ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου

Παρέμβαση των Οργανώσεων ΚΚΕ και ΚΝΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου, που θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, έως τα μέσα Γενάρη το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα έχει παρουσία σε έξι πόλεις, θα περιλαμβάνει 7 σχολές και 31 τμήματα, από τα οποία ένας αριθμός αναμένεται να λειτουργήσει το 2019 και τα υπόλοιπα τμήματα μέχρι το 2021.

Παρουσιάζεται ως ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο για την περιοχή και θα συμβάλει στην επιχειρούμενη διείσδυση στα Βαλκάνια.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ανέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η απόφαση δημιουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας δεν γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες, αλλά με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τις ανάγκες της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι οι δηλώσεις του έμειναν μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικού προσωπικού. Λέξη δεν αφιέρωσε στα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης, στις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, τα εργαστήρια. Στη διατήρηση της κατηγοριοποίησης σχολών και αποφοίτων, την κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών, την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Αντιθέτως, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κινήθηκαν στη γνωστή κατεύθυνση, που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή που αντιμετωπίζει τη γνώση ως εμπόρευμα και τους φοιτητές ως "πελάτες". Την ίδια ώρα, σαν κοροϊδία περισσότερο ακούγεται το επιχείρημα ότι "πλέον οι απόφοιτοι του νέου Πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα", όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό "μεσαίωνα", όταν διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, όταν διαρκώς αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα.

Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, από τη στιγμή που για την κυβέρνηση είναι δεδομένη (όπως φάνηκε και από το νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι) η στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη αποκλειστικά με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές των ΤΕΙ της Κ. Μακεδονίας να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που διαχρονικά παλεύουν για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

Απαιτούμε τώρα:

  • Οχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
  • Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Οχι στην κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
  • Αμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.
  • Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.
  • Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Προγράμματα επιμόρφωσης, με την ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημίων, δωρεάν, στους απόφοιτους των ήδη υπαρχόντων Τμημάτων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο Πανεπιστήμιο.
  • Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του Ιδρύματος.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ιδρύματος. Εξω οι εταιρείες από τις σχολές.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ».
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις νέες συνενώσεις

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Λάρισα ενάντια στο νομοσχέδιο
Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Λάρισα ενάντια στο νομοσχέδιο
Στη Βουλή κατατέθηκε στις 28 Δεκέμβρη το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου αποτελεί το επόμενο βήμα των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις στα παραπάνω ιδρύματα. Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας οικοδόμησης της νέας αρχιτεκτονικής των ιδρυμάτων, που ξεκίνησε με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνεχίστηκε με τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων με το αντίστοιχο ΤΕΙ. Ακολουθούν αντίστοιχες συγχωνεύσεις και σε άλλα ιδρύματα, όπως αυτή που ανακοινώθηκε για τα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Κεντρικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, με εξαίρεση κάποια τμήματα που απορροφώνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στον πυρήνα του, όπως περιγράφεται και στην εισηγητική έκθεση, βρίσκονται η στρατηγική της ΕΕ για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι προσαρμογές στη δομή και στο περιεχόμενο των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα τα φέρουν ακόμα πιο κοντά στις επιχειρήσεις ώστε να συμβάλλουν στην κερδοφορία τους. Το πνεύμα σύνδεσης με τους στόχους της κλαδικής και περιφερειακής ανάπτυξης διαπνέει το νομοσχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται τα προβλήματα για τους φοιτητές. Παραμένουν δηλαδή η υποχρηματοδότηση, οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στη φοιτητική μέριμνα, στα συγγράμματα, στα εργαστήρια, εντείνεται η κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, δείχνοντας, όπως και η εμπειρία από τις συνέργειες ιδρυμάτων που έχουν ήδη προχωρήσει, ότι παρά τις διακηρύξεις, στόχος του εγχειρήματος δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

Τη στρατηγική κατεύθυνση της σύνδεσης με την αγορά υπηρετεί και η δημιουργία δομών με ερευνητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, όπως η Τεχνόπολη Ευρίπου στην περιφέρεια της Χαλκίδας και το Αβερώφειο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας στην περιοχή της Λάρισας, αλλά και η δημιουργία τμημάτων σε πεδία επένδυσης του μεγάλου κεφαλαίου. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τα μέλη ΔΕΠ που εντάσσονται στα Γενικά Τμήματα των Πανεπιστημίων, για τους φοιτητές των ιδρυμάτων, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι μόνο οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στα κανονικά έτη σπουδών έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στα νέα τμήματα. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται μια σειρά διατάξεων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας.


Σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων

Την Τετάρτη 9 Γενάρη, με πρωτοβουλία των Συλλόγων «Γ. Σεφέρης» και «Σωκράτης»

Σε σύσκεψη καλούν Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» και «Σωκράτης», την Τετάρτη 9 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώνοντος 15Α, Σύνταγμα).

Τα δύο σωματεία αναφέρονται στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας πως αυτές «όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο άθλιο καθεστώς της αδιοριστίας, αλλά οδηγούν στις απολύσεις και στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους που εργάζονται για χρόνια στην Εκπαίδευση ως συμβασιούχοι». Καλούν τους εκπαιδευτικούς «να προετοιμάσουμε τη μάχη για το επόμενο διάστημα με στόχο την οργάνωση αγωνιστικής - απεργιακής απάντησης στην κυβερνητική πολιτική. Μόνο η άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών καλύπτει στην πραγματικότητα και το πτυχίο και την προϋπηρεσία όλων ανεξαιρέτως των αναπληρωτών. Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η ανθρωποφαγία, η λογική του "διαίρει και βασίλευε"», σημειώνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ