ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το κολαστήριο του Γκουαντάναμο συμπλήρωσε 20 χρόνια

Associated Press

Περίπου 30 άτομα παραμένουν έως σήμερα φυλακισμένα στο κολαστήριο που «εγκαινίασαν» πριν από 20 χρόνια (στις 11/1/2002) οι ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο (σε κατεχόμενο από τις ΗΠΑ έδαφος της Κούβας).

Η διαβόητη, για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ, «άνοιξε» επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη το 2001.

Στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες, πάνω από 750 άτομα φυλακίστηκαν και υποβλήθηκαν σε εφιαλτικά ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια στη βάση, κρατούμενοι για χρόνια χωρίς καν την απαγγελία κατηγοριών, αφού προηγουμένως μεταφέρθηκαν εκεί εν κρυπτώ, έχοντας απαχθεί σε έδαφος ξένων χωρών (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Βόρεια Μακεδονία, κ.α.) και έχοντας ανακριθεί σε μυστικές φυλακές της CIA.

Το κολαστήριο του Γκουαντάναμο παραμένει ανοιχτό παρά τις υποτιθέμενες «ρητές δεσμεύσεις» του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα πως θα έκλεινε επί των ημερών του...

Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, με εντολή και έγκριση των αμερικανικών κυβερνήσεων, οι αρχές της στρατιωτικής βάσης δοκίμασαν σχεδόν τα πάντα: Εικονικό πνιγμό (γνωστό διεθνώς σαν waterboarding) που συνίσταται στη ρίψη νερού στις αναπνευστικές εισόδους του ανακρινόμενου, του οποίου το πρόσωπο έχει καλυφθεί με ύφασμα, δημιουργώντας επώδυνη αίσθηση πνιγμού. Εικονικές εκτελέσεις. Στέρηση ύπνου με τη χρήση ισχυρού φωτισμού και εκκωφαντικής μουσικής επί ώρες. Σεξουαλικές ταπεινώσεις, κακοποιήσεις και βιασμοί διά σοδομισμού με κοντάρια και όπλα. Αναγκαστική σίτιση των κρατουμένων απεργών πείνας με σωλήνα από τη μύτη που συνιστά φρικτό βασανιστήριο. Αισθητηριακή στέρηση και απομόνωση. Χρήση ναρκωτικών και πειραματικών φαρμακευτικών ουσιών, ώστε να «σπάσει» η αντίσταση του κρατουμένου και να ομολογήσει πραγματικά ή μη μυστικά. Υποβολή σε τρόμο διά της παρακολούθησης σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων ή ταπεινώσεων άλλων κρατουμένων.

Οι απαγωγές των εκατοντάδων ανθρώπων που έπεσαν στα δίκτυα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο βασανισμός και ο εξευτελισμός της προσωπικότητάς τους, η πολύχρονη κράτησή τους χωρίς καμία κατηγορία, η απαγόρευση της επαφής τους με δικηγόρους και πολλά άλλα από τα αμέτρητα ατιμώρητα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος τους στο Γκουαντάναμο, αποτελούν ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά κεφάλαια στην αιματοβαμμένη ιστορία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο, το Πεκίνο βρήκε ευκαιρία να κάνει ρελάνς για τις κατηγορίες της Δύσης περί «παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Ετσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε το Γκουαντάναμο «σκοτεινό κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι θυμίζει στους λαούς «τα εγκλήματα των ΗΠΑ κατά της ανθρωπότητας».

ΗΠΑ
Παραμένει η ενδοαστική κόντρα για τη στάση απέναντι στο Ιράν

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις εντός των ΗΠΑ αντανακλώνται και στην αντιπαράθεση με φόντο τα εξελισσόμενα παζάρια στη Βιέννη για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επέκρινε προχτές βράδυ τον πρώην Πρόεδρο Ντ. Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, «δίχως να έχει σκεφθεί τι θα επακολουθήσει». Επέρριψε δε σε αυτόν την ευθύνη για το γεγονός πως το Ιράν έχει φθάσει κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, αφού δεν τηρείται το αυστηρό καθεστώς διεθνούς εποπτείας που προέβλεπε η συμφωνία του 2015.

Μερικές ώρες πριν από τις δηλώσεις της Ψάκι, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, ολοκλήρωσε στη Βιέννη (όπου συνεχίζεται ο 8ος γύρος των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ιράν) συναντήσεις με τους πρέσβεις των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις στενές επαφές μαζί τους και θα τους ενημερώνουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Παράλληλα, πηγές στον Λευκό Οίκο που επικαλείται το «Politico» ανέφεραν πως οι ΗΠΑ θα σκληρύνουν τη στάση τους εάν μέχρι τον Φλεβάρη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, μεταξύ άλλων πιέζει για άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων, ώστε να «ξεπαγώσουν» κεφάλαια εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Τo δε αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο και αυτό διπλωματικές πηγές στη Βιέννη, διαπίστωσε πως οι ΗΠΑ και το Ιράν επιδεικνύουν ελάχιστα ευέλικτη στάση σε θέματα - κλειδιά της διεθνούς συμφωνίας του 2015, αυξάνοντας τα ερωτήματα για το εάν τελικώς είναι εφικτή μια νέα συμφωνία, «που θα μπορούσε να διαλύσει τους φόβους για έναν πόλεμο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ενα από τα ακανθώδη ζητήματα είναι η απαίτηση του Ιράν για συγκεκριμένες αμερικανικές εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν τη μη επιβολή άλλων κυρώσεων σε βάρος του, όπως και ο τρόπος και ο χρόνος αποκατάστασης των περιορισμών που προβλέπονταν από τη συμφωνία του 2015 στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Διαδήλωση προς τιμήν του Καρλ Λίμπκνεχτ και της Ρόζας Λούξεμπουργκ

Από τη συμμετοχή των μελών του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας στη διαδήλωση
Από τη συμμετοχή των μελών του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας στη διαδήλωση
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στο Βερολίνο συμμετείχαν την Κυριακή 9 Γενάρη στη μεγάλη διαδήλωση προς τιμήν των ηγετών του γερμανικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ, που δολοφονήθηκαν στις 15 Γενάρη 1919 σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας, οργανωμένης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ σε κοινό μπλοκ με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση, μαζί με τις δυνάμεις του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) και της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ).

Στη δυναμική πορεία από το κέντρο του Βερολίνου έως το Μνημείο των Σοσιαλιστών βροντοφώναξαν ότι τα ιδανικά των Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, παραμένουν ζωντανά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Την ίδρυση κοινής τράπεζας ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι των Συρίας και Ιράν, μετά τις επαφές που είχε στη Δαμασκό ο Ιρανός υπουργός Οδοποιίας και Αστικής Ανάπτυξης Ρ. Κασεμί. Η απόφαση για την ίδρυση κοινής τράπεζας ελήφθη κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών και επί θεμάτων μετανάστευσης της Συρίας, Φ. Μικντάντ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως θα διενεργήσουν έρευνα για τον θάνατο του 80χρονου Παλαιστίνιου Ομάρ Ασαντ, πρώην μετανάστη στις ΗΠΑ και κάτοχο αμερικανικής υπηκοότητας, που βρέθηκε προχτές ξημερώματα νεκρός μετά τη σύλληψή του από Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό του, κοντά στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Απεργία πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες Ιρανοί εκπαιδευτικοί στην Τεχεράνη και στην πόλη Σιράζ, απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ενας Σουδανός διαδηλωτής και ένας αστυνομικός έχασαν χτες τη ζωή τους στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, στη διάρκεια συγκρούσεων στο πλαίσιο νέας μαζικής διαδήλωσης κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνελήφθη χτες βράδυ ο αρχηγός της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Oath Keepers» Στ. Ρόουντς και άλλα 10 στελέχη της, με την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης κατά τα περσινά έκτροπα στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ. Νωρίτερα, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κίρστεν Σίνεμα έβαλε «πάγο» στην εκλογική «μεταρρύθμιση» που προωθεί το κόμμα της - σε αντιπαράθεση με μέτρα που προωθούν σε πολιτείες οι Ρεπουμπλικάνοι - ανακοινώνοντας ότι διαφωνεί με την τακτική που αυτό ακολουθεί.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπεσαν χτες βράδυ κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΙΓΚΡΑΪ
Παρέμβαση από τον επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο αποκλεισμός της επαρχίας Τιγκράι στη βόρεια Αιθιοπία λόγω του πολέμου, που μαίνεται εδώ και 14 μήνες, έχει προκαλέσει μία ανθρωπιστική κρίση που είναι αληθινή κόλαση δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τ. Α. Γκεμπρεγέσους.

Ο Γκεμπρεγέσους, που κατάγεται και ο ίδιος από το Τιγκράι, επισήμανε τις μεγάλες ανάγκες του άμαχου πληθυσμού σε τρόφιμα και φάρμακα, σημειώνοντας πως από πρόπερσι τον Νοέμβρη έως σήμερα έχουν σκοτωθεί πολλές χιλιάδες και έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους πάνω από 2.000.000 άνθρωποι.

Ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες του ΠΟΥ να προωθήσει φάρμακα στο Τιγκράι απέτυχαν, αφού μπλοκάρονται από τον Αιθίοπα πρωθυπουργό, Α. Αμπίι, που αρνείται να δώσει σχετική άδεια. Συνέκρινε τις αιματηρές συγκρούσεις στο Τιγκράι με εκείνες σε Υεμένη και Συρία, λέγοντας ότι ακόμη και εκεί οι άμαχοι έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική βοήθεια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ