ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
Ολα στα... κόκκινα

Μπάγερν και Λίβερπουλ στην κορυφή της Ευρώπης

Sportidea

Μπάγερν και Λίβερπουλ στην κορυφή της Ευρώπης
Στα κόκκινα βάφτηκαν φέτος τα δυο ευρωπαϊκά Κύπελλα. Η Μπάγερν Μονάχου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ η ομόχρωμή της Λίβερπουλ κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Τσάμπιονς Λιγκ: Χρονιά των Βαυαρών

Η χρονιά των Βαυαρών ήταν αυτή που έφυγε, καθώς η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε τα... πάντα. Η ομάδα του Χίτζεφελντ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με συγκλονιστικό τρόπο πήρε το πρωτάθλημα Γερμανίας, ενώ πριν λίγο καιρό κατέκτησε και το διηπειρωτικό Κύπελλο και έγινε πρωταθλήτρια Κόσμου.

Στον τελικό που έγινε στο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού οι Βαυαροί επικράτησαν των Ισπανών της Βαλένθια με 5-4 (1-1 κ.α.) στα πέναλτι και πήραν τον τρόπαιο που τους είχε στερήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν δυο χρόνια. Ηταν ο τελικός που έγραψε ιστορία αφού για πρώτη φορά χτυπήθηκαν 11 πέναλτι. Βλέπετε κατά τη διάρκεια του κανονικού παιχνιδιού οι δυο ομάδες είχαν αναδειχτεί ισόπαλες 1-1 πάλι με πέναλτι (Μεντιέτα 3`- Ελπμπερ 55`). Ο τερματοφύλακας της Μπάγερν, Ολιβερ Καν, αναδείχτηκε σε μορφή του αγώνα, αφού απέκρουσε τρία πέναλτι με το τελευταίο και καθοριστικό αυτό του Πελεγκρίνο που έδωσε το τρόπαιο στους Βαυαρούς.

Στα αξιοσημείωτα αυτής της χρονιάς και ο αγώνας της προημιτελικής φάσης μεταξύ της Μπάγερν και της Μάντσεστερ, όπου οι Γερμανοί πήραν ρεβάνς για την ήττα τους πριν δυο χρόνια στον τελικό. Και τι ρεβάνς; Με δυο νίκες 1-0 στο Ολντ Τράφορντ και 2-1 στο Μόναχο. Ακριβώς με τα ίδια σκορ εντός - εκτός οι Βαυαροί επικράτησαν και της Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό και πήραν την πρόκριση.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη φιναλίστ του τελικού Βαλένθια, που έφθασε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να γευτεί τη χαρά του τροπαίου.

Ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης η Λιντς, που, στηριζόμενη κυρίως στο νεαρό των παικτών της, έφθασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου αποκλείστηκε από τη Βαλένθια.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Η αυγή του 2001 βρήκε μόνο τον Παναθηναϊκό να συμμετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στον 1ο όμιλο της Β` φάσης - με αντιπάλους τη Βαλένθια, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Στουρμ Γκρατς. Οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν, αφού τερμάτισαν στην τελευταία θέση με μόλις 2 βαθμούς που προήλθαν από τις ισοπαλίες στο ΟΑΚΑ με τους «μπέμπηδες» και Βαλένθια. Ως γνωστό και φέτος το «τριφύλλι» είναι ο μόνος εκπρόσωπος της χώρας μας, αφού συμμετέχει στη Β' φάση με αντιπάλους την Πόρτο, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Σπάρτα Πράγας.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: Η ώρα της Λίβερπουλ

Την αναγέννηση της «αρμάδας» του Λίβερπουλ σήμανε η χρονιά που πέρασε. Η ομάδα του λιμανιού μετά απ' αρκετά χρόνια απουσίας ξαναβγήκε στο προσκήνιο κατακτώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ και στη χώρα της γεύτηκε τη χαρά δυο τροπαίων, του Κυπέλλου και του ιστορικού αγγλικού Λιγκ Καπ. Στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ επικράτησε της Αλαβέζ με 5-4 και ύστερα από πολλές εναλλαγές στο σκορ και στην ψυχολογία. Οι Αγγλοι προηγήθηκαν 2-0 και 3-1 πριν το ημίχρονο. Η Αλαβέζ όμως δεν παρέδωσε τα όπλα και ισοφάρισε με την έναρξη της επανάληψης, αλλά η Λίβερπουλ ένα τέταρτο πριν το τέλος πέρασε πάλι μπροστά στο σκορ. Πεισματάρηδες όμως οι Ισπανοί ένα λεπτό πριν το τέλος ισοφάρισαν στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί ένα αυτόγκολ του Χέλι στο 116' έβαλε τέλος στην αγωνία σκορπώντας χαρά στους Αγγλους και τη λύπη στους συμπαίκτες του.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Η έναρξη της χρονιάς βρήκε την ΑΕΚ να προετοιμάζεται για δυο από τα πιο ιστορικά παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι σήμερα. Αυτά με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα για το Δ' γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στον πρώτο αγώνα στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου είχε σημειωθεί κοσμοσυρροή και σε φανταστική γιορτινή ατμόσφαιρα οι Ισπανοί πήραν τη νίκη με 1-0. Η ρεβάνς της Ισπανίας ήταν παράσταση για ένα ρόλο αφού οι Καταλανοί επικράτησαν εύκολα με 5-0. Φέτος η ΑΕΚ έμεινε μόνη εκπρόσωπος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ συμμετέχοντας στους «16» του θεσμού, όπου καλείται με την καινούρια χρονιά να αντιμετωπίσει άλλο ένα σπουδαίο όνομα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου την ιταλική Ιντερ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόλογος Ολυμπιακού

Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής

Sportidea

Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής
Ο «γερο»-χρόνος ήδη έκλεισε πίσω του την... πόρτα της πραγματικότητας και πήρε τη θέση του στο... σεντούκι με τις αναμνήσεις. Για άλλους καλές, για κάποιους κακές, για ορισμένους μέτριες. Λίγες ώρες μετά την υποδοχή του 2002 ας θυμηθούμε τα επιτεύγματα των συμμετεχόντων στο «μαραθώνιο» της Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου. Μιας διοργάνωσης που διεξήχθη στη σκιά της σύγκρουσης συμφερόντων και καταστάσεων με σκοπό ανακατατάξεις και ξαναμοίρασμα της πίτας. Ενός τουρνουά ξέχειλου από τις αμαρτίες (και τις συνέπειές τους) όσων συνειδητά το μετέτρεψαν σε εικόνα και ομοίωσή τους. Το πρωτάθλημα της περιόδου 2000-2001... βάφτηκε κόκκινο «μέχρι το μεδούλι». Ηταν ένας μονόλογος για τον Ολυμπιακό, που ουσιαστικά αναμετρούνταν μόνο με τον εαυτό του.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν τον πέμπτο συνεχόμενο τίτλο τους... σαν σε προπόνηση. Από νωρίς απέκτησαν διαφορά ασφαλείας από τους (κατ' ευφημισμόν) διώκτες τους. Ενδεικτικά ν' αναφέρουμε πως μόλις την 18η αγωνιστική ο δεύτερος Παναθηναϊκός βρισκόταν 12 βαθμούς πίσω τους... Στον μοναχικό δρόμο προς τη στέψη, λοιπόν, αυτό που βασικά έκαναν ήταν να καταρρίπτουν ή να ισοφαρίζουν ρεκόρ. Πέτυχαν 25 νίκες σε 30 αγώνες, 15 από αυτές συνεχόμενες, ενώ το αήττητο στην έδρα τους κράτησε 64 παιχνίδια.

Ο Παναθηναϊκός κυνήγησε όσο μπορούσε το πρωτάθλημα αλλά «στου δρόμου τα μισά σβήσαν τ' άστρα τα χρυσά»... Το «μάρμαρο», κατά τα ειωθότα, πλήρωσε ο προπονητής και έτσι ο Αναστασιάδης από τον «πράσινο» πάγκο μετακόμισε στον «κυανόλευκο», ενώ ο Κυράστας ακολούθησε την αντίθετη πορεία. Ετσι το «τριφύλλι» περιορίστηκε να διασφαλίσει τη δεύτερη προνομιούχο θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και το κατάφερε αρκετά εύκολα αφού η ΑΕΚ «έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της». Ταλανιζόμενη από πολλά προβλήματα έφτασε να θεωρεί επιτυχία της ότι εξασφάλισε την 3η θέση και την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τα διοικητικά προβλήματα επηρέασαν καθοριστικά το αγωνιστικό τμήμα, κατά συνέπεια και την πορεία της. Μοιραία ο Παθιακάκης εκδιώχθηκε. Τον αντικατέστησαν οι Γκέραρντ - Σαβέφσκι, που «παραχώρησαν» τη θέση τους στο Φερνάντο Σάντος. Μελανότατη «σελίδα» στην ιστορία της ομάδας η απρεπέστατη συμπεριφορά των διοικούντων στον (απ' όλες τις πλευρές) μέγιστο Τόνι Σαβέφσκι.

Ο ΠΑΟΚ, σ' αντίθεση με το Κύπελλο, δεν ξεπέρασε τον εαυτό του. Τα εσωτερικά προβλήματα (διοικητικά και οικονομικά) όχι μόνο τον ανάγκασαν ν' αρκεστεί στην 4η θέση αλλά πολλές φορές στη διάρκεια του πρωταθλήματος να... πληγώσει με την εικόνα του «εχθρούς και φίλους». Το άσμα «όνειρα και όνειρα πήγανε χαμένα» ταιριάζει στον Ηρακλή, που για μια ακόμα χρονιά ήθελε αλλά δεν μπορούσε. Ευχάριστη έκπληξη ο Ιωνικός, που κατέλαβε την 6η θέση. Ο Μπλαχίν παρουσίασε ένα πειθαρχημένο και αξιόμαχο σύνολο με σημαντικό μειονέκτημά του την άμυνα. Πιο δυνατά και παθιασμένα απ' όλους μάλλον τραγουδήσανε στον Αρη το «γέρε χρόνε φύγε τώρα». Οι «κιτρινόμαυροι» του βορρά, με ελάχιστα διαλείμματα, κινήθηκαν στη μετριότητα. Πολλά τα σκαμπανεβάσματα για την Ξάνθη, που στο τέλος πάντως πρέπει να έμεινε ικανοποιημένη. Βασικό χαρακτηριστικό της το προπονητικό «πηγαινέλα». Ο Φοιρός έφυγε την 11η αγωνιστική, ο Ρότσα άντεξε πέντε αγώνες (12η-16η) μέχρι το Νίκο Καραγεωργίου, που τερμάτισε τη χρονιά με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες.

Το ίδιο «σούρτα φέρτα» είχαμε και στον Πανιώνιο. Ζόραν Φιλίποβιτς (1η-11η), Δημήτρης Μπαρμπαλιάς (12η-17η) και Μάρτι Κουούζελα. Τα προβλήματα (υποβιβασμός, μπαράζ) αποφεύχθηκαν χάρη κυρίως στις ισοπαλίες. Η αρχή για τον Εθνικό Αστέρα και το Λιβαθηνό στο πρωτάθλημα σχεδόν ιδανική. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη, παρ' όλα αυτά τερμάτισε στη 10η θέση και γλίτωσε στο... τσακ τη διαδικασία των μπαράζ. Αντίθετα, Παναχαϊκή, ΟΦΗ, Γιάννενα και Πανηλειακός βίωσαν την ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία. Τελικά χαμογέλασαν Πατρινοί και Κρητικοί, έκλαψαν και αποχαιρέτησαν τη «μεγάλη» κατηγορία οι Γιαννιώτες και οι Πυργιώτες. Πολύ νωρίτερα είχαν βρεθεί στη θέση τους ή, αν προτιμάτε, τους είχαν δείξει το δρόμο Καλαμάτα και Αθηναϊκός. Η τελική βαθμολογία ήταν: Ολυμπιακός 78, Παναθηναϊκός 66, ΑΕΚ 61, ΠΑΟΚ 51, Ηρακλής 46, Ιωνικός 44, Αρης 44, Ξάνθη 38, Πανιώνιος 36, Εθνικός Αστέρας 34, Παναχαϊκή 33, ΟΦΗ 33, ΠΑΣ Γιάννενα 33, Πανηλειακός 29, Καλαμάτα 21, Αθηναϊκός 20.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η... ανάσταση του ΠΑΟΚ

Η χρονιά που έφυγε, κατά το ήμισυ, ανήκει στον ΠΑΟΚ. Η «αυγή» του νέου αιώνα επιφύλασσε στο «δικέφαλο του βορρά» μια χαρά - την κατάκτηση του τροπαίου - που περίμενε πολλά χρόνια. Γύρισε ο τροχός και κατάφερε να στεφθεί πανάξια κυπελλούχος, με (δικαιότατα) αντίπαλό του στον τελικό, τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Η διοργάνωση, που πλέον αναπαύεται στην αγκαλιά της ιστορίας, ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, με θετικά αλλά και πολλά αρνητικά.

Είχε θέαμα, αγωνία, ανατροπές αλλά και «κατάμαυρες σελίδες» συνεπεία της αρρωστημένης κατάστασης που διέπει εν γένει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Κορωνίδα του κατήφορου η πρώτη αναμέτρηση ΑΕΚ - Ολυμπιακού, το Γενάρη. Τα (δικαιολογημένα ή όχι ελάχιστη σημασία έχει) παράπονα των γηπεδούχων από τη διαιτησία (υποτίθεται πως) αποτέλεσαν την απαρχή για σκηνές... ροκ. Από τις κερκίδες αλλά για λίγο και μέσα από το γήπεδο ανεξέλεγκτοι οπαδοί, δίκην κεφαλοκυνηγών, εκτόξευαν ότι βάζει ανθρώπου νους εναντίον κάθε τι «ερυθρόλευκου». Μόνο από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα και από τις δύο ομάδες.

Η ξεφτίλα συνεχίστηκε και εντός αγωνιστικού χώρου. Το παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ, αφού η αποβολή των Ζήκου - Νικολαΐδη από τον Ποντίκη, ήταν το εφαλτήριο (;) κωμικοτραγικών καταστάσεων. Αποκορύφωμά τους; «Κιτρινόμαυροι» υπεύθυνοι (;)... ανάγκασαν τους παίχτες να... πέφτουν σαν τα κοτόπουλα, μ' αποτέλεσμα η αναμέτρηση να διακοπεί. Οσα μπορεί κάποιος να πει για το «μαύρο» εκείνο βράδυ, συμπυκνωμένα υπάρχουν στις κουβέντες του Στέλιου Μανωλά: «Ολοι γνωρίζουν για ποιο λόγο γίνονται όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Εξυπηρετούν κάποιους αλήτες, που βρίσκονται στο χώρο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή».

Ας επιστρέψουμε όμως στο γιορταστικό και θετικό μέρος της διοργάνωσης. Για να δηλώσει «παρών» στον τελικό της 12ης Μάη ο ΠΑΟΚ, ξεπέρασε εαυτόν και αντιπάλους. Πιο συγκεκριμένα ξεπέρασε τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα (που οδήγησαν τους παίχτες μέχρι και σε απεργία), αλλά και τις ομάδες που βρήκε στο δρόμο του. Συνολικά σε 16 παιχνίδια, η ομάδα του Μπάγεβιτς μέτρησε 13 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μια -ανώδυνη - ήττα από τον Απόλλωνα Αθηνών. Τα γκολ 47-15. Στη φάση των ομίλων οι «ασπρόμαυροι» τερμάτισαν πρώτοι (5ος όμιλος) έχοντας σε 10 ματς, 9 νίκες και μια ισοπαλία (35-10 γκολ). Στη φάση των «16» αντιμετώπισαν τον Αρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και τον απέκλεισαν (1-1, 2-0). Στα προημιτελικά το έργο ήταν πιο εύκολο και με 2 νίκες (2-0, 2-1) απέναντι στην Ξάνθη, μπήκαν στην κληρωτίδα μαζί με τον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα Αθηνών. Η τύχη τους χαμογέλασε και η κλήρωση έβγαλε αντίπαλο την Ελαφρά Ταξιαρχία. Με συνολικό σκορ 5-3 (5-2, 0-1) πήραν το εισιτήριο για τον τελικό.

Στην απέναντι πλευρά ο Ολυμπιακός βίωσε το στίχο «ότι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο». Εφτασε στην... πηγή (τελικό) «διά πυρός και σιδήρου» (κυριολεκτικά και μεταφορικά), αφού (μεταξύ άλλων) βρήκε μπροστά του ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ηρακλή. Κατάφερε όμως πανηγυρικά να ξεπεράσει τα εμπόδιά τους και να πλησιάσει... μια ανάσα από το νταμπλ. Συνολικά σε 16 παιχνίδια, η ομάδα του Λεμονή μέτρησε 14 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, με γκολ 58-16. Στη φάση των ομίλων οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν στην πρώτη θέση (6ος όμιλος), έχοντας σε 10 ματς, 9 νίκες και μια βαριά ήττα (0-3) από το Αιγάλεω (39-9 γκολ). Στη φάση των «16» απέκλεισαν την ΑΕΚ συντρίβοντάς την 6-1 στον επαναληπτικό του παιχνιδιού - ντροπή που είχε κατακυρωθεί στα χαρτιά (2-0) υπέρ τους. Στην προημιτελική φάση αντιμετώπισαν τον Παναθηναϊκό. Το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ έληξε 1-1 και άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς, ενόψει της ρεβάνς στη Λεωφόρο, που ο Ολυμπιακός τη μετέτρεψε σε «υγιεινό περίπατο», κερδίζοντας 4-1 και επιτυγχάνοντας μια από τις σημαντικότερες νίκες στη σύγχρονη ιστορία του. Στον ημιτελικό σε ένα ματς - διαφήμιση του ποδοσφαίρου νίκησε 5-4 τον αξιόμαχο Ηρακλή στο ΟΑΚΑ και σε συνδυασμό με τη νίκη στο Καυταντζόγλειο (1-0) πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Στις 12η Μάη λοιπόν, στη Ν. Φιλαδέλφεια, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός διεκδίκησαν το δεύτερο τη τάξει ποδοσφαιρικό τρόπαιο. Σε μια θεαματική αναμέτρηση οι «ασπρόμαυροι» νίκησαν κατά κράτος τους «ερυθρόλευκους» σε απόδοση και σκορ [4-2 (4' Εγκωμίτης, 31' Μπορμπόκης, 46' Γ. Χ. Γεωργιάδης, 84' Ναλιτζής - 65' Τζόρτζεβιτς, 88' Χούτος)]. Ετσι στέφθηκαν κυπελλούχοι και μετά από 15 χρόνια γεύτηκαν τη χαρά ενός τίτλου, γεγονός που φυσικά πανηγυρίστηκε δεόντως.

ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
Ευτυχώς υπάρχουν οι Ελπίδες

Τη χρονιά που μας αποχαιρέτησε το ίδιο (για μια ακόμα φορά) έκανε η Εθνική ανδρών στο στόχο που είχε θέσει. Αντίθετα, οι «μικροί» ξαναστάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Η Εθνική ελπίδων κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του οικείου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Μάη στην Ελβετία) και ελπίζει πως αυτή τη φορά δε θα φτάσει μόνο στην πηγή (τελικός) αλλά θα ξεδιψάσει κιόλας (κατάκτηση τροπαίου). Το επίτευγμα των νεαρών διεθνών μας αποκτά μεγαλύτερη αξία αν υπολογίσει κανείς πως είχαν ν' αντιμετωπίσουν ομάδες με παράδοση και υψηλό επίπεδο, όπως Γερμανία και Αγγλία.

Την είσοδο τους στα μπαράζ εξασφάλισαν ως δεύτεροι του 9ου ομίλου: Τ' αποτελέσματα: Γερμανία - Ελλάδα 2-1, Ελλάδα - Φινλανδία 3-1, Αλβανία - Ελλάδα 0-1, Ελλάδα - Γερμανία 2-0, Ελλάδα - Αλβανία 0-0, Ελλάδα - Αγγλία 0-0, Φινλανδία - Ελλάδα 0-3, Αγγλία - Ελλάδα 2-1. Η βαθμολογία: Αγγλία 17 (18-8), Ελλάδα 16 (14-6), Γερμανία 16 (18-7), Φινλανδία 4 (7-20), Αλβανία 4 (3-19). Την πρόκριση στα τελικά πήραν με μια νίκη (3-0), μια ήττα (2 -1) σε αγώνες κατάταξης με την Τουρκία.

Από την πλευρά της η Εθνική ανδρών ξαναπογοήτευσε, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002, αφού κατατάχθηκε προτελευταία. Τ' αποτελέσματα: Γερμανία - Ελλάδα 2-0, Ελλάδα - Φινλανδία 1-0, Αλβανία - Ελλάδα 2-0, Ελλάδα - Γερμανία 2-4, Ελλάδα - Αλβανία 1-0, Ελλάδα - Αγγλία 0-2, Φινλανδία - Ελλάδα 5-1, Αγγλία - Ελλάδα 2-2. Βαθμολογία: Αγγλία 17 (16-6), Γερμανία 17 (14-10), Φινλανδία 12 (12-7), Ελλάδα 7 (7-17), Αλβανία 3 (5-14). Τον Αύγουστο, παρότι η ΕΠΟ διαβεβαίωνε πως μέχρι τον Οκτώβρη παραμένει ο Δανιήλ, εκλέκτορας ανέλαβε ο Ρεχάγκελ. Η ομάδα ξεκίνησε με μια από τις πλέον ευρείες ήττες (από τη Φιλανδία 5-1) στην ιστορία της αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε. Κορωνίδα, ως τώρα, το ματς στην Αγγλία. Ο Γερμανός πήρε το ελεύθερο από τη διοίκηση για ξεσκαρτάρισμα (ήδη έχει αρχίσει η υλοποίησή του) και πλέον όλοι μιλούν (ξανά) για «νέα εποχή». Η πρόκληση τώρα λέγεται «EURO 2004». Η κλήρωση για τους 10 προκριματικούς ομίλους θα γίνει στις 26 του Γενάρη. Η Εθνική μας βρίσκεται στο τρίτο -από τα πέντε - γκρουπ δυναμικότητας με (άρα αποφεύγει) Αυστρία, Νορβηγία, Σλοβακία, Ισραήλ, Ελβετία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ουγγαρία.

Κόντρες διαχείρισης

«Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Ο στίχος αυτός αντικατοπτρίζει όσα διαδραματίστηκαν, πλέον, πέρυσι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Επικεφαλίδα τους, η διαμάχη ΓΓΑ - Μητρόπουλου (με ό,τι ο καθένας αντιπροσωπεύει), που πέρασε από πολλά στάδια και είχε άλλα τόσα επεισόδια. Αλλα για γέλια και άλλα για κλάματα. Εν κατακλείδι όμως, στους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους, έμεινε μια πικρή γεύση. Γιατί, παρά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, αποδείχτηκε πως δεν ήταν μάχη «καλού - κακού», διαφορετικών φιλοσοφιών και νοοτροπιών.

Ηταν ένα, από τις συγκυρίες περισσότερο, «ανακάτεμα της τράπουλας». Δηλαδή, κοντράρισμα διαχείρισης. Παλιοί σύμμαχοι έγιναν εχθροί και τούμπαλιν. Η τοποθέτηση του καθενός, με πολλούς ν' αλλάζουν πλευρά και απόψεις πιο γρήγορα και από ...υαλοκαθαριστήρα, γινόταν με οδηγό, όχι αρχές και θέσεις, αλλά το δοκούν και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Οι δομές και η φυσιογνωμία του συστήματος έμειναν αναλλοίωτα. Ολα όσα κατά καιρούς και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ως τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων, έμειναν άθικτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως τη «νέα εποχή» ηγεμονεύουν και καθορίζουν αυτοί που κάποτε χαρακτηρίζονταν «κακοί». Οι άνθρωποι που σε μια νύχτα εξαγνίστηκαν και έγιναν συνοδοιπόροι των «καλών»... Επίσης η καταπάτηση κάθε έννοιας αυτοσεβασμού, αξιοπρέπειας και δικαίου. Οι περισσότερες καταγγελίες έκνομων συμπεριφορών και πράξεων έμειναν (συνειδητά) αναπόδεικτες. Ενώ και αυτές που στοιχειοθετήθηκαν (συνειδητά) «πάγωσαν» και τοποθετήθηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι ταγοί του ποδοσφαίρου έφτασαν στο σημείο να 'χει τελειώσει το πρωτάθλημα και να μην γνωρίζουμε πόσες ομάδες υποβιβάζονται ή προβιβάζονται, αν και πότε θα γίνουν μπαράζ. Να γίνεται αγώνας κατάταξης, με πολλά «παρατράγουδα» και, τελικά, ν' αποφασίζουν την άνοδο αμφοτέρων των αντιπάλων!.. Παρ' όλα αυτά, οι ιθύνοντες «στρουθοκαμηλίζουν» πως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έγινε «όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος», γιατί νοιάζονται πώς «έζησαν αυτοί καλά». Και του χρόνου...

ΑΘΛΗΤΙΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2001
Κείμενα: Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ-Μπ. Τ

Κείμενα: Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2001


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ