ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Ανοιχτή επιστολή - κραυγή αγωνίας των γονιών

Χτες, τελικά, ανακοινώθηκε απ' το διοικητή του «Αγία Σοφία» στους παιδοκαρδιοχειρουργούς του νοσοκομείου η αναστολή άσκησης καθηκόντων, όπως ανακοίνωσε απ' την περασμένη βδομάδα (27.10.2011) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Την παύση των γιατρών απ' τα καθήκοντά τους - πιστοιποιώντας έτσι και το τελικό λουκέτο στο μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα της χώρας - ανακοίνωσε στους γιατρούς ο διοικητής του «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασάββας, ο οποίος απαριθμεί μια σειρά εγγράφων κυρίως της διοίκησης και καταλήγει: «Επειδή κρίνω ότι συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση διότι από τα παραπάνω προκύπτει ότι διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας επιβάλλω την αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του ιατρού...».

Στο μεταξύ, τις «χαλκευμένες κατηγορίες» σε βάρος των δύο καρδιοχειρουργών, που «προσφέρουν "πολύτιμο έργο" σε όσους τυχόν ωφελούνται από το κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου» καταγγέλλουν περισσότεροι από 130 γονείς παιδιών με καρδιοπάθειες με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας.

«Η αναστολή άσκησης των καθηκόντων και η παραπομπή αυτών των δύο επιστημόνων στο πειθαρχικό συμβούλιο, είναι ο επίλογος των πολύμηνων δόλιων μεθοδεύσεων της απαξίωσης και τελικά του κλεισίματος αυτού του κέντρου» τονίζουν οι γονείς, οι οποίοι απαριθμούν και αντικρούουν τις ανακρίβειες και την παραπληροφόρηση και τις «κατασκευασμένες συκοφαντίες» του υπουργείου Υγείας, της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του «Αγία Σοφία». Οι γονείς ανασύρουν απ' το προσωπικό ιστολόγιο του Ανδρέα Λοβέρδου ορισμένα ερωτήματα όπως: «Πού είναι οι χρήστες της υγείας; Ποιον ρώτησε η εκάστοτε Κυβέρνηση της χώρας για το αν τα κάνει καλά; Ρώτησε κανέναν φουκαρά...; Τον ρώτησε ποτέ αυτόν κανένας αν του αρέσουν οι γιατροί...;».

Και οι γονείς αποστομώνουν τον υπουργό Υγείας: «Εμείς λοιπόν, όχι ένας και δύο, αλλά πολλές δεκάδες "φουκαράδων", δε ρωτηθήκαμε ποτέ από τον κ. Λοβέρδο, αν επιβεβαιώνουμε τα τραγικά ψεύδη, που κάποιοι τού μετέφεραν, για τους γιατρούς μας».

Τέλος, οι γονείς ζητούν αποκατάσταση των γιατρών και άνοιγμα του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας

Να συμμετέχουν μαζικά στην 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) την Πέμπτη, 3 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στα Κέντρα Υγείας και στα Ιδρύματα Πρόνοιας απαιτώντας:

  • Καμία απόλυση. Καμία «εργασιακή εφεδρεία». Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.
  • Καμία περικοπή στους μισθούς. Κατώτερο βασικό μισθό στα 1.400 ευρώ. Καμία καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών. Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα φοροχαράτσια.
  • Να μην καταργηθεί κανένα δημόσιο κρεβάτι.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.
  • 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς. ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.

Η ΑΣΥ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι: «την ώρα που η επίθεση σε όσα δικαιώματα μας απομένουν κλιμακώνεται, η συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Πρωτοβουλία Υγειονομικών) κάνει λόγο για παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών για το ωράριο εργασίας. Κάνει το "λαγό" στην επιβολή της διευθέτησης του εργασιακού χρόνου και του ωραρίου - λάστιχου. Βάζει πλάτη στην ΕΕ και την κυβέρνηση για να δουλεύουμε ως και 12 ώρες την ημέρα!». Στη βάση αυτή, οι επιτροπές του ΠΑΜΕ, καλούν όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα, να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους.

  • Τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας προκήρυξε για αύριο η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, διαμαρτυρόμενη για την δραματική ανεργία των νέων γιατρών και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο για «την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση ιατρών».
ΟΜΙΛΟΣ «ALAPIS»
Εκβιάζει με μειώσεις μισθών και απολύσεις

Παρά την τεράστια κερδοφορία, ο όμιλος στέλνει το «λογαριασμό» του ανταγωνισμού στους εργαζόμενους

Τα «σπασμένα» της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο του φαρμάκου καλούνται να πληρώσουν οι περίπου 1.400 εργαζόμενοι του ομίλου «ALΑPIS». Ο επιχειρηματικός όμιλος έχει κάνει αίτηση υπαγωγής του στο άρθρο 99 περί πτώχευσης, στους εργαζόμενους έχουν μοιραστεί ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών που φτάνουν στο 30% ή ακόμα και κάτω από το όριο της κλαδικής σύμβασης, ενώ κινδυνεύουν πολλές θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, δραματικές αναδεικνύονται οι συνέπειες για τους ασθενείς, όταν το φάρμακο είναι εμπόρευμα στα χέρια των επιχειρηματιών.

«Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία"», σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), συμπληρώνοντας ότι «επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε και εξελίσσεται όλη η πορεία του ομίλου». Η ΟΕΦΣΕΕ τονίζει πως «οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον όμιλο. Δεν κέρδισαν τίποτα από τη γιγάντωση του ομίλου, αντίθετα πλήρωσαν την ανάπτυξη και την κερδοφορία της εργοδοσίας και πληρώνουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία της εργοδοσίας και πληρώνουν την "εξυγίανση" τόσο της PROTON BANK, όσο και των υπόλοιπων εταιρειών». Τέλος, ξεκαθαρίζει πως κανένας εργοδοτικός εκβιασμός δε θα γίνει δεκτός και απαιτεί να πληρώσουν όσοι ευθύνονται.

Οι εργαζόμενοι του ομίλου αποφάσισαν ομόφωνα σε μια μαζικότατη γενική συνέλευση να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα, να συγκεντρώσουν τις ατομικές συμβάσεις και να τις επιστρέψουν στην εργοδοσία, να μη δεχτούν καμία απόλυση και να συμμετέχουν μαζί με την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου στις όποιες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Ωστόσο, η οργάνωση του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια να παρεμποδιστεί από διευθυντικό στέλεχος του ομίλου, ο οποίος μαζί εκπροσώπους του ΣΥΝ στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών έχουν ξεκινήσει διαδικασία δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου. Μάλιστα, ο εν λόγω διευθυντής καλεί τους υφιστάμενούς του ιατρικούς επισκέπτες να υπογράψουν για τη δημιουργία σωματείου!

Για τον αγώνα στο «Αγία Σοφία»

Ο κοινός αγώνας υγειονομικών και γονιών ενάντια στο κλείσιμο του παιδοκαρδιοχειρουργικού τμήματος στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα. Σε αυτό τον αγώνα κρίσιμη ήταν και είναι η συμβολή των ταξικών δυνάμεων του νοσοκομείου.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ:

  • Πριν από 2,5 χρόνια με συνέπεια ανέδειξαν ότι η υποστελέχωση του Κέντρου και οι λίστες αναμονής με παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν, είναι μια πολιτική επιλογή για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.
  • Από την πρώτη στιγμή ήρθαν σε επαφή με τους γονείς των ασθενών παιδιών, που ήδη έκαναν κινήσεις διαμαρτυρίας. Πρωτοστάτησαν ώστε γιατροί, υγειονομικοί και γονείς να συντονίσουν τη δράση τους.
  • Ανέδειξαν την ανάγκη στον αγώνα να ενταχθούν υγειονομικοί, ασθενείς και γονείς άλλων τμημάτων (π.χ. κυστικής ίνωσης, αιμοδυναμικού, καρδιολογικού, μεσογειακής αναιμίας), τα οποία είτε θα κλείσουν, είτε συρρικνώνονται, πετώντας στο δρόμο ασθενείς.
  • Συντόνισαν τα βήματά τους συνολικά με όσους πλήττονται από την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, όπως με μαζικούς φορείς από τη γειτονιά, συλλόγους γονέων, συνδικάτα, σύλλογοι γυναικών, αναπήρων και χρονίως πασχόντων.
  • Συνέβαλαν έτσι ώστε να αναδειχθεί το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας και η ανάγκη ο αγώνας να στρέφεται συνολικά ενάντια σε αυτήν την πολιτική, αλλιώς δεν θα φέρει ούτε επιμέρους κατακτήσεις.
  • Ανέδειξαν και κατήγγειλαν το ρόλο της πλειοψηφίας του συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που απουσιάζει από αυτήν την κινητοποίηση και καθησύχαζε ότι οι συγχωνεύσεις δεν θα καταργήσουν τον εξειδικευμένο χαρακτήρα των τμημάτων.

Είναι θετικό το γεγονός ότι πάνω από 100 γονείς ζητάνε εδώ και τώρα να ανοίξει το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα, δείχνουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, υπερασπίζονται το δημόσιο και εξειδικευμένο του χαρακτήρα του. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι γονείς βρέθηκαν δίπλα στους υγειονομικούς και οι υγειονομικοί δίπλα στους γονείς. Βέβαια, μέσα από το δρόμο του αγώνα ο καθένας θα βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προσπαθούν να γίνει αντιληπτό από τους εργαζόμενους και τους γονείς ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι απέναντι στις ανάγκες τους, να αντιληφθούν ότι πρέπει να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για όλους.


Ε. Μ.

Στάση εργασίας στον ΕΦΕΤ

Στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ύστερα από απόφαση που είχαν πάρει στη γενική συνέλευσή τους. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η μη καταβολή δεδουλευμένων, όμως στη γενική συνέλευση υιοθετήθηκε, ουσιαστικά, η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για αγώνα ενάντια στο σύνολο των μέτρων (νέο μισθολόγιο, εφεδρεία και άλλα) που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα οποία συρρικνώνουν ή καταργούν τα δικαιώματά τους. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η πρόταση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που αποσκοπεί στη «βελτίωση» της αντεργατικής πολιτικής.

Σε μια απόφαση που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και της πλειοψηφίας των γιατρών, προχωρά η πλειοψηφία της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Καλεί τους γιατρούς - μέλη του να αγνοήσουν το υπηρεσιακό έγγραφο που τους απεστάλη και να μην προχωρήσουν στην παραλαβή των νέων ενιαίου τύπου συνταγολογίων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά και να μη συμβληθούν με το νέο φορέα. Το κάλεσμα αυτό αποτελεί μια πλευρά της απόφασης της πλειοψηφίας του ΙΣΑ, αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να διεκδικήσει την ελεύθερη συνταγογράφηση φαρμάκων από όλους τους γιατρούς είτε είναι συμβεβλημένοι είτε όχι με τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή να προχωρήσουν στην εφαρμογή της συνταγογράφησης με την κατά πράξη και περίπτωση επίσκεψη, αδιαφορώντας αν αυτό θα οδηγήσει σε άμεσες πληρωμές για πολλούς ασφαλισμένους.

Τώρα, με την άρνηση της παραλαβής των συνταγολογίων, οι άμεσες πληρωμές έρχονται ακόμα πιο κοντά. Δηλαδή θα έχουμε ενίσχυση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας. Αυτά τα θέματα θα είναι απ' τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν και την έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ που θα γίνει την προσεχή Κυριακή, 6 Νοέμβρη 2011.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ