ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3η ΟΚΤΩΒΡΗ - ΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ
Αγωνιζόμαστε για τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους

Στις 3 του Οκτώβρη, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) οργανώνει σε όλες τις χώρες του κόσμου κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και απεργίες με κεντρικό αίτημα «τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους». Το ΠΑΜΕ, που είναι μέλος της ΠΣΟ, οργανώνει αυτή τη μέρα κινητοποιήσεις σε πόλεις και συσκέψεις εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρείες. Καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να συζητήσουν το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει και να οργανώσουν τη δράση τους για μαζική, μαχητική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 5 του Οκτώβρη. Στη σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Παλεύουμε για:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς.
  • Υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής υπέρ του λαού με έμφαση στα νέα ζευγάρια, τους χαμηλόμισθους, τους άστεγους, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Οχι στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας.
  • Σταθερή και μόνιμη εργασία για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις με αυξήσεις που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των εργαζομένων. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους μισθούς. Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία χρόνια».

Αμέσως πιο κάτω επισημαίνει πως για την ΠΣΟ «η αξιοπρεπής διαβίωση προϋποθέτει ότι οι λαϊκές μάζες θα έχουν σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ελεύθερη και δημόσια Παιδεία. Ενα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον για τις νέες γενιές συνεπάγεται τη σταθερή δουλειά με βάση τις γνώσεις που διαθέτουν.

Για την εργατική αριστοκρατία, την ξεπουλημένη στους καπιταλιστές ITUC, της οποίας η ΓΣΕΕ είναι μέλος, αξιοπρεπής διαβίωση σημαίνει ένα νέο μείγμα διαχείρισης που θα διασφαλίζει τα κέρδη των βιομηχάνων και την "κοινωνική συνοχή", αθωώνοντας έτσι τον καπιταλισμό και τις πολιτικές δυνάμεις που τον υπηρετούν».

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Μέρας Διεθνούς Δράσης της ΠΣΟ, οργανώνεται κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί, μπροστά στην Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Επίσης, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο συμπίπτει με τη Μέρα Διεθνούς Δράσης. Χαιρετισμό θα απευθύνει μέλος της Γραμματείας της ΠΣΟ.

Τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΜΕ είχε προχωρήσει στις εξής δράσεις τη μέρα αυτή:

  • Το 2009 συμβολικός αποκλεισμός της Citιbank και της British Airways στην Αθήνα.
  • Το 2010 συγκεντρώσεις εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της BP, στην Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και στο Σταθμό Λαρίσης του ΟΣΕ. Σύσκεψη με εργαζόμενους στην «Coca-Cola».
  • Το 2011 συγκεντρώσεις εργαζομένων μέσα στους χώρους εργασίας («Carrefour», «Χίλτον») και σύσκεψη με τους ξένους εργάτες στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.
  • Τo 2012 σύσκεψη εργαζομένων στη φαρμακευτική εταιρεία «Boehringer» και συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Τροφίμων με 100 συνδικαλιστές μπροστά στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, στη Ρώμη.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Σχεδιάζει νέες περικοπές και παραπλανά

Τα συνήθη ψεύδη για τις συντάξεις και το εισόδημα των συνταξιούχων επαναλαμβάνει, για άλλη μια φορά, το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων για τις συντάξεις το μήνα Οκτώβρη που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Ετσι, με προκλητικότητα, το υπουργείο εμφανίζει ούτε λίγο ούτε πολύ τους συνταξιούχους της χώρας μας ως μια «προνομιούχα» ομάδα, αφού το μέσο εισόδημά τους εμφανίζεται στα 926,89(!) ευρώ.

Εξίσου προκλητικό είναι και το γεγονός, οι αιματηρές περικοπές στις συντάξεις να εμφανίζονται ως «οργανωτικό νοικοκύρεμα», όταν μόνο με το Μεσοπρόθεσμο, οι μειώσεις που επιβλήθηκαν στις συντάξεις το 2013 στοίχισαν στους συνταξιούχους 4,680 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά για την τετραετία 2013 - 2016, οι απώλειες θα φτάσουν τα 20,895 δισ. ευρώ!

Οσο για τις αλχημείες του υπουργείου για το ύψος των συντάξεων, αρκεί να αναφέρουμε πως -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ- οι κύριες συντάξεις για το 2012 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες μεγάλες περικοπές από τις αρχές του 2013 και χωρίς να συνυπολογιστεί ότι πλέον οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 αντί για 14 συντάξεις) είχαν ως εξής: 1,327 εκατομμύρια συντάξεις (46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων) είναι κάτω από 500 ευρώ! Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ. Και αυτά πριν τα χαράτσια του 2013.

Οι ισχυρισμοί του υπουργείου υπηρετούν μόνο μία σκοπιμότητα: Νέες μειώσεις στις συντάξεις για τα επόμενα χρόνια και γι' αυτό συνταξιούχοι και εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ - ΩΡΩΠΟΥ
Επανασύνδεσαν ρεύμα ανέργου χαλυβουργού

Την επανασύνδεση ρεύματος στο σπίτι του άνεργου χαλυβουργού Π. Παπανικολάου, πέτυχαν χτες λαϊκοί και μαζικοί φορείς της περιοχής Καπανδριτίου - Ωρωπού, μετά από μαζική παρέμβαση στη ΔΕΗ Ωρωπού. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που κόπηκε το ρεύμα του άνεργου χαλυβουργού και η δεύτερη φορά που επανασυνδέθηκε άμεσα χάρη στην παρέμβαση των φορέων, αναδεικνύοντας πως μόνο η αλληλεγγύη και ο ταξικός αγώνας μπορεί να βοηθήσουν την εργατική τάξη να αντεπεξέλθει στην άγρια αντιλαϊκή επίθεση.

Ο Π. Παπανικολάου είναι άνεργος από τον Αύγουστο του 2012 και μάλιστα χωρίς να πάρει την αποζημίωσή του μετά από μήνυση της εργοδοσίας της «Χαλυβουργίας». Οπως ο ίδιος μας λέει: «Με μήνυσαν γιατί υπερασπίστηκα τον 9μηνο ηρωικό μας αγώνα». Ο ίδιος, η γυναίκα του και ο γιος τους, είναι όλοι τους άνεργοι με συνέπεια να μην μπαίνει ούτε ένα ευρώ στο σπίτι εδώ και 1,5 τουλάχιστον χρόνο. Την Παρασκευή που πέρασε η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα απ' την κολόνα που τροφοδοτούσε το σπίτι. Η άμεση αντίδραση των μαζικών φορέων της περιοχής (ΟΓΕ, Επιτροπή Ανέργων κλπ.), είχε σα συνέπεια τη Δευτέρα να επανασυνδεθεί το ρεύμα και να γίνουν ευνοϊκοί διακανονισμοί.

ΠΑΜΕ
Δικάζονται αύριο οι 35 συνδικαλιστές

Σε δίκη σέρνονται αύριο, Τετάρτη, 35 στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων και Ομοσπονδιών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες μετά από παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας, στις 30 Γενάρη 2013. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη επαναλαμβάνεται η δίκη των 35 συνδικαλιστικών στελεχών των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ που είχε αναβληθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι οι 35 εργαζόμενοι κατηγορούνται για το δήθεν σπάσιμο της πόρτας του γραφείου του υπουργού εργασίας.

Είναι η αποτυχημένη προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση δια του υπουργού εργασίας όταν έκανε τις προκλητικές δηλώσεις ότι το ασφαλιστικό σύστημα δομήθηκε στις πελατειακές σχέσεις και όχι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα που πήρε και ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση σε βάρος των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων δίνουν απάντηση και εξηγούν γιατί επιχειρήθηκε το στήσιμο της συγκεκριμένης προβοκάτσιας και η συκοφάντηση των στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Με αφορμή την επανάληψη της δίκης, ακόμα πιο μαζικά να εκδηλωθεί η αποφασιστικότητα των συνδικάτων απαιτώντας: Κάτω τα χέρια από τα στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κάτω τα βάρβαρα μέτρα κεφαλαίου - κυβέρνησης - τρόικας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ