ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Γιάσερ Αραφάτ: «Καλούμε τους φίλους μας στην Ευρώπη να κινητοποιηθούν»

Εξω από το αρχηγείο του Γ. Αραφάτ

Associated Press

Εξω από το αρχηγείο του Γ. Αραφάτ
Η Ραμάλα είναι μια πόλη που θα την έλεγες όμορφη, αν δεν ήταν γεμάτη συντρίμμια - από σπίτια, αυτοκίνητα, οικοσκευές, ό,τι μπορεί να καταστραφεί. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι άφαντοι καθώς πλησιάζουμε στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ. Αλλά νιώθει κανείς αόρατα μάτια να τον παρακολουθούν.

Οι φρουροί, που κινούνται ανάμεσα στους αμμόσακους και στα συντρίμμια, είναι ελαφρά οπλισμένοι: Ημιαυτόματα «Καλάσνικοφ», πιστόλια, ασύρματοι στα χέρια. Κοιτάω ένα τεράστιο πανό που κρέμεται από ένα κτίριο, που πάνω του είναι τα αποτυπώματα παιδικών χεριών στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας, και μου περνά από το νου ότι η πανίσχυρη - εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής και αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας - ισραηλινή στρατιωτική μηχανή, αν έπαιρνε την παρανοϊκή εντολή «απομάκρυνσης» του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, θα αντιμετώπιζε μια άμυνα υποδεέστερη και εξασθενημένη. Αλλά το θέμα δεν είναι το τι όπλα έχεις, συνειδητοποιώ, αλλά το πόσο αποφασισμένος είσαι.

Μετά από σχολαστικούς ελέγχους, η ομάδα των ευρωβουλευτών της GUE/NGL, μαζί με μια αποστολή του Γαλλικού ΚΚ και του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, Ευρωπαίους δικηγόρους του Μαρουάν Μπαργκούτι και τον εκπρόσωπο της ΕΕ, Jean Breteche, περιμένουμε τον Γιάσερ Αραφάτ. Οταν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έρχεται, όλοι, βλέποντας την ασθενική μικρόσωμη φιγούρα, που όμως εμπνέει, μ' έναν παράξενο τρόπο, σεβασμό, σηκώνονται. Ο Αραφάτ μάς χαιρετά έναν προς έναν.

«Τα εγκλήματα της κατοχής ποτέ δε σταμάτησαν», λέει ο Αραφάτ στους προσκεκλημένους του, καθώς οι φωτογράφοι και οι καμέραμαν των ειδησεογραφικών πρακτορείων τραβούν για λίγο εικόνες και αποχωρούν. «Παρά τη χούντνα (σ.σ..: εκεχειρία) η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ συνέχισε να δολοφονεί Παλαιστίνιους, να επεκτείνει τους εποικισμούς, να κτίζει το τείχος. Και τώρα, θέλουν να δολοφονήσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη». Σταματά. Επιδεικνύει, με φωτογραφίες, καταστροφές πολιτιστικών μνημείων: Ο χριστιανορθόδοξος ναός της Αγίας Βαρβάρας στην Αμπούντ, ένας από τους αρχαιότερους σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, συντρίμμια. Τζαμιά, εκκλησίες, σχολεία. Συντρίμμια. Μιλά καθώς οι αντιπροσωπείες κοιτούν χάρτες που απεικονίζουν το τείχος ασφαλείας.

«Καλούμε όλους τους φίλους μας και τους συντρόφους μας στην Ευρώπη να κινητοποιηθούν. Το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει», λέει ο Αραφάτ. «Πού είναι η διεθνής κοινότητα; Τι έγινε με τον "οδικό χάρτη";», ρωτά, μάλλον ρητορικά. Και τονίζει την αδικία στην αντιμετώπιση του προβλήματος: «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στους κατέχοντες και στους κατεχόμενους». Το Ισραήλ, λέει, «έχει καταστρέψει τις κυβερνητικές μας δομές, τις δυνάμεις ασφαλείας μας, με έχει περικυκλώσει, και οι ΗΠΑ με κατηγορούν ότι δεν κάνω τίποτα για την τρομοκρατία». Χαμογελά ειρωνικά. «Το Ισραήλ παραβιάζει όλες τις συνθήκες που έχει υπογράψει και κανείς δε λέει τίποτα», προσθέτει.

Ο Αραφάτ κάνει αναφορά και στη δίκη του ηγετικού στελέχους της «Φατάχ»,Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος επρόκειτο να απολογηθεί τη Δευτέρα. «Δεν έχουν δικαίωμα να τον δικάσουν», λέει.

Οι ευρωβουλευτές, διά της Λουίζας Μοργκαντίνι, εκφράζουν την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης στους Παλαιστινίους, αλλά ομολογεί ότι τα περιθώρια παρέμβασης του ΕΚ στη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ είναι στενά. Τονίζει όμως ότι αυξάνονται οι κινητοποιήσεις κατά του τείχους, αναφέροντας ότι προγραμματίζονται διεθνώς διαδηλώσεις στις 9 του Νοέμβρη εναντίον του. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση σήμερα έχει γίνει πολύ δύσκολη», λένε μέλη της αντιπροσωπείας, δεσμευόμενα ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να «αυξηθεί η διεθνής αλληλεγγύη» στον παλαιστινιακό λαό. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στο τέλος της συνάντησης μιλά κατ' ιδίαν με τον Πρόεδρο της ΠΑ, δηλώνοντάς του ότι «ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων».

Η συνάντηση τελειώνει με χαμόγελα και δεσμεύσεις συμπαράστασης εκ μέρους όλων, και μου περνά από το νου το ερώτημα πόσο, στ' αλήθεια, μπορεί να έχει αποτέλεσμα υπό τέτοιες συνθήκες μόνον αυτό.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν ότι καταδικάζουν τη συνεχή καταπάτηση των διμερών συμφωνιών από μέρους του Ισραήλ, την υποστήριξή τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, και δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να του συμπαραστέκονται.

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ
«Οποιος δεν αντιστέκεται στην κατοχή δεν είναι ανθρώπινη ύπαρξη»

Κατέχετε ακόμα και τον αέρα μας... τόνισε το στέλεχος της Φατάχ στην απολογία του

«Συνεχίζουμε τον αγώνα» φώναξε ο Μ. Μπαργούτι καθώς τον οδηγούσαν οι Ισραηλινοί αστυνομικοί πάλι στη φυλακή

Associated Press

«Συνεχίζουμε τον αγώνα» φώναξε ο Μ. Μπαργούτι καθώς τον οδηγούσαν οι Ισραηλινοί αστυνομικοί πάλι στη φυλακή
Η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών παρέστη την Κυριακή σε εκδήλωση της Καμπάνιας για την Απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι, σε ξενοδοχείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή τους. Παρούσα ήταν και η Φάντουα Μπαργούτι, η σύζυγος του φυλακισμένου πολιτικού ηγέτη της Φατάχ. Το όνομά της, σχολίασε ένας Παλαιστίνιος, σημαίνει «συνεχής θυσία», προσθέτοντας: «δικαιώνει το όνομα αυτό κάθε μέρα».

Ο Μπαργούτι, εξήγησαν οι δικηγόροι και οι άνθρωποι που διεξάγουν την εκστρατεία, παραμένει σε πλήρη απομόνωση εδώ και 8 μήνες, σε κελιά 1,40x1,80, με ποντίκια κι έντομα. Τονίζουν ότι αν οι συνθήκες της φυλάκισης ενός τόσο σημαίνοντος στελέχους της Φατάχ είναι τέτοιες, «μπορεί να φανταστεί κανείς τι περνούν οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι».

Στα δικαστήρια της Ιερουσαλήμ, νωρίς το επόμενο πρωί, αστυνομικοί έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας στην είσοδο. Είπα «όχι» στην ερώτηση των αστυνομικών -μου φάνηκε απίστευτη- «αν φέρω όπλα», δίχως να κρύψω ένα χαμόγελο.

Εξω από την αίθουσα όπου επαναλαμβάνεται η δίκη του ηγέτη της Φατάχ, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Μετά από την έκκληση του Jawad Boulwa, του νομικού εκπροσώπου του Μπαργούτι, προς το προεδρείο, το δικαστήριο αφήνει τους ευρωβουλευτές, τους διπλωμάτες και ορισμένους ξένους δικηγόρους να μπουν στην αίθουσα. Οσοι δε χώρεσαν -ανάμεσά τους κι εμείς- παρακολούθησαν τη διαδικασία από ειδική αίθουσα με βίντεο γουόλ.

«Αντιστάθηκα και θα συνεχίσω να αντιστέκομαι»

Ο Μπαργούτι μπήκε φρουρούμενος από τρία άτομα, φορώντας μια καφέ φόρμα της φυλακής. Προς έκπληξη όσων δεν το ήξεραν, ο πολιτικός ηγέτης της Φατάχ απευθύνθηκε στο δικαστήριο στα εβραϊκά, που έμαθε στη φυλακή. Μην γνωρίζοντας τα hebrew, προσπαθώ να καταλάβω τι λέει ο γενειοφόρος Μπαργούτι από τη μετάφραση που κάνει χαμηλόφωνα μια εργαζόμενη στον ΟΗΕ σε παριστάμενους. Αργότερα, ο Jawad δίνει στους ευρωβουλευτές τη σύνοψη όσων είπε.

Ο Μπαργούτι δήλωσε ότι δε θα απαντήσει στις κατηγορίες του δικαστηρίου, που κρίνει αναρμόδιο να τον δικάσει, αφού αποτελεί «νομικό χέρι της κατοχής». Οταν το προεδρείο του λέει ότι είναι «ανεξάρτητη αρχή», ξεσπά: «δεν είστε καμία ανεξάρτητη αρχή. Αν είστε, καταδικάστε τα εγκλήματα της κατοχής. Μιλήστε, αν έχετε κουράγιο, όπως έκαναν οι πιλότοι σας, που υπέγραψαν έκκληση κατά των "στοχευμένων δολοφονιών", που αποκάλεσαν εγκλήματα πολέμου. Αλλά δεν πρόκειται να το κάνετε».

«Γεννήθηκα, μεγάλωσα, ανδρώθηκα και έζησα υπό κατοχή, εξαθλίωση, ταπείνωση», είπε ο Μπαργούτι. «Δεν κατέχετε μόνο τη γη μας, τα σπίτια μας, τα δέντρα μας, αλλά ακόμα τον αέρα μας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένα έθνος σαν και το δικό σας, που πέρασε το Ολοκαύτωμα, τις διώξεις και τις σφαγές που πέρασε, είναι δυνατόν να κάνει ακριβώς το ίδιο σε εμάς. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Είναι αδύνατο. Είναι αντίθετο με την ύπαρξή σας, και στη δική μου ύπαρξη. Πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ να καταδικάσω την αντίσταση εναντίον της κατοχής. Οποιος δεν αντιστέκεται στην κατοχή δεν είναι ανθρώπινη ύπαρξη. Θα προτιμούσα να πεθάνω ελεύθερος, παρά να ζω υπό την κατοχή σας. Αυτό είναι το μήνυμά μου σ' εσάς. Αυτή η Ιντιφάντα δεν είναι αποτέλεσμα του ότι είμαστε φιλοπόλεμοι. Είναι πόλεμος για την ανεξαρτησία μας».

Ο Μπαργούτι αναφέρθηκε στην ιστορία, τι έκανε το Ισραήλ στα κατεχόμενα από το 1993. Παρά τις θυσίες τους και παρά τα δίκαιά τους, είπε, οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν να συμφωνήσουν στο Οσλο το 1993. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Παλαιστινίων αποφάσισε να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να συνάψει ειρήνη. «Το έθνος μας έκανε τα πάντα για αυτήν την ειρήνη. Αλλά μας παραπλανήσατε. Από το 1996 και μετά (σσ: όταν εκλέχτηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου), μιλάγατε για ειρήνη και φτιάχνατε εποικισμούς. Κατασχέσατε πιο πολλή γη υπό το πρόσχημα της ειρήνης, συλλάβατε περισσότερους, σκοτώσατε περισσότερους. Και τότε, το 2000, ο (σσ: τότε νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Αριέλ) Σαρόν επισκέφθηκε το τέμενος του αλ Ακσα κι αρχίσαμε τη νέα Ιντιφάντα. Και μέσα στις λίγες πρώτες ημέρες, ο στρατός σας χρησιμοποίησε πάνω από 1 εκατομμύριο σφαίρες εναντίον άοπλων αθώων παλαιστίνιων. Θέλω να σας πω ότι το '88, στην άοπλη εξέγερσή μας, χάσαμε 2.400 μάρτυρες και είχαμε 50.000 τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις, κατεδαφίσεις. Δεν ήταν βία κατά της βίας. Ησασταν εσείς, η δύναμη κατοχής, που δε θέλατε ειρήνη.

Εχετε κάθε δύναμη. Εχετε όλα τα σύγχρονα όπλα. "F-16", "F-15", "Απάτσι", έχετε χωρίς τιμωρία καταστρέψει 6.000 σπίτια αθώων. Οταν καταστρέφετε μια πολυκατοικία με 28 οικογένειες επειδή εκεί ζούσε ένας βομβιστής, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Τι μίσος γεννάτε στα παιδιά τους; Τι σημαίνει το να ζούμε με 250 checkpoints σε μια περιοχή όσο και το Τελ Αβίβ; Θυμάμαι ακόμη πώς φέρονταν οι στρατιώτες σας στον πατέρα μου, που πέθανε πριν από 20 χρόνια. Ξέρετε ότι 74 μητέρες γέννησαν σε checkpoints; Επειδή δεν άφηναν τα νοσοκομειακά να περάσουν για να τις μεταφέρουν στα μαιευτήρια; Εχουμε την τρίτη επέτειο της Ιντιφάντα, αλλά τα ξεχνάτε όλα αυτά. Ξεχνάτε το ότι οι στρατιώτες σας γελούσαν καθώς πυροβολούσαν εκείνο το παιδί στα χέρια του πατέρα του. Αλλά εμείς δεν ξεχνάμε.

Οι δικές σας υποθέσεις είναι και δικές μας. Θέλατε ειρήνη, σας τη δώσαμε. Θέλατε την κυβέρνηση του Αμπού Μάζεν, σας τη δώσαμε με χαρά. Την υποστήριξα προσωπικά. Δεν τον αφήσατε να κάνει τίποτα. Αρχίσαμε 8 φορές εκεχειρία. Συνεχίζατε κάθε φορά τις "στοχευμένες δολοφονίες". Δε μας αφήσατε να την κρατήσουμε.

[...] Μετά από 5 χρόνια θα είμαστε δημογραφικά ισοδύναμοι με εσάς. Πρέπει να αποφασίσετε. Θέλετε δύο κράτη και δύο έθνη, θέλετε δύο έθνη σε ένα κράτος; Αποφασίστε.

[...] Ξέρετε τι σημαίνει για έναν γέρο Παλαιστίνιο, που φύτεψε ελιές και μεγάλωσε μαζί τους, να έρχεστε μετά από 60 χρόνια και να τις κόβετε σε μια νύχτα, για να καταλάβουν τη γη του οι έποικοι; Μπορείτε να το φανταστείτε; Νομίζω ότι μπορείτε, αλλά δε θέλετε.

[...] Δε θέλετε ειρήνη. Σκοτώσατε την ειρήνη. Εσείς δολοφονήσατε τον Ραμπίν, όχι εμείς. Αυτό που κάνετε είναι ενάντιο στην ανθρωπιά, ενάντιο στη φύση. Βιάζετε τη φύση, βιάζετε εμάς».

«Δεν είμαστε τουρίστες», σάρκασε ο Μπαργούτι. «Ζούμε εδώ, δεν έχουμε άλλη γη. Θα συνεχίσουμε να ζούμε εδώ για πάντα, με ειρήνη ή χωρίς. Ο Σαρόν είχε υποσχεθεί να τερματίσει την Ιντιφάντα σε 100 μέρες. Είμαστε στις 1.100 ημέρες και δεν έχει τερματιστεί τίποτε. Οσο χρησιμοποιείτε ισχύ, τόσο πιο ισχυροί θα γινόμαστε».

Ενας από τους δικαστές είπε απευθυνόμενος στον Μαρουάν Μπαργούτι ότι τα όσα αναφέρει για την κατοχή «δεν αποτελούν δικαιολογία για να στέλνει βομβιστές αυτοκτονίας να σκοτώσουν αθώους στο Τελ Αβίβ». Ο ηγέτης της Φατάχ απάντησε: «είμαι εναντίον του να γίνονται στόχος αθώοι πολίτες. Αλλά θέλω να δώσω έμφαση στο ότι είμαι υπέρ της αντίστασης κατά της κατοχής. Ποιος δολοφονεί αθώους κάθε μέρα; Εσείς. Ποιος κάνει κάθε μέρα εγκλήματα; Εσείς. Ποιος συνεχίζει την κατοχή; Εσείς. Είμαι κατά των σκοτωμών αμάχων, αλλά μην με παρεξηγήσετε. Είμαι υπέρ της αντίστασης. Αντιστάθηκα κάθε μέρα της ζωής μου στην κατοχή. Κι αν με απελευθερώσετε, όπως οφείλετε να κάνετε, θα συνεχίσω να αντιστέκομαι».

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και οι αστυνομικοί μετέφεραν τον Μαρουάν Μπαργούτι εκτός αίθουσας, αλλά όχι πριν φωνάξει προς τους ξένους παριστάμενους «συνεχίζουμε τον αγώνα!»...

Αχμέντ Κορέι: «Είμαστε ευάλωτοι στις ισραηλινές προκλήσεις»

Νεαροί παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Νεαροί παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες
Πρωί της Κυριακής 28ης Σεπτεμβρίου, ανατολική Ιερουσαλήμ: πάνοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες με σκληρά πρόσωπα, σε ένα από τις πολλές εκατοντάδες μπλόκα στην περιοχή σταματούν τα μικρά λεωφορεία με τα οποία κινούμαστε και κοιτούν με τεταμένη προσοχή τον Αντελ, τον παλαιστίνιο οδηγό του πρώτου οχήματος. Ο άνδρας στο κάθισμα του συνοδηγού τούς δείχνει το διπλωματικό του διαβατήριο. Τα οχήματα περνούν σε χρόνο - ρεκόρ. Κατευθυνόμαστε, μαζί με μια ομάδα ευρωβουλευτών της ομάδας GUE/NGL, στην κατοικία του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού.

«Αν η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίσει τη σημερινή της πολιτική πρακτική, επιμένοντας να μην κάνει διάλογο, να συνεχίζει τις στοχευμένες δολοφονίες και να κατασκευάζει το Τείχος Ασφαλείας, όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αλλά δε θα υπάρξει ποτέ ειρήνη». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμέντ Κορέι - ή, όπως τον αποκαλούν όλοι στην Παλαιστίνη, Αμπού Αλα - προς την αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών η οποία τον επισκέφθηκε στην κατοικία του, το πρωί της Κυριακής. «Ηρθατε σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο Αλα, ο οποίος τόνισε ότι η εξέλιξη της κατάστασης εν πολλοίς θα κριθεί από τις διαθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και το πώς θα επιλέξουν να χειριστούν την κυβέρνηση που... τις εκπροσωπεί στην περιοχή. «Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος», τόνισε ο Αλα. Το θέμα, πρόσθεσε, δεν είναι τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος για την «ασφάλεια», αλλά τι θα θελήσει να κάνει η κυβέρνηση του Ισραήλ: «Με τη σημερινή δεξιά κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν στο Ισραήλ τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα». Ο Σαρόν, αστειεύτηκε με ένα πικρόχολο χαμόγελο, «θέλει πολύ μεγάλες "εκπτώσεις" από την παλαιστινιακή πλευρά» για να συναινέσει σε μια συμφωνία, παρά το γεγονός ότι «σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 74% των Ισραηλινών θα δέχονταν να εγκαταλειφθούν οι εποικισμοί έναντι μιας συμφωνίας ειρήνης».

Οσον αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης, ο Αλα - ομολογώντας ότι «ήμουν διστακτικός στην αρχή να αναλάβω αυτό το έργο... αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούσα να αρνηθώ» - είπε ότι «δεν είμαι αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Θέλω να είμαι ρεαλιστής». Εχει τρεις επείγουσες προτεραιότητες, τόνισε: οι στόχοι του είναι «να σχηματίσω κυβέρνηση, να υπάρξουν συνομιλίες με το Ισραήλ, και να βρω την ευρύτερη διεθνή υποστήριξη». Ο Αλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πράγματα θα γίνονταν ευκολότερα αν προχωρούσε το σχέδιο ανάπτυξης «διεθνούς δύναμης» στα Παλαιστινιακά εδάφη. «Αν δε συνεχιζόταν η ισραηλινή κατοχή, θα υπήρχε ηρεμία», ήταν η γνώμη που εξέφερε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπείας, η Ιταλίδα ευρωβουλετής Λουΐζα Μοργκαντίνι τόνισε ότι «δεν εκπροσωπούμε, εδώ, τις κυβερνήσεις αλλά τους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού». Ο Αμπού Αλα ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές καλώντας τους να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειές τους να υπάρξουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε σε δική του παρέμβαση ότι «ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι και δικός μας αγώνας», ευχαριστώντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τον παλαιστινιακό λαό γιατί με την πάλη του δίνει ένα αγωνιστικό παράδειγμα».

ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
«Σαρόν και Μπους θέλουν ένα παλαιστινιακό κράτος - μαριονέτα»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας είχε συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με αντιπροσωπεία του ΚΚ Ισραήλ, με την οποία αντάλλαξε απόψεις για την επικρατούσα κατάσταση στο Παλαιστινιακό, αλλά και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Η Ταμάρ Γκοζάνσκι, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του κόμματος για τις Διεθνείς Σχέσεις, εξέθεσε την άποψη ότι στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη πέφτει η βαριά σκιά του πρόσφατου πολέμου στο Ιράκ. Ο Σαρόν, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ουσιαστικά ενεργούμενο του Τζορτζ Μπους - και το τείχος, το οποίο κτίζει, ουσιαστικά κόβει τα παλαιστινιακά εδάφη στα δύο. «Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός κράτους - μαριονέτας», είπε, και σ' αυτό θα έχουν τη συναίνεση των αραβικών κυβερνήσεων - κατά το πρότυπο του Ιράκ, την αμερικανοκίνητη κυβέρνηση του οποίου πρόσφατα «αναγνώρισε ο Αραβικός Σύνδεσμος», όπως τόνισε. Αλλά ακόμη και αν εφαρμοζόταν ο «οδικός χάρτης», σχολίασε η Γκοζάνσκι, η «λύση» θα ήταν άδικη: Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κράτος και άρα θα βρίσκονται υπό de facto ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.

Η δεξιά του Λικούντ, των Σαρόν και Νετανιάχου και των ακόμη πιο δεξιών πολιτικών, όπως ο Λίμπερμαν, είναι «πανίσχυρη» σήμερα, πρόσθεσε η Γκοζάνσκι. Και προωθεί καταστροφικές πολιτικές, όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, προωθώντας νεοφιλελεύθερες ιδιωτικοποιήσεις σε αναρίθμητους τομείς. Οσο για την ισραηλινή κοινωνία, «έχουμε τεράστιο πρόβλημα απογοήτευσης και απάθειας».

«Αυτό που κυριαρχεί είναι το εθνικό πρόβλημα και δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε για το ταξικό», είπε. Το ΚΚ Ισραήλ, πρόσθεσε ακόμη η Γκοζάνσκι, επιχειρεί με κάθε τρόπο να επηρεάσει την κοινή γνώμη της χώρας, στηρίζοντας πρωτοβουλίες ειρήνης και διαλόγου, αλλά και τα κινήματα εντός του ισραηλινού στρατού, όπως αυτό των πιλότων, που χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό».

Αποστολή: Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ