ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει για το «αποτύπωμα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που μεγαλώνει

...κάνοντας το λαό στόχο των ανταγωνισμών και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κουρελόχαρτο

Eurokinissi

Με προκλητικούς πανηγυρισμούς και αστήρικτους ισχυρισμούς επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγονται για το λαό όσα συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και «τρέχουν» υπογείως όλο αυτό το διάστημα σε επίπεδο επαφών Αθήνας - Αγκυρας υπό «συμμαχική επίβλεψη».

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας χτες περιχαρής στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι συζητήσεις ήταν «εξαιρετικά επιτυχημένες» και ότι η επίσκεψη αυτή, κατά την οποία αναβαθμίστηκε η ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, «έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια».

Με αφορμή δε την ανακοίνωση για τον μόνιμο ελλιμενισμό του γιγαντιαίου πλοίου των Αμερικανών «USS Hershel "Woody" Williams» στη βάση της Σούδας, που μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μετατρέπεται σε «Περλ Χάρμπορ» της Μεσογείου, δήλωσε πως «λέει πολλά πράγματα για το μέλλον της αμυντικής μας συνεργασίας», που πραγματικά απογειώνεται μετά από αυτήν την επίσκεψη.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν», πρόσθεσε, επιμένοντας να παρουσιάζει τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ως παράγοντα διασφάλισης της «σταθερότητας» στην περιοχή, τη στιγμή που οι οξυμένοι ανταγωνισμοί τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η ένταξη της Ελλάδας στα σχέδια ανάσχεσης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής βάζουν μπουρλότο σε όλη την περιοχή και καθιστούν το λαό στόχο.

Στο μεταξύ, κάνοντας το μαύρο άσπρο και επιχειρώντας να κρύψει τον αμερικανοΝΑΤΟικό αέρα που φυσάει στα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων - και επιβεβαιώθηκε από όσα είπε στο ταξίδι του ο Πομπέο - ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «το θετικό αποτύπωμα για τη χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχτηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία» και αξίωσε «σε τέτοιες στιγμές να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι, διότι από αυτές τις εξελίξεις, αν έχουμε μία θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα», σε άλλη μια προσπάθεια να στοιχίσει το λαό στα «εθνικά» σχέδια κεφαλαίου και ΕΕ.

Εκτίμησε ακόμα ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ «ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ», το οποίο συνεδριάζει σήμερα και αύριο με θέμα μεταξύ άλλων «τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκφράζοντας σε κάθε περίπτωση την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, εξέφρασε την ...ελπίδα του στη Σύνοδο Κορυφής (βλέπε σχετικό θέμα) «το μήνυμα προς την Αγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ετοιμη η αμερικανοΝΑΤΟική «πλατφόρμα» των διευθετήσεων

Αλλωστε, ενόψει εκκίνησης (ίσως την επόμενη βδομάδα) των περιλάλητων διερευνητικών, φαίνεται να έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Μετά από τουλάχιστον 6 γύρους συναντήσεων των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, φαίνεται ότι υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας, Βρετανού πτέραρχου Στ. Πιτς, κατέληξαν σε ένα κείμενο προς διαμόρφωση του περιβόητου μηχανισμού «αποκλιμάκωσης κρίσεων», το οποίο έχει αποσταλεί σε Αγκυρα και Αθήνα προς έγκριση και υπογραφή από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με διαρροές, προβλέπει απευθείας επικοινωνίες μέσα από ΝΑΤΟικά κανάλια για «επίλυση» κρίσεων σε αέρα και θάλασσα. Επί της ουσίας, υπό ΝΑΤΟική σκέπη η τουρκική αστική τάξη θα αξιοποιήσει και αυτό το πεδίο προκειμένου να προωθήσει και έτσι θέσεις της, με έγκριση και υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ολα αυτά την ώρα που είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις αλλά και η ...αφωνία Πομπέο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μίλησε - ξανά - για «συγκρούσεις» και «διαφωνίες», τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Ερωτηθείς δε αν ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ΗΠΑ αφήσουν τη Γερμανία στη «θέση του οδηγού» σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές κινήσεις, είπε αινιγματικά «ας δούμε τι θα προκύψει από εκεί», ενώ παρέπεμψε ξανά στα λεγόμενα Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν «όποιο ρόλο θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός για τις δύο πλευρές», τις οποίες περίπου συνεχάρη λέγοντας ότι «κλίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε «να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, κατά τον κατάλληλο τρόπο, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα κάθε κυρίαρχου κράτους», αφήνοντας δηλαδή ορθάνοιχτα τα «πορτοπαράθυρα» στις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Ακόμα πιο εύγλωττα για το τι μπαίνει στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών ήταν τα όσα είπε για το αν στηρίζουν οι ΗΠΑ την επιδίωξη της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ότι «αυτές οι απαιτήσεις, οι διαφορές, πρέπει να επιλύονται μέσα από την προβλεπόμενη διεθνή διαδικασία» και «οι διαφορές να επιλύονται μέσω μηχανισμών που είναι διαθέσιμοι για όλες τις χώρες», βαφτίζοντας «διαφορά» δηλαδή, που πρέπει να επιλυθεί σε «διεθνές» - βλέπε αμερικανοΝΑΤΟικό - πλαίσιο, την αξίωση της τουρκικής αστικής τάξης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών!

«Ολοι οφείλουν να καταφεύγουν σε διεθνείς διαδικασίες για να θεμελιώσουν διεκδικήσεις τις οποίες θεωρούν ότι δικαίως έχουν», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, στέλνοντας σήμα στην Αγκυρα να προχωρήσει και ...δεν θα χάσει. Ερωτηθείς τέλος για τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται τη μεταφορά στην Ελλάδα της βάσης τους στο Ιντσιρλίκ, τις αρνήθηκε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουμε από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».

ΣΥΡΙΖΑ
Σιωπή για επίσκεψη Πομπέο και απαίτηση για μεγαλύτερες παροχές στο κεφάλαιο

Τι κι αν πέρασαν τρεις μέρες από τη μέρα που ο Πομπέο ξεκίνησε να περιδιαβαίνει όλη τη χώρα, επιθεωρώντας τις ΝΑΤΟικές υποδομές και ανοίγοντας νέα κεφάλαια στην επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια; Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει φιλοτιμηθεί να ψελλίσει τίποτα για τα όσα συμφωνήθηκαν, όπως για την επέκταση της βάσης της Σούδας, για το ελικοπτεροφόρο που εγκαθίσταται στην Κρήτη, για τους σχεδιασμούς των ενεργειακών μπίζνες και για τις διευθετήσεις που επισπεύδονται στην περιοχή. Η τοποθέτησή του περιορίστηκε σε ένα πικάρισμα προς τη ΝΔ για τα περί «ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών», εκφράζοντας την προσήλωσή του στις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις, για τις οποίες πρωτοστάτησε, ενώ στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου μιλάει για το δόγμα του «προβλέψιμου εταίρου» που ακολουθεί η ΝΔ, ένα «δόγμα» που είναι φυσική συνέχεια του «προτιμώμενου εταίρου» που είχε εγκαινιάσει η κυβέρνησή του με τα καλοπιάσματα στον «διαβολικά καλό Τραμπ».

Στην ίδια απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην Υγεία και μεταξύ άλλων της κουνάει το δάχτυλο επειδή δεν έβαλε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το κεφάλαιο, αναφέροντας πως ενώ «είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια δυναμικά επεκτατική πολιτική (...) επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο». Την κατηγορεί για πολιτική εξαπάτηση, αφού όπως υποστηρίζει «στην οικονομία, καθώς τη στιγμή που ο κος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι έχει προωθήσει ένα πακέτο ύψους 24 δισ. για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι και τον Αύγουστο του 2020 αποδεικνύει ότι οι πραγματικές δαπάνες στήριξης δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ».

Τέλος, η απόφαση δίνει «γραμμή» στον κομματικό μηχανισμό να επιταχύνει ώστε να βάλει «πρόσημο» στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, αυτό της αμφισβήτησης της κυβέρνησης και του συσχετισμού που διαμορφώθηκε με τις εκλογές του 2019, προσπαθώντας να περιορίσει τους αγώνες που αναπτύσσονται στα στενά όρια της κυβερνητικής εναλλαγής.

Στο φόντο των εσωκομματικών αναταράξεων και μπροστά στη συζήτηση που συνεχίζεται για τους όρους της «διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ, με το συνέδριο να έχει αναβληθεί λόγω πανδημίας, η απόφαση κάνει λόγο για την ανάγκη «ενιαίας έκφρασης», για «κανόνες» και «σαφείς διαδικασίες», που θα υπηρετούν τον παραπάνω σκοπό. Τη σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των κανόνων αναλαμβάνουν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλ. Τσίπρας υπαναχώρησε απ' τη διακηρυγμένη του πρόθεση για σύσταση «Πειθαρχικού Συμβουλίου», μια πρόταση που είχε προκαλέσει συζητήσεις, αφού εκλήφθηκε σαν απειλή προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο για τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας του με τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη. Τη διαφωνία τους με τη σύσταση Πειθαρχικού είχαν φροντίσει να διαμηνύσουν οι 53+ και άλλα στελέχη, όπως ο Ν. Βούτσης και ο Π. Σκουρλέτης, ενώ ο πρώην υπουργός Στ. Κοντονής ανέφερε ότι το κόμμα είναι σε «σκοτεινό τούνελ, οι παρενέργειες λαθών και επιλογών, οι οποίες δεν ήταν κατάλληλες, αρχίζουν σήμερα να κακοφορμίζουν».

Το πιο αξιόπιστο κόμμα είναι το ΚΚΕ σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το ΚΚΕ θεωρείται το πιο αξιόπιστο κόμμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της «Prorata» που πραγματοποιήθηκε 23 - 25 Σεπτέμβρη και δημοσιεύτηκε χτες. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως το 53% των συμμετεχόντων εκτιμούν ότι το ΚΚΕ είναι το πιο αξιόπιστο κόμμα. Ακολουθούν η ΝΔ με 45%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 37%, το ΜέΡΑ25 με 31%, το ΚΙΝΑΛ με 29%, ενώ την τελευταία θέση στην αξιοπιστία καταλαμβάνει η Ελ. Λύση με 14%. Στο αντίστροφο ερώτημα, ποιο θεωρείται πιο «αναξιόπιστο» κόμμα, στην πρώτη θέση είναι η Ελ. Λύση με 72%, στη δεύτερη το ΚΙΝΑΛ με 67% και στην τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 63%. Η ίδια έρευνα λέει ότι το 52% θεωρεί τη ΝΔ «ικανότερη να κυβερνήσει» και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 31%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ