ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχείς ασκήσεις εντός και εκτός συνόρων για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης

Δραστηριότητα ενταγμένη στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του εγχώριου κεφαλαίου για γεωστρατηγική αναβάθμισή του στην ευρύτερη περιοχή

Από άσκηση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ «Cascade Gambit»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Από άσκηση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ «Cascade Gambit»
Σε 51 ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής προχώρησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) μέσα στο 2014, υλοποιώντας τα προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», με βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους για τα λαϊκά συμφέροντα ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, στρατηγεία, μονάδες και στελέχη και των τριών Κλάδων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) μέσα στο 12μηνο συμμετείχαν σε ποικιλία πολύπλοκων, και πολλές φορές διακλαδικών ασκήσεων, εντός και εκτός συνόρων, ακόμα και στη σχεδίαση αποστολών με πυρηνικά, αναπτυσσόμενες πολλές φορές στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική και Βορειοανατολική Ευρώπη, εν μέσω όξυνσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για τη διείσδυση και τον έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Συγκεκριμένα, είχαμε διαδοχικά τις εξής δραστηριότητες:

Ελληνοαμερικανικές ασκήσεις

Στις 3 με 17 Γενάρη, ελληνικές και αμερικανικές μονάδες μετείχαν στην άσκηση «Cascade Gambit 14A», ως «Διμερής Συνεργασία μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος & ΗΠΑ».

Στιγμιότυπο από τη ΝΑΤΟική ναυτική άσκηση «Noble Dina»

ΓΕΝ

Στιγμιότυπο από τη ΝΑΤΟική ναυτική άσκηση «Noble Dina»
31 Γενάρη με 13 Φλεβάρη έγινε άσκηση με την αμερικανική αεροπορία σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών και λέμβων.

3 με 28 Φλεβάρη έγινε άσκηση ελληνικών και αμερικανικών μονάδων στα αντικείμενα «Ατομική Τακτική - Πεδίο Μάχης - Περίπολος Μάχης».

13 Φλεβάρη με 4 Μάρτη έγινε «επιχειρησιακή συνεκπαίδευση τακτικού επιπέδου» μεταξύ των Αεροποριών Ελλάδας και ΗΠΑ.

24 με 28 Φλεβάρη έγινε άσκηση με αμερικανική μονάδα και αντικείμενο τον «Ορεινό Αγώνα».

7 με 10 Μάρτη έγινε «επιχειρησιακή συνεκπαίδευση» της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με αντίστοιχη δύναμη των ΗΠΑ.

12 Μάη με 4 Ιούνη έγινε η άσκηση «PHOENIX EXPRESS», όπου συμμετείχαν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και πλοία του αμερικανικού 6ου Στόλου. Παρουσιάστηκε ως «Επιχειρησιακή εκπαίδευση τακτικού επιπέδου του ΠΝ με έμφαση τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών».

8 με 25 Αυγούστου η 115 Πτέρυγα Μάχης και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ μετείχαν σε «Επιχειρησιακή Συνεκπαίδευση Τακτικού Επιπέδου».

Συνδρομή στη ΝΑΤΟική ετοιμότητα

11 με 13 Μάρτη η 116 Πτέρυγα Μάχης (Αεροπορική Βάση Αράξου) συμμετείχε στην άσκηση του ΝΑΤΟ «STEDFAST NERVE II» ως «Εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών».

Η αεροπορική βάση Αράξου είναι ενταγμένη στα σχέδια με τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ. Κατά δημοσιογραφικές πηγές, πρώτη φορά τοποθετήθηκαν στον Αραξο πυρηνικά το 1962. Η Ελλάδα συμμετείχε στην πυρηνική αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ με αεροσκάφη τύπου F-104 (Μοίρα «Στράικ») μέχρι το 1992, οπότε τα αεροσκάφη αυτά αποσύρθηκαν από το ελληνικό οπλοστάσιο. Σήμερα, θεωρητικά τα ελληνικά F-16 είναι διπλού ρόλου και βάσει της διαμόρφωσής τους μπορούν να φέρουν πυρηνικά από τεχνικής - μηχανικής πλευράς. Ωστόσο, παλαιότερες αναφορές αρμόδιων πηγών έλεγαν ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει προμηθευτεί το σχετικό αναγκαίο λογισμικό από τις ΗΠΑ. Πάντως, η βάση φέρεται να φιλοξενούσε μέχρι και το 2001 11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β61. Οι βόμβες απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση διατηρούνται εκεί αποθήκες με δυνατότητες «φιλοξενίας» πυρηνικών όπλων για «περιπτώσεις κρίσης».


16 με 27 Μάρτη αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MOVE» στο Βέλγιο, σε «Εκπαίδευση σε τακτικές Ναρκοπολέμου».

26 Μάρτη με 10 Απρίλη έγινε η άσκηση του ΝΑΤΟ «NOBLE DINA 14» με συμμετοχή μονάδων του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Μόνιμης Ναυτικής Αντιναρκικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, Μονάδες ΠΝ, ΠΑ & SNMCMG-2.

8 με 23 Μάη η 115 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορίας συμμετείχε με αντίστοιχες μονάδες του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών στην «Πολυεθνική διακλαδική άσκηση επί αεροπορικών επιχειρήσεων», στη Γερμανία, «JOINT AIR WAREFARE TACTICAL EXERCISE (JAWTEX) 2014».

Στρατιωτική δράση στην Ευρώπη

13 Φλεβάρη έγινε συνεκπαίδευση («ADEX 461») της 115 Πτέρυγας Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τη γαλλική φρεγάτα CASSARD.

25 Φλεβάρη έγινε αντίστοιχη άσκηση της Αεροπορίας με τη γαλλική φρεγάτα JEAN BART.

10 Μάρτη έγινε συνεκπαίδευση στην Ισπανία των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας (η 337 Μοίρα) και Ισπανίας.

10 Απρίλη έγινε στην Κύπρο η άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 14». Συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς μονάδες του Ναυτικού και της Αεροπορίας, επίσης μονάδες του Λιμενικού Σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυνάμεις από Ισραήλ και ΗΠΑ. Επρόκειτο για άσκηση στο θαλάσσιο χώρο Περιοχής Ερευνας - Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «Επιχειρησιακή εκπαίδευση επί διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων - συμβάντων».

20 Απρίλη με 15 Μάη έγινε «Επιχειρησιακή Συνεκπαίδευση Τακτικού Επιπέδου Ελλάδας - Βρετανίας», με «εκπαίδευση πεζοναυτών, ρίψεις αλεξιπτωτιστών και καταδύσεις».

2 με 16 Μάη έγινε στην Ισπανία η άσκηση «TRIDENT JAGUAR 14», όπου πιστοποιήθηκε και αξιολογήθηκε το Γ' Σώμα Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη ως διακλαδικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NRDC-GR).

5 με 9 Μάη 2 αξιωματικοί του Ναυτικού συμμετείχαν στην άσκηση προσομοίωσης ADRION στην Ιταλία.

12 με 24 Μάη ένα ναρκοθηρευτικό του Ναυτικού μετείχε στην ΝΑΤΟική άσκηση «ITALIAN MINEX» στην Ιταλία, ως «Επιχειρησιακή εκπαίδευση σε τακτικές Ναρκοπολέμου».

12 με 23 Μάη αξιωματικός του Στρατού Ξηράς συμμετείχε στην άσκηση «διαχείρισης κρίσεων» «MILEX» στη Γαλλία.

19 με 30 Μάη η 380 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας μετείχε στην «Πολυεθνική διακλαδική άσκηση δοκιμής του συστήματος Joint Intelligence Surveillance Reconnsissance» «UNIFIED VISION» στη Νορβηγία.

20 με 23 Μάη μονάδες του Ναυτικού και της Αεροπορίας μαζί με μονάδες του Λιμενικού Σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετείχαν στην «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», «Ασκηση στο θαλάσσιο χώρο Περιοχής Ερευνας - Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας» ως «Επιχειρησιακή εκπαίδευση επί διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Ερευνας - Διάσωσης».

10 με 18 Ιούνη αξιωματικός της Αεροπορίας μετείχε στην «RAMSTEIN AMBITION 2014-II», στη Γερμανία, «Ασκηση προσομοίωσης επί της ετοιμότητας ανάληψης επιχειρήσεων της NRF (σ.σ.: η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ) με αεροπορικά μέσα».

16 με 27 Ιούνη αξιωματικός της Αεροπορίας μετείχε στην άσκηση του ΝΑΤΟ «TIGER MEET 2014» στη Γερμανία.

4 Σεπτέμβρη πολεμικά πλοία Ελλάδας και Ισπανίας μετείχαν σε «PASSEX» σχετικά με τις «Προσβάσεις Σούδας» ως «Συνεκπαίδευση επί δρομολογίου».

6 με 7 Σεπτέμβρη F-16 επίδειξης της 115 Πτέρυγας Μάχης μετείχε στην εκδήλωση «AIR 2014» στην Ελβετία.

13 με 26 Οκτώβρη ελληνικό υποβρύχιο μετείχε στη «NOBLE MARINER 14 - DYNAMIC MANDA 14» σε Ισπανία και Γιβραλτάρ, «Συμμαχική άσκηση με τη συμμετοχή μονάδων ΠΝ, διεξαγόμενη από JFC NAPLES», το διακλαδικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη Ιταλίας.

14 με 29 Οκτώβρη η 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης μετείχε στη «NOBLE ARROW 14», στη Γαλλία.

5 Νοέμβρη η 115 Πτέρυγα Μάχης και φρεγάτα του γαλλικού Ναυτικού μετείχαν στην «ADEX-PASSEX», σχετικά με τις «Προσβάσεις Σούδας», ως «Συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή μονάδων Πολεμικής Αεροπορίας και ναυτικής γαλλικής μονάδας, επί δρομολογίου».

10 με 17 Νοέμβρη ελληνικά πλοία και η ΝΑΤΟική Μόνιμη Αντιναρκική Ναυτική Δύναμη SNMCMG-2 μετείχαν στην «ΑΡΙΑΔΝΗ 14», «Εκπαίδευση σε τακτικές Ναρκοπολέμου».

17-21 Νοέμβρη, Κέντρο Ελέγχου Περιοχής της Πολεμικής Αεροπορίας μετείχε στη «RAMSTEIN ASPECT 14», στη Γερμανία, ως «Ασκηση προσομοίωσης επί της ετοιμότητας ανάληψης επιχειρήσεων της NRF», της Δύναμης Αμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Πεδίο ασκήσεων και πρώην σοσιαλιστικές χώρες

12 με 23 Μάη το διακλαδικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ NRDC-GR συμμετείχε στην άσκηση επικοινωνιών «STEADFAST COBALT 14» που έγινε με κέντρο συντονισμού τη Λιθουανία.

12 με 23 Μάη αξιωματικοί του Ναυτικού συμμετείχαν στην άσκηση διάσωσης υποβρυχίων «DYNAMIC MONARCH» στην Πολωνία.

26 Μάη με 4 Ιούνη η 111 Πτέρυγα Μάχης μετείχε στην πολυεθνική άσκηση στη Βουλγαρία, με τη συμμετοχή των Αεροποριών ΗΠΑ, Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, «THRACIAN STAR 14».

9 με 13 Ιούνη μία πυραυλάκατος μετείχε στην ετήσια πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων των χωρών της Αδριατικής «ADRION LIVEX», που φέτος έγινε στην Κροατία.

16 με 27 Ιούνη η 110 Πτέρυγα Μάχης μετείχε στην «Πολυεθνική άσκηση σχεδιασμένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (EDA) με έμφαση στις αερομεταφορές» «ΕΑΤΤ 14», στη Βουλγαρία.

4 με 13 Ιούλη κανονιοφόρος του Ναυτικού μετείχε στην «BREEZE», στη Μαύρη Θάλασσα, «Πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή μονάδων Πολεμικών Ναυτικών κατόπιν πρόσκλησης».

20 με 21 Σεπτέμβρη, F-16 επίδειξης της 115 Πτέρυγας Μάχης μετείχε στην εκδήλωση «CZECH AIR FORCE DAYS 2014», στην Τσεχία.

Πεδίο έντασης το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος

12 με 14 Μάη έγινε άσκηση της 115 Πτέρυγας Μάχης με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

9 με 20 Ιούνη, 2 αξιωματικοί της Αεροπορίας μετείχαν στην «ANATOLIAN EAGLE 2014/2», στην Τουρκία, «Πολυεθνική άσκηση με τη συμμετοχή Πολεμικών Αεροποριών των Ιορδανίας, Ελλάδας, Κατάρ, Ομάν, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Τουρκίας, ΝΑΤΟ AWACS», όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

9 Ιούλη μια φρεγάτα και 2 πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ μετείχαν στην «PASSEX» που διεξήχθη στο Αιγαίο, ως «Συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή μονάδων ΠΝ Ελλάδας και Ισραήλ, επί δρομολογίου».

4 Αυγούστου πολεμικά πλοία από Ελλάδα και Ισπανία μετείχαν σε αντίστοιχη άσκηση «PASSEX» πάλι στο Αιγαίο.

22 με 25 Σεπτέμβρη αξιωματικός της Αεροπορίας μετείχε στη «STEADFAST FOUNT», στην Τουρκία, «Ασκηση προσομοίωσης επί της ανάπτυξης και αναδίπλωσης των δυνάμεων της NRF», της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

26 με 28 Σεπτέμβρη, F-16 επίδειξης των 115 και 116 Πτερύγων Μάχης μετείχαν στην εκδήλωση «ATHENS FLYING WEEK 2014».

21 με 30 Νοέμβρη, πλοία της ΝΑΤΟικής Μόνιμης Αντιναρκικής Ναυτικής Δύναμης SNMCMG-2, ανάμεσά τους και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ», μετείχαν στη NUSRET 14, στην Τουρκία, «Εκπαίδευση σε τακτικές Ναρκοπολέμου».

25 Νοέμβρη, μία ελληνική φρεγάτα και πλοία της ΝΑΤΟικής Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης SNMG2, μετείχαν σε «PASSEX» στο Αιγαίο ως «συνεκπαίδευση επί δρομολογίου».

29 Νοέμβρη έγινε αντίστοιχη «PASSEX», όπου μετείχαν μια ελληνική πυραυλάκατος και μια ισπανική φρεγάτα.

30 Νοέμβρη με 12 Δεκέμβρη έγινε η «GORDIAN KNOT 14» όπου μετείχε το ελληνικό διακλαδικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ «NRDC GR» (στο Γ' ΣΣ στη Θεσσαλονίκη) και της ΝΑΤΟικής Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «SEEBRIG», ως «Εκπαίδευση Επιτελείου Χερσαίου Στρατηγείου».

7 με 12 Δεκέμβρη η 330 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης μετείχε στη «THUNDER STORM», στο Ισραήλ, ως «Συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή μονάδων Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας, Ισραήλ».

Τέλος, 8 - 14 Δεκέμβρη πολεμικά πλοία Ελλάδας και Αιγύπτου μετείχαν στη συνεκπαίδευση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ 14».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ