ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ασφυξία στη λειτουργία του δήμου προκαλεί η κυβερνητική παρέμβαση

Κονδύλι που αφορούσε την καταβολή μισθοδοσίας υπαλλήλων του δήμου αφαίρεσε το υπουργείο Οικονομικών

Από την προχτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απολύσεις εργαζομένων στο δήμο
Από την προχτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απολύσεις εργαζομένων στο δήμο
Το υπουργείο Οικονομικών αφαίρεσε από το δήμο Πάτρας κονδύλι που προοριζόταν για την καταβολή μισθοδοσίας υπαλλήλων του. Την απαράδεκτη αυτή ενέργεια κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Π. Μελάς, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το κονδύλι, ύψους 17.562,39 ευρώ, παρακρατήθηκε χωρίς καμία ενημέρωση προς το Δήμο, για να γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, παρόλο που -όπως ενημέρωσε χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος- είχε πληρωθεί η πρώτη δόση και ήταν ρυθμισμένες οι επόμενες δόσεις.

«Η στάση του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει απόλυτα τις εκτιμήσεις μας ότι είναι αδίστακτοι Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση για την πιστή εφαρμογή και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Π. Μελάς και κάλεσε το υπουργείο να επιστρέψει τα χρήματα στο Δήμο ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι.

Παρουσιάζοντας τον ταμειακό απολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις του 2013, ο Π. Μελάς τόνισε ότι περιγράφουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά από τις οδηγίες κυβέρνησης και ΕΕ για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς σε όλους τους Δήμους, με στόχο να αυξηθούν οι φόροι, να περικοπούν οι παροχές και να απαγορευτούν οι προσλήψεις. Οπως ενημέρωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο απολογιστικός πίνακας αποκαλύπτει δραστικές περικοπές στην όποια κοινωνική πολιτική ασκούνταν μέχρι σήμερα ενόψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών. «Με απλά λόγια, ο Δήμος υποχρεώθηκε να περιορίσει το όποιο κοινωνικό έργο ακόμα και στα πιο ευάλωτα και φτωχά τμήματα του πληθυσμού. Δομές όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ και άλλες είχαν μειωμένες δαπάνες και κινούνταν στη λογική της ανταποδοτικότητας. Για παράδειγμα, τα βοηθήματα ένδειας ήταν 15.000 ευρώ», τόνισε ο Π. Μελάς.

Και συμπλήρωσε: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν αντιτάχθηκε του "Καλλικράτη" και του ευρωμονόδρομου που βοήθησαν να "σημειωθούν οικονομικές επιδόσεις" για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής στρατηγικής της χώρας, με περικοπές των ΚΑΠ κατά 70% από το 2009 έως το 2013. Για παράδειγμα, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των 240 σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης εισπράχθηκαν 1.610.419,89 ευρώ. (Για το 2014 έχουμε μείωση της τάξης του 25%).

Η φορολόγηση μέσω των ανταποδοτικών τελών που εισπράττονται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ήταν μια φορομπηχτική πολιτική μαζί με την είσπραξη των κλήσεων για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Παράλληλα, έμειναν στο απυρόβλητο μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, όπως το Καζίνο στο Ρίο με ανείσπρακτα χρέη 623.747 ευρώ για το 2013. Δεν ασχολήθηκε καθόλου με το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στην είσπραξη του.

Από μισθώματα ακίνητης περιουσίας βεβαιώνονται 1.113.067 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 268.031 ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί το ρεύμα και τα ανταποδοτικά τέλη που δεν εισπράττονται για τα ακίνητα αυτά.

Η συνέχιση της λογικής των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών ισολογισμών συμβάλλει ώστε να γίνουν φτωχότεροι οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα να πληρώνουν βασικές υπηρεσίες για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Στην παρέμβασή του στην ειδική συνεδρίαση ο δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, υπενθύμισε την απάντηση των τεσσάρων δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», η οποία συμπυκνώνεται στην ξεκάθαρη θέση: «Θα βάλουμε εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, διεκδικώντας μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα».

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Η πράξη διαλύει όποιες αυταπάτες

Στη ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοζε η προηγούμενη δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ, βαδίζει και η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του, στο Δήμο Τυρνάβου. Την επισήμανση κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και αναφέρονται σε συγκεκριμένα παραδείγματα που είναι «δείγματα γραφής», όπως:

-- Η άρνηση ικανοποίησης συγκεκριμένων αιτημάτων που με υπομνήματά τους υπέβαλαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Λαϊκή Επιτροπή Τυρνάβου, για την ανακούφιση των ανέργων και των οικονομικά ανήμπορων δημοτών.

-- Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών για καθαριότητα και φωτισμό για τα σπίτια κατά 14% στον Αμπελώνα, και μέχρι 53% στα καταστήματα των κοινοτήτων Βρυοτόπου, Ροδιάς και Δελερίων, καθώς επίσης και η αύξηση για τέλη των κοινόχρηστων χώρων κατά 25% στον Αμπελώνα και μέχρι 200% στα διαμερίσματα Βρυοτόπου, Ροδιάς και Δελερίων, με πρόσχημα την «εφαρμογή πολιτικής ισονομίας στα μέτρα του δυνατού».

«Ο λαός του Τυρνάβου - επισημαίνουν - δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη νέα δημοτική αρχή και το ρόλο που αυτή θα παίξει από εδώ και πέρα. Εγκαιρα είχαμε επισημάνει προεκλογικά ότι όλοι αυτοί οι οποίοι εμφανίζονταν ως ανεξάρτητοι, αυτοδιοικητικοί, αριστεροί κ.λπ. θα προωθήσουν το αντιλαϊκό πλαίσιο του "Καλλικράτη", μακριά από τις προσδοκίες για μια άλλη πολιτική στο δήμο, που έστω θα ανακούφιζε τις λαϊκές οικογένειες. Αυτοί που προεκλογικά για την υφαρπαγή της ψήφου "έσκιζαν" τα μνημόνια, μόλις ανέλαβαν άρχισαν τις φορομπηχτικές πολιτικές, την εφαρμογή μνημονίων και αντιλαϊκών νόμων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τις παραπάνω επιλογές και αποφάσεις της δημοτικής αρχής και ζητάει την άμεση ανάκλησή τους και την άμεση συζήτηση με βάση τα αιτήματα που έθεσαν η Λαϊκή Επιτροπή και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παλεύει για:

* Ουσιαστική μείωση έως κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και τοπικών φόρων για τις λαϊκές οικογένειες, με παράλληλη αύξηση σε μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ.

* Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δήμων για τη λειτουργία των υπηρεσιών.

* Επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων από την κυβέρνηση, που έχουν εισπραχθεί από φόρους και δεν έχουν αποδοθεί.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Να δοθούν οι αποζημιώσεις, να γίνουν οι παράδρομοι

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα έργα της Ιονίας Οδού.

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Αρτας, Βασίλη Ψαθά, για την άρνηση της κατασκευαστικής εταιρείας της Ιόνιας Οδού να κατασκευάσει παράδρομους εκεί όπου προϋπήρχαν και όπου χρειάζονται και να αποζημιώσει άμεσα τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τσουμάνη Ολγα (Ολυ), Κωτσαντής Κώστας, Ζιώβας Βασίλης. Με την Ερώτηση οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούν να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και να κατασκευαστούν οι παράδρομοι. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Κύριοι, σας πληροφορούμε ότι στην περιοχή Κομποτίου υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που αφορά 20 ιδιοκτήτες, με συνολική ιδιοκτησία 150 στρέμματα. Τα συγκεκριμένα κτήματα βρίσκονται σε απόσταση 1 χιλ. από τη γνωστή γέφυρα Αννινου, επί της παλιάς Εθνικής Οδού και τώρα στο διάβα της Ιονίας. Εχουν προκύψει λοιπόν τα εξής δύο σοβαρά προβλήματα:

1. Ενώ έχουν απαλλοτριωθεί και χρησιμοποιηθεί οι εκτάσεις, η κατασκευαστική εταιρεία, από τη μια, δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή στους ιδιοκτήτες και, από την άλλη, το κράτος συνεχίζει και εισπράττει φόρο ακίνητης περιουσίας - ΕΝΦΙΑ!!!

2. Η κατασκευαστική εταιρεία αρνείται να φτιάξει παράδρομους, που σημειωτέων υπήρχαν από εκατονταετία, προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες του τύπου: Οι παράδρομοι δεν υπάρχουν στις αεροφωτογραφίες ή ότι... ναι προϋπήρχαν αλλά ήταν ...παράνομοι!!!

Φυσικά και εμείς γνωρίζουμε ότι η ασύδοτη συμπεριφορά, όχι μόνο της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά γενικότερα των κεφαλαιοκρατών, είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολικής, είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων της ΕΕ, κατά συνέπεια, είναι ευθύνη πάνω από όλα της συγκυβέρνησης αλλά και ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων που αποδέχονται τη μονοπωλιακή στρούγκα της ΕΕ».

Κατά συνέπεια, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτά αν έχει σκοπό η Περιφέρεια να κάνει κάτι ώστε να γίνουν τα αυτονόητα, δηλαδή να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και να κατασκευαστούν οι παράδρομοι.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνει την Κυριακή 9 Νοέμβρη 2014, στις 11 π.μ, στο χωριό Παναγιά Κεραμιών (στο χώρο του μνημείου), εκδήλωση απόδοσης τιμής στους αγωνιστές και νεκρούς της Μάχης της Παναγιάς, και τα θύματα των χιτλερικών επιδρομών. Καλούνται οι αγωνιστές, οι φίλοι - απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και όλοι οι Χανιώτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τους μαχητές και τους νεκρούς της μεγαλύτερης εκ παρατάξεως μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην Κρήτη, ενάντια στο φασισμό - ναζισμό.

Βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Τη σφραγίδα τους με την υπογραφή ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) άφησαν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα οι νεοναζί. Το γεγονός προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου (ΚΙΣ), που κάλεσε τους φορείς της πολιτείας και της κοινωνίας να τηρήσουν σαφή και απροκάλυπτη στάση καταδίκης της ενέργειας αυτής και κάθε ενέργειας αντισημιτισμού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η βεβήλωση του μνημείου έγινε το βράδυ της 30ής Οκτώβρη. Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη βεβήλωση, από ναζιστική οργάνωση, του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, μνημείο αφιερωμένο στους 60.000 Ελληνες εβραϊκής καταγωγής, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε όσους κατάφεραν να επιβιώσουν. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να ανακόψουν την ανάγκη η νεολαία να μάθει την αλήθεια για τα εγκλήματα του ναζισμού και ο λαός να δυναμώσει την πάλη του για την απομόνωση του ναζισμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ