «πληρώσουν» με απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος τους. Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, το ΚΚΕ επανακατέθεσε την τροπολογία για την προστασία των εργαζομένων στις συνεταιριστικές τράπεζες. Επισήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε στηρίξει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στους εργαζόμενους της ΑΤΕ και ζήτησε την ψήφισή της.

Για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία

Η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα και την προοπτική στην αγροτική οικονομία και τον κλάδο τροφίμων - Η περίπτωση του Νομού Ιωαννίνων», σήμερα Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Ροδοτόπι (Πνευματικό Κέντρο).

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση για τα 71 χρόνια από τότε που ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τους ναζί, διοργανώνει σήμερα Κυριακή η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ