ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΛΑΡΚΟ
Μας απολύουν όλους. Τώρα γενικός ξεσηκωμός!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της παράταξης σε όλους τους εργαζόμενους, μπροστά στη σημερινή Γενική Συνέλευση για τις ραγδαίες εξελίξεις στη διαδικασία εκκαθάρισης

Από το τελευταίο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Από το τελευταίο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
«Γενικός ξεσηκωμός! Μας απολύουν όλους, "νέους, γέρους και παιδιά", εργαζόμενους στις εργολαβίες και μόνιμους. Πιο ξεκάθαρο και επίσημο δεν γίνεται. Σχεδιάζουν να παραδώσουν την ΛΑΡΚΟ κλειστή, με τους εργαζόμενους έξω από τα συρματοπλέγματα. Κάνουν κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των αποζημιώσεών μας».

Με αυτό το κάλεσμα, που σημαίνει συναγερμό, η παράταξη «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» του Σωματείου Εργαζομένων της Λάρυμνας απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία της «εκκαθάρισης» της ΛΑΡΚΟ, και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα στα διαλυτικά σχέδια κυβέρνησης - εκκαθαριστή, συμμετέχοντας μαζικά στη σημερινή Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και αποφασίζοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Οκτώβρη να έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ μέσα από δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, καθώς εκδόθηκε η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εξυπηρετεί τον τεμαχισμό της ΛΑΡΚΟ και στη συνέχεια την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας σε ξεχωριστό διαγωνισμό από τα μεταλλεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική τους χρήση και τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Μεθοδεύεται δηλαδή να πουληθούν χωριστά το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα πλούσια σε κοιτάσματα λατερίτη μεταλλεία της Εύβοιας και της Καστοριάς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι θα απολυθούν, χωρίς καμία δέσμευση των νέων επενδυτών για το πόσους, ποιους και κάτω από ποιους όρους θα προσλάβουν. Για τυράκι στη φάκα, η κυβέρνηση «προσφέρει» ένα «κοινωνικό πακέτο», που η σύστασή του μπορεί να φτάσει ακόμη και τους έξι μήνες, με χρήματα που θα προκύψουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το «Ταμείο Ανάκαμψης», προκειμένου οι απολυμένοι να λάβουν αποζημίωση και να χρηματοδοτηθεί η «πρόωρη» συνταξιοδότηση όσων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Κοροϊδία και άθλια προσπάθεια χειραγώγησης

Στην τελική ευθεία για τους διαγωνισμούς εκποίησης, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ξεκίνησαν συναντήσεις με τα Σωματεία, προσπαθώντας να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Οπως προκύπτει όμως από την αναλυτική ενημέρωση του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου», το μόνο που πετυχαίνουν σ' αυτές τις συναντήσεις, είναι να αποκαλύπτουν την κοροϊδία και την προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η παράταξη του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» ΛΑΡΚΟ ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι «την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Με βάση τις γραπτές σημειώσεις των συναδέλφων και του νομικού συμβούλου των σωματείων η ενημέρωση έχει ως εξής:

"Η ειδική διαχείριση με βάση το νόμο μπορεί να κάνει απολύσεις αζημίως και εφόσον πρώτα συσταθεί κοινωνικό ταμείο" (αυτό το γνωρίζαμε). Με βάση αυτό, "η ειδική διαχείριση πρότεινε τη σύσταση κοινωνικού ταμείου και τη χρηματοδότηση αυτού" και την έκαναν δεκτή τα αρμόδια υπουργεία.

"Εφόσον συσταθεί και χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο", όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά τους η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει μέχρι και 6 μήνες (τρεχαγυρεβόπουλος), "τότε θα μας απολύσει όλους και θα μας καταβάλουν το ποσό που προκύπτει στον καθένα μας ως αποζημίωση σήμερα, με τον εξής τρόπο:

  • Ενα ποσοστό αυτού μπροστά (δεν είπαν πόσο).
  • Το υπόλοιπο με τη μορφή δύο επιδομάτων σε μηνιαία βάση. Ενα επίδομα ως επίδομα εργασίας. Ενα ακόμα επίδομα ως επίδομα επανένταξης στην εργασία.
  • Οι συνάδελφοι που έχουν κλείσει το 59ο έτος της ηλικίας τους αντί αυτών των επιδομάτων θα τους δοθούν τα ένσημα μέχρι το 62ο έτος της ηλικίας τους και μισθό σε μηνιαία βάση (δεν είπανε το ύψος του μισθού)».
Μας θέλουν παροπλισμένους, έξω από το εργοστάσιο

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι άξονες που κινείται η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πρέπει να καταδικαστούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Μας απολύει όλους, δεν διασφαλίζει ούτε μία θέση εργασίας και κάνει "κοινωνική πολιτική"με τα χρήματα που δικαιούμαστε ως αποζημιώσεις.

Μέχρι και σήμερα προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Προσέξτε τις παγίδες που βάζουν οι άξονές της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, "αυτό θα συμβεί εφόσον συσταθεί πρώτα το κοινωνικό ταμείο που μπορεί αυτή η διαδικασία να πάρει και έξι μήνες". Πάλι σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, "η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με αυστηρή δίαιτα, βγαίνει μέχρι 31/12/2020".

Αρα, σταματούν τη λειτουργία, μας βγάζουν έξω από τα συρματοπλέγματα και περιμένουμε τη σύσταση του "κοινωνικού ταμείου".

Αν πάρουμε το σενάριο ότι ενδεχομένως να βρεθεί επενδυτής και διαλέξει κάποιους εργαζόμενους, τότε, όσοι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από τη σημερινή ΛΑΡΚΟ και περάσουν στον καινούργιο ιδιοκτήτη, εάν δεν έχει συσταθεί "κοινωνικό ταμείο", θα φύγουν με τη διαδικασία που φεύγουν μέχρι σήμερα, δηλαδή οικειοθελώς και αζημίως.

Αν πάρουμε το σενάριο ότι θα συσταθεί πολύ γρήγορα "κοινωνικό ταμείο", η ειδική διαχείριση μας απολύει όλους με τα κριτήρια που αναφέραμε παραπάνω. Μας βγάζει και σε αυτήν την περίπτωση έξω από το εργοστάσιο, από τα μεταλλεία, από τα γραφεία και από τις δουλειές μας γενικότερα (μόνιμους και εργαζόμενους στις εργολαβίες).

Αν τυχόν υπάρξει επενδυτής, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους πάλι, "αυτός θα διαλέξει όσους θέλει, με τους όρους που θέλει". Οσοι συμφωνήσουν να εργαστούν σε αυτόν, τα "επιδόματα εργασίας και επανένταξης στην εργασία", με βάση την ονομασία που τους δίνουν, κόβονται.

Στην καλύτερη περίπτωση, όσοι απορροφηθούν ή βρουν αλλού εργασία θα τους μείνει μόνο το ποσοστό που θα πάρουνε μπροστά, ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίζουν να επιδοτούνται από την αποζημίωσή τους μέχρι αυτή να εξαντληθεί και να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Στο σενάριο να μη βρεθεί επενδυτής (δεν το αποκλείουν), όλοι επιδοτούμαστε με τα δικά μας χρήματα μέχρι να τελειώσουν».

Οι αγώνες και τα αιτήματά μας δικαιώνονται

«Οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα αιτήματά τους δικαιώνονται», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Τη ΛΑΡΚΟ την ιδιωτικοποιούν με τον κίνδυνο του οριστικού κλεισίματος να είναι στο τραπέζι. Οπως λένε και οι ίδιοι, "δεν γνωρίζουν αν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι και για ποια κομμάτια. Αν θα υπάρξουν δεν μπορούν να τους δεσμεύσουν τι θα κάνουν, δεν μπορούν να τους δεσμεύσουν πόσους εργαζόμενους θα απασχολήσουν και με τι όρους".

Το αίτημα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα των εργαζομένων, δικαιώνεται.

Μέσα από αυτό το αίτημα οι εργαζόμενοι ζητούν διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας εργοστασίου και μεταλλείων, των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν υπάρχει ας μας τον πουν επίσημα ποιος είναι. Η αλήθεια είναι ότι "τζογάρουν" τη δημόσια περιουσία, τον ορυκτό πλούτο, την ανάπτυξη που μπορεί να έχει η χώρα μας μέσα από αυτό. Σακατεύουν τη ζωή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, τις τοπικές κοινωνίες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί, έχοντας αμολήσει λυτούς και δεμένους φίλους προσκείμενους σε αυτή, να καθησυχάσει, να γεμίσει άγχος και αναμονή τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να μην έχει εμπόδιο και πολιτικό κόστος ενόψει των διαγωνισμών της εκποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Θέλει να μας διασπάσει καλλιεργώντας τη λογική "ο καθένας την πάρτη του", μια λογική που όπου πέρασε στους εργαζόμενους, είχε τρομερές επιπτώσεις για όλους (και γι' αυτούς που πίστεψαν σε αυτήν τη λογική).

Προκλητικά λέει ότι "οι εργαζόμενοι συμφωνούν με την πολιτική της". Αυτήν την πρόκληση μπορούν να την απαντήσουν μόνο οι εργαζόμενοι, με την καθολική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, έτσι όπως έχουν συζητήσει, αποφασίσει και συντονιστεί τα διοικητικά συμβούλια αυτών».

Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβει το κεφάλι!

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Με ψηλά ανεβασμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, τη συναδελφικότητα, τη σημαία των δίκαιων και τίμιων αιτημάτων μας, σας καλούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα που κάναμε μέχρι σήμερα και φρενάραμε απολύσεις στις εργολαβίες, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία, επιβάλαμε τη συνέχιση της λειτουργίας, φρενάραμε την ερμηνεία που ήθελαν για περισσότερες περικοπές.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αν τα διασπαστικά σχέδια είχαν περάσει όλο το προηγούμενο διάστημα, σήμερα θα ήμασταν εύκολη "λεία". Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ ΔΕΝ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα εκφραστεί στη Γενική Συνέλευση.

Υπάρχουν φωνές που παραπληροφορούν, που λένε για "μετατάξεις (ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν), για πιο μικρές ηλικίες σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης, για συνέχιση όλων στον ιδιώτη, για αποζημιώσεις, κ.τ.λ.". Κλείστε τα αυτιά σας, σηκώστε το κεφάλι ψηλά και με την πείρα σας δείτε την αλήθεια.

Προς το παρόν τα επίσημα είναι τα παραπάνω. Επίσημο είναι ότι απολυόμαστε όλοι και κάνουν κοινωνική πολιτική με τα λεφτά που δικαιούμαστε ως αποζημίωση.

Μην τολμήσουν και σταματήσουν την ενιαία λειτουργία εργοστασίου και μεταλλείων ούτε για ένα λεπτό της ώρας. Απαιτούμε διασφάλιση της λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και όλων των κεκτημένων. Είναι δικά μας, δεν τους ανήκουν. Αυτοί ήταν εργοδότες της ΛΑΡΚΟ, αυτοί την απαξίωσαν. Εμείς μέχρι σήμερα έχουμε δώσει αίμα, ιδρώτα, νεκρούς.

Γενικός ξεσηκωμός. Ολοι και όλες στη Γενική Συνέλευση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ