ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Εκχώρηση ... ολυμπιακών προδιαγραφών

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία, που θα γίνει σε ημερομηνία, που θα αποφασίσει η διοίκηση του σωματείου

Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για το Ασφαλιστικό
Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για το Ασφαλιστικό
Στα προκαταρκτικά στάδια της εκχώρησης των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ βρίσκεται η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια επιλογή που θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την εν τω συνόλω ιδιωτικοποίηση -μέσω των εκχωρήσεων- της επείγουσας ιατρικής στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα σχέδια για την εκχώρηση των αεροδιακομιδών καταγγέλθηκαν χτες στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Οι συζητήσεις, όμως, άρχισαν τον περασμένο Αύγουστο με μια γερμανική εταιρία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από επιχειρηματικό όμιλο στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», το σχέδιο προβλέπει την πούληση των πτητικών μέσων στη γερμανική εταιρία. Στη συνέχεια, θα γίνει αγορά νέων μέσων απ' την ίδια εταιρία(!) για να φτάσει ο στόλος στα 8-10 ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα, όπως προβλέπει το σχέδιο για το 2004.

Και το καταπληκτικό: Αυτή η ίδια η εταιρία θα πουλήσει στη συνέχεια -με το αζημίωτο βέβαια-υπηρεσίες αεροδιακομιδών στην Ελλάδα (!!) Δηλαδή, ο τομέας των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ θα αντικατασταθεί από μια ιταλογερμανική επιχειρηματική σύμπραξη, καθώς η ιταλική εταιρία Hellitalia έχει αναλάβει τις αεροδιακομιδές στη χώρα μας.

Εκτός απ' την άμεση εκχώρηση η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική απαξίωσης του ΕΚΑΒ. Ετσι δεν αντικατέστησε το ελικόπτερο που έπεσε στην Ανάφη, ενώ για το 2004 δεν έχει κάνει τίποτε ούτε για τα -επί πλέον- 270 ασθενοφόρα και την εφαρμογή της πληροφορικής.

Επίσης όσον αφορά το προσωπικό, όχι μόνο δεν έχουν γίνει προσλήψεις, αλλά η Διοίκηση του ΕΚΑΒ προχωρά σε μεταθέσεις απ' τα πληρώματα στην επαρχία, ενώ κάνει και μετατάξεις στο διοικητικό προσωπικό.

Αφήνει δηλαδή η κυβέρνηση να «σβαρνιστεί» μέχρι το αδιέξοδο οπότε θα προκύψει ως φυσιολογική αναγκαιότητα η ενοικίαση μέσων απ' τους επιχειρηματίες.

Καταπέλτης κατά της ιδιωτικοποίησης

Με εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη βδομάδα -την ημερομηνία θα ορίσει το σωματείο- απαντούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του, διεκδικώντας τη διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του, αλλά και την επίλυση των οξυμένων εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και απευθύνουν κάλεσμα στα τριτοβάθμια όργανα και τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για κοινή δράση.

Στη γενική συνέλευση που έγινε χθες στο ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια της πεντάωρης στάσης εργασίας (9 π.μ ? 2 μ.μ) που είχαν προκηρύξει, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ομόθυμη αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στο ξεπούλημα του δημόσιου φορέα προνοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής στους κερδοσκόπους και περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο.

Οπως υπογραμμίστηκε, η διοίκηση του ΕΚΑΒ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, στην τελευταία συνάντηση που είχε μαζί του για την πρόθεσή της να εκχωρήσει τον τομέα των αερομεταφορών στο σύνολό του (ελικόπτερα, αεροπλάνα) σε ιδιώτες. Σαν να μην έφτανε αυτό πήρε «την πρωτοβουλία» για τη μείωση της προμήθειας υλικοτεχνικών υποδομών και της στελέχωσης με προσωπικό που προβλεπόταν στη σύμβαση μεταξύ του ΕΚΑΒ και του Αθήνα 2004. Προχώρησε ακόμα στην προκήρυξη διαγωνισμού (23/10/2002) για την ανάθεση της καθαριότητας του ΕΚΑΒ στην Αθήνα και στα κυριότερα παραρτήματα του σε εργολάβους, αλλά και την ανάθεση της φύλαξης της υπηρεσίας και των κτιρίων σε ιδιωτικά συνεργεία έναντι πολλών εκατομμυρίων. Η ανάθεση της σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών των νέων ασθενοφόρων, εργασία η οποία είχε ήδη γίνει δωρεάν από την αρμόδια επιτροπή του ΕΚΑΒ, ανατέθηκε και αυτή σε ιδιωτική εταιρία έναντι 30 εκατομμυρίων δραχμών.

Πρόγευση του πληρωμένου εθελοντισμού

Οπως καταγγέλθηκε στη συνέλευση των εργαζομένων για πρώτη φορά γίνεται εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού με πληρωμή (300 ευρώ) στα πλαίσια ενός συνεδρίου, που οργανώνεται με τη συμμετοχή του Ελληνικού Συμβουλίου Αναζωογόνησης -το οποίο με τη σειρά του συμμετέχει σε μια άτυπη επιτροπή υπό το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, που είναι το μόνο θεσμοθετημένο όργανο.

Και η εκχώρηση της εκπαίδευσης -που μέχρι τώρα την έκανε το ίδιο το ΕΚΑΒ- έχει τη συνδρομή της διοίκησης του ΕΚΑΒ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι προχτές η Διοίκηση του ΕΚΑΒ καρατόμησε στην κυριολεξία -και χωρίς να εξηγήσει τους λόγους- την προϊσταμένη της εκπαίδευσης προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Πρόκειται για επιλογές που προσφέρουν πιστοποίηση εκπαιδευτικών ικανοτήτων σε εκείνους που θέλουν να διεκδικήσουν το φιλέτο της εκπαίδευσης των εθελοντών, ενόψει του 2004.

«Με τον αγώνα μας, με την πρώτη αυτή προειδοποιητική απεργία στέλνουμε μήνυμα ότι θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΚΑΒ, για την αναβάθμιση και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του», επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Χρ. Μπαρκονίκος.

ΠΑΤΡΑ
Σε οριακό σημείο ο «Αγιος Ανδρέας»

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Αγιος Αντρέας» στην Πάτρα, εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων του προσωπικού, καθώς και την πεπαλαιωμένη κτιριακή υποδομή, υπογράμμισαν χτες συνδικαλιστές του Σωματείου των Εργαζομένων του «Αγίου Αντρέα» και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), σε συνέντευξη Τύπου, προαναγγέλλοντας παράλληλα κινητοποιήσεις.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική επιλογή που έχει κάνει για τη δημόσια υγεία έχει βάλει όλους τους εργαζόμενους στην υγεία, αλλά και όλο το λαό, στην αντίπερα όχθη, καθώς μετατρέπει ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για το επίπεδο και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους χρήστες υγείας», επισήμανε η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Νάνσυ Αγγελακοπούλου και συμπλήρωσε: «Ολα τα προβλήματα αρχίζουν από τη μη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Οταν δεν υπάρχουν κονδύλια δεν υπάρχει τίποτα, ούτε προσωπικό, ούτε υλικό, φαρμακευτικό ή μη», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι χάρη σ' αυτήν την πολιτική υπάρχει συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο Γιώργος Τζίφας, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού κρίνονται επιβεβλημένες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου έχει δέκα κρεβάτια, από τα οποία λειτουργούν μόνο τα τέσσερα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Από την πλευρά του, ο Τάκης Γεωργακόπουλος επισήμανε πως το νοσοκομείο λειτουργεί, έχοντας ξεπεράσει πλέον τα όρια ολόκληρου του προσωπικού, που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, ώστε να μη συρρικνωθούν άλλο οι λειτουργίες του νοσοκομείου. Ηδη, τις επόμενες ημέρες, ένα χειρουργικό τραπέζι θα κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού, σημείωσε χαρακτηριστικά, για να καταδείξει την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο.

Στάση εργασίας στο «Παπαγεωργίου»

Δίωρη στάση εργασίας (11π.μ. - 1μ.μ.) πραγματοποιούν οι γιατροί του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» την προσεχή Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για τα άλυτα προβλήματα του νοσοκομείου και των εργαζομένων σ' αυτό.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ήδη λειτουργούντων τμημάτων και ανάπτυξη άλλων, μόνο εφόσον προσληφθεί νέο προσωπικό και όχι με το ήδη υπεργαζόμενο. Να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τις συμβάσεις των γιατρών και την ισοτιμία τους με τους γιατρούς του ΕΣΥ ως προς τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας, το όριο ηλικίας, τη συμμετοχή σ' όλα τα όργανα όπου συμμετέχουν γιατροί του ΕΣΥ.

Τέλος, ζητούν την οριστική ρύθμιση του θέματος των πανεπιστημιακών και της ανάπτυξης του νοσοκομείου από την πλευρά της Διοίκησης και από την πλευρά του Β' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας της περιοχής.

ΚΚΕ και ΠΑΜΕ στο πλευρό

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Αγγ. Τζέκης.

«Το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο βουλευτής, θεωρεί την Υγεία δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους τους ανθρώπους». Τα αιτήματά σας είναι δίκαια και πρέπει άμεσα να επιλυθούν, επισήμανε ο βουλευτής, και τόνισε ότι μπορεί να μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και στον τομέα της Υγείας με τη συσπείρωση και τον κοινό αγώνα των εργαζομένων.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι τα αιτήματα για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ προσκρούουν στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι για την «κακιά ώρα» όλοι έχουν χρήματα. Ενάντια σ' αυτές τις λογικές πρέπει να αντισταθούν οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι κατέληξε ο Γ. Σταυρόπουλος.

«Φαρμάκι» οι δαπάνες

Οι φαρμακευτικές δαπάνες για το έτος 2002 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,3 τρισ. δραχμές (ή 3,6 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν περίπου 900 δισ. δραχμές ή 2,8 δισ. ευρώ εκτιμά η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ), στην οποία ανήκουν όλοι οι επιστήμονες φαρμακοποιοί -περίπου 1.800 - οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η εκτίμηση αυτή δείχνει πόσο αναποτελεσματική ήταν η πολιτική των περικοπών που εφάρμοσε η κυβέρνηση για τη φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού, καθώς δεν αποφεύχθηκε η έκρηξη των δαπανών.

Μεγάλα είναι τα κενά των φαρμακοποιών στο δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι προβλεπόμενες θέσεις είναι υποτυπωδώς καλυμμένες.

Για παράδειγμα στα δημόσια νοσοκομεία ο προβλεπόμενος αριθμός φαρμακοποιών είναι 1.200, οι υπηρετούντες φαρμακοποιοί είναι περίπου 180. Στις ιδιωτικές κλινικές ο προβλεπόμενος αριθμός είναι τουλάχιστον 30-40 φαρμακοποιοί, υπηρετούν περίπου δέκα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ