ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφαγή στις δαπάνες για «ισοσκελισμένους» προϋπολογισμούς

Μετά την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομίας δημοσιοποίησε τα βασικά -διορθωμένα μετά από αλχημείες- στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών 2001, 2002, αλλά και του 2003

Νέο ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και περιστολής των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης (με έμφαση στις δαπάνες των νοσοκομείων), των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ για το 2003 και τα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Το νέο πλαίσιο του προϋπολογισμού, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ανταποκρίνεται στις αξιώσεις που είχε προβάλει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος σε Ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας, την προηγούμενη Τρίτη, είχε επισημάνει ότι πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε ένα νέο Μάαστριχτ, δίνοντας έτσι τον τόνο για συνέχιση και περαιτέρω σκλήρυνση της δημοσιονομικής λιτότητας.

Χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου και οριστικοποιήθηκαν τα μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2003, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε:

 • Τη μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το 2003 από 4,1% σε 3,8%. Η αναθεώρηση προς τα κάτω των στοιχείων για το ΑΕΠ, είχε σαν συνέπεια να περιοριστούν ο ρυθμός αύξησης των εσόδων στο 5,1% (από 5,6% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) και ο ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών στο 6% αντί 6,3%. Σε απόλυτα μεγέθη, ο στόχος για τα έσοδα περιορίζεται κατά 200 εκατ. ευρώ και των πρωτογενών δαπανών κατά 73 εκατ. ευρώ. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοέμβρη.
 • Την αναθεώρηση των στοιχείων για τα ελλείμματα της Γενικής Κυβέρνησης και το δημόσιο χρέος, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά από τους σχετικούς ελέγχους της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (Ευρωστάτ), οι ελεγκτές της οποίας διαπίστωσαν σημαντικότατες λογιστικές αλχημείες στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών. Μετά τις αναθεωρήσεις αυτές και την αφαίρεση των λογιστικών τρικ, οι μεν προϋπολογισμοί «μετατρέπονται» από «πλεονασματικοί» σε ελλειμματικοί, ενώ το Δημόσιο Χρέος απογειώνεται το τρέχον έτος στο 105,3% του ΑΕΠ από 98,7% που το εμφάνιζε η κυβέρνηση (το εμφάνιζαν δηλαδή τεχνητά μειωμένο κατά 6,6 ολόκληρες μονάδες)!

Σε μια προσπάθεια επίδειξης ...κοινωνικής ευαισθησίας και ενδιαφέροντος για τις ομάδες του πληθυσμού που «μαύρισαν» τους συνδυασμούς, που στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο νέο προϋπολογισμό τρία ειδικά κεφάλαια, με θέμα «ανάπτυξη της υπαίθρου», «περιφερειακή σύγκλιση» και «μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και άλλοι υπουργοί στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή χαρακτήρισαν σαν «σοβαρό πρόβλημα» το αγροτικό. Φυσικά, επί της ουσίας δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα, καθώς πειθαρχούν και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της αναθεωρημένης ΚΑΠ, αλλά αναμένεται ένταση της κυβερνητικής προπαγάνδας, με έμφαση στο μοιραίο και το μονόδρομο των καταστροφικών αλλαγών.

Εμμονη στη σφαγή
κοινωνικών δαπανών

Ταυτιζόμενος πλήρως με τις αιτιάσεις φορέων της ολιγαρχίας για την ανάγκη δραστικού περιορισμού των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα ασφυκτικού ελέγχου των κρατικών δαπανών, φέροντας τον βαρύγδουπο τίτλο «Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο». Τα μέτρα πολιτικής, που αφορούν τις δαπάνες των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ είναι τα ακόλουθα:

1. Για την Κεντρική Διοίκηση (υπουργεία) και υπό τον τίτλο «Κώδικας Δημοσιονομικής Σταθερότητας» από το 2003 και για τα επόμενα χρόνια ανακοινώθηκε:

 • Τακτικός Προϋπολογισμός ισοσκελισμένος. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες (πρωτογενείς συν τόκοι) και τα τρέχοντα έσοδα, ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθούν αρχικά, στο τέλος θα πρέπει να ισοσκελιστούν. Με δεδομένο ότι οι δαπάνες για τόκους θεωρούνται «ανελαστικές» προβλέπονται άγριες περικοπές των πρωτογενών δαπανών.
 • Ο δανεισμός της Κεντρικής Κυβέρνησης θα γίνεται κυρίως για επενδυτικές δαπάνες του ΠΔΕ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς

2. Για τις ΔΕΚΟ προβλέπεται:

 • Συγκράτηση των λειτουργικών τους δαπανών
 • Συγκράτηση αυξήσεων στα τιμολόγια για το 2003 (όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να σημαίνει είτε μηδενικές αυξήσεις, είτε αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού).
 • Περιορισμός των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου στα δάνεια των ΔΕΚΟ.

Υπό «στενή παρακολούθηση» τίθενται οι δαπάνες περίθαλψης των δημόσιων υπαλλήλων. (Οπως είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης, «οι κατά κεφαλήν δαπάνες ανέρχονται στις 220 χιλ. δρχ. ποσό ιδιαίτερα υψηλό...», ενώ δημιουργείται αλληλόχρεος λογαριασμός μεταξύ των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων, εφαρμογή Λογιστικού Σχεδίου στα Νοσοκομεία, έλεγχος των δαπανών των ΟΤΑ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κλπ.

 • Σχολιάζοντας τις αλλαγές στα μεγέθη των προϋπολογισμών 2001- 2003, που δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Οικονομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση, επειδή με διάφορες «λαθροχειρίες και αλχημείες... απέκρυψε, μόνο από τον προϋπολογισμό του 2001, συνολικό ποσό 3,8 τρισ. δρχ. Δηλαδή 580 δισ. δρχ. από το έλλειμμα και 3,3 τρισ. δρχ. από το χρέος». Τέλος, διερωτάται «αν μπορεί κάθε καλόπιστος πολίτης να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, ο οποίος, μολονότι εγνώριζε το όργιο της απόκρυψης των βασικότερων στοιχείων της οικονομίας, δε δίσταζε να ισχυρίζεται ότι "πάμε καλά"».
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων, κατέρχονται οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ) που αντιτίθενται στην παραχώρηση του Ομίλου στον Λάτση και τους κατά περίσταση ρώσους συνεταίρους τους, της Lukoil. Ετσι το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ ανακοινώνει ότι την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κολοκοτρώνη (παλιά Βουλή).

Το σωματείο εργαζομένων:

 • Καταγγέλλει ότι τις τελευταίες μέρες, διοχετεύονται από τον Ομιλο Λάτση, ότι έκλεισε δήθεν η συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και της κοινοπραξίας και αυτό που μένει είναι να μπουν οι υπογραφές.
 • Σημειώνει ότι το ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο επιχειρηματικής συμφωνίας των τελευταίων ετών.
 • Καταλογίζει ευθύνες στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, επειδή μετέχει ως μία εκ των συμβούλων του δημοσίου στις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία «Lukoil» - Λάτση.

Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της «Πετρόλα» για το εννιάμηνο του 2002. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, τα προ φόρων κέρδη σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα παρουσίασαν αύξηση κατά 395%(!) και ανήλθαν στα 23,3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 4,7 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα αποτελέσματα αυτά, προέκυψαν μάλιστα σε μία περίοδο που ο κύκλος εργασιών της «Πετρόλα», ήταν μειωμένος κατά 11% σε σχέση με πέρυσι.

Μονοπωλείται η αγορά τροφίμων

Τα 4 μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ ελέγχουν το 59% του συνολικού τζίρου τροφίμων

Ολοένα και σε λιγότερα χέρια ομίλων σούπερ μάρκετ συγκεντρώνεται η αγορά τροφίμων. Οι τέσσερις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ πραγματοποιούν το 59% των πωλήσεων του κλάδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Συνολικά, οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κατέχουν το 84,7% των πωλήσεων, ενώ οι υπόλοιπες 52 επιχειρήσεις που εξετάζονται σε σχετική έρευνα, πραγματοποιούν μόνο το 15,3% του όγκου πωλήσεων.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι όμιλοι, οι οποίοι κατέχουν και το 59% του συνολικού όγκου πωλήσεων, είναι οι:

 • «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», ο οποίος κατά το 2001 είχε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 6,96%, (σύγκριση με το 2000) και αύξηση καθαρών κερδών κατά 44,81%. Τα συνολικά έσοδα του ομίλου από τις πωλήσεις το έτος 2001 ανήλθαν στα 386 δισεκατομμύρια δραχμές.
 • «Σκλαβενίτης», που εμφανίζει το 2001 αύξηση όγκου πωλήσεων της τάξης του 10,95% και αύξηση κερδών 22,04%. Τα έσοδα από τις συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 223,4 δισ. δραχμές.
 • Τρίτος στη σειρά είναι ο όμιλος «Α-Β Βασιλόπουλος». Εμφανίζεται με αύξηση του όγκου πωλήσεων 24,23%, αύξηση κερδών 14,04% και συνολικό όγκο πωλήσεων 211,5 δισ. δραχμές.
 • Τέλος ο «Βερόπουλος» (4ος) εμφανίζει αύξηση του όγκου πωλήσεων 8,25%, αύξηση κερδών 3,39% και συνολικό όγκο πωλήσεων 134,4 δισ. δραχμές.
Τι αλλάζει μετά τις αλχημείες

Μετά την ομολογία της κυβέρνησης, ότι «μαγείρευε» τα στοιχεία και τα νέα - τροποποιημένα στοιχεία που συμφωνήθηκαν με τη Eurostat - τα οποία υποτίθεται αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, τα μεγέθη του προϋπολογισμού στα αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης καθώς και του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται ως εξής:

 • Για το 2000 το αρχικά δηλωθέν έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 0,8% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ.
 • Για το 2001 το πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 1,2%.
 • Για το 2002 το πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 1,1%.
 • Για το 2003 το προβλεπόμενο πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ.
 • Για το 2004 το προβλεπόμενο πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ γίνεται έλλειμμα 0,4% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα στο δημόσιο χρέος επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

 • Το 2002 αντί για 103,2% του ΑΕΠ το χρέος γίνεται 105,3%.
 • Το 2003 αντί για 99,3% του ΑΕΠ γίνεται 100,2%.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org