ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΑΜΕ
Κοινή δράση όλων των εργαζομένων

Προκήρυξη ενόψει των πεντάωρων στάσεων εργασίας στα νοσοκομεία στις 9, 16 και 23 Οκτώβρη 2003

«Η αγωνιστική δράση και η κοινή αγωνιστική πορεία όλων των εργαζομένων είναι αυτές που μπορούν να παρεμποδίσουν την κυβέρνηση και ν' ανοίξουν δρόμους για την αλλαγή των συσχετισμών» τονίζει σε προκήρυξή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών»-ΠΑΜΕ (ΑΣΥ-ΠΑΜΕ) ενόψει των πεντάωρων στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία στις 9,16 και 23 Οκτώβρη 2003.

Η ΑΣΥ-ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια και να συγκροτήσουν παντού απεργιακές επιτροπές αγώνα. «Η κυβέρνηση με τη λεγόμενη "Χάρτα Σύγκλισης", θα επιταχύνει τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των κοινωνικών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων, υπογραμμίζει η ΑΣΕ-ΠΑΜΕ. Θα επιταχύνει, συνεχίζει, τις διαδικασίες ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της λειτουργίας του "Δημοσίου" Συστήματος Υγείας, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ανατροπή που γνωρίσαμε στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις Εργασιακές Σχέσεις, δεν τελείωσαν για την κυβέρνηση. Σχεδιάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Αφού περιγράφει τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και σημειώνει ότι ετοιμάζει «νέα λιτότητα μέσα από το εξαγγελθέν "νέο" μισθολόγιο», υπογραμμίζει: «Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δεν υπάρχουν περιθώρια διορθώσεων, όπως κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, ή καλύτερης διαχείρισης. Πρόκειται για συνειδητή ταξική επιλογή, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

«Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζει η ΑΣΥ-ΠΑΜΕ, στηριζόμενη σε ομόφωνες αποφάσεις της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Πρωτοβουλίας Υγειονομικών (ΣΥΝ), στήριξαν και στηρίζουν την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων. Με την τακτική τους, διευκολύνουν την κυβέρνηση να καλλιεργήσουν αυταπάτες, και προσδοκίες για το νέο Μισθολόγιο. Αρνήθηκαν την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αυτοί πρότειναν στην κυβέρνηση τις 11μηνες και 12μηνες συμβάσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αρνούνται τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων. Συμφώνησαν με την κυβέρνηση να μην διεκδικήσουν τα 176 ευρώ, την ίδια στιγμή, που οι ίδιοι το πρόβαλαν σαν αίτημα».

«Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, μέσα και από τις κινητοποιήσεις που εξάγγειλε, τις 5ωρες στάσεις εργασίας κάθε Πέμπτη του Οκτώβρη, προσπαθεί να δώσει φιλί ζωής στην κυρίαρχη πολιτική» υπογραμμίζει σε άλλο σημείο η ΑΣΥ-ΠΑΜΕ και -μεταξύ των άλλων- υποστηρίζει τη διεκδίκηση Δημόσιου και δωρεάν λαϊκού συστήματος υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

Ακόμα ζητά:

  • Πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Κατώτερος βασικός μισθός 1.100 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ.
  • Ν' αποσυρθούν τα Νομοσχέδια που αφορούν την Υγεία, το Μισθολόγιο, την Απασχόληση.
  • Αφορολόγητο όριο για κάθε εργαζόμενο 15.000 ευρώ ετησίως.
  • Μόνιμη σταθερή απασχόληση, μονιμοποίηση των εκτάκτων και καμιά πρόσληψη με ελαστική μορφή απασχόλησης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Στα χέρια των γιατρών ο αγώνας

Ούτε την υπόσχεση για τη χτεσινή συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ δεν τήρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης

Κάλεσμα προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, συγκροτώντας παντού απεργιακές επιτροπές, απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), ενόψει της τριήμερης απεργίας στις 6,7 και 8 Οκτώβρη 2003 που αποφάσισαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μάλιστα, η θέση της ΔΗΠΑΚ δικαιώθηκε πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρεις» μετά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη να γίνει η προγραμματισμένη -για χτες- συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ για το μισθολόγιο. Υπενθυμίζουμε ότι στο προχτεσινό ΓΣ της ΟΕΝΓΕ οι σύμβουλοι της ΔΗΠΑΚ είχαν καταψηφίσει το πλαίσιο και δήλωσαν ότι δε συμμετάσχουν στη συνάντηση.

«Η ψήφος και η πρόταση της ΔΗΠΑΚ να μη γίνει η συνάντηση ήταν η μόνη που θα μπορούσε να διασώσει το κύρος της Ομοσπονδίας, αλλά δεν εισακούστηκε», δήλωσε χτες ο Τ. Χρονάς στέλεχος της ΔΗΠΑΚ και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ για να τονίσει: «Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στα προσκλητήρια της κυβέρνησης για τους "κοινωνικούς" ψευτοδιαλόγους».

Εσπειραν αυταπάτες

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει τις «συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΕΓ (ΣΥΝ) και των άλλων "ομάδων" γιατί στηρίζουν και διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική, με την τακτική και τα αιτήματα που προβάλλουν».

«Στο όνομα, συνεχίζει, του νέου μισθολογίου έσπειραν αυταπάτες, καλλιεργώντας προσδοκίες για δήθεν αυξήσεις. Η συμφωνία τους ή η ανοχή τους με το σημερινό εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας υπονομεύει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γιατρών. Βάζουν εμπόδια στην ανάγκη ανάπτυξης συμμαχιών με τα λαϊκά στρώματα. Μπαίνουν εμπόδιο όχι μόνο στην προοπτική του αγώνα για ριζικές λύσεις, αλλά υπονομεύουν και αδυνατίζουν την πάλη σήμερα».

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζεται όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ, τονίζει σε άλλο σημείο η ΔΗΠΑΚ. Η επίθεση που έχει εξαπολυθεί αφορά στο σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των νοσοκομειακών γιατρών. Η κυρίαρχη πολιτική αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα, το δημόσιο νοσοκομείο σαν επιχείρηση, που πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανταγωνιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να απομυζά τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν εγκαταλείπει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα, παίρνει μέτρα για να προσαρμοστεί όσο γίνεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά στο σύστημα της αγοράς».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με τις διεκδικήσεις της ΔΗΠΑΚ:

  • Διεκδικούμε αγωνιστικά και ενωτικά δημόσιο, δωρεάν, λαϊκό σύστημα υγείας και κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικότητας εντός και εκτός των νοσοκομείων.
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία. Κατάργηση των εισφορών στο κλάδο Υγείας των εργαζομένων.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και αυτών που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας - Πρόνοιας.
  • Κατώτερος βασικός μισθός (καθαρά) του ειδικευόμενου 1.500 ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις σε όλες τις βαθμίδες. Αφορολόγητο ποσόν 15.000 ευρώ.
  • Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Αποσύνδεση μισθού από βαθμό.
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
  • Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Να χαρακτηριστούν οι χώροι ως ανθυγιεινοί. Ενταξη των γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ποσοστιαία καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος.
  • Καμία σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.
  • Εξάωρη εργασία, 5ήμερο, 30ωρο.
  • Προσλήψεις νέων γιατρών μονίμων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, σύμφωνα με τις ανάγκες. Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων και επί θητεία.
  • Ενσωμάτωση στους βασικούς μισθούς όλων των επιδομάτων πλην των κοινωνικών.
  • Αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης.
  • Κάλυψη των εφημερίων των νοσοκομείων σύμφωνα με τις ανάγκες.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Συγκεντρώσεις στο υπουργείο Παιδείας

Με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις απαντούν σήμερα οι πανεπιστημιακοί και οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ στην κυβερνητική αδιαλλαξία, απέναντι στα μισθολογικά τους αιτήματα. Συγκεκριμένα, ραντεβού στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, δίνουν οι Ομοσπονδίες ΠΟΣΔΕΠ (ΑΕΙ) και ΟΣΕΠ (ΤΕΙ), για να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, προτάσσοντας μετά από κοινή τους απόφαση την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης των δαπανών για τα Ιδρύματα και των αποδοχών τους. Αμέσως μετά οι πανεπιστημιακοί θα πραγματοποιήσουν ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής με εκπροσώπους των συλλόγων τους.

Μετά και τη χτεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε μετακινείται ουσιαστικά από την αρχική πρότασή της, η οποία όμως δεν ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς της ανώτατης εκπαίδευσης.

Συνεχεία των κινητοποιήσεων στα ΤΕΙ αποφάσισε η ΟΣΕΠ, που συνεδρίασε χτες και προτείνει ο κάθε σύλλογος σε Γενική Συνέλευση να επιλέξει τις μορφές κινητοποίησης.

Χτες συνεδρίασαν έκτακτα και οι πρυτάνεις που απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να ξεκινήσει ένας «ειλικρινής και ουσιαστικός» διάλογος, που θα έχει αποτέλεσμα, με στόχο τη συνολική αύξηση των δαπανών προς τα Ιδρύματα (πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα), κατά 25% τουλάχιστον, μέσα στην οποία εντάσσουν και την ανάγκη αυξήσεων στις αποδοχές τόσο των πανεπιστημιακών όσο και των υπόλοιπων εργαζομένων στα Ιδρύματα. Παράλληλα, εκτιμούν ότι πρέπει τα Ιδρύματα να είναι ανοιχτά, αλλά επισημαίνουν αν δεν καταβληθεί άμεση προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να επιλυθεί το οικονομικό πρόβλημα των πανεπιστημίων «οι Σύγκλητοι θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους».

Εξάλλου σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που συγκεντρώνονται επίσης σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ έχουν ξεκινήσει καθημερινές στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ