ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2022 - Κυριακή 8 Μάη 2022
Σελ. /40
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Παρατεταμένη σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας με σενάρια για αλλαγές συνόρων
  • Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι θα παραμείνει στη νότια Ουκρανία
  • Φινλανδία - Σουηδία ετοιμάζονται για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Στην «ημερήσια διάταξη» βρίσκονται πλέον η συζήτηση αλλά και οι εκατέρωθεν προετοιμασίες για το ορατό ενδεχόμενο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, όπως και για το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου και της χρήσης πυρηνικών όπλων, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ο οποίος δεν απέκλεισε ο πόλεμος να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της Ευρώπης ή της ΕΕ, εκτιμώντας πως «η ρωσική επιθετικότητα δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Ουκρανίας». Ο Σολτς - ο οποίος θα απευθύνει την Κυριακή έκτακτο διάγγελμα για την Ουκρανία - έκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Ευρώπη, «είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου» και δεν απέκλεισε τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. «Διεθνώς, βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε μια επικίνδυνη, ακόμη και δραματική κατάσταση», ανέφερε, την ίδια ώρα που το Βερολίνο κλιμακώνει και με στρατιωτικά μέσα την εμπλοκή του στη σύγκρουση.

Αντίστοιχα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, επισήμανε για ακόμη μια φορά, μιλώντας στη Γερουσία, ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κόσμος γίνεται «πιο ασταθής» και ότι «η πιθανότητα σημαντικής διεθνούς σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων αυξάνεται».

Ο Μίλεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα πολύ κρίσιμο και ιστορικό γεωστρατηγικό σημείο καμπής», όπου ο στρατός τους πρέπει να «διατηρήσει ετοιμότητα και να εκσυγχρονιστεί για το μέλλον», διαφορετικά «διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των μελλοντικών γενεών».

Μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης σε άλλα κράτη

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος να εμπλακούν στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και άλλα κράτη μεγαλώνει, όπως φαίνεται και από τις ευρωατλαντικές πιέσεις που δέχεται η Γεωργία να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως δύο επαρχίες της Γεωργίας, η Αμπχαζία και η νότια Οσετία, αποσχίστηκαν το 2008 με τη στήριξη της Ρωσίας και η δεύτερη σχεδιάζει δημοψήφισμα για ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.

Η Ουκρανία «θέλει όπλα και ένα δεύτερο μέτωπο στη Γεωργία», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουριμπισβίλι, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα της δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα κάνει προσεκτικές κινήσεις απέναντι στη Ρωσία. Σύμφωνα με την ίδια, η μόνη «εγγύηση ασφαλείας» για τη χώρα της είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και στο «ανοιχτό μέτωπο» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την κατάσταση να παραμένει εκρηκτική μετά τον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020. Την όξυνση αποτυπώνουν οι εντεινόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, αλλά και μια σειρά από επαφές μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι εξελίξεις στην Υπερδνειστερία (αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία) και το ενδεχόμενο η Μολδαβία να εμπλακεί στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Η κυβέρνηση των φιλορώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας κατηγόρησε την Ουκρανία την περασμένη βδομάδα για νέα απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) φορτωμένο εκρηκτικά, με σκοπό την καταστροφή εγκαταστάσεων μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η οποία αποτράπηκε. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Υπερδνειστερίας σταθμεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες. Η δε ουκρανική πλευρά αρνείται ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών και κατηγορεί τη Ρωσία ότι αναζητά πρόσχημα για να επεκταθεί η επίθεση και στην Υπερδνειστερία.

Στο μεταξύ, οξύνεται και η κόντρα Ουγγαρίας - Ουκρανίας, καθώς η Ουγγαρία δεν αποδέχεται όλες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία ούτε παραχωρεί έδαφος γι' αυτόν τον σκοπό. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει την Ουγγαρία ότι εποφθαλμιά την περιοχή της Υπερκαρπαθίας, όπου ζει πληθυσμός ουγγρικής εθνότητας. Στις αρχές Μάη ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολ. Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η Ουγγαρία «είχε ειδοποιηθεί από τον Πούτιν πως θα υπάρξουν επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Είδατε τη θέση της», μετέδωσε το UNIAN. Ο Ντανίλοφ υποστήριξε επίσης ότι η Ουγγαρία σχεδίαζε να προσαρτήσει μέρος του εδάφους στην Υπερκαρπαθία. Η Βουδαπέστη απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και έκανε λόγο για «επινόηση ψεμάτων».

Σενάρια και δηλώσεις για εδαφικές βλέψεις της Πολωνίας στην Ουκρανία

Σε ενδεχόμενη διάλυση της Ουκρανίας μετά την ολοκλήρωση της ρωσικής εισβολής αναφέρονται ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα «προβλέψεις» Ρώσων και φιλορώσων Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για τον διαμοιρασμό των ουκρανικών εδαφών της ανάμεσα στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Ο γερουσιαστής Σ. Τσέκοφ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσίας, είπε («Lenta.ru») ότι η Πολωνία θα επιχειρήσει να ανακτήσει εδάφη που θεωρούσε δικά της, όπως η Λβιβ και η Βολινία, η Υπερκαρπαθία θα θέλει να ενωθεί με την Ουγγαρία, η Μπουκοβίνα με τη Ρουμανία.

Σε σχέδια προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από την Πολωνία είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες βδομάδες και εκπρόσωποι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Είναι γεγονός ότι «μια πολύ εχθρική ρητορική έρχεται από την Πολωνία τους τελευταίους μήνες» και ότι «μια απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μπορεί να προέρχεται από την Πολωνία», επισήμανε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει προηγούμενη δήλωση του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, στο «Associated Press», ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να πολεμήσουν εναντίον της Πολωνίας για τη διατήρηση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας...

Κι άλλο «μπαρούτι» με την πιθανή ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, για μια μακρά σύγκρουση προετοιμάζονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με συνεχείς κινήσεις πολύμορφης ενίσχυσης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ και η Μόσχα έχει ανακοινώσει αναδιατάξεις των στρατιωτικών της δυνάμεων για ενίσχυση των δυτικών της συνόρων.

Καθώς οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ευρώπη, όλα δείχνουν ότι είναι ζήτημα ημερών η Φινλανδία και η Σουηδία να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Μαδρίτη στα τέλη Ιούνη.

Εφόσον τελικά οι δύο χώρες υποβάλουν αίτημα και εγκριθεί ομόφωνα, οι διαδικασίες ένταξης αναμένεται να είναι γρήγορες, όπως έχει διαβεβαιώσει και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στη σουηδική τηλεόραση ότι το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τα σύνορα της Σουηδίας και στη Βαλτική Θάλασσα, όσο θα εξετάζεται τυχόν αίτημα της χώρας να ενταχθεί σε αυτό.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορούσαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη του έτους.

Στο μεταξύ, Ελσίνκι και Στοκχόλμη ήδη διεξάγουν διμερείς διαβουλεύσεις με μεμονωμένα ισχυρά μέλη του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.ά.), με σκοπό την εξασφάλιση «εγγυήσεων ασφαλείας» στο μεσοδιάστημα, όσο δεν θα καλύπτονται από το άρθρο 5. Επιπλέον, η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν θεωρητικά να κάνουν χρήση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα λάβει πρόσθετα στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε να αναπτύξει πυρηνικά στο Καλίνινγκραντ, τον θύλακά της στη Βαλτική.

Σε αυτό το φόντο, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες άσκηση με προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων στο δυτικό Καλίνινγκραντ, μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Η άσκηση αφορούσε προσομοιωμένες «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων «Iskander», με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας.

ΝΑΤΟική εμπλοκή ...πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

Μπορεί τα κράτη του ΝΑΤΟ να μη συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή τους με διάφορα μέσα, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά, επιβεβαιώνει ότι συγκρούονται με τη Ρωσία «δι' αντιπροσώπου» και μάλιστα ιεραρχούν αυτό το μέτωπο πολύ ψηλά στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φλεβάρη, η Ουκρανία έχει λάβει ήδη υποστήριξη άνω των 12 δισ. δολαρίων με τη μορφή προμηθειών όπλων και οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντ. Σμιγκάλ. Συμπλήρωσε δε ότι η χώρα του χρειάζεται οικονομική βοήθεια 4 - 5 δισ. δολαρίων τον μήνα σε βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμάζεται να εγκρίνει αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για νέα «βοήθεια - μαμούθ» για την Ουκρανία, για τις χώρες που στέλνουν οπλικά συστήματα εκεί και για την ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, ύψους άνω των 30 δισ. δολαρίων.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές, έχουν ήδη παραδώσει στην Ουκρανία περίπου το 1/3 του συνολικού αποθέματός τους σε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και περίπου το 1/4 των αποθεμάτων πυραύλων αεράμυνας «Stinger».

Στις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις, η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία για να προμηθεύσει στην Ουκρανία 7 τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα «Χόβιτσερ» με βεληνεκές 30 - 40 χλμ., δήλωσε η υπουργός Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ, κατά την επίσκεψή της σε Γερμανούς στρατιώτες στη Σλοβακία. Η Γερμανία θα προσφέρει επίσης εκπαίδευση στο σύστημα πυροβολικού «Panzerhaubitzen 2000» - ένα πυροβόλο που είναι προσαρμοσμένο σε όχημα και μοιάζει με άρμα μάχης.

Η Ολλανδία έχει ήδη υποσχεθεί άλλα πέντε «Χόβιτσερ» στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, αξιοποιώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες κάνουν «χρυσές δουλειές» και παράλληλα εκσυγχρονίζονται τα οπλικά συστήματα των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Γερμανία και Τσεχία θα συνεργαστούν στην ανταλλαγή βαρέων όπλων για την Ουκρανία, επιβεβαίωσαν οι ηγέτες των δύο κρατών. Η Τσεχία θα παραδώσει στην Ουκρανία δικά της όπλα από τη σοβιετική περίοδο και η Γερμανία θα τα αντικαταστήσει με σύγχρονα δυτικά συστήματα, ενισχύοντας και τους γερμανικούς ομίλους.

Οι ηγέτες των χωρών του G7 έχουν την Κυριακή τηλεδιάσκεψη αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Κρίσιμες πληροφορίες, εκπαίδευση στρατιωτών και μισθοφόροι

Ενα πολύ σημαντικό μέρος της ΝΑΤΟικής δράσης στην Ουκρανία είναι οι κρίσιμες για την εξέλιξη του πολέμου πληροφορίες που παρέχουν στο Κίεβο αμερικανικές, βρετανικές και άλλες μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες.

Δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών επέτρεψαν - μεταξύ άλλων - στους Ουκρανούς να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, καθώς η Ουάσιγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες κ.λπ. για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ...διέψευσε το δημοσίευμα επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ δίνουν στο Κίεβο πληροφορίες «για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους»...

Αλλα δημοσιεύματα, της «Washington Post» και των «New York Times» ανέφεραν πως το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva» - η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας - βυθίστηκε από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την ακριβή θέση του.

Ο ρωσικός στρατός «γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ συνολικά διαβιβάζουν συνεχώς πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλες παραμέτρους στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Αυτή η βοήθεια και η προμήθεια δυτικών όπλων «δεν συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης», παραδέχτηκε.

Παράλληλα, Αμερικανοί, εκπαιδευμένοι στη μάχη, μαζί με χιλιάδες άλλους ξένους μαχητές, συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία στο πλευρό του Κιέβου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της αμερικανικής έκδοσης του «Politico».

Ενδεικτικά, στην Ουκρανία δρα η ομάδα «Task Force Yankee», ενώ «ένας απροσδιόριστος αριθμός άλλων Αμερικανών, πολλοί από τους οποίους έχουν υπηρετήσει στον στρατό, πιστεύεται ότι βρίσκονται στη χώρα, πολεμώντας τις ρωσικές δυνάμεις μαζί με Ουκρανούς και εθελοντές από άλλες χώρες».

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες, μεταξύ άλλων και στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γκράφενβερ, στη Γερμανία, δήλωσε εκπρόσωπός τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 50 - 60 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται αυτήν την περίοδο σε δυτικά συστήματα πυροβολικού. Αντίστοιχα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και σε βάσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στη Γερμανία, στη Βρετανία κ.α., εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιωτικούς για τη χρήση των σύγχρονων δυτικών οπλικών συστημάτων που στέλνουν στο Κίεβο.

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία

Οι λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ τοποθέτησαν έκτακτους και πληρεξούσιους πρέσβεις στη Ρωσία, ανακοίνωσαν την Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν την περασμένη βδομάδα πως η Ρωσία σκοπεύει να οργανώσει «στα μέσα Μάη» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Θα επιχειρήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» και «έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αναλάβουν δράση κατεπειγόντως».

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο γγ του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία και Α' αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), Αντρέι Τουρτσάκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε την πρόθεση της Μόσχας να παραμείνει στα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Θα ζήσουμε μαζί, θα αναπτύξουμε αυτήν την πλούσια περιοχή, την πλούσια ιστορική της κληρονομιά, τους ανθρώπους της που ζουν εδώ», τόνισε ο Τουρτσάκ και η Ρωσία «θα βοηθήσει την Χερσώνα, όπως ήδη βοηθά» το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στη Μαύρη Θάλασσα ο ουκρανικός στρατός προεξοφλεί ότι επίκειται μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ουκρανικές ακτές, κοντά στην Οδησσό, λιμάνι υψηλής στρατηγικής σημασίας.

Οπως ανακοίνωσε η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση, έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών UAV στην περιοχή και καταγράφεται η παρουσία ισχυρής ρωσικής ναυτικής δύναμης στα ανοιχτά των ελεγχόμενων από τις ουκρανικές δυνάμεις ακτών.

Στη Μαριούπολη, στο εργοστάσιο χαλυβουργίας «Azovstal» την Παρασκευή οργανώθηκε νέα απομάκρυνση αμάχων, που παραμένουν μαζί με Ουκρανούς στρατιωτικούς μέσα στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις. Μέχρι τότε είχαν απομακρυνθεί συνολικά περίπου 500 άμαχοι που είχαν κρυφτεί στα υπόγεια καταφύγια, ενώ η ρωσική πλευρά καταγγέλλει ότι οι ναζί του Τάγματος Αζόφ δεν τους αφήνουν να φύγουν και παζαρεύουν ανταλλάγματα σε τρόφιμα και φάρμακα.

ΦΩΤΟ - ΛΕΖΑΝΤΑ ΓΙΑ ΣΕΛ. 14 - 15, 1ο θέμα
Ρώσοι στρατιώτες στο λιμάνι της Μαριούπολης

Copyright 2022 The Associated

Ρώσοι στρατιώτες στο λιμάνι της Μαριούπολης
Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στην Ουκρανία το 1/3 των συνολικών αποθεμάτων τους σε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και το 1/4 των αποθεμάτων σε αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger»...
Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στην Ουκρανία το 1/3 των συνολικών αποθεμάτων τους σε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και το 1/4 των αποθεμάτων σε αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger»...
ΔΑΝΙΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Αντιπολεμική συγκέντρωση για την επέτειο απελευθέρωσης από τους ναζί

Απάντηση στην προπαγάνδα και τον αντικομμουνισμό της κυβέρνησης και άλλων αστικών επιτελείων, όπως οι δύο εφημερίδες που δεν δίστασαν να αμαυρώσουν την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές (4 Μάη 1945), καλώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω γιγαντοοθόνης μπροστά από το δημαρχείο της πρωτεύουσας, δόθηκε την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αγωνιστών και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης Δανίας (μέλους της FIR) και των δανέζικων Κομμουνιστικών Κομμάτων, διοργανώθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από τον κεντρικό σταθμό της Κοπεγχάγης και ακολούθησε λαμπαδηδρομία στον δρόμο όπου έδωσαν τις τελευταίες μάχες οι αντιστασιακοί του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου. Το αγωνιστικό «παρών» έδωσε και η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ.

Η Ιστορία κατέγραψε ότι παρά την πολιτική συμβιβασμού της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με το χιτλερικό καθεστώς, σε συνεργασία τόσο με το παλάτι όσο και με τα άλλα αστικά κόμματα, που είχε σαν όρο την απαγόρευση της δράσης του ΚΚ, τη σύλληψη και φυλάκιση των κομμουνιστών, με πρωτοβουλία του Δανέζικου ΚΚ δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις και πολέμησαν τον κατακτητή με κάθε τρόπο. Κοντά στον κεντρικό σταθμό έγιναν πολλές μάχες, με αρκετά θύματα.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Εμίλ Ολσεν, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βορειοδυτικής Δανίας, ο οποίος τόνισε ότι «τα διδάγματα της εποποιίας όλων αυτών που σήκωσαν το ανάστημά τους, αψηφώντας τους κινδύνους και την τρομοκρατία, είναι επίκαιρα και πρέπει να μας εμπνέουν σήμερα για να μη διαλέξουμε με ποιους εγκληματίες θα πάμε».

Η δανέζικη κυβέρνηση, πρόσθεσε, ακολουθεί μια προκλητικά επικίνδυνη πολιτική για να στηρίξει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και να εξασφαλίσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από τη μοιρασιά μετά τον πόλεμο, βάζοντας σε μεγάλους κινδύνους τον δανέζικο λαό.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε την υποκριτική στάση του οπορτουνιστικού κόμματος των Κοκκινοπράσινων, που στηρίζει την παραμονή της Δανίας στο ΝΑΤΟ και το οποίο έκανε προσπάθειες στη συγκέντρωση να μην ειπωθεί λέξη ούτε για το ΝΑΤΟ, ούτε για το δημοψήφισμα της 1ης Ιούνη με ερώτημα την άρση της εξαίρεσης της Δανίας από τη συμμετοχή στην Κοινή Αμυνα της ΕΕ.

Ο Ε. Ολσεν κάλεσε σε οργάνωση της πάλης μέσα από τα συνδικάτα, το εργατικό και το αντιπολεμικό κίνημα, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στην επίθεση στο σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, ενάντια στο κύμα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που έχει φέρει τις λαϊκές οικογένειες σε απόγνωση.

Στην κινητοποίηση ακούστηκαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, να γυρίσουν πίσω όλοι οι Δανοί φαντάροι που βρίσκονται εκτός συνόρων, για μείωση των εξόδων για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αύξηση στα κονδύλια της Πρόνοιας. Τέλος, πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία.

ΡΩΣΙΑ
Φυλακίστηκε συνδικαλιστής κούριερ για την αγωνιστική του δράση

Ο Ρώσος συνδικαλιστής κούριερ (διανομέας), μέλος του «Αριστερού Μπλοκ» και της «Ενωσης Μαρξιστών», Κιρίλ Ουκράιντσεφ, συνελήφθη και οδηγήθηκε σε ρωσικό δικαστήριο στα τέλη του Απρίλη, μετά από σειρά απεργιών που διοργάνωσε το σωματείο των κούριερ, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με δικαιώματα.

Η αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του, όπου και πραγματοποίησε έρευνα για «επανειλημμένη παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής μαζικών εκδηλώσεων», επειδή ως πρόεδρος του σωματείου πρωτοστατούσε σε απεργίες και διαμαρτυρίες. Το δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει ο συνδικαλιστής υπό κράτηση μέχρι τις 25 Ιούνη.

Στα τέλη Απρίλη οι ταχυμεταφορείς του «Yandex Food» και του «Delivery Club» σκόπευαν να προχωρήσουν ξανά σε απεργία, λόγω μείωσης κατά 20% στις πληρωμές παραγγελιών, δηλαδή από 120 ρούβλια περίπου στα 90.

Στα δυο χρόνια ύπαρξής του το σωματείο των ταχυμεταφορέων έχει δώσει αρκετούς αγώνες και είχε σημαντικές επιτυχίες: Τον Ιούνη του 2020, οι ταχυμεταφορείς κατάφεραν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από το «Delivery Club». Τον Οκτώβρη του 2020, το νέο σύστημα προστίμων χαλάρωσε. Τον Φλεβάρη του 2021, το συνδικάτο κατάφερε την επαναπρόσληψη 11 απολυμένων ταχυμεταφορέων της «Yandex Food» στο Σότσι. Στα τέλη του 2021, οι ταχυμεταφορείς του Σαμοκάρ στράφηκαν στο σωματείο λόγω καθυστερήσεων στους μισθούς και μετά από μια εκστρατεία μαζικής ενημέρωσης, η «Samokat» άρχισε να τους πληρώνει κανονικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ