ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2021 - Κυριακή 3 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εκτιμήσεις για ταχύτερη ανέλιξή της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα

Η ισχυροποίησή της οξύνει διαρκώς την αναμέτρηση αλλά και τα παζάρια της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Από τις συναντήσεις αντιπροσωπειών Κίνας και ΗΠΑ στην Ιαπωνία στη σύνοδο του G20 το καλοκαίρι του 2019

Copyright 2019 The Associated

Από τις συναντήσεις αντιπροσωπειών Κίνας και ΗΠΑ στην Ιαπωνία στη σύνοδο του G20 το καλοκαίρι του 2019
Η ένταση με την οποία θα οξυνθούν οι παγκόσμιοι ανταγωνισμοί επιβεβαιώνεται και στις εκτιμήσεις για την ταχύτερη ανέλιξη της Κίνας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, την ώρα που οι αναμετρήσεις της με ΗΠΑ αλλά και ΕΕ δυναμώνουν, ενώ και η συνεργασία της με τη Ρωσία δεν είναι φυσικά τελείως ανέφελη. Παρά την ...επένδυση πολλές φορές με αντικομμουνιστικές κορόνες κατά της «κομμουνιστικής Κίνας» από αστικά επιτελεία της Δύσης, η όξυνση του ανταγωνισμού γίνεται πάνω στη βάση της καπιταλιστικής οικονομίας, που είναι κυρίαρχη και στη μεγάλη χώρα της Ασίας. Μπορεί από την κινεζική ηγεσία - πατώντας στην παράδοση της επανάστασης του 1949 - το σύστημα της χώρας να παρουσιάζεται ακόμα ως «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά» ή «σοσιαλισμός της αγοράς», ωστόσο οι ταμπέλες δεν μπορούν να αλλάξουν την ουσία ότι η σημερινή Κίνα συμμετέχει ενεργά και με απαιτήσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και αυτή είναι η ανησυχία των ανταγωνιστών της και πρώτα από όλους των ΗΠΑ, ότι δηλαδή τα κινεζικά μονοπώλια (με κοντά 600 δισεκατομμυριούχους κεφαλαιοκράτες) πλέον απειλούν σοβαρά την πρωτοκαθεδρία τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ετσι, πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ερευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research) αναφέρει ότι η Κίνα θα εκτοπίσει τις ΗΠΑ και θα «σκαρφαλώσει» στην πρώτη θέση ως πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία το 2028, δηλαδή 5 χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Το CEBR εκτιμά ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο οικονομικός αντίκτυπός της «γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της Κίνας» στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τη χρονική περίοδο 2021 - 2025 η Κίνα αναμένεται να καταγράψει κατά μέσο όρο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7%, που θα υποχωρήσει σε 4,5% την περίοδο 2026 - 2030. Για τις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 θα διαμορφωθεί στο 1,9% και στο διάστημα 2022 - 2024 στο 1,6%. Αξίζει να καταγραφεί ότι η ίδια έκθεση εκτιμά πως στις αρχές της δεκαετίας του 2030 η Ινδία θα γίνει η 3η μεγαλύτερη οικονομία (θέση που μέχρι τότε θα έχει η Ιαπωνία), «σπρώχνοντας» προς τα κάτω τη Γερμανία, από την τέταρτη στην πέμπτη θέση.

Φυσικά, η περαιτέρω αναβάθμιση της Κίνας θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της σχέσης της με ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η ΕΕ, σε μια περίοδο που και οι δύο πλευρές αναζητούν συμμάχους ή και πλεονεκτήματα, καθώς οι ΗΠΑ ανασκουμπώνονται μέχρι να αναλάβει το επιτελείο Μπάιντεν.

Ανάλυση του «Atlantic Council» έκανε λόγο για τη «βιασύνη του Προέδρου Σι» να «κλείσει» την επενδυτική συμφωνία με την ΕΕ, ως «ένα μόνο από τα πολλά στοιχεία της εξελισσόμενης, προληπτικής προσέγγισής του έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών (...) με στοιχεία που κυμαίνονται από εμπορικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο έως κλιμακούμενες δράσεις εναντίον ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και πραγματικών ή αντιληπτών αντιφρονούντων στην Κίνα». Η ίδια ανάλυση εντόπιζε ότι η Κίνα δέχτηκε «διασφαλίσεις σε εταιρείες της ΕΕ που παράγουν στην Κίνα και θα διευκολύνει τους επενδυτές της ΕΕ να αγοράζουν κινεζικές εταιρείες και το αντίστροφο», ως στοιχείο ενδεικτικό της ετοιμότητας του Πεκίνου να συμβιβαστεί με προσδοκίες των Ευρωπαίων που θα τους καταστήσει πιο δεκτικούς σε μια ευρύτερη ατζέντα. Εκτός όλων των άλλων, το Πεκίνο ποντάρει και στο γεγονός ότι οι εξαγωγές της Ευρώπης εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την κινεζική αγορά. Στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, το εμπόριο ΕΕ - Κίνας έφτασε τα 420 δισεκατομμύρια ευρώ και η Κίνα έγινε ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική θα αποδειχθεί σίγουρα και η στάση της Ρωσίας. Αρθρο στη ρωσική «δεξαμενή σκέψης» Valdai για «τις προοπτικές των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ» εκτιμούσε μεταξύ άλλων ότι «μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον κάνει τα στραβά μάτια στην προοπτική μιας συμμαχίας Ρωσίας και Κίνας», υποθέτοντας ίσως ότι «μια τέτοια συμμαχία δεν είναι ακόμη προς το συμφέρον τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου (...) Επιπλέον, η πολιτική Ρωσίας - Κίνας στον στρατιωτικό - πολιτικό τομέα απέχει ακόμη πολύ από αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμμαχία...». Και μεταξύ άλλων συστάσεων για το πώς η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ανέφερε πως «η Ρωσία πρέπει να παίξει με τις τάσεις των αλλαγών στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις», στις οποίες «τάσεις» ξεχώρισε την «άνοδο της Κίνας» αλλά και την «αστάθεια των αντικινεζικών συνασπισμών». Ασφαλώς, η πορεία των σινο-ρωσικών σχέσεων θα καθοριστεί και από το πώς και πόσο κάθε πλευρά εκτιμά ότι θα ωφεληθεί, δηλαδή δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι ανάμεσα σε καπιταλιστικές δυνάμεις μια δεδομένη και ευθεία πορεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται (προς το παρόν τουλάχιστον) στην «Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Συνεργασία» που η Κίνα εγκαινίασε και επίσημα πριν από λίγες βδομάδες με Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ν. Ζηλανδία και συνολικά 15 χώρες από Ασία - Ειρηνικό.


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ - ΚΙΝΑΣ
Εκλεισε «επί της αρχής» επιδρώντας και στις διατλαντικές διεργασίες

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι μετά από τηλεδιάσκεψη των Σαρλ Μισέλ - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Σι Τζινπίνγκ, η ΕΕ και η Κίνα κατέληξαν σε «επί της αρχής» Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, η διαπραγμάτευση της οποίας είχε ξεκινήσει το 2013 - 2014.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί για μπίζνες αλλά είμαστε και "προσκολλημένοι" στην αμοιβαιότητα, στο επίπεδο κοινής δράσης και τις αξίες μας». Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι «Κίνα και ΕΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα προσφέρει «λαμπρότερες προοπτικές διμερούς συνεργασίας».

Χωρίς να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας, είναι σίγουρο ότι και οι δύο πλευρές απέσπασαν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τη διείσδυση στις αγορές τους. Μεταξύ άλλων φαίνεται ότι ξεχωρίζουν προνόμια που διασφάλισαν ευρωπαϊκοί όμιλοι από την αυτοκινητοβιομηχανία (για την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικής τους δομής στην ασιατική χώρα) όπως και οι περισσότερες δίοδοι που ανοίγουν για τις επενδύσεις κινεζικών κεφαλαίων στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Την ικανοποίηση της ΕΕ εξέφρασε ο επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «το πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα που έχει ποτέ συμφωνήσει η Κίνα με τρίτη χώρα» και υποστήριξε ότι «έχουμε μερικές πολύ καλοδεχούμενες αλλαγές για τους κανόνες του παιχνιδιού, γιατί για πάρα πολύ καιρό οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με την Κίνα δεν ήταν ισορροπημένες».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από ένα 10ήμερο ο προοριζόμενος για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέικ Σάλιβαν, σχολιάζοντας ρεπορτάζ του «Ρόιτερς» για την επικείμενη συμφωνία ΕΕ - Κίνας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις θα καλωσόριζε κάποιες πρώτες διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τις κοινές μας ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας». Αναλυτές ερμήνευσαν το σχόλιο Σάλιβαν ως ενδεικτικό της αμερικανικής ανησυχίας, αναφέροντας ότι «αν η Κίνα κατορθώσει να διαιρέσει τη Δύση, μπορεί να ακολουθήσει τη στρατηγική του "διαίρει και βασίλευε"...».

Τη δική τους γνώμη είχαν τότε σπεύσει να εκφράσουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανώσεων, όπως ο Χοργκ Βούτκε, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. «Υπάρχει "πραγματικά ψητό" στη συμφωνία και δεν έχει νόημα να περιμένουμε για να το συζητήσουμε με τον Μπάιντεν (...) Οι ΗΠΑ δεν περίμεναν εμάς για να υπογράψουν τη "φάση 1" στην εμπορική τους συμφωνία με την Κίνα», σημείωνε και συνέχιζε: «Το Πεκίνο στην παρούσα φάση τη θέλει αυτήν τη συμφωνία (...) Θέλει να δείξει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι μπορεί να κλείσει εμπορικές συμφωνίες με άλλους μεγάλους εμπορικούς του εταίρους (...) Το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης τα επόμενα 10 χρόνια θα έρθει από την Κίνα (...) Θέλουμε να πάρουμε μέρος σε αυτό ή όχι;». Απαντώντας σε φωνές που επικαλούνται την καταπάτηση ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων στην Κίνα για να εκφράσουν επιφυλάξεις για τη συνεργασία μαζί της, είπε: «Αυστραλία, Ιαπωνία και Κορέα υπέγραψαν με την Κίνα την RCEP (σ.σ. αφορά πάνω από 15 χώρες Ασίας - Ειρηνικού) χωρίς διασφαλίσεις για τέτοια θέματα (...) Θέλουμε να νιώσουμε καλύτερα ή θέλουμε να κάνουμε καλύτερο εμπόριο (με την Κίνα); Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ως προς το πόσο μπορούμε εμείς να διαμορφώσουμε την Κίνα...».

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Γιοαχίμ Λανγκ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα» αλλά συμπλήρωσε ότι καθοριστικό ζήτημα θα είναι αν η κινεζική κυβέρνηση θα τη θέσει όντως σε εφαρμογή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ