ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση ενίσχυση και στελέχωση των δημόσιων συστημάτων Υγείας

Παρέμβαση στην Κομισιόν για την ενίσχυσή τους για την πανδημία και το σύνολο των αναγκών του λαού

Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επείγον ζήτημα της ενίσχυσης και στελέχωσης των δημοσίων συστημάτων Υγείας, στην κατεύθυνση όχι μόνο της αντιμετώπισης των κρουσμάτων της πανδημίας αλλά και για το σύνολο των αναγκών των ασθενών που μένουν ανικανοποίητες, έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Να παρακαμφθούν πρόσκαιρα και όχι να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα δημόσια συστήματα Υγείας επιχειρείται εν μέσω πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των κρατών - μελών, ανάμεσά τους και στα μεγαλύτερα, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Οι δραματικές αυτές ελλείψεις οφείλονται στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που ακολουθούν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ προώθησαν μεταξύ άλλων την αναστολή της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, των διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπειών και άλλων ιατρικών πράξεων, και οδηγίες για γενική αποφυγή επισκέψεων στα νοσοκομεία. Η απόφαση αναστολής ιατρικών πράξεων έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση είτε στη διάγνωση είτε στη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιπλοκή και σε πιθανή μη ελέγξιμη κατάσταση για την ίδια τη ζωή των ασθενών. Το δήθεν "θωρακισμένο" δημόσιο σύστημα Υγείας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται σε θερμοκήπιο ανάπτυξης κύματος αρρύθμιστων χρονίως πασχόντων, με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού συνεχίζει τον παροπλισμό του αποδεδειγμένα ικανού και υψηλού επιπέδου υγειονομικού προσωπικού.

Οι θριαμβολογίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες της, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης και ως εκ τούτου υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας για το λαό, που συνεχίζεται. Με τη σταδιακή άρση των περιορισμών που ανακοινώθηκε, αναμένεται να συνεχιστεί ο αποκλεισμός μεγάλου μέρους ασθενών, που δεν συνδέονται με νόσο από τον κορονοϊό, από την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία και στα πλήρως υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας. Στις προηγούμενες ανικανοποίητες ανάγκες χιλιάδων ασθενών προστίθενται και πολλές ακόμα χιλιάδες νέες ανάγκες που δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν, συνυπολογίζοντας τη ροή ασθενών από τη νόσο Covid-19 και με πιθανό το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος αύξησης κρουσμάτων. Στην κυριολεξία το ίδιο το κράτος παραπέμπει σοβαρές ανάγκες της υγείας του λαού στη λεγόμενη ατομική ευθύνη. Πρόκειται για τον ορατό κίνδυνο μιας ακόμα μεγαλύτερης επιδείνωσης της οξυμένης κατάστασης που ήδη βίωναν οι ασθενείς πριν την πανδημία, με τεράστιες καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση επισκέψεων, εξετάσεων, χειρουργείων κ.λπ.

Ο κίνδυνος προδιαγράφεται ιδιαίτερα σοβαρός, καθώς ακόμα και εν μέσω πανδημίας η αύξηση των ΜΕΘ και οι προσλήψεις εξακολουθούν να είναι περιορισμένες και πολύ πίσω και από τις "τρέχουσες" ανάγκες, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αντί να ενισχυθούν παροπλίστηκαν, ενώ ο ιδιωτικός τομέας, που απολαμβάνει της προκλητικής κυβερνητικής ασυλίας, όχι μόνο δεν επιτάχθηκε αλλά υπονόμευσε την αντιμετώπιση της πανδημίας, με απανωτά κρούσματα διασποράς του ιού σε ιδιωτικές μονάδες, με μέρος αυτών να είναι εκτός μάχης, με τη χρυσοπληρωμένη παραχώρηση των κλινών ΜΕΘ και με την ασύστολη κερδοσκοπία στα ιατρικά τεστ. Αντίστοιχα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι υγειονομικοί, με ευθύνη της κυβέρνησης, παροπλίστηκαν».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμεση και επιτακτική ανάγκη:

-- Ασφαλούς επαναλειτουργίας χωρίς καμία καθυστέρηση των παροπλισμένων δημόσιων νοσοκομείων, εξωτερικών ιατρείων, κλινικών, χειρουργείων και εργαστηρίων.

-- Δραστικής αύξησης των κρεβατιών ΜΕΘ τουλάχιστον σε 3.500, στον αντίποδα της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, που θέτει ως στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν αυτός αποδείχθηκε ότι ήταν τραγικά ανεπαρκής στα κράτη - μέλη και οδήγησε στο θάνατο πολλών ασθενών.

-- Επίταξης του ιδιωτικού τομέα και υποχρεωτικής ένταξης των αυτοαπασχολούμενων γιατρών σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις των ασθενών.

-- Εξασφάλισης από το κράτος όλων των μέσων και υλικών προστασίας των υγειονομικών και ασθενών και τη μαζική εφαρμογή των μοριακών test και των test αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού.

-- Μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία για την αντιμετώπιση των αναγκών όλων των ασθενών και την άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μονιμοποίηση όλων των υγειονομικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαδοχικά πακέτα στους ομίλους, ο λογαριασμός στο λαό

Τη μονιμοποίηση και επέκταση όλων των «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων απαιτεί ο ΣΕΒ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι σχεδιασμοί γύρω από τα νέα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων με φόντο την εκδήλωση της νέας κρίσης.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ μέσα στη βδομάδα αναμένεται και η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εαρινές Προβλέψεις 2020, που επίσης θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις, με δύο σενάρια: Το βασικό που προβλέπει ύφεση 4,7% και το δυσμενές με πτώση 7,9%. Σε αυτά έχουν ενσωματωθεί τα δημοσιονομικά και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ, ενώ με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις προς επιχειρήσεις ο λογαριασμός ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 9,7% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης επισημαίνει «τον κίνδυνο της μη παροδικής μείωσης των αμοιβών της εργασίας, και κατά συνέπεια την αδυναμία της ιδιωτικής κατανάλωσης να επανέλθει άμεσα στα προ της κρίσης επίπεδα».

Ενας ακόμη κίνδυνος εντοπίζεται στον άξονα της έντασης και της κατεύθυνσης των δημοσιονομικών μέτρων, με βάση τις «δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας». Σύμφωνα με το ΕΔΣ, «υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι καθοριστικές οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξασφάλιση επαρκών πρόσθετων πόρων προς αντιμετώπιση των έντονων υφεσιακών επιδράσεων της κρίσης».

Την ίδια ώρα, το ΙΟΒΕ στην «Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας» υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα κρίση ενέχει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά και ακόμα και όταν αυτή ομαλοποιηθεί σταδιακά, οι επιπτώσεις της αναμένεται να εκταθούν σε βάθος χρόνου σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με διαφοροποίηση της έντασης μεταξύ τους».

Ο λογαριασμός στο λαό

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο ΣΕΒ με χτεσινό του δελτίο αξιώνει τη μονιμοποίηση όλων των «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κρίση θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής απασχόλησης», αλλά και «να λειτουργούν συμπληρωματικά» με όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την ένταση της εκμετάλλευσης τα οποία προκλητικά βαφτίζει «σύγχρονες πολιτικές αποφυγής των απολύσεων (ενδεικτικά, προγράμματα μειωμένου χρόνου εργασίας, επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού), στη βάση διαγνωσμένων αναγκών της αγοράς εργασίας»!

Απαιτεί ταυτόχρονα τη σύνδεση αυτής της «στρατηγικής απασχόλησης» με τα υπόλοιπα μέτρα για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, «την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την αύξηση και την επιτάχυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων» κ.ο.κ. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητάει την άμεση κλιμάκωση και εκταμίευση των κάθε είδους ενισχύσεων μέσω του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού και των ταμείων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «οι εγχώριοι και ευρωπαϊκοί πόροι δεν πρέπει να αναλώνονται σε αποσπασματικές πολιτικές (...) Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τόσο την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και τους πόρους του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE». Mάλιστα, όπως λένε, η αξιοποίηση του τελευταίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πρέπει να καθυστερήσει πέραν της 1ης Ιούνη 2020.

Ενώ για να δεχτούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση ζητάει και την «ενεργοποίηση» του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού με «ενισχυμένο κοινωνικό διάλογο».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ζητάει «μεταρρυθμίσεις» για επιτάχυνση των μπίζνες

Την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να επιταχυνθούν οι αμερικανικές μπίζνες στην Ελλάδα, ζήτησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, αρθρογραφώντας το Σάββατο στα «Νέα».

Οπως τόνισε, «από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 η αμερικάνικη πρεσβεία συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει τη δυναμική στις οικονομικές μας σχέσεις όταν λήξει η κρίση».

«Υπενθυμίζοντας» τις προτεραιότητες των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε πως «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε αμερικανικές επενδύσεις σε κομβικούς τομείς όπως η Ενέργεια και οι υποδομές, περιλαμβανομένων του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και του FSRU, νέων αδειών αιολικών πάρκων και των Ναυπηγείων Ελευσίνας», όπως και «στον τουρισμό με προμετωπίδα την επένδυση στο Ελληνικό, που τελικά ξεκινά» τονίζοντας ότι «αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι των οποίων η στρατηγική αξία δεν έχει αλλάξει».

Παράλληλα, την ώρα που η πανδημία αποκαλύπτει το πού οδηγεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας - με πρώτες πρώτες τις ίδιες τις ΗΠΑ με τις εκατόμβες νεκρών - ο πρέσβης, αναδεικνύοντας τις ...ευκαιρίες που βλέπει το κεφάλαιο, αποκάλυψε ότι «συζητά συχνά» με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια «επενδύσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ στην έρευνα και στους διαγνωστικούς ελέγχους που θα επιτρέψουν την επάνοδο της ομαλής οικονομικής δραστηριότητας».

Ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση του ερευνητικού κέντρου της «Pfizer» στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά που μπορούν ακόμη να γίνουν, περιλαμβανομένων της στήριξης της μακράς παράδοσης της Ελλάδας στη βιομηχανική παραγωγή γενοσήμων και της μεγάλης της δυνατότητας για κλινικές δοκιμές», εκφράζοντας την... ελπίδα «ότι αυτές οι κλινικές δοκιμές θα επεκταθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας».

Εξάλλου, μπρος στον οξυμένο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας αλλά και ΕΕ που αφορά και την λεγόμενη «πνευματική ιδιοκτησία» σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού, τα 5G κ.τλ., επαίνεσε την κυβέρνηση για τις επιλογές της, λέγοντας ότι «σε αναγνώριση της δέσμευσης του πρωθυπουργού να προμηθευτεί νόμιμο λογισμικό για τα κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών (...) το Γραφείο του Αμερικανού Εμπορικού Εκπροσώπου (USTR) ανακοίνωσε στις 29 Απρίλη την αφαίρεση της Ελλάδας μετά από 12 χρόνια από τον Ειδικό Κατάλογο 301 των χωρών που δεν προστατεύουν επαρκώς την πνευματική ιδιοκτησία» σημειώνοντας ότι «η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη ισχυρού τεχνολογικού τομέα που εκτείνεται από την Πληροφορική και τις τεχνολογίες επικοινωνιών μέχρι τις φαρμακευτικές και τους κινηματογραφικούς παραγωγούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ