ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανένα πλοίο τους δε "σαβουρώνει"

Καταγγελία - καταπέλτης από ανθυποπλοίαρχο, που υπηρέτησε σε πλοία της ΑΓΕΤ

"Να τ' αφήσουν αυτά που ξέρουν. Οσα στόματα κι αν κλείσουν με αντάλλαγμα ένα μπάρκο και κάποια δολάρια, δεν αλλάζει το γεγονός ότι κανένα πλοίο τους δε "σαβουρώνει" σωστά!".

Η καταγγελία - καταπέλτης γίνεται από τον ανθυποπλοίαρχο Μήτσο Καραλιώκη,που μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος του πληρώματος του πλοίου ΑΝΔΡΕΑΣ της ναυτιλιακής ΑΓΕΤ. Λοστρόμος παλιότερα, στη μαύρη λίστα σήμερα για τη συνδικαλιστική του δράση, ο Μ. Καραλιώκης μιλά και εξ ονόματος του αδικοχαμένου ναύκληρου Δημήτρη Ζυγούρη, με τον οποίο διατηρούσε επαφή. "Καταλαβαίνω, λέει, τους συναδέλφους που δε μιλούσαν μέχρι τώρα. Ολοι ξέρουμε ότι η εταιρία κρατάει καρτέλες για τον κάθε έναν από μας. Ολοι ξέρουμε ότι κάθε κουβέντα στην τραπεζαρία φτάνει πρώτα στην εταιρία και μετά τη μαθαίνουν οι υπόλοιποι του πληρώματος. Τώρα, όμως, χάθηκαν 17 συνάδελφοι. Εχουμε δουλέψει μαζί. Εχουμε πάει ο ένας στο σπίτι του άλλου. Τα παιδιά μας θα μεγάλωναν μαζί. Δεν έχουμε δικαίωμα να μη μιλήσουμε. Ολα τα βαπόρια είναι "τσιμενταρισμένα"!".

Αναφερόμενος στην προσωπική εμπειρία που είχε, ταξιδεύοντας με πλοίο της εταιρίας, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ταξιδεύαμε από Ισπανία με κομμένους τους 48 νομείς από τους 52 του αμπαριού".Ως προς την εντατικοποίηση και τις πιέσεις που ασκεί η εταιρία στα πληρώματα, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Μας χρονομετρούσαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της φορτοεκφόρτωσης".Την ίδια ώρα "σε κάθε φόρτωση παίρναμε κλίσεις, δεν μπορούσαμε να σαβουρώσουμε (σ.σ. να διοχετεύσουν σε επιλεγμένες δεξαμενές νερό για να διατηρηθεί η ευστάθεια του πλοίου, καθώς αλλάζουν οι ισορροπίες με τη φορτοεκφόρτωση). Τρύπια τάνκια (δεξαμενές) και σάπιες σωληνώσεις. Ας ελέγξουν τα "γουινκς" και τα "νταμπλ μπότομ" (σ.σ. πλευρικές δεξαμενές ευστάθειας και διπύθμενα). Θα μάθουν αμέσως γιατί μπατάρισε το πλοίο".

Ο ανθυποπλοίαρχος καταθέτει μία ακόμα σημαντική παράμετρο: "Εχουν μειώσει από 5 σε 3 τους ναύτες. Εχουν μειώσει και τους ανθυποπλοιάρχους, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ακόμα και ο καπετάνιος να κάνει βάρδιες στη γέφυρα".

"Ο Δημήτρης ήταν καλό παιδί. Τα γνώριζε τα προβλήματα, τα κουβεντιάζαμε. Ηταν να βγει στη σύνταξη, είχε την υπηρεσία. Κάθισε για να βγάλει κάτι υποχρεώσεις που είχε", λέει, κλείνοντας την κουβέντα με αναφορά στον αδικοχαμένο λοστρόμο.

Δε χωνεύεται ρε φίλε...

"Δε χωνεύεται ρε φίλε. Εσείς εκεί δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Τα καράβια δεν ταξιδεύουν με την καρίνα πάνω. Δε γίνεται να είναι μέσα το πλήρωμα και να μην κάνετε τίποτα. Δηλαδή εμείς πώς να ταξιδέψουμε τώρα; Είναι ακόμα εκεί, είσαι σίγουρος;".

Οι λέξεις, αλλοιωμένες από τα ραδιοκύματα, ακούγονταν μία - μία, αργά, όπως ακριβώς μιλούν στο ραδιοτηλέφωνο οι ναυτικοί για να τους καταλαβαίνουν οι απέναντι μέσα απ' τα παράσιτα. Το βαπόρι βρισκόταν λίγο κάτω από τα Αλεούτια (42 βόρειο, 162 ανατολικό). Είχε ρίξει το πρώτο χιόνι και σε δύο ώρες θα υποδέχονταν τον καινούριο χρόνο. Ωσπου παρέλαβαν στο φαξ μερικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το μπαταρισμένο ΔΥΣΤΟΣ. Και μαζί τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, που, δίκην εισαγγελέα, τόλμησε να ξεστομίσει ότι φταίει ο καπετάνιος. Η απάντηση του πληρώματος δε γράφεται. Το κύριο, όμως, δεν ήταν αυτό. Είναι εκείνη η φράση "δε γίνεται να είναι μέσα το πλήρωμα και να μην κάνετε τίποτα". "Να μην κάνετε"! "Εσείς", εμείς δηλαδή. Ολοι μας. Εμείς, εδώ στη στεριά. Στην ασφάλειά μας. Ο υπουργός! Το πρόσωπο της επίσημης Ελλάδας για τους ναυτικούς μας.

Είπαμε "χρόνια πολλά", ευχήθηκα καλό ταξίδι και κλείσαμε. Χρόνια τώρα αυτή η αλληλοενημέρωση βοηθάει να κρατάμε λίγο το ίσο. Να μην ξεχνιόμαστε. Να μην πιστεύουμε τις δηλώσεις. Να κοιτάμε ξανά και ξανά τις φωτογραφίες των ναυαγίων. Να φέρνουμε στο νου το παγωμένο χέρι του μαστρο - Κώστα, όταν τον θάβαμε στην Ανάσταση. Το μπλαβί χείλι του μαστρο - Σωτήρη χτες...

Καλή χρονιά!

Θ. Λ.

Αγνοούνται οκτώ

Αλλοι τρεις νεκροί ανασύρθηκαν χτες το πρωί από το τραγικό ναυάγιο του τσιμεντάδικου πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ" που βυθίστηκε την περασμένη Κυριακή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση των υπολοίπων εφτά αγνοούμενων. Από τους 12 νεκρούς μέχρι χτες το πρωί είχαν αναγνωριστεί οι 11.Χτες το πρωί ανασύρθηκαν οι: Δημήτρης Ζυγούρης,60 χρόνων, ναύκληρος, και Μηνάς Πάτρας,34 χρόνων, υποπλοίαρχος. Χτες, επίσης, αναγνωρίστηκε και το πτώμα του ναύτη Γρηγόρη Λακιώτη,30 χρόνων, που είχε ανασυρθεί από το ναυάγιο την Κυριακή. Χτες στις 10.30 το πρωί κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Ανάστασης ο ηλεκτρολόγος Γ. Ραχιώτης.

"Να παρέμβει εισαγγελέας"

Δήλωση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα

Τι περιμένουν; Να κουκουλωθούν τα πράγματα;

Δεν είναι ερώτηση. Είναι καταγγελία - καθρέφτης μιας πραγματικότητας. Η τυφλή δικαιοσύνη παρακολουθεί μέρες τώρα την ξεδιάντροπη επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος στο τσιμεντάδικο πλοίο ΔΥΣΤΟΣ και δεν έχει ακόμα παρέμβει. Το κουφάρι του πλοίου παραδομένο στα "συνεργεία" της εταιρίας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου των εφοπλιστών, όλες στην υπηρεσία της εταιρίας. Και οι οικογένειες των ναυτικών που δεν έχουν ανασυρθεί ακόμα οι δικοί τους να παραμένουν εκεί στην παραλία της Κύμης και να ρωτούν μ' ένα πικρό παράπονο: "Οταν γίνεται έγκλημα δεν παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας; ".

Αυτό το ερώτημα απηύθυνε δημόσια χτες και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

"Θεωρώ, είπε, απαράδεκτο και αποκρουστικό να αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στα θύματα της εργοδοσίας, της πλοιοκτήτριας εταιρίας και της ανεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής. Αναρωτιέμαι, επιτέλους, στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη από την πλευρά του εισαγγελέα; Τι περιμένουν δηλαδή, να γίνουν οι ανακρίσεις, να κουκουλωθούν τα πράγματα και να επωμισθεί την ευθύνη ο πλοίαρχος - θύμα; ".

Αν υπάρχει τσίπα, ας απαντήσουν.

Ζούσε, καταλαβαίνεις;

Πρωτοχρονιά στο ντόκο. Με τα πυροτεχνήματα να αναγγέλλουν απ' τη μια τον ερχομό του νέου χρόνου κι απ' την άλλη τις φωτοβολίδες να φωτίζουν το κουφάρι του ΔΥΣΤΟΣ ανοιχτά στο πέλαγος. Με τους συγγενείς να ανάβουν ένα κερί στην εκκλησιά. Με τους δύτες να σταματούν για λίγο το μακάβριο ψάξιμο. Με τον κόμπο να ανεβαίνει στο λαιμό. Σε ποιον να πεις "καλή χρονιά";

"Ζούσε! Καταλαβαίνεις; Ζούσε! Τον είδες, φορούσε τη φόρμα του από μέσα κι απ' έξω τα καλά τα ρούχα. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό. Ηταν στην τραπεζαρία με τη γυναίκα του και το παιδί. Εγινε μπλακ άουτ και κατέβηκε κάτω. Ζούσε και τον κρατούσαν τόσες μέρες κάτω. Δε θέλουν να υπάρχουν μάρτυρες. Το παιδί όμως; Αυτό είναι μικρό, δεν καταλαβαίνει, δεν μπορεί να μαρτυρήσει τίποτα. Γιατί το κρατούν κάτω;".

Θολώνει ο νους. Στέκεσαι πλάι στο Γιώργη τον Κριαλάκη, τον ξάδερφο του Σωτήρη Βάλβη, έχεις σπάσει από ώρα το στυλό. Σπας και τα δόντια. Διώχνεις το νου μακριά. Σκέφτεσαι τον υπουργό να πίνει τη σαμπάνια του "εις υγείαν το νέο έτος" και να τρίβει με ηδυπάθεια το βελούδο της πολυθρόνας του...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ