ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μέρα Διεθνούς Συνδικαλιστικής Δράσης στις 3 Οκτώβρη

Εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις από συνδικάτα σε όλο τον κόσμο. Συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς από το ΠΑΜΕ

Η αφίσα της ΠΣΟ για τη μέρα Διεθνούς Δράσης των συνδικάτων
Η αφίσα της ΠΣΟ για τη μέρα Διεθνούς Δράσης των συνδικάτων
Μέρα Διεθνούς Συνδικαλιστικής Δράσης έχει κηρύξει για τις 3 Οκτώβρη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και καλεί την εργατική τάξη του κόσμου να παλέψει για: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και ελευθερία στους 5 Κουβανούς ήρωες, κρατούμενους στις φυλακές των ΗΠΑ.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν ήδη συνδικάτα προγραμματίζοντας απεργίες, κινητοποιήσεις, σεμινάρια και συνεντεύξεις Τύπου σε διάφορες χώρες, όπως σε: Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κύπρο, Αίγυπτο, Φινλανδία, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδία, Λίβανο, Νεπάλ, Νιγηρία, Πακιστάν, Παναμά, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρωσία, Σενεγάλη, Ισπανία, στη Σρι Λάνκα, στη Βενεζουέλα και αλλού.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, συμμετέχοντας στη Διεθνή Μέρα Δράσης, πραγματοποιεί συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις στους παρακάτω χώρους δουλειάς: Στις αποθήκες του «Καρφούρ» στα Σπάτα με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο Γ.Γ. της ΠΣΟ, στη βιομηχανία φαρμάκου «Μπέργκερ» με ομιλητή τον Θοδωρή Κούτρα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη ΔΕΗ στον Πειραιά, όπου θα μιλήσουν ο Ηλίας Μαστρολέων, πρόεδρος του Συνδικάτου Ενέργειας και ο Σταμέλος Ηλίας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμμετίας του ΠΑΜΕ, συγκέντρωση στο «Χίλτον» στην Αθήνα με ομιλητές τον Νίκο Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στα ορυχεία Πτολεμαΐδας, στη Θεσσαλονίκη στο «Καρφούρ» και στη Λάρισα στο «Καρφούρ». Επιπλέον, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ θα κάνει εκδήλωση αφιερωμένη στα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων με θέμα «Κοινός αγώνας Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων» στην αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β) στις 6.30 το απόγευμα, όπου θα μιλήσει ο Βαλεντίν Πάτσο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΠΣΟ.

Είναι ώρα λαϊκής αφύπνισης

Σε ανακοίνωσή του για τις 3 Οκτώβρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η παγκόσμια ημέρα δράσης της ΠΣΟ κάθε χρόνο με διάφορες μορφές διαμαρτυρίας καταδεικνύει ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί, σε ποιους πρέπει να εναντιωθούν οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο προέβλεψε και προειδοποίησε έγκαιρα για τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Καθυστέρησε στο μέτρο του δυνατού όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Συνέβαλε να πληρώσουν πολιτικά οι δυνάμεις εκείνες - κυβέρνηση, ΕΕ, κόμματα του ευρωμονόδρομου - που εφάρμοσαν και στήριξαν τα αντιλαϊκά μέτρα. Είχε αποφασιστικής σημασίας συμβολή στην καταδίκη των μέτρων στις λαϊκές συνειδήσεις.

Παρά όμως τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, οι αυταπάτες και ο εφησυχασμός, με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη χώρα μας (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων στο να βρεθεί σχετικά απροετοίμαστο μπροστά στη νέα δραματική επέλαση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν.

Στη φετινή μας κινητοποίηση επιλέξαμε τα μονοπώλια που λυμαίνονται βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως τη διατροφή, τα φάρμακα, την ενέργεια. Στους συγκεκριμένους κλάδους αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από την οικονομική κρίση. Μπορεί να αποδειχθεί με ευκολία, ότι η κρίση αξιοποιείται για το φτήνεμα της εργατικής δύναμης.

Ορισμένα παραδείγματα. Οι 91 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων και των Ποτών είχαν το 2009 καθαρά κέρδη περίπου 631 εκατομμύρια ευρώ. Στον κλάδο του Φαρμάκου οι 116 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν κέρδη το 2009 517 εκατομμύρια ευρώ. Στον κλάδο της Ενέργειας οι 34 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών και ηλεκτρικού ρεύματος είχαν το 2009 καθαρά κέρδη περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν καθαρά κέρδη το 2010 περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή η λαϊκή οικογένεια, ενώ μειώνει δραματικά τα διατροφικά προϊόντα που καταναλώνει και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες υποσιτίζονται, τα χρήματα που δαπανώνται από το λαό για τη διατροφή του είναι πολύ περισσότερα εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων στις τιμές, των αυξήσεων στο ΦΠΑ, για την ενίσχυση της κερδοφορίας μιας χούφτας μονοπωλίων που ελέγχουν σχεδόν ολοκληρωτικά τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών.

Είναι ώρα λαϊκής αφύπνισης. Είναι ώρα να παρεμποδιστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία συνθλίβουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου. Είναι ώρα να αντεπιτεθούμε με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Ο αγώνας που καλούμαστε να πρωτοστατήσουμε είναι αγώνας για την ίδια μας τη ζωή, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγέλλει μεθοδεύσεις αποπομπής του από τη διοίκηση του ΙΚΑ

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που σε συνεννόηση με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιχειρούν να εξοστρακίσουν τον εκπρόσωπό του από τη διοίκηση του ΙΚΑ, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Προειδοποιεί ότι δε θα δεχτεί την αποπομπή του από τη διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού και απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου που αποδεικνύεται επικίνδυνος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Στην ανακοίνωσή του, που απευθύνεται προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Στο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι με τίτλο "Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας", στο άρθρο 77 με το επιχείρημα της ανάγκης περιορισμού των εξόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων, μειώνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ και άλλων Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Μέχρι τώρα συμμετείχαν 5 εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ, συγκεκριμένα δύο της ΠΑΣΚΕ, ένας της ΔΑΚΕ, ένας της Αυτόνομης Παρέμβασης κι ένας της ΔΑΣ (που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Ο νόμος για το ΣΕΠΕ μειώνει τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ σε 3.

Είναι προφανές ότι θέλουν να άρουν και τα ελάχιστα εμπόδια για να ξεθεμελιώσουν ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα στηρίγματά τους θέλουν να προωθούν αντιασφαλιστικά ανοσιουργήματα αθόρυβα.

Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τις νέες γενικευμένες επιθέσεις σε παροχές και συντάξεις χωρίς προσκόμματα. Καταγγέλλουμε τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, οι οποίες, σε ευθεία συνεννόηση εξ' όσων φαίνεται με την κυβέρνηση, αξιοποιούν αυτές τις εξελίξεις και επιδιώκουν τον εξοστρακισμό της ΔΑΣ από το ΔΣ του ΙΚΑ. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι, καθώς είναι η μοναδική παράταξη, μαζί με τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που ξεσκεπάζουν και καταγγέλλουν με συνέπεια όλες τις αντιασφαλιστικές πολιτικές.

Η ΔΑΣ προειδοποιεί ότι δε θα δεχθεί σε καμία περίπτωση την αποπομπή της από το ΔΣ του ΙΚΑ. Θα παραμείνει ακλόνητη στο ταξικό καθήκον που της έχουν αναθέσει με την ψήφο τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι της χώρας.

Επίσης, δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από οποιεσδήποτε οικονομικές απολαβές από τη συμμετοχή μας στο ΔΣ, που ούτως ή άλλως κατευθύνονται 100% στην παράταξη για την έκδοση υλικών για την ενημέρωση των εργαζομένων.

Η απόφασή μας αυτή συνδέεται με την πρόθεσή μας να αποδομήσουμε το επιχείρημα ότι υπάρχουν οικονομικοί λόγοι και να φανεί ξεκάθαρα ότι η επιχείρηση εκδίωξης της ΔΑΣ από το ΔΣ του ΙΚΑ είναι ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα σε βάρος των δυνάμεων που παλεύουν με τη γραμμή σύγκρουσης ενάντια στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση απάλλαξε τους διοικητές των οργανισμών (ΙΚΑ κλπ.) από τις ποινικές ευθύνες για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, προστατεύοντας τους από πιθανές συνέπειες για τη λεηλασία που θα υποστούν τα αποθεματικά από το κούρεμα των ομολόγων, ανοίγοντας το δρόμο για παύση πληρωμών των συντάξεων.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής και εφαρμοστής των αντιασφαλιστικών τερατουργημάτων, είναι επικίνδυνος όχι μόνο για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνσή του από τα καθήκοντα του διοικητή του Ιδρύματος».

Toν ισχυρισμό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να επηρεαστούν από το λεγόμενο «κούρεμα» κατά 20% των ελληνικών ομολόγων, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούλη, επανέλαβε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Ισχυρίστηκε ότι δεν πιέστηκαν οι διοικήσεις των Ταμείων για να πάρουν μέρος στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και είπε ότι τα Ταμεία μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους «στο άρτιο», δηλαδή στην ονομαστική αξία που τα έχουν αγοράσει. Κατά τον υπουργό, εάν σήμερα οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο ρευστοποιούσε ελληνικά ομόλογα θα έπαιρνε μόνο το 55% της ονομαστικής τους αξίας. Κατά τον Α. Τσίπρα για να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει η κυβέρνηση να μεταφέρει μέρος των μετοχών των δημοσίων επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες στα ασφαλιστικά ταμεία, πρόταση που ο Γ. Κουτρουμάνης απέρριψε, λέγοντας ότι δε θα βοηθηθούν τα Ταμεία, αφού οι συγκεκριμένες μετοχές σήμερα έχουν πάρα πολύ μικρή αξία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ