ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει επαρκείς προνοιακές δομές στους απόμαχους της δουλειάς

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ σε δομές του νομού

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Ρεθύμνου, στο κεντρικό ΚΑΠΗ του δήμου στην οδό Μοάτσου, καθώς και στον Σύλλογο ΑμεΑ ν. Ρεθύμνης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Μανουσάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Μανούσο Μανουσογιάννη.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στις παραπάνω δομές με την ευκαιρία των χριστουγεννιάτικων γιορτών, αντάλλαξε ευχές και συνομίλησε με τους απόμαχους της δουλειάς που φιλοξενούνται στις δομές, τους εργαζόμενους καθώς και τη διοίκησή τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους.

Στο Γηροκομείο ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση με την Στέλλα Μαθιουδάκη, σύζυγο του αείμνηστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, Αλέκου Μαθιουδάκη. Παράλληλα, «ζεστή» και ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του ΚΑΠΗ.

Από όλους τους απόμαχους της δουλειάς κοινή ήταν η αναγνώριση των άοκνων και επίπονων προσπαθειών των εργαζομένων στις δομές, κάτω από συχνά αντίξοες συνθήκες, να προσφέρουν όσο γίνεται καλύτερες υπηρεσίες στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Κεντρικό πρόβλημα σε όλες τις δομές, μαζί με τα προβλήματα υποχρηματοδότησης, είναι η τεράστια έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με το καθεστώς των 5μηνων, 8μηνων κ.λπ. συμβάσεων, που αφενός καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας, αλλά και τους υποχρεώνουν να αποχωρούν μόλις προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Το καθεστώς αυτό είναι πηγή μεγάλης ανασφάλειας και για τους φιλοξενούμενους των δομών και ιδιαίτερα στο Γηροκομείο, που ενώ έχουν ανάγκη να γνωρίζουν και να εμπιστεύονται το προσωπικό, που τους βοηθά και τους περιθάλπει, αναγκάζονται σε συχνές εναλλαγές, με πολύ αρνητικές συνέπειες για την ψυχική και συναισθηματική τους ισορροπία και ασφάλεια.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ υπογράμμισε πως οι σημερινοί απόμαχοι της δουλειάς έχουν προσφέρει πάρα πολλά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και είναι υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας και του κράτους να τους εξασφαλίζουν επαρκείς και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες κοινωνικών και προνοιακών δομών, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται μέχρι σήμερα, και επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο το Κόμμα θα συνεχίσει τις επίμονες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Στη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου ΑμεΑ, μαζί με τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναδείχτηκαν το κρίσιμο και επείγον πρόβλημα των υποδομών των σχολείων Ειδικής Αγωγής στο Ρέθυμνο και η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για αξιοποίηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ και εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για το σκοπό αυτό. Υπογραμμίστηκαν επίσης οι κίνδυνοι από την υποστελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ, ενόψει μάλιστα της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτό.

Από την πλευρά του, το κλιμάκιο του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του τόσο στη Βουλή όσο και στην Περιφέρεια και στο δήμο για να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και ουσιαστικά τα προβλήματα και οι ανάγκες αυτές.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αμεση ανάγκη λειτουργίας της ΜΕΘ και πλήρους στελέχωσης του νοσοκομείου

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Την άμεση ανάγκη για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Ζακύνθου, όπως ακριβώς απαιτούσαν και οι πάνω από 2.500 κάτοικοι του νησιού που υπέγραψαν στη σχετική καμπάνια συλλογής υπογραφών που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα απαιτώντας την άμεση λειτουργία της ΜΕΘ, τη στελέχωση της Παιδιατρικής και των υπόλοιπων κλινικών του νοσοκομείου και τη στελέχωση του ΕΚΑΒ απαιτεί εκ νέου το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού εξάχρονου παιδιού το οποίο έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα και τελικά διακομίστηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου υποβλήθηκε σε δύο σοβαρά χειρουργεία.

«Επιβάλλεται να αξιοποιηθεί το υπερσύγχρονο νοσοκομείο προς όφελος του λαού, το οποίο απαξιώνεται από το 2012, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού σε όλους τους κλάδους και κύρια στο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό», τονίζει το Εργατικό Κέντρο, το οποίο παλεύει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια και απολύτως δωρεάν Υγεία, όπως αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες.

Στο μεταξύ, τις πολύ μεγάλες ελλείψεις αναδεικνύει και το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τονίζοντας ότι «οι συνολικές ελλείψεις σε επιστημονικό δυναμικό (ιατρικό και παραϊατρικό), σε διοικητικούς υπαλλήλους και εργατικό προσωπικό ανέρχονται στο 60% του οργανογράμματος λειτουργίας του νοσοκομείου».

Οπως καταγράφει αναλυτικά το Σωματείο:

«Η Καρδιολογική Κλινική από τρεις γιατρούς έχει δύο. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει μείνει με έναν γιατρό και δεν μπορεί να καλύψει τυχόν νέους νεφροπαθείς λόγω συμπλήρωσης της δυναμικότητάς της.

Στην Παιδιατρική Κλινική έχουν προσληφθεί μόνο δύο γιατροί, που όπως και στις προαναφερθείσες κλινικές και εργαστήρια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις νόμιμες εφημερίες. Δεν υπάρχουν νευρολόγοι και αντί αυτών προσλήφθηκαν δύο ψυχίατροι.

Η ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και η ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) δεν λειτουργούν και η ζωή όσων χρειάζονται τέτοια περίθαλψη επαφίεται στις καιρικές συνθήκες και στις πιθανές κενές θέσεις ανά την Ελλάδα.

Δεν λειτουργούν τόσο ο μαγνητικός τομογράφος όσο και ο μαστογράφος και οι ασθενείς οδηγούνται στα ιδιωτικά ιατρεία με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Στο τμήμα του ΕΚΑΒ υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε οχήματα όσο και σε οδηγούς, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν έκτακτα περιστατικά προς το νοσοκομείο, αλλά δεν έχουν δυνατότητα επιστροφής του ασθενή στο σπίτι του, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούνται σε ιδιωτικές εταιρείες με δυσβάστακτο κόστος.

Ο τομέας πρωτοβάθμιας φροντίδας (τακτικά ιατρεία) και ο εργαστηριακός έλεγχος, λόγω της υποστελέχωσής του, αλλά και των σοβαρών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής, κλείνει ραντεβού για μετά από δύο και τρεις και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη περισσότερους μήνες.

Σοβαρά προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην καθαριότητα, στο φαγητό των νοσηλευομένων και στον τομέα της φύλαξης λόγω της υποχρηματοδότησης.

Τα πρώην Αγροτικά Ιατρεία, σημερινές ΤΟΜΥ, υπολειτουργούν όσα έχουν απομείνει και δεν υπάρχει συνεργασία με το νοσοκομείο, μιας και ανήκουν απευθείας στην 6η ΥΠΕ».

«Μετά από αυτήν την εικόνα του νοσοκομείου οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη στρεφόμενοι στα ιδιωτικά ιατρεία και εξεταστικά θεραπευτήρια προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι έμποροι του ανθρώπινου πόνου. Οπως γίνεται κατανοητό, δεν μπορούμε να συζητάμε για δημόσια υγεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του ζακυνθινού λαού αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών του νησιού για μία περίοδο έξι - επτά (6-7) μηνών τον χρόνο», σημειώνει το Σωματείο.

ΑΧΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δραματική η κατάσταση με τις ελλείψεις υλικών

Τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις επιπτώσεις τους στους υγειονομικούς αλλά και τους ασθενείς έρχεται να επιβεβαιώσει η δραματική κατάσταση που επικρατεί από το καλοκαίρι στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με τις ελλείψεις υλικών να οδηγούν σε καθυστερήσεις, ακόμα και αναβολές χειρουργείων, σε προβληματική λειτουργία των τακτικών ιατρείων, σε έξοδο κλινικών και τμημάτων από την εφημερία αλλά και σε εξόντωση του προσωπικού. Κατάσταση ενδεικτική για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην πλειοψηφία των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Από τον Αύγουστο, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που εφημερεύει 8 φορές το μήνα, άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα στην τροφοδοσία των υλικών σε μια σειρά τμήματα και κλινικές, στα χειρουργεία, κ.α., τόσο λόγω περικοπών όσο και λόγω μη υλοποίησης των παραγγελιών αναγκαίου υλικού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Από το Σεπτέμβρη η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται και το Νοέμβρη φτάσαμε σε σημείο να βγαίνουν εκτός εφημερίας κλινικές και τμήματα εξαιτίας έλλειψης υλικών.

Οι επιπτώσεις από τις τεράστιες ελλείψεις εκφράζονται σε κάθε επίπεδο: Στην καθημερινή λειτουργία τακτικών και απογευματινών ιατρείων, στον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων, στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου, στις εφημερίες ειδικότητας για την κάλυψη εφημερευόντων νοσοκομείων της περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση εσωτερικών επειγόντων περιστατικών νοσηλευομένων του νοσοκομείου.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Καρδιοθωρακοχειρουργική, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται έλλειψη σε βαλβίδες και υλικά εξωσωματικής κυκλοφορίας, οξυγονωτές MECC, συρραπτικά θωρακοχειρουργικής και αναλώσιμα, ράμματα κ.λπ., κατάσταση που οδηγεί ακόμα και στην αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και εφημεριών της κλινικής.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική (ΠΡΧ) με 60 επείγοντα χειρουργεία στη λίστα που δεν προγραμματίζονται λόγω έλλειψης υλικών.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εκτός εφημερίας είχε βγει και το Αγγειογραφικό - Επεμβατικό τμήμα, όπου γίνονται η διάγνωση και η αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων κεφαλής, τραχήλου, θώρακος και κοιλίας, όπως εμβολισμός ανευρυσμάτων, τοποθέτηση stents κ.ά.

Ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν παρά μονάχα 2 από τις 6 αίθουσες των σύγχρονων χειρουργείων που εγκαινιάστηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Ολα αυτά στο έδαφος της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας που αναμένεται να επιδεινωθεί παραπέρα τη νέα χρονιά, με τον κρατικό προϋπολογισμό να προβλέπει για τη νέα χρονιά παραπέρα μείωση της ήδη κουτσουρεμένης χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά επιπλέον 34 εκατ. ευρώ, με την κατάσταση να επιβεβαιώνει ότι είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσει ο αγώνας για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ