ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πριν από 40 μέρες έφυγε από τη ζωή ο συναγωνιστής και φίλος ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Πήρε μέρος από το 1941 στην Κεφαλονιά, στους αγώνες ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. Το 1944 στην Αθήνα στα Δεκεμβριανά, ενάντια στην επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών. Το 1948, το μεταβαρκιζιανό καθεστώς τον εξορίζει στον Αϊ - Στράτη. Από κει μεταφέρεται μαζί με άλλους συνεξόριστούς του στο Μακρονήσι, μετά επιστρατεύτηκε και απολύθηκε το 1951.Η μετέπειτα αγωνιστική του πορεία συνεχίστηκε αταλάντευτα και ασυμβίβαστα για τα ιδανικά του ΚΚΕ, μέχρι που έφυγε από τη ζωή. Ηταν υπόδειγμα συζύγου και οικογενειάρχη.

Για το χαμό του βουρκώσαμε, αλλά δεν κλάψαμε, όπως και ο ίδιος ήθελε, αλλά σφίξαμε, πάνω από τον τάφο του, τις γροθιές μας και δώσαμε όρκο όσο θα υπάρχουμε, θα συνεχίζουμε τον αγώνα, κι εσύ Λευτέρη πάντα δίπλα μας, για τα ιδανικά που θα φέρουν Ειρήνη, Ανεξαρτησία και καλύτερες μέρες για το λαό. Για το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 60.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Οι σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι του, ετεροδημότες του ΚΚΕ, Κεφαλονίτες που μένουν στην Αθήνα.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών : ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΡΝΤΖΙΚΟΥ,ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΗΣΙΔΗ και ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΠΑΞΙΜΑΔΑ,που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, οι Πόπη και Νίκος Πυκνής πρόσφεραν 15.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης και αξέχαστης ΠΑΛΙΝΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗ,με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η ανιψιά της Ρούλα

* * *

Πληροφορήθηκα από το "Ριζοσπάστη" το θάνατο του αγαπητού συγχωριανού μου ΣΤΡΑΤΟΥ ΛΕΚΑ.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στον αδελφό του Κώστα Λέκα και προσφέρω στη μνήμη του 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Βάσος Ζαλούμας

* * *

Στις 28 Ιούνη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΖΕΧΙΡΛΗ(Γαλαξία), Ελασίτη στην κατοχή και μαχητή του ΔΣΕ στον εμφύλιο. Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Θυρέα Διδυμότειχου και καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Μετά τη Βάρκιζα διώχτηκε και πολύ νωρίς κατέφυγε στο ΔΣΕ, στα τμήματα της Θράκης. Αργότερα ήταν διοικητής της διμοιρίας "Δημοκρατική Νεολαία" της ΥΙΙης Μεραρχίας.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία. Τελείωσε ανώτερη κομματική Σχολή και δούλεψε ως στέλεχος σε διάφορους τομείς. Στη Βουλγαρία δημιούργησε οικογένεια.

Το 1978 επαναπατρίστηκε και ζούσε στο χωριό της συζύγου του Ξυλαγανή, ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη της συζύγου του ΝΙΚΗΣ ΖΕΧΙΡΛΗ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ, που πέθανε πριν από 4 χρόνια, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ντεπό Θεσσαλονίκης.Τασούλα και Μενέλαος Λαζαρίδης

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου, φίλου και συναδέλφου του, ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ο Χρήστος Τσουρές, Επίτιμος Δικηγόρος προσφέρει στην ΚΟΒ Αμπελόκηπων 10.000 δρχ.

* * *

Στις 20 Μάη 1998 συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο αδελφός μου ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΡΑΧΝΟΣ.

Στην άσβεστη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων.

Κατίνα Βραχνού

* * *

Στη μνήμη των πατριωτών που έπεσαν στη μάχη της Κρήτης, ο Αντώνης Καριωτάκης από τους Κουνάβους Κρήτης προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".* * *

Ο Δαβίδ Φιλίππου από τους Κουνάβους Κρήτης προσφέρει 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη των γονιών του και του αδελφού του ΕΠΟΝίτη ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org