ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Προωθούν ευνοϊκά δάνεια μεταξύ τους

Σφοδρή αντίδραση από την Ομοσπονδία Οικοδόμων για την απόφαση της διοίκησης του ΟΕΚ, που προβλέπει προνομιακά δάνεια για τους υπαλλήλους του Οργανισμού

Τη χορήγηση δανείων στους υπαλλήλους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που ισχύουν για τους υπόλοιπους δικαιούχους, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος με ανακοίνωσή της καλεί τον υπουργό Εργασίας να μην προχωρήσει στην υπογραφή μιας τέτοιας απαράδεκτης απόφασης, που όπως τονίζει «χωρίζει τους δικαιούχους σε κατηγορίες, όχι ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά με τη συγγένεια που έχουν με την κρατική εξουσία».

Συγκεκριμένα, το ΔΣ αποφάσισε να προτείνει υπουργική απόφαση, με βάση την οποία οι υπάλληλοι του ΟΕΚ θα παίρνουν άτοκα δάνεια ύψους 90.000 ευρώ για τους άγαμους - έγγαμους και με 1 προστατευόμενο παιδί. Το δάνειο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 9.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο παιδί, από κεφάλαια του ΟΕΚ και μάλιστα με 25ετή εξόφληση.

Αυτό όταν, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, τους υπόλοιπους δικαιούχους «τους στέλνουν στις ιδιωτικές Τράπεζες, αρκούμενοι στην επιδότηση του επιτοκίου για 9 χρόνια, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με τραπεζικά κριτήρια και με εξόφληση σε 15 χρόνια. Αλήθεια, γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; Οι άλλοι δικαιούχοι είναι παιδιά ενός άλλου κατώτερου θεού;».

Η συγκεκριμένη, μάλιστα, απόφαση τεκμηριώνεται με μια προκλητική και απαράδεκτη επιχειρηματολογία. Χαρακτηριστικά η εισηγήτρια στο ΔΣ είπε: «Είναι γνωστό σε όλους ότι ένα δικό μας σπίτι αποτελεί σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας». Και η Ομοσπονδία ρωτά: «Δηλαδή για τους άλλους δικαιούχους αυτή η διαπίστωση δεν ισχύει;».

Το δεύτερο επιχείρημα έλεγε: «Πιστεύουμε ότι η βελτίωση του κοινωνικού και βιοτικού επιπέδου με την παροχή κατοικίας πρέπει να επεκταθεί και στους εργαζόμενους στον ΟΕΚ καθόσον και αυτοί ανήκουν στις πλέον χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες εργαζομένων, μέσος όρος εισοδήματος 900 ευρώ μηνιαίως». Και ρωτά η Ομοσπονδία: «Δηλαδή το βιοτικό επίπεδο των άλλων δικαιούχων έχει βελτιωθεί και οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ έμειναν πίσω; ΄Η μήπως είναι της λογικής να περάσουν αυτοί καλά σε αυτόν τον κόσμο και οι υπόλοιποι δικαιούχοι στον άλλο;».

Το τρίτο επιχείρημα έλεγε: «Πιστεύουμε ότι η εξασφάλιση της στέγης των εργαζομένων στο χώρο μας με ευνοϊκότερους όρους θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση και στην επαγγελματική τους ζωή». Και ρωτάει η Ομοσπονδία «δηλαδή για να δουλέψουν, να φέρουν εις πέρας την εργασία για την οποία προσλήφθηκαν, για να είναι αποδοτικοί, πρέπει να υπάρχει διάκριση από τους άλλους εργαζόμενους, να υπάρχει ειδική μεταχείριση;».

Μετά από αυτά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων υπογραμμίζει ότι όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για αυτό πρέπει: «Τα δάνεια να δίνονται από κεφάλαια του ΟΕΚ άτοκα και στο ύψος της αξίας της κατοικίας σε όλους τους δικαιούχους. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις ιδιωτικές Τράπεζες. Να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου και την πλειοψηφία να έχουν οι εργαζόμενοι. Κυρίαρχο πρόγραμμά του να είναι το κατασκευαστικό, με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών και τη διανομή τους στους δικαιούχους, με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια. Να του παραχωρηθεί δημόσια γη, για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος. Να αυξηθεί στο 1,5 η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Οργανισμού, ανάλογα να αυξηθεί και η κρατική επιχορήγηση. Να σταματήσει να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης».

Εργατοπατέρας πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης

«Τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σημερινή πραγματικότητα στον τομέα της υγείας, μας πείθουν για την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ένα πρόγραμμα Υγείας και Νοσοκομειακής Περίθαλψης μέσω Ιδιωτικού Ασφαλιστικού Φορέα»! Δεν πρόκειται για διαφημιστικό φυλλάδιο κάποιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας, αλλά για απόσπασμα επιστολής που έχει εκδώσει και υπογράφει προσωπικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΜΕΚΕΝ) Σταύρος Πετρίδης και την οποία έχει αποστείλει σε κάθε μέλος της Ενωσής του!

Ο «συνδικαλιστής» αυτός, ο οποίος συγκαταλέγεται στην ομάδα των εγκάθετων των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ και το σωματείο του αποτελεί ένα από αυτά που χαρακτηρίζονται ως «σφραγίδες» και υπάρχει για να νοθεύει τη θέληση των ναυτεργατών, ανέλαβε τώρα και το ρόλο του πλασιέ ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας! Αναφέρει στην ίδια επιστολή: «Για το θέμα αυτό (σ.σ. της ιδιωτικής ασφάλισης) είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά τον μήνα Μάιο. Από τη συνάντηση μαζί τους πείστηκα ότι η Εθνική Ασφαλιστική γνωρίζει καλά τις ανάγκες του σύγχρονου εργαζόμενου, του σύγχρονου οικογενειάρχη. Η προσφορά για ένα πλήρες Πρόγραμμα Ασφαλιστικών Καλύψεων έχει ήδη κατατεθεί στην Ενωσή μας. Μέσω του προγράμματος αυτού θα έχουμε τη δυνατότητα για Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία και μάλιστα με κόστος ιδιαίτερα χαμηλό»!

Η πρόκληση είναι τέτοια που εξόργισε πολλούς από τα μέλη της Ενωσής του, καθώς, όπως ειπώθηκε, «πλασάρει» την ιδιωτική ασφάλιση όταν οι ναυτεργάτες, μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δίνουν σκληρή μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου, την προστασία και τον εκσυγχρονισμό του ΝΑΤ και του Οίκου του Ναύτη για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Σύσκεψη συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου

Σε σύσκεψη καλούν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία ναυτικούς του νησιού την Τρίτη 4 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρου για να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν δυναμικά τα οξυμένα προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και την ποιότητα υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου.

Στην πρόσκλησή τους τα Σωματεία επισημαίνουν ότι παρά τις διαμαρτυρίες τους τα τελευταία δέκα χρόνια στους υπεύθυνους του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και στους προέδρους και τις διοικήσεις του Οίκου Ναύτου, το μόνο που εισπράττουν είναι προκλητικό εμπαιγμό και εγκληματική αδιαφορία για τους 14.000 ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται από δύο μόνιμους γιατρούς και ελάχιστους συμβεβλημένους.

Να ανατραπούν οι υποστηριχτές της κυβερνητικής πολιτικής

Σε κοινό αγώνα για την ανατροπή των προεδρείων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών εκείνων που στηρίζουν την πολιτική γκρεμίσματος των κοινωνικών κατακτήσεων, καλεί τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας η παράταξη «ΕΝΙΑΙΑ Συνταξιούχων» ενόψει των αρχαιρεσιών του Συλλόγου τους στις 5, 6 και 7 του Νοέμβρη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΝΙΑΙΑ επισημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν συγχωροχάρτι στις πλειοψηφίες ΟΤΟΕ-ΟΣΤΟΕ, Συλλόγους Εθνικής, που ευθύνονται με τη στάση τους για την ψήφιση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου. Την ίδια ευθύνη επισημαίνει, φέρει και το απερχόμενο προεδρείο του Συλλόγου. Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν και υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΕΝΙΑΙΑΣ που αταλάντευτα και σταθερά βρίσκεται στο πλευρό των συνταξιούχων για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
Προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη γιατρών

Την κάλυψη των κενών ζήτησε στη Βουλή η Λ. Κανέλλη

Χωρίς κρίσιμες ειδικότητες γιατρών λειτουργεί το νοσοκομείο των Κυθήρων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην περίθαλψή τους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και ο υφυπουργός Υγείας Ε. Νασιώκας στην απάντησή του αναγνώρισε την ύπαρξη των κενών και υποσχέθηκε την κάλυψή τους. Είπε ότι ήδη οι θέσεις δύο διευθυντών είναι ζήτημα ημερών να καλυφθούν, ενώ στο στάδιο της προκήρυξης βρίσκονται και οι υπόλοιπες κενές θέσεις. Ανακοίνωσε δε ότι το υπουργείο μελετάει το ενδεχόμενο στα νησιά εάν δεν υπάρχει κάποια ειδικότητα γιατρού στο νοσοκομείο αυτή να καλύπτεται σε συνεργασία με ιδιώτες της περιοχής. Οσο για το κτίριο του νοσοκομείου που είναι παλιό και μικρό είπε ότι ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη για την κατάστασή του και εκκρεμεί η χορήγηση των πιστώσεων.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι ο υφυπουργός με την απάντησή του αναγνώρισε την ύπαρξη των κενών και των ελλείψεων, με κορυφαία την έλλειψη παιδιάτρου, η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους γονείς του νησιού αλλά και σε όσους το καλοκαίρι παραθερίζουν εκεί. Κατήγγειλε δε ότι οι κάτοικοι του νησιού αναγκάζονται να πηγαίνουν με καράβι στον Πειραιά, προκειμένου να θεωρήσουν τη χορήγηση φαρμάκων από το ΙΚΑ. Για το θέμα πρότεινε να αναλάβει τα χρέη επιθεωρητή του ΙΚΑ ένας γιατρός του νοσοκομείου, προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρα και κοστοβόρα μετάβαση στον Πειραιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ