ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διαδρομή Κουντουριώτου - ΣΕΜΠΟ και το επίθετο που θα συναντήσεις παντού...

Είναι γνωστό και διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους, των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων δεν εκφράζεται μόνο έμμεσα, αλλά και άμεσα. Δεν είναι μυστικό ότι βουλευτές, υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη όλων των αστικών κομμάτων διασυνδέονται και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι «δικοί τους», οι «άνθρωποί» τους. Είναι όμως ορισμένες φορές που αυτή η σχέση εκδηλώνεται κραυγαλέα και απροσχημάτιστα!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αγώνας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά, που φούντωσε μετά από ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα με τον θάνατο του 45χρονου εργάτη, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργοδότες, διάφορα τσιράκια τους και υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα που συνδέονται με τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, να ενεργοποιηθεί και ένας μηχανισμός με διάφορες παραμέτρους και προεκτάσεις.

Πολλά και διάφορα λέγονται και ακούγονται στο λιμάνι, στις προβλήτες, στις γειτονιές και στους χώρους όπου συχνάζουν εργαζόμενοι το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οσοι γνωρίζουν μιλάνε για εγκρίσεις προσλήψεων από πολιτικά γραφεία, για οικογένειες που κάνουν κουμάντο στο ποιος θα μπει και ποιος όχι στη δουλειά, για εμπλοκή πολιτικών προσώπων ακόμα και στο να εγγραφούν εργαζόμενοι στο εργοδοτικό σωματείο ως προϋπόθεση για πρόσληψη...


Σε τέτοιες «περίεργες» διαδρομές φαίνεται ότι παραπέμπουν και κάποιες ιδιαίτερες αναφορές που υπάρχουν στην τελευταία ανακοίνωση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) στις προβλήτες του Πειραιά.

Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνονται τα εξής:

«Βοηθοί εργολάβων πλασάρονται ως υποψήφιοι δήθεν συνδικάτου εργαζομένων, παλιά και νέα φερέφωνα - αχυράνθρωποι μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, τα γραφεία της διοίκησης έχουν μετατραπεί σε προεκλογικά κέντρα, ενώ βλέπουμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία (σε λιμάνι) της ειδικότητας ''εργαζομένων'' με καθήκοντα: Επόπτες Ασφαλείας/Τηλεφωνήτριες/Συγκεντρωσιάρχες/Αυτοφωράκηδες».

«(...) διακρίνει γύρω του και κοντά του τους κομματάρχες και την οικογενειοκρατία. Πλέον δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος του μεταξιού, υπάρχει και ο δρόμος του λιμανιού, που ξεκινάει από την Κουντουριώτου στον Πειραιά και φτάνει μέχρι το ΣΕΜΠΟ».

Τα δύο αυτά αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ έχουν τη δική τους σημασία.

Η τελευταία πρόταση, που αναφέρεται στην Κουντουριώτου, κεντρίζει το ενδιαφέρον. Διότι εκεί στεγάζεται το γραφείο του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου. Ο δρόμος λοιπόν από το γραφείο του μέχρι το ΣΕΜΠΟ προφανώς παραπέμπει σε κάποιες διαδρομές για τις οποίες ο κόσμος το 'χει τούμπανο αλλά η κυβέρνηση κρυφό καμάρι... και αφορά τα όσα καταγγέλλει η ανακοίνωση του σωματείου.

Ομως, η διαδρομή φαίνεται ότι δεν είναι μία, από την Κουντουριώτου προς το ΣΕΜΠΟ, και δεν αφορά μόνο «συστημένες» πολιτικά προσλήψεις στο λιμάνι.

Αφορά ανθρώπους που σχετίζονται με τη λειτουργική διεύθυνση του λιμανιού και το ποιος κάνει εκεί το γενικό κουμάντο. Ολως συμπτωματικώς, operation manager στην PCT (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά - ΣΕΠ ΑΕ) είναι κάποιος ονόματι Νίκος Κατσαφάδος... Εχει άραγε κάποια συγγένεια με τον υφυπουργό;

Ενδιαφέρουσα επίσης είναι μία ακόμα σύμπτωση: Διευθυντής προσωπικού στην DPort (θυγατρική της COSCO) είναι κάποιος Μιχάλης Κατσαφάδος. Και εδώ έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν ο τελευταίος έχει κάποια συγγενική σχέση με τον υφυπουργό και τον operation manager της ΣΕΠ ΑΕ.

Και επειδή μπορεί να συμβαίνει συχνά στη διαδρομή να κουράζονται οι περιπατητές, κάποιοι πρέπει να φροντίσουν να υπάρχει κι ένας καλός και γνωστός εκπαιδευτής οδηγών να τους πηγαίνει... Ολως τυχαίως και αυτός ονομάζεται Νίκος Κατσαφάδος, με γνωστή σχολή οδηγών στον Πειραιά.

Η συνωνυμία δεν σταματά εδώ. Μία άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι κάποιο αυτοκινητάκι κυκλοφορεί στους χώρους δουλειάς στις προβλήτες, υποτίθεται για ελέγχους ασφαλείας, αλλά στην πραγματικότητα κάνει κατήχηση στους εργαζόμενους περί ανάγκης να προστατέψουν την εταιρεία για να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους... Δεν θα το πιστέψετε: Αυτός που οδηγεί το αυτοκίνητο, μας μεταφέρουν εργαζόμενοι, ονομάζεται Θεόδωρος Κατσαφάδος...

Φαίνεται πάντως ότι στην Κουντουριώτου υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα ...δικαιώματα των εργαζομένων, αφού αυτό που κυκλοφορεί ευρέως στα πέριξ και στις πιάτσες της περιοχής είναι ότι μετά τον απεργιακό αγώνα συμβαίνουν «πράματα και θάματα».

Οτι δηλαδή γίνεται προσπάθεια να «αναστηθεί» το εργοδοτικό συνδικάτο, για να γίνουν προσλήψεις πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις τη διαδρομή Κουντουριώτου - ΣΕΜΠΟ, να περάσεις πρώτα μια βόλτα από τα γραφεία του εργοδοτικού συνδικάτου και μετά να πας για την υπογραφή της πρόσληψης στην DPort και στους εργολάβους της. Τουλάχιστον δεν θα μπερδέψεις τα ονόματα. Ολοι Κατσαφάδοι λέγονται...


Ψ.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιχείρηση εξαπάτησης των νέων εργαζομένων με ενίσχυση - ψίχουλα

Τις πραγματικές στοχεύσεις της τροπολογίας που αφορά το γνωστό, από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λεγόμενο «πρώτο ένσημο», οι οποίες δεν είναι άλλες από το να «μπουκώσει» η κυβέρνηση και πάλι με «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, παίζοντας με την αγωνία των εργαζομένων για δουλειά, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας χτες στη Βουλή και καταψηφίζοντας τη σχετική απαράδεκτη ρύθμιση.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι είναι μόλις 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες, με την παράλληλη επιδότηση των εργοδοτών για να προσλάβουν εργαζόμενους με τον βασικό μισθό. Το νέο κίνητρο που δίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στους άνεργους νέους, ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, είναι μια εξάμηνη απασχόληση με μηνιαία προσαύξηση 100 ευρώ ή 50 ευρώ για μερική απασχόληση, η οποία θα περιέχεται στην ατομική σύμβαση εργασίας του κάθε εργαζόμενου.

Στην ίδια τροπολογία περιέχονται και άλλα παρόμοια προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που έχουν την ίδια στόχευση, δηλαδή την ενίσχυση της εργοδοσίας.

«Τα όνειρα των νέων εργαζομένων δεν χωράνε ούτε στις λίστες του ΟΑΕΔ ούτε στη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη στις επιχειρήσεις με μισθούς πείνας και με φιλοδωρήματα ή GB, που προσπαθούν να ξεγελάσουν ή να κρύψουν την επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή τους», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης.

Αρθρα της τροπολογίας προβλέπουν τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβρη και την παράταση των συμβάσεων των καθαριστριών του ΕΦΚΑ για ένα ακόμα 6μηνο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δύο ρυθμίσεις ανέφερε για την πρώτη πως «δεν λύνει τα μεγάλα αδιέξοδα όσων η πολιτική σας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 150 έως 200 ευρώ είναι η απάντηση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου απέναντι στη διευρυμένη φτώχεια και εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που γεννά η πολιτική σας».

«Διαιωνίζετε και ανακυκλώνετε τη φτώχεια για πλατιά λαϊκά στρώματα που στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Καθιερώνετε ως κανονικότητα τη ζωή με τα ελάχιστα και με όρους εξαθλίωσης για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Παρουσιάζετε ως κοινωνική πολιτική το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και έχετε μειώσει παροχές, μισθούς, συντάξεις και άλλα δικαιώματα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα εξαπάτησης», τόνισε.

Σχετικά με τις καθαρίστριες σημείωσε ότι η ασκούμενη πολιτική τις κρατά ομήρους χωρίς δικαιώματα. Για το ΚΚΕ οι καθαρίστριες σε όλες τις υπηρεσίες, σχολεία, υπουργεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να αποκτήσουν πλήρη και σταθερή εργασία.

Ο Χρ. Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι «αν ήταν χωριστά, τα δύο τελευταία άρθρα, δεν θα μπαίναμε εμπόδιο έστω και σε αυτό το ένα επιπλέον γλίσχρο ποσό, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ούτε στην ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών του ΕΦΚΑ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org