ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες

ICON

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμιά ενημέρωση των επιστημόνων καταργήθηκε προχτές το μεσημέρι το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Η κατάργηση έγινε στα πλαίσια των συγχωνεύσεων υγειονομικών μονάδων που προωθεί η κυβέρνηση και τα τρία παιδιά που νοσηλεύονταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεταφέρθηκαν «εκ των ενόντων» σε άλλες μονάδες.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) αντιμετώπιζε παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες. Ηδη απ' τον περασμένο χρόνο, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 11.3.2011, είχαν αρχίσει οι προσπάθειες για τη συγχώνευση με το αιτιολογικό της «έσχατης κατάστασης» που είχε περιέλθει το Κέντρο λόγω της έλλειψης προσωπικού ως συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης. Πριν τη λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ - τη δεκαετία του 1980 - τα παιδιά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες στέλνονταν στο εξωτερικό. Ωστόσο, και η λειτουργία του ΕΚΑΣΚΑΠ - καθώς ήταν πάντα υποστελεχωμένο σε προσωπικό - δεν μπόρεσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες για σοβαρές επεμβάσεις στα παιδιά.

Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της Διοίκησης του «Αγία Σοφία» η παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) συγχωνεύεται με τη γενική ΜΕΘ. Ετσι τα τρία παιδιά που νοσηλεύονταν σε αυτή μεταφέρθηκαν ένα στη γενική ΜΕΘ, ένα στη μονάδα Νεογνών στο «Αγλαΐα Κυριακού» - στα πλαίσια της συλλειτουργίας των παδιατρικών νοσοκομείων - και ένα σε καρδιολογική κλινική.

Στο σχέδιο συγχώνευσης της Διοίκησης του «Αγία Σοφία» προβλέπεται η λειτουργική διασύνδεση της συγχωνευμένης μονάδας με το «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και λειτουργεί με βάση τις αρχές της «ελευθέρας οικονομίας». Δηλαδή, προβλέπεται προώθηση των παιδιών με προσαυξημένες - σε σχέση με τώρα - πληρωμές προς το ΩΚΚ. Επιπλέον αυτά τα παιδιά με τα επιβαρυμένα δεδομένα της υγείας, τα διεκδικεί ως πελάτες και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, στα πλαίσια της εξίσωσής του με το δημόσιο τομέα, όπως έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Πάντως, οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δε θα αφήσουν να γίνει συγχώνευση που είναι σε βάρος της υγείας των παιδιών με σοβαρές καρδιοπάθειες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενες γυναίκες να ξεσηκωθούν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ με αφορμή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Η έκδοση προχτές εγκυκλίων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με τη συνταξιοδότηση των γυναικών επανέφερε στο προσκήνιο τις μεγάλες ανατροπές που επιβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και ιδιαίτερα στην αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες αλλά και σε άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων. Ανατροπές που γίνονται ακόμα πιο επώδυνες μέσα σε συνθήκες κρίσης και που εργάτες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απολύονται κατά χιλιάδες.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 5 χρόνια εργασίας στις εργαζόμενες γυναίκες και ο καθορισμός του 65ου έτους ως γενικού ορίου για όλους, η αύξηση μέχρι και 15 χρόνια στο όριο ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων, η αύξηση των ορίων στο 60ό έτος και για όσους υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, προεξοφλούν ότι όλο και ένα μεγαλύτερο τμήμα εργαζομένων δε θα καταφέρνουν τελικά να βγαίνουν στη σύνταξη με ένα ανεκτό επίπεδο στη σύνταξή τους.

Τα παραπάνω, σε συνάρτηση με την αύξηση του απαιτούμενου εργάσιμου χρόνου για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη από τα 35 στα 40 χρόνια και τη μείωση των συντελεστών στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, οδηγούν τελικά σε συντάξεις αντίστοιχες με τα προνοιακά επιδόματα, όπως από την πρώτη στιγμή είχαν προειδοποιήσει οι ταξικές δυνάμεις.

Για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη συνταξιοδότηση των γυναικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των γυναικών έρχεται να επισφραγίσει την αντιλαϊκή απόφαση που πριν ένα χρόνο πήρε η κυβέρνηση αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών.

Ερχεται να διώξει το όποιο προπέτασμα καπνού είχε σηκώσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης με τη συναίνεση της ΝΔ και των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό και γυναικείο κίνημα, για εξαγορά χρόνων για δήθεν συνταξιοδότηση των γυναικών νωρίτερα από τα ανώτερα όρια των 65 χρόνων που έβαζε ο νόμος.

Οι εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες ανηλίκων ατόμων με αναπηρία, των πολυτέκνων δεν πρέπει να χαθούν στον κυκεώνα των μεταβατικών διατάξεων ψάχνοντας να βρουν κάποια θετική ρύθμιση. Δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά της εξαγοράς του χρόνου για τη μητρότητα που προβλέπουν ορισμένες διατάξεις.

Δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες η γενική εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 65 χρόνια με την κατάργηση της πενταετούς διαφοράς, αλλά και η συζήτηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ για παραπέρα αύξηση στα 67 ή και στα 71 χρόνια συνταξιοδότησης.

Ολες οι εργαζόμενες γυναίκες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να ξεσηκωθούν. Να απαιτήσουν κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων, διεκδικώντας σύνταξη στα 55 χρόνια και για όσες δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές δουλειές στα 50 χρόνια. Να υπάρχει η 5ετής διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μητέρων ανηλίκων, ΑμΕΑ και πολυτέκνων.

Οι γυναίκες, οι εργαζόμενες, οι μητέρες, οι νέες, έχουν τους περισσότερους λόγους και πρέπει να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για να παρεμποδιστεί, να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών, για την προστασία του καπιταλισμού που γεννά τη φτώχεια, τις κρίσεις, τους πολέμους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Αποκλεισμός για τα χαράτσια

Με συγκέντρωση στις 8 πμ στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια αποκλεισμό των εισιτηρίων των τακτικών ιατρείων οι εργαζόμενοι «Ευαγγελισμού» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, με τις κινητοποιήσεις αυτές οι εργαζόμενοι σηματοδοτούν την αναγκαιότητα της διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους. Επίσης, το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία της 5ης Οκτώβρη 2011 και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 10:30. Οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν για την Ομόνοια με προσυγκέντρωση στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», ώρα 9 π.μ.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα συγκέντρωση εργαζομένων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, ενάντια στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του νοσοκομείου, ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία και τα χαράτσια της κυβέρνησης.

Καταγγέλλουν ότι το προτεινόμενο σχέδιο αναμόρφωσης του οργανισμού, οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου ψυχιατρείου, στο κλείσιμο δεκάδων νοσοκομειακών κλινών οξείας και παρατεινόμενης νοσηλείας, στη μετατροπή του μόνιμου προσωπικού του ΨΝΘ σε μεταφερόμενο θίασο για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση το εργασιακό μέλλον τόσο μονίμων όσο και δεκάδων συμβασιούχων (ορισμένου και αορίστου χρόνου) που επί χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι και μέσα από τη χτεσινή συγκέντρωση, ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα διεκδικώντας: Την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων τους και τη συμπερίληψή τους στο νέο οργανισμό. Την ένταξη στο νέο οργανισμό του ΨΝΘ όλων των δομών που δημιουργήθηκαν μετά το 1985, με αντίστοιχη πρόβλεψη στελέχωσής τους. Την πρόβλεψη στο νέο οργανισμό, όχι μόνο κλινών ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, αλλά και θέσεων θεραπείας, οι οποίες μάλιστα θα αθροίζονται στο συνολικό αριθμό κλινών του νοσοκομείου. Επίσης, διεκδικούν την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και όλων των χαρατσιών της κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ