ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε τροχιά νέας ολέθριας κλιμάκωσης η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Διαδικασία προσάρτησης εδαφών και απειλές για πυρηνικά από τη Μόσχα - Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήγγειλε «μερική επιστράτευση» για έναν πόλεμο απέναντι στη «συλλογική Δύση»

Το χτεσινό διάγγελμα Πούτιν αποτυπώνει την πορεία και των δύο πλευρών της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης προς νέα επικίνδυνη κλιμάκωση

Russian Defense Ministry Press

Το χτεσινό διάγγελμα Πούτιν αποτυπώνει την πορεία και των δύο πλευρών της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης προς νέα επικίνδυνη κλιμάκωση
Σε νέα φάση ολέθριας κλιμάκωσης εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως δείχνει και το χτεσινό διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση, υποστήριξε τα δημοψηφίσματα για προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών εδαφών σε Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ενώ απείλησε για πόλεμο με «όλα τα μέσα», υπονοώντας τη χρήση πυρηνικών.

Η ανακοίνωση για μερική επιστράτευση έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει σταθερή, χωρίς σημαντική πρόοδο από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ο ουκρανικός στρατός με τη στήριξη εξοπλισμών και πληροφοριών από το ΝΑΤΟ ανακατέλαβε ορισμένες τοποθεσίες στην περιφέρεια του Χαρκόβου και καταφέρνει χτυπήματα σε «στρατηγικούς» ρωσικούς στόχους στην περιφέρεια Χερσώνας και στη Ζαπορίζια, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Επίσης, ο ουκρανικός στρατός πιέζει στο Λουγκάνσκ, που έχει καταληφθεί πλήρως από τη Ρωσία, ενώ εδώ και μήνες συνεχίζονται σφοδρές εχθροπραξίες στο Ντονέτσκ. Παράλληλα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος, με νέες αλληλοκατηγορίες χτες για χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τις φιλορωσικές αρχές να ανακοινώνουν ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων του σταθμού.

Ρωσία: «Μερική επιστράτευση» 300.000 εφέδρων

«Προκειμένου να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας και του λαού στα απελευθερωμένα εδάφη», θεωρείται απαραίτητη η μερική επιστράτευση, είπε. Χτες υπογράφηκε το σχετικό διάταγμα και ξεκίνησε η διαδικασία κινητοποίησης.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου, θα κληθούν 300.000 έφεδροι. Ο ίδιος εξήγησε ότι «η κινητοποίηση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της γραμμής επαφής των 1.000 χλμ., καθώς και των απελευθερωμένων εδαφών».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η Ρωσία «πολεμάει με τη συλλογική Δύση στην Ουκρανία». «Σχεδόν όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία (...) Δυτικοί διοικητές κάθονται στο Κίεβο και διευθύνουν τις επιχειρήσεις» και σημειώνονται «χτυπήματα από δυτικά όπλα εναντίον αμάχων».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στη μακροχρόνια ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, τονίζοντας ότι «η Δύση ξεκίνησε πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014» και ότι «η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία», οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτισμικά.

Η επιστράτευση αφορά όσους έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία: «Αφορά την εφεδρεία. Πρόκειται για άτομα που έχουν υπηρετήσει, έχουν μια στρατιωτική ειδικότητα που είναι απαραίτητη στις Ενοπλες Δυνάμεις σήμερα και εμπειρία μάχης». Αναφέρθηκε ακόμα ότι οι Ρώσοι έφεδροι και οι εθελοντές φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονμπάς θα έχουν τις ίδιες εγγυήσεις με τους συμβασιούχους στρατευμένους.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας ανέφερε στο μεταξύ ότι οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο ανέρχονται σχεδόν σε 6.000 στρατιώτες.

Πούτιν: Απειλές και εκβιασμοί για χρήση πυρηνικών όπλων ...χωρίς «μπλόφες»

Παράλληλα, ο Πούτιν επισήμανε ότι «η Δύση έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην επιθετικότητά της εναντίον της Ρωσίας».

«Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες παρακινούν ανοιχτά το Κίεβο να μεταφέρει στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφός μας», ανέφερε, όπως συμβαίνει στην Κριμαία που οι «Δυτικοί» θεωρούν ουκρανικό έδαφος παρότι έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014. «Τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις, και με δυτικά όπλα, γίνονται ήδη στους συνοριακούς οικισμούς των περιοχών Μπέλγκοροντ και Κουρσκ», συμπλήρωσε ο Βλ. Πούτιν.

Παράλληλα «εξαπολύεται και πυρηνικός εκβιασμός», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, και «όχι μόνο με τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής». Αναφέρθηκε σε «δηλώσεις ορισμένων υψηλόβαθμων εκπροσώπων κορυφαίων κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δυνατότητα και την αποδοχή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, συγκεκριμένα πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας».

Δεν διευκρίνισε ποιες δηλώσεις ακριβώς εννοεί, ωστόσο η Ουκρανία είχε δηλώσει πριν από την έναρξη του πολέμου ότι θα επιδιώξει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε ουκρανικό έδαφος, κάτι που δεν αποκλείεται ούτε στο ΝΑΤΟικής έμπνευσης προσχέδιο διαπραγμάτευσης για ένα «Σύμφωνο Ασφαλείας» που παρουσίασε το Κίεβο την προηγούμενη βδομάδα.

Ετσι «υπενθύμισε» ότι και η Ρωσία «διαθέτει διάφορα όπλα καταστροφής και ορισμένα είναι ακόμη πιο εξελιγμένα από αυτά των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ». Και «προειδοποίησε» ότι «όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, προφανώς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας (...) Δεν είναι μπλόφα».

Ακόμη, ο Ρώσος Πρόεδρος διέταξε αύξηση της χρηματοδότησης για την ενίσχυση της παραγωγής όπλων της χώρας.

Στήριξη στα δημοψηφίσματα για προσάρτηση εδαφών

Με φόντο τα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν προχτές από φιλορωσικές αρχές σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια για να ενταχθούν στη Ρωσία, οι απειλές του Πούτιν ότι αν δεχτούν επίθεση ρωσικά εδάφη, η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει το σύνολο του οπλοστασίου που διαθέτει, αποκτούν νέο περιεχόμενο. Προφανώς στα ρωσικά εδάφη θα περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές σε ανατολική και νότια Ουκρανία.

Οπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, η Μόσχα θα παράσχει πλήρη στήριξη στα δημοψηφίσματα και υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτές τις ιστορικές περιοχές της Ουκρανίας δεν θέλουν να βρίσκονται κάτω από τον ζυγό των νεοναζί». «Δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να παρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», ισχυρίστηκε.

Στο μεταξύ, όσα τμήματα της επαρχίας του Μικολάιφ ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό θα ενσωματωθούν στη Χερσώνα και επομένως οι κάτοικοι θα κληθούν να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα.

«Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, δεν υπάρχει καμία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας - η οποία πάντως όλο το τελευταίο διάστημα αποκλείει ως άνευ νοήματος τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα - ενώ ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, κάλεσε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να απαντήσουν σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα με περαιτέρω αντιρωσικές κυρώσεις και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, όπως πυραύλων ATACMS που έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, για τον de facto έλεγχο κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ, σχολίασε ο ΟΑΣΕ.

Συλλήψεις διαδηλωτών και απειλές για επιστράτευση

Σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης κάλεσαν οργανώσεις μέσα στη Ρωσία. Μεταξύ άλλων, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν χτες σε Μόσχα, Αγ. Πετρούπολη, σε πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Απω Ανατολής, όπως στο Ιρκούτσκ, στο Ουλάν-Ουντέ, στο Νοβοσιμπίρσκ, στο Γιακούτσκ. Σε πολλές περιπτώσεις έγιναν δεκάδες συλλήψεις.

Η αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Vesna» (συνδεδεμένη με τη νεολαία του Ευρωπαϊκού Κόμματος Φιλελευθέρων και Δημοκρατών) σημείωσε ότι «τώρα ο πόλεμος έφτασε σε κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια» και κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να αρνηθούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο και να παραδοθούν πριν τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις που ενέκρινε τη Δευτέρα η Κρατική Δούμα, οι οποίες το καθιστούν αυτό ποινικό αδίκημα με φυλάκιση έως και 5 ετών.

Οσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης στην πόλη Τιουμέν «θα στέλνονται να υπηρετούν εκτός σειράς», ανέφερε ο ιστότοπος Ura.ru, επικαλούμενο μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τον δικηγόρο Ιλιά Ρεμεσλό στο Telegram. «Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επιτόπου η ταυτότητά τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα», δήλωσε ο Ρεμεσλό. Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν φέρεται να δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης» θα στέλνονται να υπηρετήσουν «εκτός σειράς».

Στο μεταξύ, σχεδόν όλες οι πτήσεις από τη Ρωσία προς τους διαθέσιμους προορισμούς στο εξωτερικό (Γεωργία, Τουρκία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν) εξαντλήθηκαν χτες, μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα καθορίσει σύντομα ποιοι πολίτες θα εξαιρεθούν από τη μερική επιστράτευση, όπως π.χ. οι φοιτητές. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αλλαγή του καθεστώτος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» σε «πόλεμο», ούτε για επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: «Ακλόνητη» η στήριξη στο Κίεβο

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα πιέσουν για την «απελευθέρωση» περίπου του 15% των ανατολικών και νότιων περιοχών που παραμένουν κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι. «Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία έχει δυναμική», ανέφερε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως «οι θέσεις μας δεν αλλάζουν λόγω των οποιωνδήποτε ανακοινώσεων».

Οι «σύμμαχοι» της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρότι αναγνώρισαν ότι οι ρωσικές εξαγγελίες αποτελούν «ανησυχητική κλιμάκωση», δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο ενάντια στη Μόσχα.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Τζ. Κίγκαν, δήλωσε ότι «πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», την οποία «θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή δεν ελέγχουμε την κατάσταση». Ταυτόχρονα η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, ετοιμαζόταν να εξαγγείλει νέα στρατιωτική βοήθεια αρκετών δισ. λιρών για το 2023 στην Ουκρανία, στο ύψος της φετινής.

«Η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για «να συζητήσουν για το πώς θα συνεχίσουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το θέμα των κυρώσεων θα είναι σίγουρα στο τραπέζι».

Η Λιθουανία αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της χώρας, καθώς η μερική επιστράτευση αφορά και τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ που συνορεύει με τη Λιθουανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός κάλεσε το ΝΑΤΟ σε κλιμάκωση στηρίζοντας «την Ουκρανία ακόμη περισσότερο», ενώ ο Πρόεδρος της Εσθονίας κάλεσε σε διάλογο στην Ευρώπη για την αποστολή στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας περαιτέρω βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων αρμάτων μάχης που δεν έχουν σταλεί, καθώς η προσπάθεια να ενταχθούν Ντονμπάς και Χερσώνα στην Ρωσία «αλλάζει την κατάσταση στην Ευρώπη».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν πως «ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του» και είναι σαφές ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε «ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό». «Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία εκτοξεύει ανεύθυνα απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς αυτός ο πόλεμος «καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει».

Η δε Κίνα απηύθυνε έκκληση για «κατάπαυση του πυρός μέσω διαλόγου», τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών» και «να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλειά τους».


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κρατικοποίηση του ενεργειακού μονοπωλίου «Uniper» στη Γερμανία

Δισεκατομμύρια για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, «εξοικονόμηση» και χαράτσια για τα λαϊκά νοικοκυριά

Στην κρατικοποίηση του ενεργειακού μονοπωλίου «Uniper» προχωρά η γερμανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια «διάσωσης» του εν λόγω κολοσσού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας μετά τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και την εισαγωγή αερίου από άλλες, ακριβότερες πηγές.

Πρόκειται βέβαια για μια κίνηση κρατικής στήριξης των Γερμανών βιομηχάνων οι οποίοι εξαρτώνται από το φυσικό αέριο που εισάγεται στη χώρα, με το κόστος να φορτώνεται με κάθε τρόπο στους εργαζόμενους και τον λαό, με τα νέα χαράτσια στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, με τη φορολογία, με επιβολή «εξοικονόμησης» θέρμανσης σε χώρους δουλειάς, υπηρεσίες, συγκροτήματα κατοικιών κ.ο.κ.

Η απόφαση για κρατικοποίηση της «Uniper» κατά 98,5% ελήφθη με την έγκριση του φινλανδικού ομίλου «Fortum» που έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της γερμανικής εταιρείας.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η «Fortum» και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ.

Με την αύξηση αυτή, στην οποία θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για τη διάσωση της εταιρείας ανέρχεται σε τουλάχιστον 29 δισ. ευρώ.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες για τη μοιρασιά στα μονοπώλια

Ο τρόπος μοιρασιάς της κρατικής στήριξης στα μονοπώλια της Ενέργειας τροφοδοτεί τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, και του υπουργού Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, τόσο για το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου όσο και για τη λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Ο Λίντνερ θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητη περαιτέρω εξέταση της «ειδικής εισφοράς», του νέου χαρατσιού που επιβλήθηκε στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Ο δε Χάμπεκ δέχεται επίσης ότι το νέο χαράτσι είναι «αναγκαίο», ωστόσο ζητά «περαιτέρω νομικό έλεγχο» του μέτρου ως προς τους ομίλους που θα τσεπώσουν την κρατική ενίσχυση. Αναφέρει ότι πρέπει να απαντηθεί εάν η «Uniper» ως κρατικοποιημένη εταιρεία θα εξακολουθήσει να επωφελείται των «ενισχύσεων» (ή θα μοιραστεί μεγαλύτερο μερτικό σε άλλα μονοπώλια).

Αντιθέσεις καταγράφονται και στο ζήτημα της παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν απομείνει στη χώρα. Ο Χάμπεκ εισηγήθηκε τη διατήρηση σε εφεδρεία μόνο των δύο από αυτούς μέχρι τον Απρίλη, ενώ το κόμμα του Λίντνερ (FDP) τάσσεται υπέρ της παράτασης της λειτουργίας των σταθμών για όσο χρειαστεί.

Νέα μέτρα σε Βρετανία και Βέλγιο

Στη Βρετανία, την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου για τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μέτρων ενίσχυσής τους. Το πλαφόν, που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβρη, ορίζεται στις 211 στερλίνες ανά μεγαβατώρα (MWh) για το ηλεκτρικό ρεύμα και σε 75 στερλίνες ανά MWh για το αέριο. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας πως έτσι θα σταματήσει «η κατάρρευση των επιχειρήσεων», θα προστατευτούν θέσεις εργασίας και θα μειωθεί ο πληθωρισμός.

Επίσης, στο Βέλγιο το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε νέα μέτρα σε επιχειρήσεις για «εξοικονόμηση» Ενέργειας. Από 1η Οκτώβρη, θα μένουν κλειστές οι πόρτες των καταστημάτων κατά τις εργάσιμες ώρες και η θερμοκρασία στο εσωτερικό των καταστημάτων θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου. Επίσης μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.

Αύξηση επιτοκίου από τη FED

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι άλλων ισχυρών νομισμάτων σημείωσε χτες άλμα, φθάνοντας σε υψηλό 20 ετών μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν ότι προχωρά σε μερική επιστράτευση.

Ο δε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Τζ. Πάουελ, ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% προειδοποιώντας ότι η αύξησή τους θα συνεχιστεί «μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%». Ο Πάουελ μάλιστα ξεκαθάρισε πως «η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης με ρυθμό κατώτερο της τάσης» και «πολύ πιθανόν κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ