ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Μία γυναίκα κάηκε ζωντανή στο κολαστήριο της Μόριας

Το βράδυ της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το χώρο και μίλησε με πρόσφυγες και εργαζόμενους

Κοντέινερς του ΚΥ στις φλόγες

Eurokinissi

Κοντέινερς του ΚΥ στις φλόγες
Μία γυναίκα νεκρή και συγκεχυμένες πληροφορίες για το εάν υπάρχει και άλλος ή άλλοι νεκροί, είναι το τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα της δομής.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 5 μ.μ. ξέσπασε φωτιά στον ελαιώνα που περιβάλλει τη δομή, περίπου 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική. Είκοσι λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά σε κοντέινερ εντός της δομής, στη «Ζώνη 4», που με τα έως τώρα δεδομένα δεν αποδίδεται σε εμπρησμό και φαίνεται πως ξεκίνησε από τον χώρο που χρησιμοποιούνταν από τους διαμένοντες στους οικίσκους ως μαγειρείο.

Σε αυτήν τη Ζώνη διαμένουν σε διώροφους οικίσκους στοιβαγμένοι άνθρωποι. Μέσα σε λίγα λεπτά επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, με παιδιά να τρέχουν ψάχνοντας τους γονείς τους, ενώ ενήλικες προσπαθούσαν να σώσουν συμπατριώτες τους από τις φλόγες.

Η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε από ιδιώτη στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Το πτώμα της το έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες, από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 17 πρόσφυγες, εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, από τα οποία ένα βρέφος. Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Το βράδυ της Κυριακής, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Π. Βαλάκο, δημοτικό σύμβουλο στον δήμο Μυτιλήνης, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκε το ΚΥΤ και μίλησε με πρόσφυγες και εργαζόμενους.

Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός ξεκίνησαν επεισόδια, καθώς άνθρωποι απελπισμένοι από τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, επιτέθηκαν σε κοντέινερς που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες του ΚΥΤ. Για αρκετή ώρα στον καταυλισμό επικράτησε μεγάλη ένταση, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ από τις συγκρούσεις υπήρχαν και πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Κάηκαν οκτώ οικίσκοι και εφτά στρέμματα ελαιώνα. Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζόμενους.

Μετά τις 7.30 το βράδυ, άρχισε αποχώρηση από το εσωτερικό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνταν προς τα γύρω χωράφια, προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο νησί.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, επιβεβαίωσε ότι μια νεκρή γυναίκα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Πέραν αυτής, δεν έχει δηλωθεί η απώλεια κάποιου άλλου ανθρώπου, ενώ όλα τα ευρήματα εξετάζονται. Επίσης, στο σύνολό τους, όλοι οι κάτοικοι των οκτώ συνολικά καμένων οικίσκων είναι καλά στην υγεία τους. Παρ' όλα αυτά, οι πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχουν άλλα θύματα παραμένουν συγκεχυμένες. Ο αριθμός των ατόμων που έμεναν στο εμπορευματοκιβώτιο αποδείχνει ότι οι ξεριζωμένοι στοιβάζονται στα «σαρδελοκούτια», τη στιγμή που τα κοντέινερ πρέπει να στεγάζουν 6-8 άτομα.

Στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες

Το ΚΥΤ της Μόριας «φιλοξενεί» πάνω από 12.500 ανθρώπους και βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο από το χωριό της Μόριας με τους 1.000 κατοίκους και εννιά χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, που έχει 35.000 κατοίκους. Ο καταυλισμός στήθηκε πάνω στο στρατόπεδο του 296 Τάγματος, ενεργό μέχρι τα τέλη του 2010. Δεδομένων των προσφυγικών ροών και πριν από το 2015, το ανενεργό στρατόπεδο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει ένα κέντρο φιλοξενίας ξεριζωμένων. Με υποδομές στέγης για 3.000 ανθρώπους και υγιεινής περίπου για 5.000, ο καταυλισμός σήμερα επεκτείνεται εκτός του κέντρου σε ελαιοκτήματα έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων.

Ο καταυλισμός έξω από το ΚΥΤ φιλοξενεί πάνω από 8.000 ανθρώπους σε καλοκαιρινές σκηνές, παράγκες με τέντες ηλεκτροδοτούμενες από δίκτυο καλωδίων. Οι παράγκες φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους όπου γυναίκες μαγειρεύουν, παιδιά παίζουν ανάμεσα στα μονοπάτια του με αυτοσχέδια παιχνίδια και άνδρες προετοιμάζουν τις παράγκες τους για τον χειμώνα...

Διαμαρτυρία μανάδων με τα παιδιά τους

Διεκδικώντας να φύγουν από τη Μόρια, να έχουν ασφάλεια κατά τη διαμονή τους και ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών κατά τα επεισόδια, περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους πραγματοποίησαν χτες καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια. Στα χέρια τους κρατούσαν κομμάτια από χαρτόκουτα, πάνω στα οποία έγραφαν «Scorched hearts» («καμένες καρδιές»).

Σκοπός τους ήταν να διαδηλώσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, όμως ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας τις σταμάτησαν 300 περίπου μέτρα από την κύρια είσοδο του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής

Μια δέσμη μέτρων που παραπέμπει σε κλιμάκωση της καταστολής σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα, αλλά και εντός της χώρας, με τη διαιώνιση του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, αποφασίστηκαν χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, με σχέδιο νόμου αυστηροποιείται το πλαίσιο αίτησης και χορήγησης ασύλου. Επιπλέον, ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης των συνόρων, με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, ενώ θα κατασκευαστούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για το «μάντρωμα» όσων ξεριζωμένων κρίνονται ανεπιθύμητοι και την απέλασή τους. Στόχος όλων των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών του ασύλου εντός τριμήνου.

Μία από τις βασικές κυβερνητικές ρυθμίσεις θα είναι να συμμορφώνονται οι αιτούντες άσυλο προς τις υποχρεώσεις τους, αλλιώς κινδυνεύουν με το παραμικρό στραβοπάτημα να αποπεμφθούν από το σύστημα ασύλου.

Επίσης, αποφασίζεται η ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν «προσφυγικό προφίλ». Πρόκειται για έναν καθαρά στατιστικό όρο, ο οποίος εισάγεται στη διαδικασία ασύλου από την κυβέρνηση, ανατρέποντας τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης. Ο όρος αυτός είναι κάτι διαφορετικό από την προσφυγική ιδιότητα και δεν ορίζει αν δικαιούται κανείς άσυλο ή όχι. «Προσφυγικό προφίλ» θεωρείται ότι έχουν όσοι κατάγονται από χώρες των οποίων οι πολίτες αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες σε ποσοστό 75% και πάνω. Με την κατάρτιση δε της λίστας ασφαλούς χώρας, θα απελαύνονται άνθρωποι σε κράτη που η ΕΕ και η χώρα μας θα τα «βαφτίζουν» ασφαλή. Οπως για παράδειγμα η Τουρκία, η οποία θεωρήθηκε ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες (για να εφαρμοστεί και η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας).

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τις ειδικότερες ρυθμίσεις, οι οποίες βάζουν σε διαδικασία vertigo το άσυλο, όπως για παράδειγμα: Η κατάργηση της έφεσης στο διοικητικό εφετείο κατά απορριπτικής απόφασης για χορήγηση ασύλου και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο. Η διατήρηση των επιτροπών προσφυγών ως δεύτερου βαθμού κρίσης, με την απομάκρυνση του εκπροσώπου του ΟΗΕ και την προσθήκη και τρίτου δικαστή στις τριμελείς επιτροπές. Μάλιστα, η σχετική ρύθμιση «εκθειάζει» τη μονομελή τους σύνθεση, γιατί αυτές οι επιτροπές εκδίδουν αποφάσεις με ...ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Εξάλλου, ο ξεριζωμένος πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά «προς τας υποδείξεις», αλλιώς κινδυνεύει. Αν κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις μεταφοράς του σε άλλη δομή, θα παραπέμπεται σε διαδικασία επιστροφής. Μετά την καταγραφή, αν δεν συμμορφώνεται με την απόφαση μεταφοράς (υπάρχουν αιτούντες άσυλο που μετακινούνται από μόνοι τους σε άλλη δομή επειδή έχουν συγγενείς σε αυτήν), αυτό θα έχει ως συνέπεια η αίτηση ασύλου να εξετάζεται τρεις μέρες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ακόμα, αλλάζει το καθεστώς κράτησης για να επιτηρούνται καλύτερα οι ξεριζωμένοι, προβλέπεται η μείωση της διάρκειας του δελτίου αιτούντος άσυλο σε εννέα μήνες, προκειμένου να έρχονται πιο τακτικά σε «επαφή» με τις Αρχές και να γίνεται πιο ευχερής ο εντοπισμός τους. Για πρώτη φορά συνδέεται η διάρκεια των δελτίων με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτα και αντιδραστικά τα μέτρα

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κόλασης της Μόριας και των άλλων hot spots των νησιών, είναι απαράδεκτα και αντιδραστικά.

Προβλέπουν επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, με τα γνωστά αποτελέσματα περισσότερων νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων. Κλιμάκωση της καταστολής προβλέπεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών.

Με το νομοσχέδιο για το άσυλο, που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση, συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα είχε αφήσει ακόμη όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας και τις Οδηγίες της ΕΕ. Αυτό σηματοδοτούν οι διατάξεις για πλήρη στέρηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου από όσους δεν έχουν το λεγόμενο προσφυγικό προφίλ, για αλλαγή των κριτηρίων "ευαλωτότητας" που είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ισοδυναμούν με περισσότερο εγκλωβισμό στα νησιά, για κατάργηση της έφεσης, για σύνθεση των επιτροπών προσφυγών αποκλειστικά από δικαστές, για απέλαση με τη παραμικρή αντίρρηση.

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα. Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hot spots των νησιών. Οχι στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και σε όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ. Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής την ακόλουθη ανακοίνωση για τα θλιβερά γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας:

«Τα σημερινά γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας και ενός μωρού, είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι μία και μόνο είναι η λύση.

Να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός για πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και στη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ