ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Οι προβλέψεις του "πράσινου" Καζαμία

Ο πράσινος Καζαμίας έχει γίνει πλέον παράδοση, κάθε Πρωτοχρονιά, στον "Ρ". Ετσι και φέτος, λοιπόν, δεν μπορούσε να λείψει κι έρχεται να κάνει τις... οικολογικές προβλέψεις του, για το καινούριο χρόνο.

ΓΕΝΑΡΗΣ

Οι εκπαιδευτικές καταλήψεις συνεχίζονται και οι επιτελείς στου Μαξίμου βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης. Ο επιτελάρχης Γεράσιμος κι ο ανθυποδεκανέας Ανθόπουλος από τους πολλούς καφέδες στα σχολεία παθαίνουν δηλητηρίαση κι αναγκάζονται να αποχωρίσουν. Θα πάνε στη Γενεύη για αποτοξίνωση καφεϊνης με ειδική πτήση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Οι επιχειρήσεις Λουμίδη ύστερα από τόση "μαύρη διαφήμιση" που έκαναν στους καφέδες, ανέλαβαν όλα τα έξοδα της ειδικής κλινικής, παρά τις ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Με εισήγηση του κινηματικού φιλοσόφου δρ. Πανταγιά, αντικαταστάτες τους αναλαμβάνουν οι original εκσυγχρονιστές, Σουφλιάς και Κοντογιαννόπουλος. Τα πρώτα μέτρα που ανακοινώνονται αποκλειστικά από την εκπομπή της Ελντας, στο κρατικό κανάλι, είναι η καθιέρωση της ποδιάς για τα κορίτσια και του καπέλου με την κουκουβάγια για τ' αγόρια.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Οι πλημμύρες συνεχίζονται και οι αρμόδιοι τρέχουν και δε φτάνουν. Αυτή τη φορά τα νερά μπούκαραν στα γραφεία του Κινήματος στη Χ. Τρικούπη τη στιγμή που συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικολογίας σε πλήρη σύνθεση. Οι κωμικοτραγικές σκηνές που ακολούθησαν δεν περιγράφονται. Ο ΣΚΑΪ σε απευθείας συνδέσεις περιγράφει λεπτό προς λεπτό πώς διασώθηκαν οι συνεδριάζοντες από τις ειδικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Σε διακαναλική σύνδεση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ καταγγέλλει τις σκοτεινές δυνάμεις που διοικούν την ΕΜΥ η οποία δεν ειδοποίησε ως θα όφειλε εγκαίρως για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κλείνοντας τόνισε για άλλη μια φορά πως η Αθήνα είναι μια θωρακισμένη πόλη κι αυτό οφείλεται στο τιτάνιο σοσιαλιστικό έργο που επιτελείται.

ΜΑΡΤΗΣ

Η κυβέρνηση ανίκανη να βρει συμμάχους προς τα αριστερά, επιχειρεί το μέγα άνοιγμα. Η καθιερωμένη παρέλαση θα γίνει με το γενικό πρόσταγμα του δημοφιλέστερου Ελληνα πολιτικού. Του κυρίου Χριστόδουλου. Σύσσωμος ο αστικός Τύπος χειροκροτεί την κίνηση αυτή που όπως φημολογείται ήταν ιδέα του θεατρικού συγγραφέα κ. Βέλτσου. Η παρέλαση θα μεταδοθεί από την ΤΗΛΕΤΩΡΑ και τα υπόλοιπα κανάλια θα πάρουν μόνο τρίλεπτα στιγμιότυπα. Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος τρεις λόχοι ιερέων, ένα σύνταγμα καλόγερων, και μια διμοιρία από δόκιμες μοναχές. Οι μπάντες του ναυτικού θα παίζουν εκκλησιαστικούς ύμνους. Τον πανηγυρικό της ημέρας στη Μητρόπολη Αθηνών θα εκφωνήσει ο αιδεσιμότατος κ. Ψυχάρης. Το βράδυ θα ακολουθήσει συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στο Μέγαρο Μουσικής. Ενα ορατόριο που το λιμπρέτο συνέγραψε ο φιλόσοφος - δημοσιολόγος - συγγραφέας - μηχανικός - μαθηματικός - ψυχαναλυτής κ. Μ. Ανδρουλάκης.

ΑΠΡΙΛΗΣ

Ξεκινά η μετάδοση του σίριαλ των σίριαλ στο κουλτουριάρικο Κανάλι - 5. Τίτλος του "Το βρώμικο '89". Το σενάριο βασίστηκε στο πολύκροτο βιβλίο του ποιητή Λ. Παπαδόπουλου με τη σύμπραξη του Ε. Γιαννόπουλου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σκηνοθέτης της Αλλαγής κ. Μπιρσίμ. Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους οι καταπράσινοι ηθοποιοί Α. Βλάχος, Γ. Μόρτζος, Σ. Ληναίος, Ε. Ανουσάκη. Σε ρόλο γκεστ σταρ η Ελντα Πανοπούλου. Πρόταση για συμμετοχή έγινε και στη Νόρα Κατσέλη η οποία όμως αρνήθηκε, γιατί όπως δήλωσε στο περιοδικό ποικίλης ύλης ΝΙΤΡΟ "δεν ήταν αντάξιο του επιπέδου της". Σπόνσορας της εκπομπής ανέλαβε ο ΟΤΕ και η PANAFON. Σε δελτίο Τύπου που στάλθηκε στα ΜΜΕ από το υπουργείο Μεταφορών, διευκρινίστηκε ότι ο ΟΤΕ χαράσσει την πολιτική του αυτόνομα χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, όπως γινόταν στην εποχή της Δεξιάς.

ΜΑΗΣ

Ο δρόμος για την ΟΝΕ είναι μονόδρομος κι αυτό πρέπει να εμπεδωθεί για τα καλά. Τάδε έφη (όχι ο Ζαρατούστρας), αλλά ο πρωθυπουργός. Κι όταν ο αυτοκράτωρ ομιλεί, οι συναγωνιστές οφείλουν να κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο, αν δεν επιθυμούν να ευρεθούν εκτός του τρένου, που ως μέσο μεταφοράς είναι και φιλικό προς το περιβάλλον! Ετσι λοιπόν οι πράσινοι μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με την ανατρεπτική οργάνωση του ΣΕΒ αποφάσισαν για το καλό του έθνους να μην γίνει απεργία. Ολοι θα εργαστούν με λευκά περιβραχιόνια στα οποία θα αναγράφεται το σύνθημα "Παλεύουμε για την ΟΝΕ, στηρίζουμε την Αλλαγή". Ο διαπρεπής οικονομολόγος Γ. Μαρίνος, συγκινημένος, γιατί η εργατική τάξη κατάλαβε επιτέλους το ρόλο της, θα μοιράσει μπροσούρα με σχετικό περιεχόμενο στην Ομόνοια με τους κ. κ. Πρωτόπαππα, Παπαϊωάννου και τους λογοτέχνες του εκσυγχρονισμού και της προόδου Τ. Πατρίκιο και Β. Βασιλικό.

ΙΟΥΝΗΣ

Η εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου τη στιγμή που ο ελληνικός λαός σχεδιάζει τα μπάνια του, θα κάνει το μεγάλο μπαμ. Με στοιχεία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, αποκαλύπτει ότι πίσω από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα "μασαζίδικα" της Αθήνας, κρύβεται ένα από τα πλέον αδίστακτα καρτέλ του υποκόσμου. Η καθοδήγησή του γίνεται από την Κωνσταντινούπολη και τα Τίρανα. Τανσού Τσιλέρ και Σαλί Μπερίσα είναι οι κεφαλές. Στόχος τους εκτός το χρήμα - που ως γνωστό ουδείς εμίσησε στην παγκόσμια ιστορία, παρά τα όσα μάς μάθαιναν οι δάσκαλοι και συχνά μάς ανάγκαζαν να τοιχοκολλήσουμε σε χαρτόνια στις τάξεις μας - η διαφθορά του γένους, έτσι ώστε αποχαυνωμένο να γίνει τελείως ενδοτικό στις επιθυμίες των ξένων κέντρων αποφάσεων. Κατόπιν αυτού οι ευρωεκλογές περνούν απαρατήρητες.

ΙΟΥΛΗΣ

Η έκπληξη των εκπλήξεων. Οι καταλήψεις των σχολείων δε λένε να σταματήσουν και οι εισαχθέντες θα μπουν μάλλον από το βαθμό που θα δώσουν τα φροντιστήρια. Αυτά που στήριξαν τη μεταρρύθμιση (με το αζημίωτο φυσικά). Κι ενώ όλοι περιμένουν μετασχηματισμό, ο κατά Μαλβίνα Τάπερμαν, ανακοινώνει ότι επαναφέρει στην ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τον κ. Τζουμάκα. Τα σενάρια πέφτουν σαν βροχή. Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου, Κουίκ, Στάη κι Ευαγγελάτος δίνουν τα ρέστα τους. Ηθελε να τον βγάλει από τη βαθιά μελαγχολία από τότε που έχασε τη θέση του. Ο Ανωμερίτης λειτουργούσε σαν πολιορκητικός κριός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ηταν ο μόνος που ήξερε από φωτιές. Τον ήθελε η ΕΕ. Θα προσχωρούσε στο κόμμα του Μάνου. Θα έφτιαχνε Κίνημα με τον Ανδρουλάκη κι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Την αλήθεια φυσικά δε θα τη μάθουμε ποτέ. Εκτός κι αν κάποτε αποφασίσει να ανοίξει το στόμα του ο αντάρτης των πόλεων Τσουκάτος.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Το πράσινο κίνημα διαμαρτυρίας φουντώνει. Ολοι απαιτούν αλλαγές και αναδομήσεις. Καθημερινά γίνονται διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ που έχουν χάσει τον έλεγχο. Κι αυτός παραιτείται προς γενική ανακούφιση τουλάχιστο του μισού ελληνικού πληθυσμού. Αναφερόμαστε στον προπονητή Βασίλη Δανιήλ του Παναθηναϊκού. Η απομάκρυνσή του συμπαρασύρει κι αρκετά στελέχη της διοίκησης. Ο καπετάν Γιώργης έρχεται σε συμβιβασμό με τους Γιαννακοπουλέους. Σφακιανάκης, Κουκούλας, Θωμαϊδης, Βαρβιτσιώτης, και Βάνα Μπάρμπα θα αναλάβουν υψηλά πόστα. Το αθλητικό στερέωμα μπροστά σε νέο σοκ. Ο Κόκκαλης σε μια απέλπιδα προσπάθεια διατήρησης του ελέγχου του παιχνιδιού συνεργάζεται και πάλι με τους αδελφούς Μητρόπουλους και πολιορκούν μετ' επιμονής - άγνωστο γιατί - τον συνθέτη Καρβέλα. Ο Μαυρότρυπας δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε θέση με συμβολική τιμή που δε θα ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια. Πάντα ιδεολόγος αυτό το παιδί.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Οι συζητήσεις στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΠΟΧΗ για το ποιος κάνει κουμάντο, ύστερα από ενάμιση χρόνο βασανιστικών διαδικασιών, έληξαν. Η λύση που δόθηκε στην τελευταία συνέλευση, που έγινε σε αμφιθέατρο της Νομικής, ήταν κάτι παραπάνω από ευρηματική. Από τις 24 σελίδες της θα διαχειρίζονται από 4: το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ, το Δεξιό Ρεύμα του ΣΥΝ, οι Οικολόγοι, οι Τροτσκιστές, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και οι Φεμινίστριες. Πάνω στη μοιρασιά ξεχάστηκε η ΑΚΟΑ που όταν αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, ζήτησε από το ΣΥΝ να δώσει τις 4 από τις 8 συνολικές σελίδες που πήρε. Από την Κουμουνδούρου όμως απάντησαν ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι γι' αυτούς θέμα αρχής και ότι θα θέσουν το θέμα στο επόμενο διαρκές συνέδριό τους που θα γίνει για την επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Τα τηλεοπτικά βραβεία της χρονιάς δίδονται με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια μια και ο θεσμός πρέπει να ριζώσει και να καταξιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπό κατάργηση Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Θα δοθούν χρηματικά βραβεία που καλύφτηκαν με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Εκτός από χρήματα θα δοθούν και αναμνηστικά παράσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φιλοτεχνημένα από διάσημο χαράκτη που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Το πρώτο βραβείο ομοφώνως θα πάρει η κ. Παναγιωταρέα για τα πολύ υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει σύμφωνα με την MRP, αλλά κυρίως για την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό που διακρίνουν τις εκπομπές της.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Χαμός στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η πλέον σικέ απονομή από ιδρύσεώς του. Σε πολλούς θύμισε τις εποχές του Τζέιμς Πάρις με τις εθνικιστικές ταινίες. Βραβείο καλύτερου σεναρίου, σκηνοθεσίας, παραγωγής, πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού, και εκσυγχρονιστικού περιεχομένου (ένα νέο βραβείο που δίνεται για πρώτη φορά ύστερα από εισήγηση του υπουργού άνευ περιεχομένου κ. Πασχαλίδη) "μαζεύει" ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Για πρώτη φορά ξεδιπλώνει άλλο ένα ταλέντο του που κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό. Τίτλος της ταινίας "Η μεγάλη σφαγή" και υπότιτλος "Ποιοι καρατόμησαν τον ΠΑΟΚ". Αν και στους συντελεστές της ταινίας εμφανιζόταν σαν Vagelis, το μυστικό όμως διέρρευσε από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος μάλιστα άφησε υπονοούμενα για τη βοήθεια που παρείχε ο ΤΕΟ (ελληνιστή Θ. Αγγελόπουλος). Αγανακτισμένοι σκηνοθέτες, τεχνικοί κι ηθοποιοί κλείνουν την Εγνατία για δυο ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάντια του ελληνικού κινηματογράφου.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Ολοι περιμένουν με αγωνία την έλευση του 2000. Κάποιοι ακόμα επιμένουν για το τέλος του πλανήτη. Οχι δεν είναι οικολόγοι. Αυτοί είναι είδος σπάνιο στη χώρα μας. Χιλιαστές και άλλες θρησκευτικές ομάδες αποτελούν τη μεγάλη μάζα των αγωνιούντων. Ο Αρχιεπίσκοπος τηρεί περίεργη σιωπή. Από τη Μητρόπολη βγήκε ανακοίνωση ότι είναι γριπιασμένος, αλλά κανένας δεν τους πίστεψε. Και μέσα στη γενική αναταραχή εμφανίζεται ο δήμαρχος Αθήνας που ζητά από τους δημότες του να κατεβούν την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα για το καθιερωμένο γλέντι που προετοίμασε με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μπέη. Δάντης, Βαλάντης, Δήμου μαζί με τον πλανητάρχη Μπουγά θα διασκεδάσουν τον κόσμο. Η επιλογή των καλλιτεχνών ήταν άλλο ένα μήνυμα αντίστασης από τον υπ' αριθμό ένα αντίπαλο της Ρηγίλλης, αλλά και της Χ. Τρικούπη.

Τι θα γίνει τα μεσάνυχτα στις 31 - 12 - 1999; Υπομονή ένα χρόνο. Μέχρι τότε υγεία κι ευτυχία σε σας και τις οικογένειές σας.

Ο Οικο - καζαμίας

και για την αντιγραφή

Νίκος Μολυβιάτης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ