ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να καταργηθούν ο αντιδραστικός νόμος και η απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση των κομμάτων

Ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επιβολή προστίμου στο ΚΚΕ, η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, που τα αντιμετωπίζει σαν ανώνυμες εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους. Με βάση αυτόν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο στο ΚΚΕ, το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο νόμος προβλέπει για κάθε ενισχυτή στα κόμματα, ακόμα και για ελάχιστα ποσά (δύο και πέντε ευρώ), να δηλώνονται στις αρχές το όνομα, το επώνυμο, το ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητάς του.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση προς αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014, και δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν.

Ο αντιδραστικός αυτός νόμος πρέπει να καταργηθεί και η όποια προσπάθεια εφαρμογής του πρέπει να πέσει στο κενό, γιατί είναι σε βάρος γενικά όλου του λαού και των λαϊκών οργανώσεων».

  • Τα μέλη του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ αντιδρώντας στην εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, με βάση τον οποίο επιβάλλεται πρόστιμο στο ΚΚΕ, εισφέρουν έκτακτα για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ το ποσό των 200 ευρώ. Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ απαντάει στην εφαρμογή του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων και στο απαράδεκτο πρόστιμο που επεβλήθη στο ΚΚΕ συνεισφέροντας στο Κόμμα μας 1.030 ευρώ.
Επικίνδυνα εκρηκτικά σε κατοικημένες περιοχές και στρατόπεδα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την ώρα που ο λαός του Λιβάνου θρηνεί δεκάδες νεκρούς από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, δημοσιεύματα σε ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την ύπαρξη αντίστοιχων υλικών στην Ελλάδα, αποθηκευμένων σε τελείως ακατάλληλες συνθήκες και με τους αρμόδιους να εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους, ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ατυχήματος.

Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα τις προηγούμενες μέρες (vice.com), 81 κοντέινερ, με περισσότερους από 400 τόνους κατεσχεμένων εκρηκτικών - Powergel, ANFO και νιτρικής αμμωνίας - παραμένουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε στρατόπεδα της Βόρειας Ελλάδας σε Σέρρες, Καβάλα και Κοζάνη, με αρμόδιους μάλιστα να προειδοποιούν για την κατάστασή τους, όπως και για την αντοχή των εκρηκτικών σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα εν λόγω εκρηκτικά ήταν τα φορτία δύο πλοίων τα οποία είχαν κατασχεθεί - του «Andromeda», το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στον κόλπο του Μιραμπέλου Λασιθίου στη βορειοανατολική Κρήτη τον Γενάρη του 2018, και του «Mekong Spirit», το οποίο είχε κατασχεθεί τον Μάη του 2017 ανοιχτά της Κω - με την κατηγορία ότι τελικός προορισμός των φορτίων ήταν η Λιβύη και το Σουδάν αντίστοιχα.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα επικαλείται το εν λόγω ρεπορτάζ, τα εν λόγω υλικά έχουν αποθηκευτεί σε υπαίθριους χώρους, πέριξ των αποθηκών των στρατοπέδων, ενώ σε μια από τις τελευταίες αναφορές, ανώτατος αξιωματικός σημειώνει πως «ο τύπος, η ποσότητα και η ποιοτική κατάσταση των εκρηκτικών, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στα συνολικά 81 κοντέινερ, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε μονάδες πυρομαχικών του Στρατού Ξηράς, δεν είναι γνωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητάς τους και συνεπακόλουθα να εγείρονται σοβαρά θέματα δημόσιας ασφάλειας».

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ (στα «Νέα»), πάνω από 30 εγκαταστάσεις πανελλαδικά, στρατιωτικές και ιδιωτικές, «φιλοξενούν» πολύ μεγάλες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου και άλλων εκρηκτικών, διαμορφώνοντας πολύ μεγάλους κινδύνους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μεγαλύτερου εκ των έξι ιδιωτικών χώρων που αποθηκεύονται (και παράγονται) τέτοια υλικά, στην Τανάγρα, με την ποσότητα που βρίσκεται αποθηκευμένη εκεί να αγγίζει σύμφωνα με την εφημερίδα τους 2.600 τόνους, όση και η ποσότητα που ισοπέδωσε τη Βηρυτό, και με τις αποθήκες να λειτουργούν ενώ εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής, για το ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, μεγάλες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου βρίσκονται αποθηκευμένες και στα Γρεβενά (680 tn), στα Δερβενοχώρια σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (1.500 tn), στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο (300 tn), σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και σε 20 ακόμα στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με ανησυχίες να υπάρχουν για τουλάχιστον κάποιες από αυτές, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και τις συνθήκες στις οποίες φυλάσσονται.

Μεγάλοι κίνδυνοι, απαιτούνται απαντήσεις και επείγοντα μέτρα

Για το θέμα σχετικά με τις αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες και άλλα επικίνδυνα υλικά στον ελλαδικό χώρο, Ερώτηση κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης.

Στην Ερώτησή τους σημειώνουν πως «οι ισχυρότατες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη 4 Αυγούστου το λιμάνι της Βηρυτού, με τα τραγικά αποτελέσματα δεκάδων νεκρών, χιλιάδων τραυματιών και τεράστιων υλικών καταστροφών στην πόλη, προκάλεσαν δημοσιεύματα, σε ελληνικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για ύπαρξη αντίστοιχων υλικών στην Ελλάδα, αποθηκευμένων σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες.

Μεταξύ άλλων γίνονται αναφορές για προσωρινά αποθηκευμένες και ευρισκόμενες υπό δικαστική διερεύνηση αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες σε χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων και για ύπαρξη άγνοιας στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που βρίσκονται αυτές οι εκρηκτικές ύλες.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, απαιτούνται σαφείς απαντήσεις και επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι υπουργοί:

Πού και σε τι ποσότητες βρίσκονται αυτές οι αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες ή και χημικές ουσίες κατάλληλες για παρασκευή εκρηκτικών υλών;

Κάτω από ποιες συνθήκες βρίσκονται αυτές αποθηκευμένες;

Πληρούν οι συνθήκες αποθήκευσης τις προβλεπόμενες απ' την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις και κυρίως τις αποστάσεις ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές;

Οι υπάρχουσες κρατικές ή ιδιωτικές βιομηχανικές υποδομές κατασκευής εκρηκτικών υλών, η αποθήκευση των σχετικών πρώτων υλών, αλλά και του παραγόμενου προϊόντος, πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις ασφαλείας;

Τέλος, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης;».

Πατριδογνωμόνιο
Κηδεία από χρυσό

Σ' αυτά που λέμε ειδεχθή εγκλήματα, η μεγαλύτερη δυσκολία του κοινού νου είναι να χωρέσει στο κεφάλι του το άσχημο, το αποτρόπαιο, το φρικώδες μιας εγκληματικής πράξης. Ετσι καμιά φορά, όταν οι κομμουνιστές μιλάνε για το οιονεί καπιταλιστικό έγκλημα, αντιμετωπίζονται, καθώς δεν είναι προσωποποιημένο, με μια αποστασιοποιημένη δυσπιστία που στέκεται στο υπερβολικό του χαρακτηρισμού. Η Mizuho bank, ούτε που την ξέρω, ούτε που με κόφτει, έβγαλε μια ανακοίνωση που δυστυχώς την ψάρεψα σε σοβαρό οικονομικό φύλλο, όπου και αναφέρει: «Η έκρηξη στη Βηρυτό προσέθεσε χτες κι άλλη λάμψη στο χρυσό, που πέρασε τα 2020 δολάρια».

Το ...ευπρεπές κείμενο χαρακτηρίζει την ανακοίνωση κυνική και αναλύει το νέο ιστορικό υψηλό της ουγγιάς, με καπιταλιστική ευπρέπεια, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι «η άνοδος του λαμπρότερου από τα ασφαλή καταφύγια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία».

Η μεγάλη ανατριχίλα της αποκάλυψης των λέξεων. Ωρες ώρες είναι αμείλικτες, όταν διαβαστούν μέσα στο περιβάλλον μιας φράσης κι όχι σ' ένα ουδέτερο λεξικό. Βλέπω την ισοπεδωμένη Βηρυτό, με άφατη οργή και πόνο, με μεσογειακό και προσωπικό συναισθηματισμό, για τον οποίο δεν ντρέπομαι καθόλου. Πρωτοέλεγα ειδήσεις, πριν από δεκαετίες, και βυθιζόμουνα στις σφαγές του εμφυλίου και την περιπλοκότητα της σκακιέρας της Μέσης Ανατολής. Θυμόμουνα ιστορίες που μου λεγε η μάνα μου για το... Παρίσι της Ανατολής, τη Βηρυτό, όπου παντρεύτηκε, αφού κλέφτηκε με τον πατέρα μου, πίσω το μακρινό 1952. Εχω φωτογραφία τους από το πλοίο της αναχώρησης, και απ' το χερσοχώραφο που ήταν τότε αεροδρόμιο, που μπλέκονται τώρα στο μασκοφορεμένο μου από την πανδημία μυαλό, με την πολιτική ορολογία, με την οποία εξοικειώθηκα αναγκαστικώς. Λιβανοποίηση. Χωρίς το άρωμα των κέδρων, την αρμύρα και τη γοητευτική ως αμάλγαμα πολιτισμών και οδυνηρή, ως καταστροφή πληθυσμών, μεσανατολίτικη κοινωνία, που είναι η σπαρακτική κοινωνία και ιστορία του Λιβάνου.

Θυμάμαι αναπόφευκτα το Μαρί στην Κύπρο, το φονικό κατασχεμένο στον Αστακό φορτίο, που μεταφέρθηκε στη ΛΑΡΚΟ, και δεν ξέρω τι απέγινε, βλέπω τον μικρόσωμο Μακρόν, χωρίς μάσκα, να κουβαλάει μεσσιανικές υποσχέσεις σ' ένα αγριεμένο πλήθος, που κηδεύει τη χώρα του ουρλιάζοντας, κάπου διαβάζω ότι το αγροτικό λίπασμα που τινάχτηκε έφτανε για να φτιαχτούν κάπου 15.000 βόμβες κι ότι η χώρα των διεφθαρμένων κοσμοπολιτών αστών, που λέγεται Λίβανος, έχει αποθέματα σιταριού για μόλις μια βδομάδα.

Το κεφάλαιο έχει βρει το ασφαλές του καταφύγιο. Το χρυσό, που κάποτε μια διαφήμιση έλεγε πως μας φέρνει πιο κοντά. Αλήθεια είναι. Σπάνιο για διαφήμιση. Δεν μας φέρνει απλώς κοντά, μας χώνει μέσα στη βαρβαρότητα. Μες το έγκλημα. Παγκοσμιοποιημένο σαν τον καπιταλισμό. Λες κι αυτό που έλειπε από τη Μεσόγειο είναι, μ' αυτή την κλισεδιάρικη φτήνια κι ευκολία των πρόχειρων σχολιαστικών τίτλων, μια δικιά της Χιροσίμα. Ενα μανιτάρι του κακού που επαυξάνει τη λάμψη του χρυσού. Και μάλιστα τις ίδιες μέρες, πρώτη βδομάδα τ' Αυγούστου, του θεριστή του σταριού, και του μήνα του δώρου της φύσης της Μεσογείου, που είναι οι διακοπές στη θάλασσα. Η τραγωδία ως αξιοποιήσιμη ευκαιρία για κέρδη...

Λένε, οι έμποροι των εθνών, οι ληστές των λαών, οι οπορτουνιστές των πολιτικών κοσμοθεωριών μιας χρήσης, τα ιερατεία του χρήματος και τα χαλκεία της πληροφόρησης πως για να σταθεί στα πόδια του ο Λίβανος θέλει κάπου 15 δισεκατομμύρια. Δηλαδή το υποπολλαπλάσιο της διατροφής που πήρε η σύζυγος ενός από τους κοσμοκαπιτάλες της Γης. Για να λάμπει ο χρυσός στο λαιμό της. Και καταριέμαι να την πνίξει και δεν μου φτάνει, γιατί η πολιτική δεν είναι μεταφυσική, κι η δικαιοσύνη των λαών δεν κρίνεται στα δικαστήρια των αστών.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ