ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΥ
Τα χαράτσια στα αγροτεμάχια εξοντώνουν την αγροτιά

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης

Την άμεση απόσυρση του χαρατσιού απαιτεί η ΠΑΣΥ
Την άμεση απόσυρση του χαρατσιού απαιτεί η ΠΑΣΥ
Ενα ακόμα μόνιμο χαράτσι που θα πλήξει το συνεχώς μειούμενο αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, που φέρνει στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ σημειώνει: «Σε συνάρτηση με τη νέα ΚΑΠ που μειώνει δραματικά τις επιδοτήσεις ειδικά στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, την άγρια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% που θα ισχύσει από 1-1-2014 με το κράτημα των λογιστικών βιβλίων, τις εξευτελιστικές τιμές, τα απλήρωτα αγροτικά προϊόντα από τους εμποροβιομήχανους, τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων μέσων και εφοδίων, θα οδηγήσει χιλιάδες φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα.

Ο πρώτος και βασικός στόχος όλων των παραπάνω αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει το κατατεθέν νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

  • Φορολογεί με διάφορους συντελεστές την αγροτική και κτηνοτροφική γη που ξεκινάει από 1,5 ευρώ και μπορεί να φτάσει ως πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα.
  • Φορολογεί τους φτωχούς αγρότες, τους μικροϊδιοκτήτες γης καθώς ως 130 στρέμματα ο συντελεστής φορολόγησης είναι 1,2 και με 130 - 500 στρέμματα μειώνεται στο 0,6 ενώ για τους μεγαλοαγρότες που έχουν άνω των 500 στρεμμάτων μειώνεται ακόμη περισσότερο με συντελεστή φορολόγησης 0,4.
  • Φορολογεί τη γη ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη για παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο θα τον αναγκάσει να την πουλήσει για "ένα κομμάτι ψωμί" καθώς όχι μόνο δεν θα έχει εισόδημα αλλά θα πληρώνει και από πάνω για την ιδιοκτησία της.
  • Φορολογεί τις ίδιες καλλιέργειες με διαφορετικό συντελεστή ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το χωράφι, λες και μια καλλιέργεια αποφέρει μεγαλύτερη παραγωγή και εισόδημα αν βρίσκεται κοντά ή μακριά από τη θάλασσα ή αγροτική ή επαρχιακή οδό.
  • Αυξάνει με το χαράτσι το κόστος παραγωγής και οδηγεί τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο χαράτσι φορολόγησης της γης και απαιτεί την απόσυρσή του! Καμιά θυσία - κανένα χαράτσι των λαϊκών στρωμάτων για την κρίση. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία που την δημιούργησε!

Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, αφορολόγητη πρώτη κατοικία ως 120 τ.μ. Φορολόγηση των εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων με 45%, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που έχουν.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς να αντισταθούν στο νέο χαράτσι της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο. Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και μαζί με το ΠΑΜΕ των εργαζομένων, την ΠΑΣΕΒΕ των επαγγελματιών και εμπόρων, το ΜΑΣ των σπουδαστών και την ΟΓΕ των γυναικών, σε μια λαϊκή κοινωνική συμμαχία, να παλέψουν για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική ανάπτυξη, προς όφελος του λαού, με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Σμπαράλια τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Διόγκωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες

Νέους φόρους και ασήκωτα χαράτσια, ταυτόχρονα με τη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτώβρη. Το περίγραμμά του έχει συμφωνηθεί και στο πλαίσιο του πρόσφατου κύκλου συνεννοήσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, που αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις 15 Οκτώβρη.

Σε κοινή ανακοίνωση της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ), που εκδόθηκε προχτές Κυριακή, γίνεται λόγος για «ικανοποιητική πρόοδο», ενώ προκειμένου να «καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα διακοπούν προσωρινά και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τις προσεχείς εβδομάδες. Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των αξιωματούχων και των ελληνικών αρχών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπει:

  • Παραπέρα καρατόμηση δαπανών ύψους πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.
  • Στα 1,8 - 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συρρίκνωση των δαπανών του υπουργείου Εργασίας. Ξανά στην πρέσα μπαίνουν τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα και βοηθήματα που προβλέπονται για τις πιο φτωχές κατηγορίες του πληθυσμού, οι κρατικές επιδοτήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, οι επικουρικές συντάξεις. Σε απόλυτα μεγέθη, οι δαπάνες του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συμπιεστούν κάτω από τα 12 δισ. ευρώ (από 13,7 δισ. ευρώ για το 2013) και αυτό παρά την έξαρση της επίσημης ανεργίας, και των διευρυμένων αναγκών για την απόδοση των επιδομάτων ανεργίας...

Νέα φορολογικά χτυπήματα προβλέπονται απέναντι στους μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους, φτωχομεσαίους αγρότες. Οι κάθε είδους φόροι και χαράτσια υπολογίζονται πάνω από 44 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπονται στα 19,5 δισ. ευρώ το 2014 από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα κλοπή λαϊκού εισοδήματος ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την «απόδοση» αντιλαϊκών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν και συγκεκριμένα:

  • Από τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, που αφορά στα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν στην Εφορία και θα εκκαθαριστούν το 2014.
  • Από την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.
  • Την απογείωση των φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, συνθλίβονται με φορολογικό συντελεστή 26%, που εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
  • Από την 1η Γενάρη 2014 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος φορολόγησης των φτωχομεσαίων αγροτών. Ειδικότερα, στο 13% καθορίζεται ο φόρος και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, γίνεται υποχρεωτική για όλους τους αγρότες η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.
  • Υπό διαμόρφωση είναι το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Από το 2014 προβλέπεται η επέκτασή του σε κάθε σπιθαμή γης. Ο εισπρακτικός στόχος ανεβαίνει στα 2,9 δισ. ευρώ.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ομιλία Σαμαρά στην αμερικανοεβραϊκή κοινότητα

Προσκλητήριο στα μονοπώλια για να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαφημίζοντας την προώθηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χτες σε εκπροσώπους της Αμερικανοεβραϊκής Κοινότητας (American Jewish Committee) στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα «είναι παράγοντας σταθερότητας» στην περιοχή, τοποθέτηση που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση του «γεωστρατηγικού ρόλου» της χώρας.

Μια βδομάδα πριν την προγραμματισμένη για την επόμενη Δευτέρα επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, για την κοινή σύσκεψη των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας - Ισραήλ, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία μεταξύ των κεφαλαιοκρατών των δύο χωρών και άλλων μονοπωλίων για την κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και έφερε σαν παράδειγμα την Κύπρο, όπου όπως είπε, «ήδη ενεργοποιείται εταιρεία αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων».

Σήμερα ο Αντ. Σαμαράς συναντάται με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ και την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

ΛΑΡΚΟ
«Λύσεις» από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

«Εναλλακτικά» σενάρια που παραπέμπουν από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη εξετάζει η συγκυβέρνηση σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές» προκρίνεται η πώληση - ιδιωτικοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων με προϋπόθεση να εξευρεθούν οι τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Ορθάνοιχτο ήταν και παραμένει το ενδεχόμενο για διάσπαση της εταιρείας, για λουκέτα σε τομείς δραστηριότητας, που θα περάσουν άμεσα σε διαδικασία «εκκαθάρισης». Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αϊ - Γιάννη τα προορίζουν για πώληση σε «επενδυτές», ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες και υποδομές θα περάσουν άμεσα σε καθεστώς εκκαθάρισης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ