ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το 1997
  • ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΤΟ 1997 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΒΕ, ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ
  • ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ 1997 ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 1996

Εργάτες, εργάτριες, άνεργοι,

αγρότες, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες,

έμποροι, προοδευτικοί επιστήμονες και διανοούμενοι,

νέες και νέοι,

Το 1996, που έφυγε, είναι μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την επιδρομή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τη λυσσαλέα επίθεση του μονοπωλιακού κεφαλαίου εναντίον των εργαζόμενων και την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο καπιταλισμός, όπως έδειξε και το πρόσφατο τραγικό ναυτικό ναυάγιο, προβάλλει ακόμη πιο ανθρωποβόρος και απειλητικός.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι και η χρονιά, που πάνω της έμειναν ανεξίτηλα τα σημάδια των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων, των απολυμένων εργατών, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των ναυτεργατών, των συνταξιούχων. Η χρονιά που έδειξε, ότι η λαϊκή αγανάκτηση συσσωρεύεται και μπορεί να βρει τη συνειδητή διέξοδο στους νέους αγώνες που θα έρθουν.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Το 1997 βρίσκει το λαό και τη χώρα μας αντιμέτωπους με πολύ σοβαρά προβλήματα:

  • Με τα "ευχαριστώ" της κυβέρνησης και με τη συγκατάθεσή της προωθούνται τα αμερικανονατοϊκά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου.
  • Συγκροτούνται πολυεθνικά μισθοφορικά στρατεύματα με τη συμμετοχή και ελληνικών.
  • Η λεγόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ θα κάνει την ΕΕ ακόμη πιο αντιδραστική, πιο θωρακισμένη να χτυπήσει τα λαϊκά κινήματα και να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων όλων των χωρών εντός και εκτός ΕΕ.
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραχωρεί άφθονα προνόμια στην ολιγαρχία, υπερασπίζεται τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Από την άλλη φορτώνει με νέα βάσανα τους εργαζόμενους. Πετσοκόβει τις κοινωνικές δαπάνες, ξεπουλάει τις κρατικές επιχειρήσεις στις πολυεθνικές, καταργεί τις κατακτημένες εργασιακές σχέσεις, κρατάει σε επίπεδα πείνας τις συντάξεις, τους μισθούς και τα μεροκάματα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ η παραγωγική βάση της χώρας ξεκληρίζεται.

Εργαζόμενοι,

Η πολύτιμη πείρα των αγώνων στην Ελλάδα και στον κόσμο αποδείχνει, ότι ο δρόμος του Μάαστριχτ δεν είναι μονόδρομος. Οι θέσεις για μερεμέτια στη Συνθήκη και στα άλλα αντιδραστικά κατασκευάσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγούν στην ενσωμάτωση των εργαζομένων στις διαδικασίες που ποδηγετούν τα μονοπώλια. Η διέξοδος είναι στο δρόμο των αγώνων, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε πανστρατιά για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Στον αγώνα, στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είναι η διέξοδος. Πολιτικό είναι το πρόβλημα, πολιτική πρέπει να ναι και η απάντηση του λαού.

Αγωνιστείτε μαζί με τους κομμουνιστές για ΝΕΑ ΜΠΛΟΚΑ. ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ:

  • ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΕΒΕ, ΑΓΡΟΤΙΑΣ
  • ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ
  • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
  • ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΒΕ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι,

μικρομεσαίοι αγρότες,

συνταξιούχοι,

μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι

επιστήμονες, καλλιτέχνες, διανοούμενοι

νέες και νέοι,

Συσπειρωθείτε γύρω από το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ σε κάθε

τόπο δουλιάς, μόρφωσης, κατοικίας. Το ΚΚΕ αποτελεί σήμερα

τη μόνη εγγύηση για τα δικαιώματα του λαού, για μια άλλη πορεία

του τόπου.

  • ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ.
  • ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Στήριξη των κυβερνητικών επιλογών

Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της ΝΔ

Τις κυβερνητικές επιλογές στην οικονομία και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έρχεται να υποστηρίξει με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος.

Στο χρόνο που έρχεται, αναφέρεται στο μήνυμα, "η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί και πάλι στα δύο βασικά προβλήματα του τόπου, την πορεία της Οικονομίας και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα". Οσον αφορά την οικονομία, επισημαίνει, ότι "η οικονομική προσπάθεια την οποία έχομε αναλάβει δε μας επιβάλλεται μόνον από τις συμφωνίες που συνάφτηκαν στο πλαίσιο της Ευρώπης, μας επιβάλλεται και χάριν ημών των ιδίων, χάριν της ίδιας της χώρας μας, ώστε να αναπτυχθεί, να ισχυροποιηθεί και να ευημερήσει". Στη συνέχεια δίδει την εξής διάσταση στην οικονομική ανάπτυξη: "Η οικονομική ανάπτυξη θα μας βοηθήσει να προβάλουμε με μεγαλύτερη επιτυχία και τις επιτεύξεις μας στον πολιτιστικό τομέα και να καταστήσουμε την εθνική μας ταυτότητα προεξάρχον στοιχείο του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού".

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "στρέφει του βλέμμα του" στους φτωχούς σημειώνοντας ότι "δε λησμονώ ότι υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν, που δεν έχουν δουλιά, που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα"... Σε όλους αυτούς περιορίζεται να εκφράσει λόγια παρηγοριάς, αναφέροντας ότι "χάριν αυτών είμαι βέβαιος ότι θα αναζητηθεί η χρυσή τομή μεταξύ της συνεχούς προσπαθείας και της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, στο μέτρο του δυνατού".

Σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού διαπιστώνει ότι στην Ευρώπη και διεθνώς "κατανοήθηκε και αναγνωρίστηκε περισσότερο από άλλοτε το δίκαιόν μας" και έγινε πιο φανερή η επιθετικότητα της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος επίλυσης των διαφορών που σχετίζονται με την ερμηνεία των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επικαλούμενος την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας δικαιολογεί τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, "προκειμένου να ενδυναμώσουμε την εθνική μας ετοιμότητα".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, επαναλαμβάνει στο μήνυμά του τις γνωστές θέσεις του για συστράτευση και συντονισμό δυνάμεων και χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής, καθώς και την ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα των κοινωνικών ομάδων που περιθωριοποιούνται, μέσα από διάλογο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ