ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τεντώνεται το «σκοινί» των ανταγωνισμών

Για λήψη «κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των συμφερόντων» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους κάνει λόγο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας...
Για λήψη «κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των συμφερόντων» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους κάνει λόγο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας...
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλιακών συμφερόντων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ειδικότερα το Κυπριακό.

Στο φόντο των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, η ρωσική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο «ενδιαφέρον» που διατηρεί για την ευρύτερη περιοχή η Ρωσία (η οποία διατηρεί άλλωστε και ναυτική βάση, στο Ταρτούς της Συρίας). Κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν χτες «ασφαλείς πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες το ταξίδι Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί αρχές Γενάρη και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και υπογραφή συμφωνίας διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία θα αφορά την παροχή «διευκολύνσεων» στη Ρωσία, ενώ ήδη οι σχετικές επαφές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Στο μεταξύ, προχτές συνεδρίασε στην Τουρκία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Την περίοδο που ακολουθεί η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές που η "ΤΔΒΚ" (σ.σ. "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", όπως αποκαλούν το ψευδοκράτος) την εξουσιοδότησε».

Στην Ουάσινγκτον, εξάλλου, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρ. Μενέντεζ, έστειλε προχτές επιστολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση των γεγονότων από την Τουρκία (...) απαιτεί άμεση απάντηση». Ακόμα, τους καλεί να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας «την άμεση απόσυρση (των τουρκικών πλοίων) από την κυπριακή ΑΟΖ». Η παρέμβαση Μενέντεζ επιβεβαιώνει τις διεργασίες που μαίνονται στο εσωτερικό της αστικής τάξης πολλών χωρών, καθώς οι υδρογονάνθρακες τραβούν το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση ανατροφοδοτούν «κινητικότητα» γύρω από την τακτική που κάθε πλευρά πρέπει να υιοθετήσει για να εξασφαλίσει «μερίδιο του λέοντος».

Στις 20 Νοέμβρη ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν θα επισκεφτεί την Τουρκία, ο οποίος χτες αναμενόταν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ν. Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ, χτες η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφερόταν σε πληροφορίες Τούρκου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αιντε, επεξεργάζεται «φόρμουλα» για τη μοιρασιά των φυσικών πόρων της Κύπρου. Ο Αιντε, που πριν λίγες μέρες είχε επαφές με την τουρκική ηγεσία, θα βρεθεί στην Αθήνα στις 5 Νοέμβρη, ενώ 6 - 7 Νοέμβρη θα είναι στην Κύπρο.

Συναντήσεις Κυπριανού με Σαμαρά - Βενιζέλο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, συναντήθηκε χτες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο. Μετά τη συνάντησή του με τον Σαμαρά δήλωσε: «Μετέφερα στον κύριο Σαμαρά μερικές σκέψεις και προτάσεις μας για την εκτόνωση της κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία στην Κύπρο», τονίζοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς «μου είπε ότι του ακούστηκαν καλές και ενδιαφέρουσες οι απόψεις, ότι θα τις σκεφτεί, θα τις θέσει υπόψη του προέδρου Αναστασιάδη και θα τις συζητήσουμε και μαζί όταν έρθει την επομένη εβδομάδα στην Κύπρο, πριν ταξιδέψει στο Κάιρο».

Ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να μεταβεί στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον Ευ. Βενιζέλο, την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα συμμετάσχουν σε συνεδρίαση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων. Την επομένη, μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, θα βρίσκονται στο Κάιρο για τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

ΑΣΚΗΣΗ «CYBER EUROPE 2014»
Μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα... σφάζονται και στον κυβερνοχώρο

Φάση της «Cyber Europe 2014», της μεγαλύτερης άσκησης που διεξάγεται στην Ευρώπη σχετικά με την ασφάλεια στο λεγόμενο κυβερνοχώρο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Το θέμα αφορά άλλο ένα πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών, όπου χώρες και μονοπώλια προσβάλλουν ηλεκτρονικά συστήματα, υποκλέπτουν δεδομένα άλλων χωρών και μονοπωλίων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να διασφαλίσουν πλεονεκτική θέση στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, από διακρατικές ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η ΕΕ, αναπτύσσεται και η λεγόμενη κυβερνοάμυνα.

Η «Cyber Europe» διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον ENISA (European Union Agency for Network and Information Security - Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών). Πολυεπίπεδη πανευρωπαϊκή κυβερνο-άσκηση, με προσομοίωση συμβάντων και σκοπό τον έλεγχο της ικανότητας ανταπόκρισης της ΕΕ σε διαδικτυακές «απειλές», διεξάγεται σε τρεις φάσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2014:

-- Η Τεχνική, περιλαμβάνει ανίχνευση, διερεύνηση, μετριασμό περιστατικών και ανταλλαγές πληροφοριών. Ολοκληρώθηκε στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών στο διάστημα 28 - 30/4 από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Η ελληνική συνεισφορά συνίστατο στην εκπόνηση των σεναρίων της άσκησης και των διδαγμάτων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Από πλευράς ΓΕΕΘΑ συμμετείχε προσωπικό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας.

-- Η Επιχειρησιακή/τακτική, που έγινε την Πέμπτη με συμμετοχή υπηρεσιών και οργανισμών από 29 ευρωπαϊκές χώρες (26 κράτη - μέλη της ΕΕ) και αντικείμενο την προειδοποίηση, αξιολόγηση της κρίσης, συνεργασία, συντονισμό, τακτική ανάλυση, ανταλλαγές συμβουλών και πληροφοριών σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σημειωτέον, 4 - 5/3 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ διημερίδα με σκοπό τη συζήτηση και το σχεδιασμό ακριβώς αυτού του σκέλους της άσκησης.

-- Η Στρατηγική, εξετάζει τη λήψη σχετικών πολιτικών αποφάσεων.

Η επιχειρησιακή - τακτική φάση της άσκησης

Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη σε μια ολοήμερη προσομοίωση που διοργάνωσε ο ENISA εξετάστηκαν περισσότερα από 2.000 ξεχωριστά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων «επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αναφορών από μυστικές υπηρεσίες και ΜΜΕ για επιχειρήσεις επίθεσης στον κυβερνοχώρο, αλλοίωσης ιστοτόπων (επιθέσεις που αλλάζουν την εμφάνιση ενός ιστοτόπου), διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών, επιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως δίκτυα Ενέργειας ή τηλεπικοινωνιών, καθώς και της δοκιμασίας της συνεργασίας και των διαδικασιών κλιμάκωσης της ΕΕ», όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 οργανισμοί και 400 επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ειδικοί από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων υπουργείων, εταιρειών τηλεπικοινωνίας, εταιρειών Ενέργειας, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.

Η άσκηση δοκίμασε, επίσης, τις τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες στην ΕΕ (SOP-ΕΕ), ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών σχετικά με μια κρίση στον κυβερνοχώρο.

Ενδεικτικό, εξάλλου, του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται σε επίπεδο ΕΕ για το ζήτημα είναι και το γεγονός ότι στη Στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στην προτεινόμενη Οδηγία για ένα υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών (ΑΔΠ), η Κομισιόν ζητά την ανάπτυξη εθνικών έκτακτων σχεδίων και τακτικών ασκήσεων, που θα δοκιμάζουν την αντίδραση δικτύων μεγάλης κλίμακας στα περιστατικά ασφάλειας και την αποκατάσταση καταστροφών.

Σημειωτέον, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ENISA για το 2013, οι παράγοντες απειλής έχουν αυξήσει την πολυπλοκότητα των επιθέσεων και των εργαλείων τους. Πολλές χώρες έχουν αναπτύξει ικανότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διείσδυση σε κάθε είδους στόχους, κυβερνητικούς και ιδιωτικούς, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι παγκόσμιες επιθέσεις που βασίζονταν στο διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τέταρτο, ενώ ο συνολικός αριθμός παραβιάσεων δεδομένων ήταν κατά 61% υψηλότερος από το 2012. Καθεμία από τις οκτώ κορυφαίες παραβιάσεις δεδομένων είχε ως αποτέλεσμα απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων εγγραφών στοιχείων, ενώ εκτέθηκαν 552 εκατομμύρια ταυτότητες. Τέλος, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αντιπροσώπευε το 2013 ετήσιες παγκόσμιες απώλειες ύψους μεταξύ 300 δισ. και 1 τρισ. δολάρια.

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
«Ψήνονται» νέα μέτρα υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Νέα προνόμια για τη δημιουργία ακόμα πιο «ελκυστικού περιβάλλοντος» και «ζεστό χρήμα» από το ΕΣΠΑ, προετοιμάζει η κυβέρνηση για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οι σχετικές εξαγγελίες έγιναν χτες από τον υπουργό Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του «Capital+Vision» με θέμα «Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα». Προαναγγέλλοντας νέο σφοδρό χτύπημα στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, παρουσίασε ως «πιλότο» τους νόμους που πέρασε η συγκυβέρνηση για τα τουριστικά σκάφη αναψυχής και τα όσα έχουν εφαρμοστεί στην κρουαζιέρα, με την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ, που είχαν ως αποτέλεσμα να κυριαρχεί πλήρως σε αυτές τις κατηγορίες πλοίων η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Συγκεκριμένα, αφού ξεκαθάρισε ότι θα διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού ο νόμος 2687/53, που είναι η βάση του νομοθετικού πλέγματος που προστατεύει τα εφοπλιστικά συμφέροντα (προβλέπει από τη σύσταση των «οφσόρ» εταιρειών και τις φοροαπαλλαγές, μέχρι και τις λεγόμενες εγκριτικές πράξεις νηολόγησης), εξήγγειλε την «εγκαθίδρυση διεθνών μητροπολιτικών ναυτιλιακών πάρκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Δίνοντας το στίγμα ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση κερδοφόρας δράσης για τους εφοπλιστές, τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο τομέα των μεταφορών, ανέφερε: «Τόσο ο Πειραιάς όσο και η Θεσσαλονίκη μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα του σύγχρονου ναυτιλιακού πλέγματος (cluster) και να αναδειχθούν, μέσω της ανάπτυξης ναυτιλιακών επιχειρήσεων κάθε βεληνεκούς, σε ανταγωνιστικούς πόλους έλξης για την παγκόσμια ναυτιλία. Οπως ακριβώς αρμόζει, δηλαδή, σε μια χώρα που είναι η πρώτη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία. Ιδιαίτερα δε, όταν στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο λιμάνια ταχύτατα αναπτυσσόμενα που αποτελούν διαμετακομιστικά κέντρα για όλη την Ευρώπη».

Προδιαγράφοντας το τρελό φαγοπότι που θα ακολουθήσει πρόσθεσε ότι: «Πετύχαμε να εντάξουμε αυτήν τη δημιουργία ναυτιλιακών cluster σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη στο νέο σχέδιο του ΕΣΠΑ (2014 - 2020)».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ