ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ολοι στο δρόμο! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!
  • Συγκέντρωση το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σε συγκέντρωση το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα και στη συνέχεια σε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, την οποία συγκροτούν εργατικά συνδικάτα, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ, η ΑΣΓΜΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Την ίδια μέρα, το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ πραγματοποιεί συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Επίσης, στα Χανιά, στις 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ενώ υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται τόσο χειρόγραφα όσο και ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση https://eedye.gr/local_committees/petition-against-greek-usa-agreement) η καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Στο κάλεσμά της για τη συγκέντρωση του Σαββάτου η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι,

Ολοι στο δρόμο του αγώνα! Να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που ετοιμάζεται να υπογράψει και να ενισχύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να αναπτύξουμε, να κλιμακώσουμε την πάλη μας και να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο που έρχεται στην Αθήνα.

Ούτε γη ούτε νερό ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών.

Η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ, όπως τη λένε, υπογράφηκε το 1990, ανανεώνεται κάθε χρόνο από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις και σήμερα σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη βάση της Σούδας και τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τις βάσεις: Drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, "ιπτάμενων κατασκόπων" στο Ακτιο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που προορίζεται για τη συγκέντρωση ευρωατλαντικών στρατευμάτων και τη μετακίνησή τους στα ρωσικά σύνορα, ενώ είναι γνωστό πως έχει ετοιμαστεί η υποδομή για αποθήκευση πυρηνικών στον Αραξο.

Πρόκειται για ορμητήρια πολέμου του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Δεν ξεχνάμε: Η βάση της Σούδας αποδείχθηκε αιχμή του δόρατος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας. Περιλαμβάνει μεγάλη αεροπορική βάση, λιμάνι και εγκαταστάσεις που στηρίζουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροσκάφη, τα πυρηνικά υποβρύχια, τα αεροπλανοφόρα που ξερνάνε το θάνατο κατά των λαών.

Διαμορφώνεται ένας θανατηφόρος ιστός που εμπλέκει την Ελλάδα πολύ βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας και Κίνας για τις ενεργειακές πηγές και αγωγούς, συνεχίζονται οι πόλεμοι στη Συρία και τη Λιβύη, γίνονται πολεμικές προετοιμασίες στον Περσικό Κόλπο, το Ισραήλ δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό και κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές κι αυτό φαίνεται ήδη από τη θετική απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική πολυεθνική δύναμη στον Περσικό Κόλπο κατά του Ιράν.

Οι κίνδυνοι για το λαό μας είναι μεγάλοι. Η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τις ΗΠΑ στα "κράτη ανάσχεσης", μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, έχει στοχοποιηθεί και προκαλεί ανατριχίλα η προειδοποίηση Πούτιν πως η Ρωσία θα πλήξει αμερικανικές βάσεις που στρέφονται κατά της ασφάλειάς της.

Οι προκλητικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου πως η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη, είναι "παραμύθια της Χαλιμάς", προσβάλλουν και υποτιμούν το λαό μας.

Υπάρχει πλούσια πείρα που αποδεικνύει τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Εχουν εγκληματικές ευθύνες για την επιβολή της χούντας στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό, την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή μας, για δεκάδες επεμβάσεις και πολέμους κατά των λαών.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Στην πράξη επιβεβαιώνεται πως η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, χτυπάει το απεργιακό δικαίωμα και τα άλλα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Δίνουμε σε όλα τα μέτωπα το αγωνιστικό μας "παρών". Ο λαός μας να πιστέψει και να δείξει τη δύναμή του.

  • Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά
  • Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας".
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνουν το ΜΑΣ αλλά και η ΕΕΔΔΑ.

ΛΑΡΙΣΑ
Εξω τα drones του θανάτου!

Πρώτη απάντηση χτες με μαζική πικετοφορία

Με συνθήματα ενάντια στην υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις και την απαίτηση να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τη βάση των drones στη Λάρισα και των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, πραγματοποιήθηκε χτες μαζική πικετοφορία στους δρόμους της Λάρισας με τη συμμετοχή εργαζομένων, νέων, συνταξιούχων, γυναικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συλλόγου Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και συνταξιουχικών οργανώσεων.

Παράλληλα, μέσα από την πικετοφορία έγινε πλατύ κάλεσμα στο λαό της πόλης να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, στις 19.00, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, όπου συγκεντρώθηκαν αρχικά οι διαδηλωτές, μίλησε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σχέδια για την ένταξη στη Συμφωνία της βάσης των drones στη Λάρισα και των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, που μετατρέπουν την περιοχή σε ένα πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και το λαό της περιοχής σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μαθητικός ξεσηκωμός! Συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε!

Παράλληλα, μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που καλεί σε μαθητικό ξεσηκωμό ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις του θανάτου.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της: «Το ΝΑΤΟ δεν μας προστατεύει... Προκαλεί πολέμους - προσφυγιά - εξαθλίωση στους λαούς. Είναι δολοφονική μηχανή, που φτιάχτηκε για να κάνει πολέμους. Επνιξε στο αίμα τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας. Το ΝΑΤΟ έστησε δικτατορίες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Απ' όπου έχει περάσει, έχει αφήσει τα ματωμένα ίχνη του, έχει σφαγιάσει λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ξερίζωσε χιλιάδες ανθρώπους από την πατρίδα τους, γεννά καραβάνια προσφύγων. Το ΝΑΤΟ φέρνει μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς, δεν είναι εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας. Εμείς συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε! Θα μας βρουν απέναντί τους!».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί στην κινητοποίηση με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και άλλους μαζικούς φορείς, που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι του Σαββάτου. Και ακόμα προγραμματίζει στις 12 Οκτώβρη μεγάλη μαθητική και φοιτητική συναυλία ενάντια στις βάσεις του θανάτου, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στα Προπύλαια στις 7.30 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ