ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Να ξεκαθαριστεί το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βακουφίων Κομοτηνής, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας. Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας και Οικονομικών.

Χαρακτηριστικά στην ερώτηση αναφέρεται: "Πολύ γενική και αόριστη ήταν η απάντηση του κ. υπουργού Εξωτερικών στην υπ' αριθμόν 2732 ΠΑΒ, με την οποία καταθέσαμε υπόμνημα του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας Δυτικής Θράκης. Οπως και να έχει το ζήτημα αυτή η αοριστία προκαλεί ανησυχία. Εξάλλου, παρά τις σχετικές υποσχέσεις αναπάντητο έχει μείνει μέχρι τώρα το από 25-7-1995 υπόμνημα της μουφτείας Κομοτηνής, όπου πολύ αναλυτικά και κατατοπιστικά αναφέρεται το ιστορικό των προβλημάτων με τα βακούφια και τη λειτουργία τους.

Οπως είναι γνωστό από τις 31 Οκτώβρη 1995 έχει παραιτηθεί ο σοφολογιότατος μουφτής Κομοτηνής από την εποπτεία των ανύπαρκτων διαχειριστικών επιτροπών. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να μην μπορούν να πληρωθούν λογαριασμοί για τα λειτουργικά έξοδα της μουφτείας (ΔΕΗ κλπ.) ούτε μισθοί δασκάλων και θρησκευτικών λειτουργών.

Ο χαρακτήρας των βακουφίων κινδυνεύει και δημιουργείται κίνδυνος να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου, αλλά και οποιουδήποτε ιδιώτη, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Διαχειριστικές επιτροπές δεν υπάρχουν, έτσι που ακόμα και στα δικαστήρια να μην μπορούν να εκπροσωπηθούν τα βακούφια.

Τέλος, από το 1974 τα βακούφια αντιμετωπίζουν μια αντιφατική κατάσταση: Από τη μια μεριά λέγεται ότι δε θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που εισπράττονται, γιατί έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας(χωρίς να χορηγείται γραπτή απόδειξη γι' αυτό) και από την άλλη απαιτείται να υποβάλουν φορολογική δήλωση και καταλογίζεται φόρος. Βάζουν δε υποθήκη ορισμένα ακίνητα έναντι αυτού του φόρου".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

 • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής διαχειριστικών επιτροπών στα βακούφια;
 • Πώς θα διασφαλιστεί το καθεστώς των βακουφίων με βάση και τις προτάσεις της μουφτείας Κομοτηνής;
 • Είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης η τροποποίηση του Ν.1091/80;
Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
 • Η ΚΟΒ Περάματος, στα πλαίσια του διαλόγου για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, πραγματοποιεί συζήτηση με φίλους και οπαδούς του Κόμματος σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Λ. Ειρήνης 75, Πέραμα). Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
 • Ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επικεφαλής κλιμακίου, επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές του Ν. Εβρου. Ο Γ. Κατσαρός στις 9 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ορεστιάδας. Στις 10 π.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Πύθιο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο. Στις 11.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον αντιδήμαρχο Διδυμοτείχου. Στις 12.30 το μεσημέρι, ο βουλευτής του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στο Ελληνοχώρι και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο.
 • Τριήμερη περιοδεία στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα πραγματοποιεί η Βέρα Νικολαϊδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην δήμαρχος Νίκαιας. Σήμερα,δεύτερη μέρα της περιοδείας, η Β. Νικολαϊδου στις 10.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον νομάρχη Τρικάλων Στ. Πατραμάνη και στις 11.30 π.μ. με τον δήμαρχο Τρικάλων Κ. Παπαστεργίου.Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Ομάδα Γυναικών της ΝΕ Τρικάλων στην καφετερία"ETOILE". Αύριο Σάββατο η Β. Νικολαϊδου θα περιοδεύσει στην Καρδίτσα.
 • Η ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων του ΚΚΕ και η τοπική ΟΒ της ΚΝΕ πραγματοποιούν συνεστίαση προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος την Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ" (Πραμάντων και Γ. Κολοκοτρώνη 56, τηλ. 9247263).
 • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Σάμου και Ικαρίας πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο" τηνΚυριακή 3 - 3 - 96 στις 10 π.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ.
 • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ.
 • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Πρέβεζας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ.
 • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Κιλκίς του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο" τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ.
 • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Σερρών του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο" τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ.
 • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Εβρου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα"Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο" τη Δευτέρα 4 - 3 - 96 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας και Γιάννης Κατσαρός

Συγκέντρωση Κρητών

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών της Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους Κρητικούς της Αθήνας και του Πειραιά σε συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα "Προετοιμασία για τις εκλογές στην Παγκρήτια Ενωση, που θα γίνουν στις 31 Μάρτη" την Πέμπτη 7-3-96 στις 8 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βεραντζέρου και Κοτοπούλη).

Χορός του Ελληνοκουβανικού Θεσσαλονίκης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 37 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του την Κυριακή 3-3-96 στις 9 μ.μ. στη μουσική ταβέρνα "ΛΙΟΛΙΟΣ" (Γρηγορίου Λαμπράκη 76, στην Ανω Τούμπα). Η τιμή της πρόσκλησης είναι 3.500 δραχμές.

Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 53 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στο Σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι).

Ο "902" μπροστά στο Συνέδριο

Ενόψει του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μεταδίδεται καθημερινά από τον "902 Αριστερά στα FM", η εκπομπή "Μπροστά στο 15ο Συνέδριο".

Στην εκπομπή αυτή, που μεταδίδεται στις 10.30 π.μ. και επαναλαμβάνεται στις 7.30 μ.μ.,η Ελένη Κατροδαύλη και ο Ηλίας Λέγγερης απαντούν σε ερωτήματα ακροατών πάνω στα προσυνεδριακά ντοκουμέντα του Κόμματος: Το Σχέδιο Προγράμματος, το Σχέδιο Καταστατικού και την Εκθεση Δράσης του Κόμματος από το 14ο Συνέδριο.

Οι ακροατές του "902 Αριστερά στα FM" μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.802, για να δίνουν τα ερωτήματά τους, καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org