ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023
Σελ. /40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνονται τα παζάρια για «εγγυήσεις ασφαλείας» και για το μέλλον της πολεμικής σύγκρουσης

Μπαράζ επισκέψεων αξιωματούχων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κίεβο

Από τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λ. Οστιν, και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Τσ. Μπράουν, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Επαφής»

Copyright 2023 the Associated

Από τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λ. Οστιν, και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Τσ. Μπράουν, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Επαφής»
Μπαράζ επισκέψεων στο Κίεβο πραγματοποίησαν αυτήν τη βδομάδα αξιωματούχοι κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στο μέλλον της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία και συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι επαφές γίνονται σε μια φάση που επικρατεί πολύμηνη στασιμότητα στο πεδίο της μάχης, με μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές, στο εσωτερικό της ουκρανικής ηγεσίας εντείνονται οι αντιθέσεις, ενώ το «δυτικό» στρατόπεδο απασχολούν το «αδιέξοδο» των εχθροπραξιών και οι όροι «τερματισμού» του πολέμου με τους οποίους θα βγει ενισχυμένο το ΝΑΤΟ.

Ετσι, πέρα από την τρέχουσα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφορά στη μακροπρόθεσμη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη - αυτό που ονομάζουν «εγγυήσεις ασφαλείας» - με στόχο να μετατραπεί η Ουκρανία ή μέρος αυτής σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος. Στο ίδιο πλαίσιο, προτεραιότητα σε αυτήν τη φάση είναι και η ένταση του μετώπου στη Μαύρη Θάλασσα για να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα η ΝΑΤΟική παρουσία στο δυτικό της τμήμα.

Στο Κίεβο ταξίδεψε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, συνοδευόμενος από τον στρατηγό Κρ. Κάβολι, ανώτατο συμμαχικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον».

Ο Οστιν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ οι συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, B. Ζελένσκι, εστίασαν στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, στις ενέργειες της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και την υπεράσπιση του εξαγωγικού διαδρόμου που έχει ανακοινώσει μονομερώς το Κίεβο, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσης.

Στο μεταξύ, για τον μακροπρόθεσμο εξοπλισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προγραμματίζεται ένα κοινό συνέδριο των ομίλων της στρατιωτικής βιομηχανίας ΗΠΑ - Ουκρανίας στις 6 και 7 Δεκέμβρη, με στόχο να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στην Ουκρανία.

Την επομένη - με αφορμή και τη 10η επέτειο των γεγονότων του «Μαϊντάν», που οδήγησαν στην πραξικοπηματική τοποθέτηση «φιλοδυτικής» κυβέρνησης στην Ουκρανία - τη «σκυτάλη» πήραν ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Η Γερμανία θα στηρίξει το Κίεβο με ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα επιπλέον σύστημα αεράμυνας IRIS-T και επιπλέον συστήματα «Patriot».

Η Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ, επιδιώκει να «ηγηθεί» στην Ευρώπη στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας και να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόσφατα το Βερολίνο ανακοίνωσε διπλασιασμό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο το 2024, στα 8 δισ. ευρώ.

Η Ευρώπη «προσπερνά» τις ΗΠΑ στη στήριξη του Κιέβου

Για πρώτη φορά η Ευρώπη - αν και δεν είναι ένα «ενιαίο στρατόπεδο» - είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου και όχι οι ΗΠΑ, όπως αναδείχθηκε και κατά τη 17η συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Πέρα από το νέο πακέτο της Γερμανίας, η Ολλανδία θα στείλει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 2 δισ. ευρώ, η Εσθονία υποσχέθηκε 500.000 δολάρια για τον συνασπισμό IT για την ουκρανική κυβερνοασφάλεια.

Η Βρετανία και η Νορβηγία, ως μέρος του «Ναυτικού Συνασπισμού», θα εξοπλίσουν την Ουκρανία «για να ενισχύσουν την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα».

Παράλληλα, παζάρια εξελίσσονται στην ΕΕ για τις μακροπρόθεσμες «εγγυήσεις ασφαλείας». Η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ένα πλαίσιο για την παροχή μακροπρόθεσμης στήριξης στην Ουκρανία, με συνεχή παροχή όπλων, εκπαίδευση στρατευμάτων και υποστήριξη της «αμυντικής» βιομηχανίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν με τους πρεσβευτές των κρατών - μελών της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα και με τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβρη. Οι λεγόμενες «μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας» αποφασίστηκαν από τις χώρες του G7 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλη, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μακρόχρονη αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ουκρανία και συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι προτεινόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» του G7 θα συνεπάγονται ρητές και μακροχρόνιες υποχρεώσεις, θα ενισχύουν τη στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας, θα καλύπτουν επίσης κυρώσεις, οικονομική βοήθεια και επενδύσεις στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Ωστόσο, αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, φέρεται να διστάζουν να δεσμευτούν για το τετραετές σχέδιο 21 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης» που πρότεινε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, πριν από λίγους μήνες και προτιμούν να κατανέμουν κονδύλια για την Ουκρανία σε ετήσια βάση. Η Κομισιόν ελπίζει να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία για 5 δισ. ευρώ για το 2024.

Τις προηγούμενες μέρες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την αποδέσμευση μιας ακόμα δόσης 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της μακροοικονομικής στήριξης της ΕΕ στο Κίεβο, και όπως τόνισε η συνολική υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία έφτασε πλέον στα 85 δισ. ευρώ.

Επανέρχεται η «ανάγκη» για μια «στρατιωτική Σένγκεν»

Την ανάγκη δημιουργίας μιας «στρατιωτικής ζώνης Σένγκεν» επισήμανε ο αρχηγός της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC), αντιστράτηγος Αλ. Σόλφρανκ, αναφερόμενος σε μια περιοχή ελεύθερης διέλευσης στρατιωτικού υλικού και ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού σε όλη την Ευρώπη, παρόμοια με τη ζώνη Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ.

«Ο χρόνος τελειώνει. Ο,τι δεν κάνουμε σε καιρό ειρήνης δεν θα είναι έτοιμο σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Πρέπει να προετοιμάσουμε το θέατρο πολύ πριν γίνει επίκληση του Αρθρου».

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν τη δημιουργία μιας «στρατιωτικής Σένγκεν», το φθινόπωρο του 2017.

Αυτά τα μέτρα «δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία και αντίμετρα για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ζελένσκι: «Σχεδιάζεται "Μαϊντάν 3"» μέχρι το τέλος του έτους

Την ίδια ώρα, είναι ενδεικτικό για τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ουκρανικής ηγεσίας πως για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι σχεδιάζεται επιχείρηση για την ανατροπή του, αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία γι' αυτό.

«Το όνομα της επιχείρησης είναι "Μαϊντάν 3". Εχει σκοπό να αλλάξει τον Πρόεδρο μέχρι το τέλος του έτους», είπε, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο δεν προβλέπει απαραίτητα δολοφονία του.

Με φόντο τα σενάρια που εμφανίζουν τον αρχηγό του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Ζαλούζνι, να σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, ο Ζελένσκι, απαντώντας σε ερώτημα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», χαρακτήρισε «λάθος» την εμπλοκή στρατηγών στην πολιτική μετά το 2014.

Ολο και συχνότερα «δυτικά» ΜΜΕ είτε ασκούν κριτική στη διαχείριση του πολέμου από την ηγεσία Ζελένσκι, είτε αναφέρονται σε «βολιδοσκοπήσεις» του Κιέβου από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους για το ενδεχόμενο να χαθούν ουκρανικά εδάφη σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Την Παρασκευή, ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου «Bloomberg» ανέφερε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ουκρανών υποστηρίζει την ιδέα πως η χώρα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για να συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία. Το πρακτορείο ειδήσεων δεν αποκλείει ο Ζελένσκι να μην έχει ακόμη σχέδιο για «ειρηνευτικές» συνομιλίες.

Το «Bloomberg» εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ουκρανία πιστεύουν πως οι εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι ένα «αναπόφευκτο τίμημα για την ειρήνη», αν και εξακολουθούν να είναι η μειοψηφία.

Στις αρχές Νοέμβρη το δίκτυο NBC μετέδωσε ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «άρχισαν να συζητούν ήρεμα» με το Κίεβο τις «πιθανές επιπτώσεις των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα» για τερματισμό της σύγκρουσης.


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ