ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
Σελ. /20

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Κυβέρνηση: Αγριο «κούρεμα» ακόμα και στα περιορισμένα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ για τους συνταξιούχους

-- Φυλλάδιο του ΚΚΕ: Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας - Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού

-- Τουρισμός: Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ασυμβίβαστα με την προστασία της υγείας εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών

-- Κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι: Ακονίζουν μαχαίρια για το νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγριο «τσεκούρι» ακόμα και στα περιορισμένα αναδρομικά για τις περικοπές στις συντάξεις

Δίνει μόνο 900 εκατομμύρια αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη σχετική απόφαση του ΣτΕ!

Με απαράδεκτη τροπολογία και προκλητική επιχειρηματολογία η κυβέρνηση «κουρεύει» με το «έτσι θέλω» 3 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους!

INTIME NEWS

Με απαράδεκτη τροπολογία και προκλητική επιχειρηματολογία η κυβέρνηση «κουρεύει» με το «έτσι θέλω» 3 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους!
«Τσεκούρι» της τάξης του 77% επιβάλλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ακόμα και στα ήδη περιορισμένα αναδρομικά 11 μηνών που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους.

Συγκεκριμένα, με απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στους συνταξιούχους μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην απόφαση του ΣτΕ!

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), απέρριψε οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο - λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνώρισε αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016. Δηλαδή, από όλες τις περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από το 2011 μέχρι σήμερα, τα αναδρομικά περιορίστηκαν στο χρονικό διάστημα από την έκδοση των προηγούμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ τον Ιούνη του 2015 (αποφάσεις 2287 - 2288 περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2012) και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάη του 2016.

Το ποσό των αναδρομικών για αυτό το 11μηνο είναι 3,9 δισ. ευρώ.

Η τροπολογία της κυβέρνησης, ωστόσο, αντί να επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους έστω αυτά τα 3,9 δισ. ευρώ, ορίζει ότι θα αποδοθούν μόνο τα 900 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις αυτού του διαστήματος.

Στη συνέχεια μάλιστα ορίζει με το «έτσι θέλω» ότι με την καταβολή αυτού του ποσού, «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα» για το εν λόγω 11μηνο... «αποσβέννυνται», δηλαδή διαγράφονται!

Δηλαδή, διαγράφονται χωρίς να αποδοθούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα άδειας και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Προκλητική επιχειρηματολογία για να στηριχθεί η απαράδεκτη τροπολογία

Το παραπάνω άγριο «τσεκούρι» επιχείρησε να παρουσιάσει ως... μεγάλη «γενναιοδωρία» η κυβέρνηση, διαφημίζοντας την... εφάπαξ καταβολή πριν το τέλος του έτους, αφού πρώτα «κούρεψε» το 77% του σχετικού ποσού!

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, κυβερνητικά σημειώματα και το ίδιο το κείμενο της τροπολογίας, επιχειρείται η απαράδεκτη τροπολογία να στηριχθεί με προκλητική επιχειρηματολογία, ότι τάχα δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια και ότι αν επέστρεφαν στους συνταξιούχους έστω αυτό το κλάσμα από τις περικοπές... θα έπρεπε να τα κόψουν από τους εργαζόμενους, αφού βέβαια το μεγάλο κεφάλαιο είναι πάντα στο απυρόβλητο!

«Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία διαφημίζει τα πακέτα δεκάδων δισεκατομμυρίων που διασφαλίζει για τη στήριξη του κεφαλαίου, νομοθετεί νέες φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ενώ δρομολογεί νέα αντιασφαλιστική επίθεση για να «ληστέψει» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων τα αποθεματικά για τις επικουρικές συντάξεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία». Να πουν κι ευχαριστώ δηλαδή οι συνταξιούχοι, που συνέχισαν να παίρνουν τις πετσοκομμένες συντάξεις τους!

Με τις ίδιες προκλητικές ατάκες που συνοδεύουν και κάθε επίθεση στο Ασφαλιστικό, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το να αποδοθούν κανονικά τα αναδρομικά «θα ήταν άδικο για τους ανέργους, θα ήταν άδικο για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές».

Με άθλιες προσπάθειες κάλπικης διαίρεσης των εργαζομένων και του λαού, επιχειρεί να κουκουλώσει το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι ζητάνε πίσω τα χρήματα που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις, όπως κλέβουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό, για να χρηματοδοτήσουν τους κεφαλαιοκράτες!

Εξίσου προκλητικά συνέδεσε τη νέα κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων... με τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων!

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αδικο, λοιπόν (σ.σ. η απόδοση των κλεμμένων στους συνταξιούχους) και για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα, ομοψυχία και με επιτυχία, τολμώ να πω, τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις, από τα γεγονότα στον Εβρο και την πανδημία μέχρι τη διεθνή οικονομική αναταραχή και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας. Γιατί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε όμως και να το χρηματοδοτούμε».

Αυτό που χρηματοδοτούν βέβαια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ξεζουμίζουν όλο το λαό, είναι οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί, οι αποστολές και οι συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ - ΕΕ, η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή...

Σημειώνεται, τέλος, ότι από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μόνο το 1,4 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά, ωστόσο στην τροπολογία που κατατέθηκε τελικά και την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που την συνοδεύει, επισημαίνεται ότι η δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 900 εκατομμύρια...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στη Βουλή για την απαράδεκτη τροπολογία, ανέφερε: «Εν μέσω πανηγυρισμού και χειροκροτημάτων ο πρωθυπουργός δήλωσε εδώ το μεσημέρι ότι δίνονται εφάπαξ όλα τα αναδρομικά ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει προσφυγή. Ομως η ουσία είναι ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη κλέβετε τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια κλοπή στους συνταξιούχους. Τι δίνει; 900 εκατ. μόνο για τις κύριες συντάξεις. Τα αναδρομικά όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις και Δώρα διαγράφονται. Το λέει συγκεκριμένα μέσα στην τροπολογία, ότι δηλαδή αποσβένονται όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σε σχέση με τα αναδρομικά που αφορούν τα Δώρα και τις επικουρικές. Διαγράφετε από τα 3,9 δισ. ευρώ τα 3 δισ. και δίνετε 900 εκατ. Και αυτά τα 3,9 δισ. δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό ποσοστό της τεράστιας κλοπής που έγινε σε βάρος των συνταξιούχων από όλες τις κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας, εξάλλου, και στα όσα είχε πει πριν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αχτσιόγλου, που εμφάνισε ούτε λίγο ούτε πολύ τον νόμο Κατρούγκαλου ως... επίτευγμα, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «θέλει πολύ πολιτικό θράσος η κ. Αχτσιόγλου να λέει εδώ ότι "θεραπεύτηκαν" με τον νόμο Κατρούγκαλου αυτά που είχαν χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματικά από το ΣτΕ», όταν «ο νόμος Κατρούγκαλου νομιμοποίησε τις μειώσεις που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά στο Ασφαλιστικό, την κλοπή που έκανε στους συνταξιούχους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση κλέβει τους συνταξιούχους μέσα από το πορτοφόλι τους

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του σχετικά με την κυβερνητική ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζει τα εξής:

«Η κυβερνητική ρύθμιση για τους συνταξιούχους συνιστά κλοπή μέσα από το πορτοφόλι τους και την ευθύνη για αυτή την κλοπή ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με το "έτσι θέλω" δίνει μόνο 900 εκατομμύρια από τα 3,9 δισ. ευρώ που εκδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κόβοντας τα ποσά που προέρχονται από τον σφαγιασμό των επικουρικών συντάξεων και των Δώρων. Κι αυτό έχει το θράσος να το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία.

Τα ποσά που εκδικάστηκαν αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων και τολμούν να "βάλουν χέρι" ακόμα και σ' αυτά!

Οι συνταξιούχοι και συνολικά οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να αποδεχτούν την κλοπή της σκληρής δουλειάς και των εισφορών τους. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδησή τους η καταλήστευση που έχουν υποστεί από τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα τους για όσα έχουν πληρώσει και τους αφαιρούν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ