ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς με αυξήσεις 25%

Από σήμερα οι νέες τιμές στα εισιτήρια

«Τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που θα συρρικνώσουν ακόμα πιο πολύ το ήδη πενιχρό εισόδημα πλατιών λαϊκών στρωμάτων, επιβάλλει από σήμερα η κυβέρνηση. Σημαντικές αυξήσεις «μαγειρεύονται» και στα εισιτήρια του ΟΣΕ για τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Με το νέο κύμα αυξήσεων που ισχύει από σήμερα, το εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών εκτινάσσεται στο ένα ευρώ, από 0,80 ευρώ που κοστίζει σήμερα (αύξηση 25%). Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ. Σημειώνεται ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι ο υπερδιπλασιασμός των τιμών των εισιτηρίων σε αστικές συγκοινωνίες και ΟΣΕ έως το τέλος του 2010!

Ως πρόσχημα για όλα αυτά, η κυβέρνηση προβάλλει τη δήθεν βελτίωση του συστήματος των συγκοινωνιών και κυρίως την «οικονομική εξυγίανση» των συγκοινωνιακών φορέων. Ωστόσο, εκείνο που ουσιαστικά προωθεί η κυβέρνηση είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης του συστήματος συγκοινωνιών και η επιβολή εργασιακών σχέσεων σε καθεστώς «γαλέρας», όπως επιτάσσουν οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, ουσιαστικά, υπερδιπλασιάζονται και φτάνουν στο 150% σε διάστημα επτά μηνών, καθώς η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη κατάργησε τα φτηνά εισιτήρια (για λεωφορεία - τρόλεϊ 50 λεπτά του ευρώ, 70 λεπτά για τους ΗΣΑΠ και 45 λεπτά για ορισμένες διαδρομές του τραμ) και καθιέρωσε το ενιαίο εισιτήριο των 80 λεπτών, που ισχύει σήμερα για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το εισιτήριο αυτό αυξάνεται σε 1 ευρώ από μεθαύριο Πέμπτη και έτσι η κυβέρνηση επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και των συνταξιούχων, που χρησιμοποιούν κατά τεκμήριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή των φοροεισπρακτικών της μέτρων, εμφανίζει τη «νέα τιμολογιακή πολιτική» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ως ...ευεργετική, προβάλλοντας τις «μειώσεις στις τιμές των καρτών».

Το βέβαιο είναι ότι ο υπερδιπλασιασμός στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τις «μαύρες τρύπες» των οικογενειακών προϋπολογισμών και έρχεται να προστεθεί στο «κύμα» ακρίβειας, που μαστίζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τη λαϊκή οικογένεια.

Με τη «νέα τιμολογιακή πολιτική», οι τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση οι σημερινές τιμές):

  • Μηνιαία κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ με 15 ευρώ (17,50 ευρώ) και ετήσια 150 ευρώ (175 ευρώ).
  • Νέα μηνιαία κάρτα ΗΣΑΠ 25 ευρώ.
  • Νέα μηνιαία κάρτα μετρό 30 ευρώ.
  • Μηνιαία κάρτα για όλα τα ΜΜΜ 35 ευρώ (από 38 ευρώ).
  • Νέα ετήσια κάρτα για ΗΣΑΠ 250 ευρώ, για μετρό 300 ευρώ και για όλα τα ΜΜΜ 350 ευρώ (σήμερα κοστίζει 380 ευρώ).
  • Στα ίδια επίπεδα τιμών παραμένουν το ημερήσιο και το εβδομαδιαίο εισιτήριο, το ετήσιο εισιτήριο της ΕΘΕΛ για Σαρωνίδα και της γραμμής 400, όλα τα εισιτήρια του ΔΑΑ (αεροδρόμιο), η κοινή κάρτα προαστιακού - ΑΜΕΛ (μηνιαία και ετήσια) ως το Κορωπί, η κάρτα των 20 ευρώ του προαστιακού στην αστική περιοχή και τα «μισά» εισιτήρια (φοιτητικά, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, ανηλίκων κλπ.).

Σημειώνεται ότι, εκτός των «τσουχτερών» αυξήσεων στα εισιτήρια, η συγκοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει δραστική περικοπή των επιχορηγήσεων, που θα αποτελέσουν «βρόχο» στα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων, οι οποίοι κατά πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξωθούνται σε ασύμφορους δανεισμούς, αυξάνοντας έτσι αναπόφευκτα τα ελλείμματά τους.

Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή του αιτήματος του ΚΚΕ να ανακληθούν οι αποφάσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ...φιλολαϊκές, ενώ απέρριψε μετά βδελυγμίας την πρόταση του Κόμματος για την καθιέρωση δωρεάν μετακινήσεων για τους εργαζόμενους τις πρωινές και απογευματινές ώρες που πάνε και επιστρέφουν από τις δουλειές τους, καθώς και για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται για τις 12 Γενάρη!

Από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα
Από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα
Σε κατάσταση αγωνιστικής προετοιμασίας για την πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση στις 12 Γενάρη, θα βρει ο νέος χρόνους τους μικρομεσαίους αγρότες που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Την απόφαση για την πανελλαδική κινητοποίηση, που έρχεται ως συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, μέσα στο Δεκέμβρη, πήρε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Στη Θεσσαλία, σε συσκέψεις στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και στα Τρίκαλα, που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, πάρθηκαν αποφάσεις για κινητοποίηση στις 12 Γενάρη. Ανάλογες αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μεταξύ των άλλων, διεκδικούν:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές και, σε περιπτώσεις, κάτω από το κόστος παραγωγής, συνυπολογίζοντας το αυξημένο κόστος παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ των επιτοκίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση εφοδίων.
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών της ΑΤΕ. Πάγωμα των δανείων για 3, τουλάχιστον, χρόνια.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων παρακρατήσεων.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
ΠΑΜΕ
Οχι στις απαράδεκτες αυξήσεις

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει τις νέες απαράδεκτες αυξήσεις στα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αυξάνονται για δεύτερη φορά μετά τον περασμένο Μάη. «Οι αυξήσεις καθημερινά στα είδη λαϊκής κατανάλωσης - σημειώνει το ΠΑΜΕ - καθώς και οι νέες αυξήσεις κατά 25% που η κυβέρνηση επιβάλλει στα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι στοιχείο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Οι αυξήσεις αυτές πλήττουν και φέρνουν σε απόγνωση την εργατική λαϊκή οικογένεια και χειροτερεύουν παραπέρα τη θέση της». Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτήν την πολιτική και καλεί τους εργαζόμενους να την καταδικάσουν.

  • Να πουν ΟΧΙ στις απαράδεκτες αυξήσεις.
  • Να διεκδικήσουν δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις πρωινές ώρες και μειωμένα εισιτήρια τις επόμενες.
  • Να διεκδικήσουν δωρεάν μετακίνηση για τους Ανέργους, τους Μαθητές, τους Φοιτητές.
  • Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για σύγχρονες δημόσιες, δωρεάν, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ