ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ελπίδα είναι να συνειδητοποιηθεί η ρίζα των προβλημάτων

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τα κάλαντα από αγωνιστικούς φορείς των ΑμΕΑ

Από τα χθεσινά κάλαντα στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τα χθεσινά κάλαντα στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (Αττικής - Νήσων) έψαλλαν χτες τα δικά τους ξεχωριστά και αγωνιστικά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η παρουσία των ΑμΕΑ, των γονέων και κηδεμόνων τους, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, ολοκληρώθηκε με το σύνθημα «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Τους προσφέρθηκαν το λεύκωμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, του περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά» και άλλα βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε αμέσως μετά για τη νέα χρονιά: «Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η κινητήρια δύναμη των θετικών εξελίξεων δεν είναι μόνο η αγανάκτηση και οργή για τα μεγάλα, ασήκωτα και υπαρκτά οξυμένα προβλήματα. Πάνω απ' όλα είναι τα προβλήματα, αλλά και η συνειδητοποίηση της βαθύτερης ρίζας και αιτίας των προβλημάτων. Αυτή είναι και η ελπίδα που πρέπει να δημιουργήσει ο λαός, να ξεκινήσει το 2013».

Για τα άτομα με αναπηρία, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Η ταξική πολιτική, η πολιτική της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δεν έχει ούτε ανθρωπιά, ούτε όρια. Τα πάντα είναι υπέρ του κέρδους, με αποτέλεσμα ανάμεσα στα πρώτα και όχι τα τελευταία θύματα της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής εξόδου από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου, είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες και πάνω από εκατομμύριο άτομα με ειδικές ανάγκες που είτε γεννήθηκαν είτε έγιναν στην πορεία της ζωής τους.

Το ΚΚΕ συναισθάνεται πλήρως την υποχρέωσή του να ξεχωριστεί αυτό το μέτωπο πάλης και ταυτόχρονα την υποχρέωσή του να εμπνεύσουμε όλο το λαό μέσα στα αιτήματα που έχει σε κάθε χώρο και σε κάθε κλάδο να μην παραλείπει τις οξυμένες ανάγκες των ατόμων με κάποιας μορφής αναπηρία. Η πλειοψηφία των ατόμων είναι και μπορούν να είναι χρήσιμα, μπορούν να ενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο αλλά πάνω απ' όλα χρειάζονται δουλειά, εισόδημα και δωρεάν κοινωνική πολιτική».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ έχει πρωταγωνιστή το λαό

Αρθρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Real News»

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Real News», με αφορμή τη νέα χρονιά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνει:

«Kαθώς φτάσαμε στην αρχή της νέας χρονιάς είναι βέβαιο ότι ο λαός θα ξανακούσει: Η κυβέρνηση να του λέει ότι αυτή τη χρονιά θα πιάσουν τόπο οι οδυνηρές θυσίες που του έχουν επιβάλει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι αν έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας θα ωφεληθεί κι αυτός, γι' αυτό πρέπει να υπομείνει τη συνέχιση των άγριων μέτρων σε βάρος του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και οι άλλοι να του λένε ότι η σωτηρία του λαού θα έρθει αν γίνουν αυτοί κυβέρνηση. Οτι αυτοί θα κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ, ότι αυτοί έχουν το σωστό μείγμα πολιτικής που θα φέρει ανάπτυξη και θα αυξάνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και οι εργαζόμενοι θα ζουν καλά.

Αν τους πιστέψουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τότε και η νέα χρονιά θα είναι γι' αυτούς μια συνέχεια των προηγούμενων χρόνων, ενώ θα τους περιμένουν νέες απογοητεύσεις.

Μπορεί να γίνει το 2013 καλή χρονιά για το λαό; Ναι, μπορεί, όμως αυτό εξαρτάται από τον ίδιο. Από το αν εμπιστευτεί τη δύναμή του. Από το αν απεγκλωβιστεί από τη μοιρολατρία και το φόβο και μετατρέψει την τυφλή αγανάκτηση και οργή σε αποφασιστικότητα, συνειδητοποίηση και αγώνα.

Ναι, ο λαός μπορεί να γίνει πιο ισχυρός, πιο αποτελεσματικός για να αποκρούσει τα μέτρα που τον καταδικάζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και να βάλει οριστικό τέλος σ' αυτήν την πορεία, αν το 2013 κάνει αποφασιστικά βήματα στη χειραφέτησή του και στην αναζωογόνηση του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Ενός κινήματος που καθημερινά θα μάχεται για να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, για την προστασία των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών, μα ταυτόχρονα θα προωθεί τη λαϊκή συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους φτωχούς επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και θα βάζει στόχο τη ριζική ανατροπή: Την εργατική λαϊκή εξουσία, η οποία θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, θα κοινωνικοποιήσει όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις υποδομές, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες πρέπει να βιαστούν. Η βαθιά καπιταλιστική κρίση φανέρωσε πόσο επικίνδυνη και αδιέξοδη είναι γι' αυτούς η καπιταλιστική ανάπτυξη. Ανέδειξε τις οξυμένες αντιθέσεις που υπάρχουν στην ΕΕ.

Η όποια ανάκαμψη έρθει, θα είναι αναιμική, καμία σχέση δεν θα έχει με τους υψηλούς ρυθμούς του παρελθόντος και το κυριότερο αυτή η ανάπτυξη θα βασίζεται πάνω στα ερείπια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων. Για το λαό θα γεννά μόνο φτώχεια και δυστυχία, ενώ θα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την εμπλοκή της χώρας σ' ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή μας, για το μοίρασμα ανάμεσα στα μονοπώλια και τα κράτη των πηγών και των δρόμων της ενέργειας, των αγορών.

Το ΚΚΕ εμπιστεύεται τους εργαζόμενους και το λαό και τους καλεί να το εμπιστευθούν. Δικαιώθηκε στις προβλέψεις για το τι θα φέρει ο καπιταλισμός και η προσαρμογή της χώρας στην ΕΕ, έχει δίκιο και στη διέξοδο που προτείνει για το λαό, με πρωταγωνιστή τον ίδιο».

ΚΟΒ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Γλέντι για την οικονομική εξόρμηση

Γλέντι στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πρόνοιας την Παρασκευή, 4 Γενάρη στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου Ταύρου (Επταλόφου 7 και Πειραιώς).


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Τα αγωνιστικά Κάλαντα

Αρχή μηνιά κι αρχή χρονιά

Για το λαό νέα δεινά

Παλεύει να επιβιώσει

κι ας την πήραμε τη δόση

***

Τώρα που φτάσαμε ως εδώ

χαρίζονται χωρίς φειδώ

τσουβάλια ευρώ στους τραπεζίτες

στο λαό φτώχεια και λύπες

***

Αγιος Βασίλης έρχεται

και πουθενά δεν στέκεται

Γυρίζει όλη τη χώρα

δίχως φέτος να 'χει δώρα

***

Κυκλοφορεί ρακένδυτος

γιατί έχει μείνει άνεργος

Τον έπληξε κι αυτόν η κρίση

πού να βρει, δώρα για να μας χαρίσει

***

Μα τώρα με μνημόνια, Ευρώπης, Τρόικας τα όργια

Πάνε να τον εξαφανίσουν

Το λαό να αφανίσουν

***

Στα ΚΕΠΑ γίνεται σφαγή

Πληρώνεις κάθε συνταγή

Τα ΑΜΕΑ στον Καιάδα

Και οι πλούσιοι με τα φράγκα

***

Εμπρός λαέ να αντισταθείς!

Τη δύναμή σου αν αισθανθείς

Με αγώνα και θυσία

Θα παρθεί η εξουσία

Το τραγούδι των Επτανήσιων ριζοσπαστών

Οι αγωνιστικοί φορείς των ΑΜεΑ, εκτός από τα κάλαντα, τραγούδησαν το τραγούδι των ριζοσπαστών αγωνιστών των Επτανήσων, που πάλεψαν κατά της αγγλικής κατοχής, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, με τους περισσότερους εξ αυτών να οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στο απόσπασμα.

Ο αγώνας τους είχε και ταξικά χαρακτηριστικά, άφησε τη «σπορά» του στα Επτάνησα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΔΣΕ της Κεφαλονιάς, όπως και της Σάμου και της Ικαρίας, δεν διαλύθηκε, αλλά οι μαχητές του παρέμειναν στα όπλα και έπεσαν μέχρις ενός. Το τραγούδι είναι το εξής:

Σ' ένα παπόρο μέσα όλοι μέσα όλοι μέσα

σ' ένα παπόρο μέσα μας εμπαρκάρανε.

Γαλέτες παξιμάδια, γαλέτες παξιμάδια,

γαλέτες παξιμάδια μας ετρατάρανε.

Ζάκυνθος, Κέρκυρα

δε θα σας ξαναειδώ.

Κι ένας Κεφαλλονίτης κι ένας Κεφαλλονίτης

κι ένας Κεφαλλονίτης απ' την Κεφαλλονιά

τα ρούχα του γυρεύει τα ρούχα του γυρεύει

τα ρούχα του γυρεύει, δεν τα ήβρε πουθενά.

Ζάκυνθος, Κέρκυρα

δε θα σας ξαναειδώ.

Στην Κέρκυρα μας πάνε να μας δικάσουνε.

Στην Κέρκυρα μας πάνε να μας κρεμάσουνε.

Ζάκυνθος, Κέρκυρα

δε θα σας ξαναειδώ.

Ωραία μου Κεφαλονιά

δεν θα σε ξαναειδώ...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ