ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ενα προς ένα τα εγκλήματα της ναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης

Στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή εξετάστηκαν συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις, μέχρι τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Σήμερα, στον «Ριζοσπάστη» υπενθυμίζουμε στοιχεία από αυτά τα εγκλήματα που συζητήθηκαν και στην ακροαματική διαδικασία.

-- Απόπειρα δολοφονίας κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων στις 16-6-1998 από τάγμα εφόδου της ΧΑ. Τελικά, μετά από αρκετά χρόνια φυγοδικίας, καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη, ως φυσικός αυτουργός της επίθεσης, μόνο ο τότε υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος, γνωστός και ως «Περίανδρος». Το δικαστήριο δέχτηκε στην απόφασή του ότι η οργάνωση μπορεί να φτάσει μέχρι και την ανθρωποκτονία όσων θεωρεί «εχθρούς» της ιδεολογίας της. Να υπογραμμιστεί ότι ο Ανδρουτσόπουλος σε συνομιλία του, που είδε τη δημοσιότητα, είχε αναφέρει ότι ηθικός αυτουργός της δολοφονικής επίθεσης ήταν ο Μιχαλολιάκος και συναυτουργός ο Παναγιώταρος. Δεν διερευνήθηκε ποτέ από τις εισαγγελικές αρχές η συγκεκριμένη αναφορά. Σήμερα η ποινική ευθύνη τους έχει πια παραγραφεί.

-- Απόπειρα δολοφονίας (με μαχαίρια και τσεκούρι) στο στέκι «Αντίπνοια» στα Κάτω Πετράλωνα, στις 30-6-2008, με θύματα τους Γεώργιο Μηλιαράκη και Ruben Sanz Rodriguez. Καταδικάστηκαν αμετάκλητα οι χρυσαυγίτες Βασίλειος Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος. Σύμφωνα με την απόφαση, η επίθεση ήταν «προμελετημένη», «οργανωμένη» και με «ανθρωποκτόνο πρόθεση», από μηχανοκίνητο τάγμα της Χρυσής Αυγής, που εκείνο το διάστημα «είχε αναβαθμίσει τις επιθέσεις σε πολιτικά στέκια μεταναστών, στη Βίλα Αμαλίας κ.λπ.» Θυμίζουμε ότι ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.

--Δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα στις 12-6-2012 από τους χρυσαυγίτες Α. Πανταζή, Κ. Παπαδόπουλο, Θ. Μαρία, Μ. Ευγενικό κ.ά. Το τάγμα εφόδου κρατούσε μεταλλικά αντικείμενα και ξύλινα στειλιάρια. Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, που κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού, δέχτηκε τα δολοφονικά χτυπήματα των δραστών στο κεφάλι και στο σώμα, με αποτέλεσμα να υποστεί θλάση στον πνεύμονα και συντριπτικά θλαστικά τραύματα στο κρανίο, κατάγματα στην κάτω γνάθο και στη μύτη. Η επίθεση είχε προαναγγελθεί από τον περιφερειάρχη Πειραιά της ναζιστικής οργάνωσης Ι. Λαγό, όπως προέκυψε και κατά την ακροαματική διαδικασία. Σε ομιλία του σε καφετέρια του Περάματος στις 11-6-2012, λίγες ώρες πριν την επίθεση, ανέφερε: «...οι Αιγύπτιοι ψαράδες από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

-- Στυγερή δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, στα Κάτω Πετράλωνα, στις 17-1-2013, που πήγαινε με ποδήλατο τα ξημερώματα στη δουλειά του. Οι χρυσαυγίτες Δ. Λιακόπουλος και Χ. Στεργιόπουλος τού κατάφεραν πολλαπλές μαχαιριές με στιλέτα. Και οι δύο αρχικά κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Στο Εφετείο τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και μείωσε την ποινή τους στα 20 έτη κάθειρξης. Τελικά, οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Λουκμάν, αφού παρέμειναν στη φυλακή μόλις 6 χρόνια και 4 μήνες, αφέθηκαν ελεύθεροι.

-- Επίθεση με μαχαίρι κατά του μαθητή Φοίβου - Γεώργιου Δεμερτζίδη στις 28-1-2013 από το μέλος του Μετώπου Νεολαίας της ΧΑ Γεώργιο Αποστολόπουλο. Ο δράστης καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοφορία και οπλοχρησία από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε 10 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες. Το Εφετείο μετέβαλε την κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 6 χρόνια και 6 μήνες.

-- Δολοφονική επίθεση σε βάρος αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή Βαϊνιά στην Ιεράπετρα της Κρήτης από ομάδα οπλισμένων με στειλιάρια και ρόπαλα χρυσαυγιτών στις 13-2-2013. Για την επίθεση αυτή έχουν ήδη καταδικαστεί σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης ο Α. Δασκαλάκης (υπεύθυνος της ΤΟ στην Ιεράπετρα), οι Γ. Πετράκης, Ε. Ψυλλάκης, Ε. Μαυρικάκης και Σ. Γαροφαλάκης.

-- Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη στις 10-7-2013, με επικεφαλής τούς τότε χρυσαυγίτες βουλευτές και στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης Ν. Μίχο και Ι. Λαγό, ο οποίος επέβαινε στο βουλευτικό του αυτοκίνητο. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας κήρυξε ενόχους με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ως ηθικούς αυτουργούς τους Λαγό και Μίχο και ως φυσικούς αυτουργούς άλλους πέντε χρυσαυγίτες: Τον πρώην πυρηνάρχη της ΤΟ Πειραιά Θωμά Μπαρέκα, τον κατηγορούμενο και για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Σταμπέλο και τους Καλπιτζή, Αγιοβλασίτη και Γαλανάκη. Οι ποινές ήταν 8 μήνες φυλάκιση για τους ηθικούς αυτουργούς και 11 μήνες για τους φυσικούς αυτουργούς.

-- Απόπειρα δολοφονίας κατά των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 12-9-2013 από 50 και πλέον οπλισμένους χρυσαυγίτες με ρόπαλα, κράνη, αυτοσχέδια στειλιάρια με μεταλλικές απολήξεις κ.ά. Δράστες της επίθεσης ήταν γνωστά στελέχη της ΤΟ Περάματος της ΧΑ, όπως οι Α. Χατζηδάκης, Ι. Καστρινός, Κ. Αντωνακόπουλος, καθώς και ο επικεφαλής της Α. Πανταζής. Οπως και στην περίπτωση των Αιγύπτιων αλιεργατών, η επίθεση είχε προαναγγελθεί. Οι Λαγός - Παναγιώταρος - Μίχος στις 8-8-2013 από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος δήλωναν χαρακτηριστικά: «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα» (Λαγός), «Το απόστημα που υπάρχει εδώ, το ΠΑΜΕ, πολύ σύντομα θα τελειώσει» (Παναγιώταρος). Οπως αποδείχθηκε και από την ακροαματική διαδικασία, η ηγεσία ήταν ενήμερη για τον εντοπισμό και τη δολοφονική ενέδρα κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών, παρακολουθούσε την επίθεση σε ζωντανό χρόνο και επαίρονταν για την επιτυχία της. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Ι. Λαγού σε άλλα στελέχη της οργάνωσης ότι «τους τρέχουν τώρα», «τους τσάκισαν», «τους λιώσανε», «τους μακελέψαμε» κ.ά. Είναι χαρακτηριστικά τα μηνύματα που στάλθηκαν στον αρχηγό Μιχαλολιάκο μετά το χτύπημα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ «να αγιάσουν τα χεράκια τους» και «Freikorps», ή στις 19/9, 40 λεπτά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με την έκφραση «γουστάρω - γουστάρω - γουστάρω - ΧΑ. Ελληνικός Σεπτέμβρης».

-- Μετά από όλα τα παραπάνω, φτάσαμε στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτέμβρη του 2013 από το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά. Το τάγμα εφόδου της ΤΟ Νίκαιας της ναζιστικής οργάνωσης εντόπισε τον Παύλο Φύσσα στην καφετέρια «Κοράλλι». Προηγήθηκε η ενημέρωση και έγκριση της ηγεσίας της οργάνωσης, δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της ΤΟ Νίκαιας Γ. Πατέλη: «ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ. ΟΣΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ. ΤΩΡΑ». Συγκεντρώθηκαν, οργανώθηκαν και εξοπλίστηκαν με στειλιάρια, ρόπαλα, σιδερογροθιές, μαχαίρια κ.ά. και πήγαν στο σημείο που βρισκόταν ο Π. Φύσσας και η παρέα του.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Να ακουστεί δυνατά η ετυμηγορία του λαού: «Οι ναζί στη φυλακή»

Συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη, μέρα που ανακοινώνεται η απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής

Στη συγκέντρωση την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, στις 10 π.μ., στο σταθμό μετρό «Αμπελόκηποι», καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, το ΠΑΜΕ, ώστε μαζικά και μαχητικά να απαιτήσουν να βρεθούν οι ναζιστές δολοφόνοι στη φυλακή.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής αποκάλυψε με εκκωφαντικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα των θαυμαστών του Χίτλερ. Αποκάλυψε τον ρόλο τους ως "τάγματος εφόδου" ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό που αγωνίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Αποκάλυψε τις υπόγειες και όχι μόνο σχέσεις με επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ, κέντρα και μηχανισμούς. Μηχανισμούς και προστάτες που κωλυσιεργούσαν τη δίκη για χρόνια, που επέτρεψαν στους δολοφόνους να κυκλοφορούν ελεύθεροι, που άλλαξαν τον ποινικό κώδικα για να πέσουν οι χρυσαυγίτες στα μαλακά, που έφτασαν μέχρι και στην ντροπιαστική απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως.

Το εργατικό κίνημα αγωνίζεται ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Απέναντι στον φασισμό, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα η απάντηση είναι ένα μαζικό, μαχητικό εργατικό κίνημα για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Ενα εργατικό κίνημα που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί και που θα εμπνέει και θα διαπαιδαγωγεί τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά με την ελπίδα του αγώνα».

Αποφάσεις συμμετοχής και στάσεις εργασίας

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας προστίθενται και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής - Πειραιά και Νήσων (8 π.μ. - 12 μ.), η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης (ΟΣΥΒΕΤ), το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (10 π.μ. έως τέλος βάρδιας), το Σωματείο Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου). Επίσης, μια σειρά από σωματεία καλούν στην κινητοποίηση, όπως και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι από την Αθήνα. Στη συγκέντρωση καλεί ακόμα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις θα γίνουν επίσης:

Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Μνημείο του Λαμπράκη (συμβολή Ερμού με Βενιζέλου).

Στην Ξάνθη, την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας.

Στην Ικαρία, σωματεία οργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση αύριο Παρασκευή 2 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ. στον Αγ. Κήρυκο, με ομιλητή τον Μάνο Μαλαγάρη, συνήγορο Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ στη δίκη των ναζιστών.

Στη Μυτιλήνη, την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Στην Κέρκυρα, την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Χίο, την Τρίτη 6 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Βουνακίου.

ΚΝΕ
Σε 7 μέρες...

Σποτ με θέμα την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής σε 7 μέρες δημοσιεύει η ΚΝΕ από χτες, καλώντας τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση των Σωματείων στις 7 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στο Εφετείο Αθήνας, με προσυγκέντρωση στους Αμπελόκηπους (βλ. θέμα πάνω).

Από σήμερα και μέχρι εκείνη τη μέρα, η ΚΝΕ θα δημοσιεύει σποτ με ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, ως κίνητρο της εγκληματικής της δράσης, αλλά και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον ίδιο τον εγκληματικό χαρακτήρα της. Στο χτεσινό σποτ περιλαμβάνονται οι ανατριχιαστικές εικόνες με τους χρυσαυγίτες να χαιρετούν ναζιστικά μπροστά στον αρχηγό τους, τραγουδώντας τον ύμνο τους.

«Η παραδειγματική τιμωρία των ναζί δολοφόνων, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι συνεχίζοντας να σπέρνουν το φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο, είναι λαϊκή απαίτηση!», σημειώνει η Οργάνωση.

Εκδήλωση - συζήτηση στα Γιάννενα

Η ΤΕ Ιωαννίνων της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην καφετέρια «Σκάλα». Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Δεν ξεχνάμε» και θα γίνει συζήτηση για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας της νεολαίας ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Εγκληματική οργάνωση χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ψήφισμα που ενέκρινε χτες σε συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη, και με το οποίο εκφράζεται σαφής θέση καταδίκης της ναζιστικής οργάνωσης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Στις 7 Οκτωβρίου μετά από 5,5 χρόνια η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας και άλλες εγκληματικές πράξεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής έδρασε ως εγκληματική οργάνωση, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη και προσδοκά την καταδίκη αυτών που με τις εγκληματικές τους ενέργειες, δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τρομοκράτησαν και τραυμάτισαν αθώους πολίτες».

Την πρόταση υπερψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας και οι υπόλοιπες παρατάξεις, εκτός από τους ναζιστές συμβούλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ