ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φρεσκάρισμα» στην επιχείρηση συσκότισης των τεράστιων ευθυνών της

Eurokinissi

Σε συνθήκες όλο και πιο δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, καθώς το συνεχιζόμενο αναμάσημα της «ατομικής ευθύνης» δεν αρκεί πια για να κρύβονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αφήνει το λαό εκτεθειμένο, η κυβερνητική προπαγάνδα επιστρατεύει νέα προκλητικά ιδεολογήματα για τον ίδιο σκοπό.

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι «εμείς ως κράτος κάναμε ό,τι μπορούσαμε» και ότι τώρα το μόνο που μπορεί να περιμένει ο λαός... είναι το εμβόλιο, που είναι ακόμα ζητούμενο. Ταυτόχρονα, μέσα στην καρδιά του δεύτερου κύματος, επιχειρούν να στρέψουν τη συζήτηση στο πότε και με ποια κλιμάκωση θα γίνει η άρση του lockdown, χωρίς να λαμβάνεται ούτε ένα μέτρο για την προστασία του λαού από όσα μας οδήγησαν ως εδώ.

Στη χαρακτηριστικότερη στιγμή αυτής της προκλητικής προπαγάνδας, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη ισχυρίστηκε ότι «κάναμε το αναγκαίο με το ΕΣΥ, μετά κάναμε το εφικτό και τώρα πια κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο», ενώ αντί να πει έστω και μια κουβέντα για το πώς θα ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία που «βουλιάζουν»... παρουσίασε ένα «άρτιο» σχέδιο επί χάρτου για το τι θα κάνει η κυβέρνηση όταν έρθει το εμβόλιο, σαν τα σχέδια που παρουσίαζε τους προηγούμενους μήνες για το «θωρακισμένο» σύστημα Υγείας που ήταν τάχα «έτοιμο» για το δεύτερο κύμα.

Προς επίρρωση του «εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε», η κυβέρνηση προβάλλει πλέον την απόφαση για αναγκαστική διάθεση δύο μόλις ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό... δηλαδή μια απόφαση που ήρθε 9 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, στο «και 10» της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα όχι με όρους πραγματικής επίταξης, αλλά διασφαλίζοντας ακόμα και τώρα την αποζημίωση των κλινικαρχών από το κράτος, με χρήματα που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, για τα σχολεία, τις συγκοινωνίες κ.ο.κ.

Κάνουν «ό,τι μπορούν» ...για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση, τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το διάστημα που μεσολάβησε, όσο και τώρα, στο σφοδρότερο δεύτερο κύμα, «κάνει ό,τι μπορεί» για να διασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου, για να υπηρετήσει ταυτόχρονα την πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική του. Τα όποια μέτρα διαχείρισης της πανδημίας λαμβάνονται με το σταγονόμετρο, όταν τα πράγματα φτάνουν στο «αμήν».

«Πυξίδα» της, όπως και όλων των κομμάτων που υπηρετούν αυτήν την πολιτική, είναι τα «πρέπει» του κεφαλαίου, που είναι διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού.

Γι' αυτό εδώ και 9 μήνες δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δεν ανέπτυξε νέες υποδομές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, γι' αυτό δεν προχώρησε σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και έγκαιρη ένταξή του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Γι' αυτό δεν ενίσχυσε άμεσα το προσωπικό, το στόλο και τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, γι' αυτό δεν επιτάσσει τα ιδιωτικά λεωφορεία, υποχρεώνοντας το λαό να στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες.

Γι' αυτό δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών εκπαίδευσης.

Ολα τα παραπάνω, όλα όσα έχει ανάγκη ο λαός, λογαριάζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν εμπόδιο για την αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του, έχοντας βάλει τη σφραγίδα τους σε όλα όσα αντιμετωπίζει ο λαός σήμερα. Για παράδειγμα, το να προσληφθεί μαζικά μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες δομές Υγείας, το να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από τη συμβολή στη μάχη με την πανδημία θα διαμόρφωνε μια διαφορετική κατάσταση για την επόμενη μέρα, μια κατάσταση που δεν συμβαδίζει με την πολιτική εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και ταυτόχρονα θα αφαιρούσε ζωτικό χώρο από τις μπίζνες των ομίλων του ιδιωτικού τομέα.

Με την ίδια «πυξίδα» η κυβέρνηση, που... «κάνει ό,τι μπορεί», πήρε τις θυσίες του λαού και το χρόνο που κερδήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας και τα «τζογάρισε» στο άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, των εφοπλιστών, των αερομεταφορικών εταιρειών, με πετσόκομμα όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση να υπερθεματίζει για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις!

Για τον ίδιο λόγο, ενισχύοντας την προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτώσει τα βάρη και της νέας οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση μαζί με το μπαράζ αντεργατικών μέτρων ήδη από το πρώτο κύμα - τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ αναφωνούσε... «θα λογαριαστούμε μετά» - δίνει στην εργοδοσία το «ελεύθερο» να αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, με «πρωτόκολλα» κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των εργοδοτών, με αποτέλεσμα τη μετατροπή των μεγάλων χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης.

«Είμαστε μια ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια...»

Αλλά και σήμερα, την ώρα που αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι, οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα, την ώρα που φρακάρουν τα δημόσια νοσοκομεία και η ΜΕΘ, τι κάνει η κυβέρνηση;

Με το νέο σλόγκαν «όλη η Ελλάδα είμαστε μια Υγειονομική Περιφέρεια, που ο ένας βοηθάει τον άλλον», αντί να προχωρήσει σε κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση «απογειώνει» την πολιτική των επικίνδυνων και προσωρινών μπαλωμάτων, μετατρέπει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία της μίας νόσου, μετακινεί προσωπικό από τη μια υποστελεχωμένη δημόσια δομή στην άλλη, από Περιφερειακά Ιατρεία που κλείνουν και Κέντρα Υγείας που αποψιλώνονται ακόμα περισσότερο, από κλινικές νοσοκομείων που «μετατρέπονται» και συγχωνεύονται, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Πλέον η κυβέρνηση «διαφημίζει» και τις μετακινήσεις προσωπικού από τη μια υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας στην άλλη. Κρύβεται πίσω από την αυτοθυσία υγειονομικών που μετακινούνται εθελοντικά για να πάνε στην πρώτη γραμμή της μάχης, προκειμένου να συσκοτίσει το γεγονός ότι συνολικά αφήνει το δημόσιο σύστημα Υγείας και τους υγειονομικούς αθωράκιστους. Ανακοίνωσε για παράδειγμα ο υπουργός ότι μεταξύ των νοσηλευτριών που μετακινούνται εθελοντικά για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη είναι και 3 από τα Γιάννενα... όταν μόλις πριν λίγες μέρες τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ των Ιωαννίνων είχαν φρακάρει σε τέτοιο βαθμό από τα κρούσματα σε εργοστάσια και γηροκομεία, που έστελναν ασθενείς με κορονοϊό... στο Νοσοκομείο Φιλιατών, ενώ με το πρώτο φύσημα της πανδημίας θα βρεθούν ξανά στην ίδια κατάσταση.

Η «συμβολή του ιδιωτικού τομέα Υγείας»...

Αντίστοιχα, μέχρι και τη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας εκθείαζε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το πώς «συνεπικουρούν ιδιωτικά μεγάλα θεραπευτήρια» (!), για να βγει μόλις μια μέρα μετά στη δημοσιότητα το έγγραφο του υπουργείου Υγείας που αποκάλυπτε ότι οι κλινικάρχες, που θησαύρισαν με κάθε τρόπο και μέσα στην πανδημία (με τα τεστ, τις ιατρικές πράξεις που πάγωσαν στο ΕΣΥ, το διπλασιασμό των αποζημιώσεων για νοσηλείες, την κατάργηση του clawback και του rebate κ.ά.), αρνούνταν επανειλημμένα ακόμα και τώρα να διαθέσουν κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό! Οπως μάλιστα ξεκαθάριζε κυνικά ο πρόεδρος της μίας από τις δύο εργοδοτικές ενώσεις, «η νοσηλεία ασθενών με Covid-19 κοστίζει πολύ»...

Και η κυβέρνηση τι έκανε; Παζάρευε με τους κλινικάρχες μέχρι τα πράγματα να φτάσουν στο «χείλος του γκρεμού», έκανε επικλήσεις στην «κοινωνική ευαισθησία και κατανόησή» τους, τους καλούσε να συναινέσουν για «να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης», για να προχωρήσει τελικά στην ενεργοποίηση της τροπολογίας που ψήφισαν μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, με την οποία το κράτος διασφαλίζει αποζημίωση στους κλινικάρχες για την αναγκαστική διάθεση κλινών, αντί να προχωρά σε πραγματική επίταξη.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το τι πραγματικά σημαίνουν η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που στήριξαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για το τι σημαίνουν οι περιβόητες Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

«Μη μιλάς και περίμενε το εμβόλιο...»

Και αφού όλη αυτή η αθλιότητα που ζούμε είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση το... «κάτι παραπάνω και από το εφικτό», αφού ό,τι έχει ανάγκη ο λαός για την προστασία της υγείας του «δεν γίνεται» γιατί «κοστίζει», η κυβερνητική προπαγάνδα λανσάρει ως μόνη ελπίδα το ...«μη μιλάς, κάτσε και περίμενε το εμβόλιο για τον κορονοϊό».

Αναμφισβήτητα το εμβόλιο, από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό - δεδομένου ότι ακόμα είναι σε εξέλιξη η έρευνα και οι δοκιμές, με την ίδια την επιστημονική κοινότητα να διατηρεί ακόμα, όπως είναι λογικό, μια σειρά ερωτήματα - θα είναι ένα μεγάλο όπλο στη μάχη απέναντι στην πανδημία. Δεν πρέπει να διαφεύγει επίσης ότι την ίδια στιγμή οι φαρμακοβιομηχανίες επιδίδονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού με οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, στερώντας την έγκαιρη ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί πίσω από το εμβόλιο - και πολύ περισσότερο πίσω από τα κυβερνητικά σχέδια επί χάρτου - να κρυφτούν τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τα οποία ευθύνονται όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Η προοπτική του εμβολίου σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την ανάγκη να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα, για να σωθούν ζωές σήμερα που μετράμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, για να προστατευτεί ο λαός από την εξάπλωση της πανδημίας.

Αντίστοιχη στόχευση αποπροσανατολισμού, εξάλλου, υπηρετεί η συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και μέρες από την κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown, την ώρα που καταγράφονται καθημερινά αρνητικά ρεκόρ στην εξάπλωση της πανδημίας και χωρίς να λαμβάνεται οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για την ασφάλεια του λαού. Λένε π.χ. ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα», αλλά δεν λαμβάνεται ούτε τώρα κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Ολη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το «πώς θα σωθεί η αγορά των Χριστουγέννων», την ίδια ώρα που κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Απάντηση στην πολιτική που αφήνει εκτεθειμένο το λαό στην πανδημία, όπως και στην προπαγάνδα που τη συνοδεύει, δίνει η ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, με επόμενο σημαντικό σταθμό την απεργία στις 26 Νοέμβρη. Πρωτοστατούμε για να αναδεικνύονται τα αδιέξοδα αυτού του σάπιου συστήματος, που δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του λαού. Προβάλλουμε την πραγματική διέξοδο, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την κοινωνία όπου η οργάνωση της παραγωγής και όλης της οικονομίας θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ