ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το «εξεγερσιακό» τανγκό των εξαθλιωμένων, συνεχίζεται...

Οι διαδηλωτές και πάλι στους δρόμους

Associated Press

Οι διαδηλωτές και πάλι στους δρόμους
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Στο χάος βυθίζεται η Αργεντινή μετά και τη δεύτερη παραίτηση προέδρου της χώρας σε μία βδομάδα», υποστηρίζουν σύσσωμα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσπαθώντας τρόπον τινά να ερμηνεύσουν τα τεκταινόμενα στην πάλαι πότε «ατμομηχανή» της Λατινικής Αμερικής, με τα πολιτικά κόμματα που νέμονταν και εξακολουθούν να νέμονται την εξουσία να βρίσκονται σε βαθύ αδιέξοδο, καθώς αδυνατούν να βρουν κάποια «λύση» και το λαό πια να έχει «οχυρωθεί στα οδοφράγματα» των δρόμων της Αργεντινής, που πάνω από δέκα ημέρες φλέγονται από τη λαϊκή οργή.

Οι εικόνες από την Αργεντινή είναι εύγλωττες και πολύ χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί. Ουδείς Αργεντινός μπορεί πια να πιστέψει οτιδήποτε ξεστομίζεται από τα χείλη των πολιτικών. Η οργή και η πείνα περισσεύουν εξάλλου, σχεδόν από το σύνολο του αργεντίνικου λαού. Αυτού του πεινασμένου λαού στη συντριπτική πλειοψηφία, καθώς η κοινωνική διαστρωμάτωση βάσει των εισοδημάτων δεν υφίστανται πια, απόρροια της πολιτικής της αχαλίνωτης ελεύθερης αγοράς, που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί τελείως η κάποτε ακμάζουσα μεσαία τάξη μίας «εκ των 20 πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη κατά τη δεκαετία του '80». Και να μετατραπεί το «Παρίσι της Αμερικής» σε πόλη των αστέγων και φυσικά λόγος δεν μπορεί να γίνει καν και για τους φτωχούς αυτής της χώρας. Το να είσαι άνεργος, πεινασμένος και εξαθλιωμένος είναι πια καθεστώς στη χώρα του τανγκό.

Διαδηλώσεις και νέοι νεκροί

Οι παραδοσιακές κατσαρόλες στις διαδηλώσεις

Associated Press

Οι παραδοσιακές κατσαρόλες στις διαδηλώσεις
Η εναλλαγή της σκυτάλης της εξουσίας, από τον κεντροαριστερό Φερνάντο ντε λα Ρούα και την κυβέρνησή του στον υπηρεσιακό περονιστή Αντόλφο Ροντρίγκεζ Σάα, δεν μπόρεσε να κατευνάσει ούτε για λίγο τα πνεύματα. Το νέο κύμα των βίαιων διαδηλώσεων, που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής που συνοδεύτηκε και με την εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο και κυρίως με την εν ψυχρώ δολοφονία τριών νέων παιδιών από έναν πρώην αστυνομικό οδηγεί τη χώρα να ομοιάζει με ένα ακυβέρνητο καράβι σε ένα τρικυμισμένο πέλαγος, με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, τους πολιτικούς ηγέτες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου «ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση πολύ σύντομα, γιατί... αλλιώς θα είναι πολύ αργά».

Η παραίτηση του Σάα, της κυβέρνησης και συνάμα και του προέδρου της Γερουσίας βυθίζει ακόμη περισσότερο τη χώρα στο χάος, καθώς ουδείς γνωρίζει πλέον ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνησή της. Ο Σάα παραιτήθηκε μετά την άρνηση των περισσοτέρων από τους κυβερνήτες των επαρχιών να παραστούν στη σύνοδο που συγκάλεσε στο Μαρ Ντελ Πλάτα - 400 χλμ νότια του Μπουένος Αϊρες - προκειμένου να προετοιμαστεί ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης και για να εξεταστεί η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα.

«Δεν έχω άλλη επιλογή από το να υποβάλω την αμετάκλητη παραίτησή μου», τόνισε ο Σάα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στιγματίζοντας τη στάση των περισσότερων κυβερνητών των επαρχιών να μην προσέλθουν στη σύνοδο.

Ουδείς στο «τιμόνι»

Εξω από το κυβερνητικό κτίριο

Associated Press

Εξω από το κυβερνητικό κτίριο
Μετά την παραίτηση του Σάα παραιτήθηκε επίσης από το αξίωμά του και ο πρόεδρος της Γερουσίας της Αργεντινής, Ραμόν Πουέρτα, ο οποίος με βάση το Σύνταγμα θα έπρεπε να αναλάβει προσωρινά την προεδρία της χώρας. Ο Πουέρτα είχε καλύψει επί 48 ώρες τη θέση του προέδρου της χώρας μετά την παραίτηση του Ντε λα Ρούα και πριν εκλεγεί ο Σάα από το Κογκρέσο στις 23 Δεκέμβρη ως μεταβατικός πρόεδρος μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Μάρτη του προσεχούς έτους.

Η «καυτή πατάτα» βρίσκεται τώρα στα χέρια του προέδρου της Βουλής, Εδουάρδο Καμάνιο, ο οποίος βάσει του Συντάγματος αναλαμβάνει για 48 ώρες την προεδρία μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος από το Κογκρέσο. Ηδη, ο Καμάνιο συγκάλεσε την ολομέλεια του Κογκρέσου, στην οποία μετέχουν και τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εκλεγεί ο νέος προσωρινός πρόεδρος.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης ο περονιστής Κάρλος Ρουκάουφ, κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Αϊρες, της σημαντικότερης στη χώρα, απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αργεντινής. Ο Ρουκάουφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το «Κόμμα της Δικαιοσύνης» (PJ) στο οποίο ανήκει ο ίδιος κι ο άρτι παραιτηθείς πρόεδρος, θα πρέπει να έρθει σε διάλογο με τη «Ριζοσπαστική Κοινωνική Ενωση» (UCR) του πρώην προέδρου Φερνάντο Ντε λα Ρούα, και με το κίνημα της κεντροαριστεράς «Εναλλακτικό κίνημα για μία Δημοκρατία Ισων» (ARI), του οποίου ηγείται η βουλευτής Ελίσα Καρίο, καθώς και το κόμμα Φρεπάσο, εταίρο του PJ στην κυβέρνηση συμμαχίας του Ντε λα Ρούα. «Η Εθνοσυνέλευση -που αποτελείται από δύο Σώματα και η σύγκλησή της έπεται- θα πρέπει να είναι μία εθνοσυνέλευση διαλόγου, στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, χωρίς να κυριαρχεί το ένα πάνω στα άλλα», υπογράμμισε ο Ρουκάουφ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε απευθύνει έκκληση προς τη μεταβατική ηγεσία της Αργεντινής να προωθήσει ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση. «Ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη προώθησης ενός βιώσιμου οικονομικού σχεδίου, αλλά και της στενής συνεργασίας με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς για το σκοπό αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν. Ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέτοχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Αργεντινή όταν υπάρξει το σχέδιο αυτό.


ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ηχούν βροντερά τα τύμπανα πολέμου

Παιδικά μάτια μέσα από το τελευταίο τρένο που φεύγει από το Πακιστάν προς το Νέο Δελχί

Associated Press

Παιδικά μάτια μέσα από το τελευταίο τρένο που φεύγει από το Πακιστάν προς το Νέο Δελχί
ΤΖΑΜΟΥ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η μεγάλη περιρρέουσα πληγή της Ασίας, η διαμάχη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, της Ινδίας και του Πακιστάν, και η συνεχώς αυξανόμενη ένταση που προκαλεί η συσσώρευση στρατευμάτων των δύο χωρών που έχουν τεθεί σε θέση μάχης, τη στιγμή που οι ηγεσίες τους προσπαθούν να συσπειρώσουν τις πολιτικές τους δυνάμεις για το ενδεχόμενο πολέμου, μόνο τρόμο προκαλεί.

Εύλογες μεν οι διεθνείς ανησυχίες, υποκριτικές -εν μέρει- δε, καθώς βλέπουν το θερμόμετρο της έντασης να ανεβαίνει. Ενας Ινδός στρατιώτης έχασε τη ζωή του κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στις ανταλλαγές πυρών όλμων και βαρέων πολυβόλων με πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος της διαφιλονικούμενης μεθοριακής γραμμής στο Κασμίρ, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ινδικές αρχές. Σύμφωνα πάντα με την εκδοχή που δίνουν οι αρχές της Ινδίας, απρόκλητα τα πακιστανικά στρατεύματα άρχισαν να προσβάλλουν τέσσερα σημεία κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας, στον τομέα της Νοουσέρα, από το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές εκατέρωθεν των συνόρων.

«Το Πακιστάν επιθυμεί την ειρήνη, το Πακιστάν επιθυμεί να μειώσει την ένταση, το Πακιστάν επιθυμεί την αποκλιμάκωση. Αφήστε τις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της αρμονίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Πρεβέζ Μουσάραφ μετά τη συνάντησή του με πολιτικούς με τους οποίους συζήτησε την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή του Κασμίρ ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πυρηνικές δυνάμεις και κυρίως αναζητώντας την πολιτική συναίνεση για μία σύγκρουση που... έρχεται.

Αναζήτηση πολιτικής ενότητας

Και ο Μουσάραφ, ανατρέχοντας στο γνωστό ρητό, «εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» συμπλήρωσε σιβυλλικά τάχα; «Εάν το Πακιστάν οδηγηθεί σε πόλεμο, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και τα 140 εκατομμύρια των κατοίκων της είναι απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του, με όλα τα μέσα», τόνισε ο Μουσάραφ.

Πάντα, στο πλαίσιο αναζήτησης πολιτικής ενότητας, ο στρατηγός Μουσάραφ είχε για πρώτη φορά επαφή και με την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο που βρίσκεται εξόριστη στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Πακιστανός πρόξενος στο Ντουμπάι της μετέφερε μήνυμα του στρατηγού Μουσάραφ, ο οποίος της ζήτησε να μετάσχει το κόμμα της, το «Πακιστανικό Κόμμα του Λαού» (PPP), στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, επικαλούμενος «το εθνικό συμφέρον». Η απάντηση της Μπούτο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός της, είναι ότι «το κόμμα της εκτιμά την πρωτοβουλία του στρατηγού Μουσάραφ να υπάρξει συνάντηση σε κομματική βάση» και ότι «η εθνική συμφιλίωση είναι σημαντική για την εσωτερική σταθερότητα της χώρας».

Τέλος, ο Πακιστανός πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Αταλ Μπεχαρί Βαζπαγί, αλλά μόνο εάν και εφ' όσον ο Βαζπαγί επιθυμεί το «διάλογο».

Ινδικές προετοιμασίες...

Τι λέει για όλα αυτά η ινδική κυβέρνηση; Καμία, μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση. Το μόνο που η ινδική κυβέρνηση γνωστοποίησε είναι ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας συμφωνούν να στηρίξουν τις κινήσεις της στην περίπτωση που αναγκαστεί να εμπλακεί σε πόλεμο με το γειτονικό Πακιστάν. Η σύρραξη παραμένει ένα ενδεχόμενο που για τους Ινδούς δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού όρος είναι το Πακιστάν να εξουδετερώσει τις ανταρτικές αυτονομιστικές ομάδες, που έχουν τις βάσεις τους μέσα στα εδάφη του, και πολεμούν τις ινδικές αρχές στην περιοχή του Κασμίρ. Κάτι που το Πακιστάν δεν κάνει και μάλιστα η Ινδία κατηγορεί δύο από αυτές τις ομάδες ως αυτουργούς της επίθεσης αυτοκτονίας στο ινδικό Κοινοβούλιο στις 13 Δεκέμβρη, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση των δύο κρατών την τελευταία 15ετία, αυξάνοντας τους φόβους για μία τέταρτη ένοπλη σύγκρουσή τους.

...και πιέσεις

Μπροστά σε αυτό το κυοφορούμενο πολεμικό χάος, εντείνονται οι πιέσεις κυρίως από ΗΠΑ και Βρετανία.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Μουσάραφ με τον Αμερικανό πρόεδρο επί 20 λεπτά, τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του επέδειξε «ικανοποιητική αυτοσυγκράτηση». Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε τρεις φορές μέσα σε τρεις ώρες στον Μουσάραφ για να του ζητήσει να μην απαντήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από την ινδική πλευρά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον Πακιστανό ομόλογό του να πάρει πρόσθετα μέτρα «αυστηρά και αποφασιστικά εναντίον των εξτρεμιστών που ενοχλούν την Ινδία». Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να στείλουν αντιπρόσωπο στην περιοχή για να κατευνάσει την ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών αντιπάλων, η οποία αποτελεί ενόχληση για τον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Πιέσεις προς τις δύο πλευρές ασκεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος μίλησε χτες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μπους για το Αφγανιστάν και την ένταση Ινδίας - Πακιστάν.


ΠΕΡΟΥ
Πύρινη κόλαση

Οι φλόγες έζωσαν το εμπορικό κέντρο

Associated Press

Οι φλόγες έζωσαν το εμπορικό κέντρο
ΛΙΜΑ.--

Η «κόλαση» του Δάντη ζωντάνεψε στο ιστορικό κέντρο της περουβιανής πρωτεύουσας το βράδυ του Σαββάτου και εξακολουθεί να καίει ακόμη, μακραίνοντας συνεχώς τον κατάλογο των νεκρών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που δίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον 276 άνθρωποι φέρονται ως νεκροί, ενώ άλλοι 20 εξακολουθούν να αγνοούνται, στον τόπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά από έκρηξη σε εργαστήριο κατασκευής πυροτεχνημάτων στο ιστορικό κέντρο της Λίμας, ενώ τα περισσότερα θύματα κάηκαν ή πέθαναν από ασφυξία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 300 ή θα τους ξεπεράσει.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε ώρα αιχμής, καθώς πολλοί είχαν σπεύσει να αγοράσουν παραδοσιακά πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά. Στις εικόνες που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Περού γιγαντιαίες φλόγες ξεπηδούσαν από τα καταστήματα που πουλούσαν πυροτεχνήματα, ενώ πολλοί άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να γλιτώσουν. Κάποιοι άλλοι παγιδεύτηκαν σε σκεπές και καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής δύναμης δήλωσε ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά που έχει δει εδώ και 40 χρόνια και ζήτησε τη βοήθεια πυροσβεστών από άλλες περιοχές της Λίμας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεχάντρο Τολέδο, κήρυξε διήμερο εθνικού πένθους και, διακόπτοντας το ταξίδι του στο βόρειο Περού, επέστρεψε εσπευσμένως στη Λίμα για να επιβλέψει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ