ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στο δρόμο οι σπουδαστές των ΤΕΙ στις 11 Νοέμβρη

Κάλεσμα του ΜΑΣ για πανελλαδικό συλλαλητήριο, κόντρα στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ

Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο σπουδαστών των ΤΕΙ, στις 11 Νοέμβρη, 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα, που υπολειτουργούν, λόγω των περικοπών. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζεται πως στα ΤΕΙ «ειδικά φέτος η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική από ποτέ, ενώ με το νόμο πλαίσιο μπαίνει οριστική ταφόπλακα στις σπουδές μας. Οι σπουδαστές από την αρχή της χρονιάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα βουνό από εμπόδια και δυσκολίες για να σπουδάσουμε. Πιο συγκεκριμένα:

Εχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Να υπάρχουν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα.
  • Στα εργαστήρια και στις θεωρίες οι σπουδαστές να είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. 50 σπουδαστές σε εργαστήριο των 20 θέσεων.
  • Να μη γίνονται θεωρίες.

Στραγγαλίζουν οικονομικά τα Ιδρύματα με τους μειωμένους προϋπολογισμούς που φτάνουν σε μείωση κατά 60%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Κόβουν τα δωρεάν πάσο, μας στέλνουν πελατεία στη "Γερμανός ΑΕ" να τα πληρώνουμε 2,5 ευρώ.
  • Κόβουν τη δωρεάν σίτιση.
  • Για τα παιδιά από άλλες πόλεις, το κόστος της στέγασης είναι δυσβάσταχτο, αφού εστίες για τα ΤΕΙ δεν υπάρχουν και τα λίγα δωμάτια που δίνονται δεν φτάνουν "ούτε για ζήτω".

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν τα μονά - ζυγά εξάμηνα και μειώνουν τις ώρες που μπορούμε να δηλώσουμε το εξάμηνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Να μείνει ακόμα και ένα χρόνο πίσω ένας σπουδαστής στις σπουδές του, αν για παράδειγμα μπει σε λίστα αναμονής.
  • Πολλοί σπουδαστές που εργάζονται ή οι οικογένειές τους δεν τα βγάζουν πέρα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, ειδικά με την εφαρμογή του ν+2 στο νέο νόμο.

Συνεχίζεται το ξεζούμισμα της τσέπης μας με το ελεεινό καθεστώς με βιβλία που πληρώνουμε, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 ευρώ το εξάμηνο). Οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική είναι ακόμα απλήρωτοι. Συνεχίζεται η άθλια κατάσταση με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή».

Το ΜΑΣ σημειώνει πως αυτή η κατάσταση έχει «αιτία, ένοχο με όνομα» και αποδίδει τις ευθύνες στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χρόνια τώρα. Σημειώνει, δε, και τις ευθύνες των διοικήσεων των Ιδρυμάτων.

Το ΜΑΣ καταθέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων και καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων, Τμημάτων, Εξαμήνων, σε κινητοποιήσεις σε όλες τις σχολές και τα Τμήματα, για αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

«Οργανώνουμε τον αγώνα μας»

Αγωνιστικό κάλεσμα της Γραμματείας του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας προς τους μαθητές

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας», «συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά», «τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων είναι η δύναμή μας», δηλώνει η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα στους μαθητές.

Η Γραμματεία του ΣΑΣΑ καλεί όλα τα 5μελή, τα 15μελή, όλα τα σχολεία, με Γενικές Συνελεύσεις να συζητήσουν το κάλεσμα του Συντονιστικού. Να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για να συνεχιστεί ο αγώνας, αποφάσεις συμμετοχής στα Συντονιστικά κατά δήμο και στο ΣΑΣΑ. Να μαζευτούν υπογραφές στήριξης. Να οργανωθούν εκδηλώσεις - συζητήσεις στα σχολεία και τις γειτονιές. Να παρθούν πρωτοβουλίες σε κάθε δήμο. «Να φτάσει παντού το κάλεσμα του Συντονιστικού, να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο για τα δίκαια αιτήματά μας. Συμμετέχουμε στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Οργανώνουμε τον αγώνα μας και τοπικά με κινητοποιήσεις, κλεισίματα δρόμων, αποχές», σημειώνει.

Οι μαθητές διεκδικούν: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία. Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους. Δωρεάν μετακινήσεις σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην Εκπαίδευση. Οχι στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση. Ενα σχολείο 12χρονο για όλους. Μόρφωση - δουλειά με δικαιώματα για τους ίδιους και τους γονείς τους.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των απογραφέων

Το ΠΑΜΕ ενημερώνει για την εξέλιξη του θέματος και καλεί σε νέες κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στην απογραφή είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες και οι αρμόδιοι τους έχουν κάνει «μπαλάκι» απ' τον έναν στον άλλο. Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του, ενημερώνει για την εξέλιξη του θέματος και καλεί τους απογραφείς σε νέες κινητοποιήσεις. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Η απάντηση της Επιθεώρησης Εργασίας στην προσφυγή των εργαζομένων που εργάστηκαν στην απογραφή του 2011, που δόθηκε ύστερα από τις κινητοποιήσεις τους, αναφέρει πως καλεί την ΕΛΣΤΑΤ να πληρώσει άμεσα και τους εργαζομένους να καταφύγουν αν το επιθυμούν στα ποινικά δικαστήρια, δηλαδή σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες.

Η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ είναι προκλητική. Με ανακοίνωση που έχει την υπογραφή του προέδρου της κ. Γεωργίου αντί να απολογηθεί για την ως τώρα κατάσταση και να αναφέρει ξεκάθαρη ημερομηνία για την πληρωμή των δεδουλευμένων, απαντάει πως η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει λόγο στην εργατική διαφορά, καθώς δεν υπάρχει όπως αναφέρει, εξαρτημένη σύμβαση εργασίας. Αντί να πει ξεκάθαρα ποτέ και πώς θα πληρώσουν τους εργαζόμενους, προκαλούν όλους τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα.

Ηδη οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έξι μήνες. Αυτό το χρονικό διάστημα έχει ξεπεράσει ακόμα και τις αρχικές δεσμεύσεις της ΕΛΣΤΑΤ στην πρώτη διαμαρτυρία των εργαζομένων που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Η Διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ (ο κ. Γεωργίου και η κ. Ξενάκη) είχαν δεσμευτεί (και γραπτώς μέσα από ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ) ότι το αργότερα σε 3 μήνες θα υπάρχει εξόφληση.

Ψεύδονται συνεχώς, κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, κανείς δεν παίρνει ευθύνη. Κάνουν μπαλάκι τους εργαζόμενους για ένα ποσό 300 ευρώ ως 500 ευρώ που αντιστοιχεί στον καθένα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Το κράτος ως εργοδότης δείχνει το δρόμο στις επιχειρήσεις, χαράσσει τη γραμμή της πιο άγριας και ολομέτωπης επίθεσης στη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Να πολιορκήσουμε τα γραφεία τους σε κάθε πόλη. Καλούμε όλα τα σωματεία σε αλληλεγγύη. Να συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους, με όλες τις μορφές πάλης».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Ελληνες μαθητές

Από την αποχή της περασμένης Τετάρτης
Από την αποχή της περασμένης Τετάρτης
Σε αποχή από τα μαθήματα προχώρησαν την περασμένη Τετάρτη οι μαθητές των ελληνικών σχολείων της Φρανκφούρτης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την «ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό», που αποτελεί λαιμητόμο στα μορφωτικά τους δικαιώματα. Τουλάχιστον 300 παιδιά από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα καθώς και γονείς συμμετείχαν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση απαιτώντας να μην κλείσει κανένα σχολείο.

Γονείς και μαθητές είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Το Σάββατο 29 Οκτώβρη, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Γονέων των Σχολείων Φρανκφούρτης αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης φορέων στη Φρανκφούρτη, η ενημέρωση γερμανικών φορέων για τη στήριξη του αγώνα των ελληνικών σχολείων και η συγκέντρωση υπογραφών σε παγγερμανικό επίπεδο.

Να δυναμώσει η πάλη για δωρεάν φοιτητικές εστίες

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη μετατροπή του ξενοδοχείου «La Mirage» σε «εστία» με 200 ευρώ το μήνα!

Η πάλη να δυναμώσει ώστε το ξενοδοχείο «La Mirage» και άλλοι χώροι να γίνουν δωρεάν φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Αφορμή για την ανακοίνωση είναι η μετατροπή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου σε «εστία» με 200 ευρώ νοίκι!

Η ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Η μετατροπή του ξενοδοχείου "La Mirage" σε φοιτητική εστία δεν είναι δωρεάν παραχώρηση στους φοιτητές και στις οικογένειές τους, δε λύνει το πρόβλημα. Το ξενοδοχείο "La Mirage" στην πλατεία Ομόνοιας, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, στο όνομα της αναβάθμισης του κέντρου και της ανακαίνισης παλαιών κτιρίων, μετατρέπεται σε φοιτητική εστία, με νοίκι 200 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τους στόχους τους για τη φοιτητική στέγη και τις ανάγκες των φοιτητών, είναι παράγωγο της πολιτικής που θέλει τις επιχειρήσεις και τα μονοπώλια να αλωνίζουν στα πανεπιστήμια. Η οξυμένη ανάγκη για φοιτητική στέγη δημιουργεί νέες ευκαιρίες κερδοφορίας και παράλληλα επιβάρυνσης του λαϊκού εισοδήματος.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Να δυναμώσει η πάλη ώστε το ξενοδοχείο "La Mirage" καθώς και άλλοι χώροι να γίνουν φοιτητικές εστίες για τη δωρεάν διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ