ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εν μέσω επιδημίας συνεχίζουν να χαντακώνουν την υγεία του λαού της Δυτικής Αθήνας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Οι πρόσφατες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) καταδεικνύουν περίτρανα πως οι αντιλαϊκές αποφάσεις δεν σταματούν, αντιθέτως επισπεύδονται μεσούσης της επιδημίας.

Σαν να μη μας έφτανε η αγωνία του λαού μας για την υγεία και την ίδια τη ζωή του, σαν να μην έφτανε η αγωνία για το αν θα υπάρχει μεροκάματο αύριο, οι διοικήσεις της ΝΔ στην Περιφέρεια και στον ΕΔΣΝΑ, ενώ κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη», προχωρούν με ...καταιγιστική ταχύτητα την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ στις 13 Μάρτη λήφθηκε απόφαση «εκτός ημερήσιας διάταξης» για «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής». Το έργο γίνεται με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με εκτιμώμενη αξία σύμβασης το ποσό των 6.615.400 ευρώ (με ΦΠΑ). Με απλά λόγια προχωράνε, «αποφασίζοντας και διατάσσοντας», σε νέα χωματερή στη Φυλή με απευθείας ανάθεση, εκτός των ορίων της υπάρχουσας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και σε θέση του Ορους Αιγάλεω που τελεί σε κατάσταση απολύτου προστασίας, παραβιάζοντας κατάφωρα τη δική τους αντιλαϊκή νομοθεσία, ακόμη και το αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Η νέα χωματερή, πρόδρομος του 3ου ΧΥΤΑ των 8.000.000 κυβικών μέτρων (και έπεται συνέχεια), πάνω στην ίδια πρακτική, «επέκταση και πανωσήκωμα», που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει χωρητικότητα 685.000 κυβικά μέτρα, ανασκάπτοντας παρθένα, προστατευόμενη έκταση 23 στρεμμάτων.

Προκλητικές fast track διαδικασίες

Η πρεμούρα τους να προχωρήσει το έργο είναι τέτοια, που αξίζει να παραθέσουμε το «ημερολόγιο» των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής μετά τις 13 Μάρτη:

-- Στις 18 Μάρτη, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαδικασίας, απευθύνεται η σχετική πρόσκληση.

-- Στις 23 Μάρτη, ώρα 11 π.μ., συνεδρίασε η Επιτροπή Διαγωνισμού και αφού διαπίστωσε ότι έδωσαν προσφορά δύο μόλις όμιλοι (!) - «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - WATT ΑΕ» και «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ» - διεκπεραίωσε τα πάντα αυθημερόν και εισηγήθηκε την ανάθεση στην πρώτη, με την πενιχρή έκπτωση 15%.

-- Στις 24 Μάρτη, στις 11 π.μ., παραμονή αργίας και με τα μέτρα καραντίνας κατά του κορονοϊού σε πλήρη εξέλιξη, συνεδρίασε (που λέει ο λόγος...) σε κατεπείγουσα (εννοείται...) συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή, κατακυρώνοντας το αποτέλεσμα υπέρ του ομίλου «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - WATT ΑΕ». Και, ω του θαύματος: Την ίδια μέρα (24/3) στις 12.46 μ.μ. πρόλαβαν και ανάρτησαν την υπόψη απόφαση στο «Διαύγεια»!

Μιλάμε για fast track διαδικασίες, όχι αστεία!

Την ίδια στιγμή, καμία απάντηση στην Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή στις 5/3, με την οποία ζητάει εξηγήσεις για την «επέκταση και πανωσήκωμα» στη χωματερή και αιτείται την κατάθεση σχετικών εγγράφων.

Η ταχύτητα της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ πάει παρέα με το θράσος και την υποκρισία που αποτυπώνεται στην απάντησή τους προς τους εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ σε σχέση με το δικαίωμά τους να ενημερώνονται για τις ημερήσιες διατάξεις και τις εισηγήσεις των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής. «Οταν ξεκινήσουν κανονικά οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής μετά την πανδημία, θα σας τις στέλνουμε». Αυτό είναι το απαράδεκτο περιεχόμενο του email που μας εστάλη στις 27 Μάρτη από το γραφείο του προέδρου του ΕΔΣΝΑ, κατόπιν εντολής του προφανώς, σε απάντηση του αιτήματός μας.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Δεν μας ξαφνιάζει η τακτική τους! Δανειζόμενοι πρακτικές από τη διοίκηση Δούρου, συνεχίζουν ακάθεκτοι να ροκανίζουν ακόμα περισσότερο την υγεία του λαού του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας, στο δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους και το περιβάλλον ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας! Συνεχίζουν ακάθεκτοι παρότι δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τα συγκλονιστικά ευρήματα των κλειδωμένων για χρόνια σε συρτάρια μελετών, που βγήκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και στις οποίες αποτυπώνεται η απειλή για την ανθρώπινη υγεία από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Αλλά και στην αντίπερα πλευρά της Αττικής, δεν «ιδρώνει το αυτί τους» από την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της κοντινής παραλίας στο Σέσι του Γραμματικού, μαζί και της θαλάσσιας περιοχής «Νατούρα» του Νότιου Ευβοϊκού.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η κατεύθυνση παραμένει ίδια. Οι εξελίξεις στον τομέα της επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική σύγκρουση των διαφόρων επιχειρηματικών λόμπι και τη δυνατότητα επηρεασμού που έχουν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, με μοναδικό στόχο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Συνυπεύθυνες είναι και οι δημοτικές αρχές που βάζουν πλάτη σε αυτήν την πολιτική, είτε σιωπώντας είτε συνεργώντας και με την ψήφο των εκπροσώπων τους στα όργανα του ΕΔΣΝΑ.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Το προηγούμενο διάστημα οργανώθηκαν κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, συλλογή υπογραφών, συναυλίες αλληλεγγύης, παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής από σωματεία και φορείς. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες και πρέπει να δυναμώσουν. Είναι ο μοναδικός δρόμος για να μπουν σε «καραντίνα» οι απαράδεκτες αποφάσεις τους, για να στείλουμε στα ...σκουπίδια την πολιτική τους.


Βαγγέλης ΣΙΜΟΣ
Μέλος της Επιτροπής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προστατευτεί η υγεία των ξεριζωμένων στη δομή του δήμου Σιντικής

Τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην κλειστή δομή προσφύγων και μεταναστών στο Κλειδί του δήμου Σιντικής αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Στη δομή αυτή έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και διαμένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί στο χώρο. Οπως έχουν επισημάνει τόσο η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών όσο και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σιδηροκάστρου, η συγκεκριμένη δομή είναι ακατάλληλη για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και επικίνδυνη για την υγεία τους. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόνοια για την εξασφάλιση ειδών ατομικής προστασίας ούτε για τις ευπαθείς ομάδες.

Η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ τονίζει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών όσο και για τη δημόσια υγεία.

Καλεί το λαό της περιοχής να οργανωθεί και να δείξει την αντίθεσή του στη φυλακή που πάνε να στήσουν για τους κατατρεγμένους και απελπισμένους που δεν έχουν κάνει κανένα αδίκημα, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με τον αγώνα του ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς, που γεννάνε την προσφυγιά και τη μετανάστευση, να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Μεταξύ άλλων ζητά: Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στις δομές φιλοξενίας και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Να κατοχυρωθεί η πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, χωρίς αποκλεισμούς.

Να στηριχθούν άμεσα το Νοσοκομείο Σερρών και το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου με προσωπικό και εξοπλισμό, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Επιπλέον, απαιτεί να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και τη χώρα. Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για μεταφορά στις χώρες προορισμού τους, απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ανοίγει ο δρόμος για τη «Lamda Development»

Την άμεση κατεδάφιση 450 κτιρίων στο Ελληνικό ενέκρινε τη Δευτέρα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της «Lamda Development». Στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα παραμείνουν τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα (υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας, του πρώην ανατολικού αεροδρομίου και η «Παγόδα»), οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, οι τρεις εκκλησίες που βρίσκονται εντός του χώρου, οι εγκαταστάσεις του σταθμού του Μετρό «Αργυρούπολη», το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ, τα κτίρια των αθλητικών εγκαταστάσεων της ΥΠΑ και της ΕΜΥ και οι εγκαταστάσεις του τραμ. Θα παραμείνουν επίσης τρία διατηρητέα κτίρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό, και το κτίριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης.

Φρένο στις εξώσεις από δομές προσφύγων

Φρένο στις εξώσεις από δομές και στη διακοπή της χρηματικής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο βάζει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ύστερα από επείγουσα έκκληση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Οπως επισημαίνει η οργάνωση, ο Ντ. Λ. από το Κονγκό, πιστοποιημένο θύμα βασανιστηρίων, με αναπηρία στο χέρι και ζήτημα ψυχικής υγείας, είχε κληθεί να παραδώσει τα κλειδιά του διαμερίσματός του στις 21 Μάρτη.

«Το αποτέλεσμα τυχόν έξωσης του αιτούντος και, κατά συνέπεια, το έλλειμμα στέγασής του δεν συμβάλλει στην πρόληψη της δικής του και της δημόσιας υγείας, αντιθέτως αντιστρατεύεται κάθε μέτρο πρόληψης της πολιτείας», υπογράμμισε ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο Ντ. Λ. δεν μπορούσε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της δευτεροβάθμιας απόρριψης του αιτήματός του για άσυλο, καθώς δεν λειτουργούν τα διοικητικά πρωτοδικεία λόγω κορονοϊού. Θετική υπήρξε η ανταπόκριση της Διεύθυνσης Προστασίας Αιτούντων Ασυλο του υπουργείου, που διέταξε να παραμείνει στο διαμέρισμα ο πρόσφυγας και να συνεχίσει να παίρνει χρηματική ενίσχυση μέχρι να ξαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ